Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν ξανά όσοι… έκαναν περαίωση, αφού η κυβέρνηση είχε αφήσει "ανοικτό παράθυρο" στο νόμο, να κληθούν να πληρώσουν ξανά, όσοι το εκκαθαριστικό τους εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με λάθη.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 29 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών, δίδονται οδηγίες στις εφορίες πώς θα «τυλίξουν» και πάλι όσους ήδη πλήρωσαν όσα τους ζήταγε το σημείωμα, αλλά όχι όσα …έπρεπε.
H διαδικασία εξελισσόταν σε ρώσικη ρουλέτα, αφού σωρεία λαθών στα εκκαθαριστικά φόρου που είχε στείλει το υπουργείο Οικονομικών, απειλούσε να ακυρώσει τη ρύθμιση. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ΓΓΠΣ δεν είχε τον περασμένο Οκτώβριο στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων, που είχαν ακόμη στα συρτάρια τους οι εφορίες.
Και πάλι όμως, η εγκύκλιος δεν λύνει πλήρως τον γρίφο πώς και τι θα συμβεί, σε όσους κληθούν και πάλι να πληρώσουν για τα λάθη της εφορίας στην περαίωση: τι γίνεται αν προκύπτει να πληρώσει κάποιος λιγότερα ή περισσότερα στο δημόσιο, από όσα ήδη πλήρωσε; Θα πάρει πίσω "τα ρέστα"; Θα πληρώσει επιπλέον; Με ποιους όρους; Αν δεν θέλει να πληρώσει, θα του επιστραφούν και τα όσα έδωσε; Αν έχει πάρει δάνειο για να βρει να πληρώσει, τι γίνεται; Αν έλαβε φορολογική ενημερότητα είναι άκυρη; Τι θα γίνει με τους ελέγχους της εφορίας που ήσαν σε εξέλιξη και ανεστάλησαν; Και αν ο ελεγχόμενος κατέστρεψε τα βιβλία πριν το 2005, θα έχει συνέπειες;
Γρίφοι αντί απαντήσεων
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα, το υπουργείο Οικονομικών απαντά με … γρίφους. Η εγκύκλιος στόχο έχει "να αντιμετωπισθούν τα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την έκδοση των συμπληρωματικών Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων καθώς και οι συνέπειες και οι διαδικασίες επί μη αποδοχής τους από τον επιτηδευματία"!
Με βάση την εγκύκλιο, όταν η εφορία εντοπίσει … το λάθος της, εκδίδει συμπληρωματικό εκκαθαριστικό περαίωσης. Η κάθε εφορία (ή όσες ΔΟΥ άλλαξε ο υπόχρεος τα προς περαίωση χρόνια) συγκεντρώνει τα συμπληρωματικά στοιχεία.
Το νέο εκκαθαριστικό θα αναγράφει: Δ.Ο.Υ. όπου έγινε η περαίωση, την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για κάθε οικονομικό έτος που έγινε περαίωση, τα οικονομικά έτη που περαιώθηκαν, τα στοιχεία του επιτηδευματία, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, την τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή παράβαση του Κ.Β.Σ. που προέκυψαν εκ των υστέρων, ο συντελεστής φόρου περαίωσης, το ποσό περαίωσης κατά οικονομικό έτος και το ποσό του Φ.Π.Α. που προκύπτει, το σύνολο οφειλής κατά έτος, το συνολικό οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη, τα αντίστοιχα ποσά του αρχικού Εκκαθαριστικού, καθώς και τις τυχόν προκύπτουσες αντίστοιχα διαφορές οφειλών και το ποσό της διαφοράς της συνολικής οφειλής… και αρκετά άλλα.
Σε περίπτωση μη αποδοχής του Συμπληρωματικού Εκκαθαριστικού Σημειώματος εντός προθεσμίας 10 ημερών από τότε που κοινοποιείται στη ΔΟΥ, τότε υπερισχύουν τα επιβαρυντικά στοιχεία για τα έτη που δεν έγινε η αποδοχή. Υπολογίζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί συμπληρωματικών φύλλων ελέγχου ή πράξεων, και συμψηφίζονται πρόστιμα ΚΒΣ και νέοι φόροι εισοδήματος και Φ.Π.Α.
Αν τα δεχτεί, πληρώνει και περαιώνει. Για τα πρόστιμα, μπορεί να ζητήσει έκπτωση εντός 5 ημερών (με αίτηση διοικητικής επίλυσης στον έφορο).
Το Συμπληρωματικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα εκδίδεται και κοινοποιείται ή αποστέλλεται, κατά περίπτωση, μέχρι και την ημερομηνία παραγραφής του κάθε χρονιάς.
Από τις αρχές Μαρτίου οι νέες “λυπητερές”
Η αποστολή των συμπληρωματικών εκκαθαριστικών μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου. Επιτηδευματίες που επιβαρύνθηκαν ήδη για παραβάσεις (αποκρυβείσα ύλη κλπ) μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 18.2.2011 το προβλεπόμενο από τις διατάξεις αυτές ειδικό σημείωμα και να υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση κατά τα οριζόμενα στις ως άνω διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και για επιτηδευματίες, για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. μετά την 30.9.2010.
Η πληρωμή γίνεται το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση του Συμπληρωματικού Εκκαθαριστικού Σημειώματος, στη Δ.Ο.Υ. η οποία το εξέδωσε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου