Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Συνελήφθη και ο τρίτος δράστης του μακελειού στον Ρέντη

Συνελήφθη στην περιοχή των Αχαρνών - Ο τέταρτος μάλλον έχει διαφύγει στο εξωτερικό

Εξάστερος ο Παναθηναϊκός - Νίκησε τη Μακάμπι στον τελικό

Στην κορυφή της Ευρώπης οι “πράσινοι” για έκτη φορά - Επικράτησε της Μακάμπι στον τελικό της Βαρκελώνης με 78-70 - MVP ο Διαμαντίδης - Εξαιρετικοί οι Σάτο, Μπατίστ. Δάκρυσε ο Ομπράντοβιτς

Αμερικανοί κομάντος σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, νούμερο ένα καταζητούμενος σε όλο τον κόσμο και φερόμενος ως ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α., Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

27 Μαρτίου: Πανελλαδική κινητοποίηση των "Δεν Πληρώνω"

Ατομικές και συλλογικές δράσεις, επέκταση του κινήματος αλλά και νέα κινητοποίηση για τις 27 του μηνός αποφάσισαν σήμερα στα Τρίκαλα τα μέλη των "Δεν Πληρώνω". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δ΄ Πανελλαδικής Συνέλευσης του Κινήματος Κατά των Διοδίων, στην οποία παρέστησαν μέλη κινημάτων από όλη τη χώρα, κινήσεις κατά των διοδίων αλλά και της ακρίβειας.

Η πανελλαδική κινητοποίηση αποφασίστηκε για τις 27 Μαρτίου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, όπου τα μέλη του κινήματος σκοπεύουν να ανοίξουν όλα τα διόδια της χώρας.

Αναμένεται επίσης να εκδοθεί ψήφισμα που θα τονίζεται ότι συνεχίζεται ο αγώνας για κατάργηση των διοδίων, όπως και ότι δεν θα καταβάλλεται σε καθημερινή βάση το αντίτιμο στα διόδια.

Στη συνέλευση αποφασίστηκαν συλλογικές δράσεις κυρίως στα κεντρικά διόδια, όπως ενημερωτικές ημερίδες, ενώ αποφασίστηκε διέυρυνση του Κινήματος και σε άλλους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι οι τράπεζες, οι εφορίες αλλά και οι ΔΕΚΟ.

Η επόμενη, 5η Πανελλαδική Συνέλευση του Κινήματος Κατά των Διοδίων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στη Θήβα στις 15 Μαΐου.

Άλλα δύο συγκλονιστικό video από το τσουνάμι στην Ιαπωνία - Updated

Κρήτη: Ασφράγιστα κρέατα σε ψυγείο κρεοπωλείου

Συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου, από Αστυνομικούς του Τ.Α.Ε Μυλοποτάμου, άντρας ηλικίας 41 ετών, γιατί βρέθηκε να κρύβει ασφράγιστα αμνοερίφια στο ψυγείο του κρεοπωλείου του.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στο κατάστημα που διατηρούσε ο 41χρονος, διαπίστωσαν ότι διατηρούσε στο ψυγείο του 3 αμνοερίφια ασφράγιστα, συνολικού βάρους 27 κιλών.

Επίσης ο συλληφθέντας, στερούνταν του προβλεπόμενου βιβλιαρίου υγείας υπαλλήλου από την αρμόδια Αρχή.

Σε βάρος του 41χρονου σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Ρεθύμνου.

Καλαμάτα: Απειλείται η δημόσια υγεία από τα σκουπίδια

Σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας εγείρει η συσσώρευση σκουπιδιών σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας, και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν φαινόμενα αλλεργιών, κυρίως μικρών παιδιών, από τσιμπήματα εντόμων που μαζεύονται στους λόφους που σχηματίζουν τα σκουπίδια, παρά το κρύο.

Η Διεύθυνση Υγείας δεν έχει ενημέρωση για κάτι τέτοιο, όμως θα ζητήσει εγγράφως από το δήμο να ξεκινήσει ψεκασμούς με ειδικά φάρμακα. Σε κατάσταση αμηχανίας η δημοτική αρχή, έχει αφήσει στην τύχη τους τα πράγματα κι ακολουθεί τη λογική του «ήξεις αφήξεις», ακόμη και στην υπόθεση τοποθέτησης της μονάδας «Ram», η οποία τελικά δεν έγινε χθες.

Από την πλευρά τους η Ομάδα Δράσης Ταϋγέτου και ο Σύλλογος Καρβελαίων δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση στη Μαραθόλακκα, ενώ από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι του Ασπροχώματος αντιδρούν στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της μονάδας λιπασματοποίησης.

Πέραμα: Συλλήψεις για παράνομη αλιεία

Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, εντός του Ναυτικού Οχυρού του Πολεμικού Ναυτικού, συνελήφθησαν ένας 35χρονος και ένας 30χρονος, οι οποίοι επέβαιναν στο ταχύπλοο «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ». Κατόπιν εντολών, από μέλη πληρώματος Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, που επέβαιναν σε βοηθητικό σκάφος, για ακινητοποίηση τους, οι δράστες δεν υπάκουσαν και ακολούθησε καταδίωξη κατά της οποίας ο 35χρονος κυβερνήτης εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς.

Μέσα στο ταχύπλοο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 200 μέτρα δίχτυ «κρυσταλιζέ», αλιεύματα συνολικού βάρους οκτώ κιλών και εικοσιτέσσερα βεγγαλικά εκ των οποίων στα εννέα είχε κολληθεί, με μονωτική ταινία, κομμάτι σιδήρου για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διενέργεια αλιείας.

Στην ίδια περιοχή, σήμερα, συνελήφθησαν ένας 38χρονος και ένας 27χρονος, οι οποίοι επέβαιναν στο ταχύπλοο «ΜΑΡΙΟΣ», οι οποίοι δεν υπάκουσαν σε εντολές των αντρών του λιμενικού με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη, η οποία κατέληξε στο λιμανάκι αλιέων Περάματος.

Οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί και εντοπίστηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων εντός θαλάσσης σε βραχώδη περιοχή. Μέσα στο σκάφος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης 200 μέτρα δίχτυ «κρυσταλιζέ» και αλιεύματα συνολικού βάρους οκτώμισι κιλών.

Πάτρα: Νέες συλλήψεις διακινητών και λαθρομεταναστών

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ στις 23:00, στο λιμάνι της Πάτρας συνελήφθη από προσωπικό του Λιμενικού ένας 51χρονος οδηγός φορτηγού διότι μετέφερε εκτός του φορτίου του που αποτελούνταν από χαρτικά, τρεις αλλοδαπούς, χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν επίσης ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο πυρηνικά εργοστάσια

Αυξάνεται η αγωνία για την παγκόσμια κοινότητα με τα πυρηνικά εργοστάσια να κλείνουν ή να διακόπτουν την λειτουργία τους σε ορισμένα σημεία απόρροια του καταστροφικού σεισμού των 9 ρίχτερ και του φονικού τσουνάμι.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών για το πυρηνικό εροστάσιο Τοκάι Νο 2, στην επαρχία Ιμπαράκι. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής, η αντλία του συστήματος ψύξης σταμάτησε.

Ωστόσο, η ιαπωνική εταιρεία Japan Atomic Power ανακοίνωσε ότι το σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου λειτουργεί, παρότι δύο από τις τρεις ντιζελογεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την ψύξη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο αντιδραστήρας του εργοστασίου, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι, 120 χιλιόμετρα από το Τόκιο, έκλεισε αυτόματα μετά το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής. Σημειώνεται οτι, σύμφωνα με το Kyodo, το 1999 είχε σημειωθεί εκεί πυρηνικό δυστύχημα.

Νωρίτερα είχαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία. Πρόκειται για το εργοστάσιο Οναγκάουα, γύρω από το οποίο τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν υπερβεί κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην ΒΑ επαρχία Μιγιάγκι.

"Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιένη.

Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα "είναι υπό έλεγχο", σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με τους ιαπωνικούς κανονισμούς "ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό", εξήγησε η ΙΑΕΑ.
"Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας", επεσήμανε η υπηρεσία.

Νωρίτερα, ειδικοί ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.
Είχαν όμως πει ότι θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα.

Τρεις αντιδραστήρες με πρόβλημα στο Φουκουσίμα
H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την εταιρεία. Το σύστημα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει υποστεί ζημιές μετά το σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Η TEPCO, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου Φουκουσίμα 1 με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Όπως έγινε γνωστό οι προσπάθειες ψύξης με θαλασσινό νερό αντιμετωπίζουν πρόβλημα και, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ενημερώνει για το θέμα "δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει με τον αντιδραστήρα".

Τα συνεργεία του εργοστασίου δίνουν μάχη με το χρόνο. Όπως έγινε γνωστό, είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες δύο αντιδραστήρων -1 και 3- στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1 στη ΒΑ Ιαπωνία. Και στους δύο αντιδραστήρες τα συστήματα ψύξης δεν λειτουργούν πια.

Καθησυχάζει ο ιαπώνας πρωθυπουργός
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο χθες σημειώθηκε έκρηξη, παραμένει κρίσιμη, όμως επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

"Εχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά", δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. "Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς", υπογράμμισε ο Καν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άλλο ένα συγκλονιστικό video από το τσουνάμι στην Ιαπωνία
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία - Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 - Updated 15:21
Ιαπωνία: Ραδιενεργός εφιάλτης
Συνταρακτικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία
Νέο βίντεο από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο!
Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Δείτε το βίντεο
433 μέχρι τώρα οι νεκροί στην Ιαπωνία - 88.000 οι αγνοούμενοι - Updated 23:41 - Νέο Video
Καλιφόρνια: Αγνοούμενος από το τσουνάμι - Δείτε βίντεο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 2-1

Ο Ολυμπιακός ήθελε να κάνει γύρο του θριάμβου μέσα στην Τούμπα! Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν δυνατό να το επιτρέψει! Κέρδισε 2-1 και… έδωσε παράταση στην «ερυθρόλευκη» στέψη! Ξανά στην 4άδα ο «δικέφαλος του Βορρά».

“This is Toumba”.
Ο Ολυμπιακός δεν έκανε το γύρο του θριάμβου στην Τούμπα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Ο κόσμος, αλλά και οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν επέτρεψαν στους «ερυθρόλευκους» να στεφθούν από σήμερα Πρωταθλητές. Οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται πλέον στην πρώτη πεντάδα για τα πλει οφ και την Τετάρτη η προσοχή όλων στρέφεται στον μεγάλο «τελικό» με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας.

Ο Μάκης Χάβος θέλοντας να ξεκουράσει βασικούς παίκτες ενόψει του αγώνα με την ΑΕΚ προτίμησε να ξεκινήσει με τους Κρέσιτς κάτω από τα δοκάρια. Στην τετράδα της άμυνας ο Έττο στα δεξιά, οι Κοντρέρας και Τσιρίλο στο κέντρο και αριστερά ο Σαβίνι. Γκαρσία και Βιτόλο στα χαφ με ο Κουτσιανικούλης αριστερά και το Φωτάκη δεξιά. Στον άξονα ο Βλάνταν Ίβιτς και στην κορυφή της επίθεσης ο Μουσλίμοβιτς.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε επέλεξε να ξεκινήσει με τους Πάρντο κάτω από τα δοκάρια. Με αμυντική τετράδα, οι Μανιάτης, Χολέμπας στα άκρα και στο κέντρο της οι Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ. Στα αμυντικά χαφ οι Ντούντου, Μοντέστο και στα άκρα οι Ζαϊρί, Ρόμενταλ. Ο Ιμπαγάσα επιτελικός μέσος πίσω από τον Τζιμπούρ.

Ο Ολυμπιακός βγήκε αποφασισμένος με σκοπό να μην επιτρέψει στον ΠΑΟΚ να κάνει παιχνίδι. Η εντολή του Βαλβέδε ήταν σαφής, πίεση πριν από τη σέντρα, προκειμένου να γίνει το λάθος από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς δυσκολεύτηκαν αρκετά να ξεμαρκαριστούν και να μεταφέρουν την μπάλα στα καρέ του Πάρντο. Οι επικίνδυνες μεταβιβάσεις των παικτών του Χάβου δημιούργησαν πολλά ρήγματα με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν κατεβασιές στα καρέ του Κρέσιτς.

Ο Ολυμπιακός μέχρι το πρώτο 20λεπτό πέτυχε ένα γκολ με το Τζιμπούρ, στο 12ο λεπτό, ενώ είχε άλλες δύο ευκαιρίες για γκολ με πιο κλασική αυτή του Ζαϊρί για να τελειώσει το παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα ο δαιμόνιος και πανταχού παρόν Ιμπαγάσα έκλεψε τη μπάλα μετά από το λάθος του Κοντρέρας. Ο Ισπανός πασάρει στον Τζεμπούρ και ο Γαλλοαλγερινός ανοίγει το σκορ. Στο 16' ο Ρόμενταλ βγάζει τον Ζαϊρί μόνο του σε κενή εστία ωστόσο ο Μαροκινός υπό την πίεση του Γκαρσία δεν μπορεί να σκοράρει.

Ο ΠΑΟΚ μισή ώρα αγώνα και ακόμα έψαχνε να βρει τα πατήματα του μέσα στο γήπεδο. Δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα. Οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου δυσκολεύονται να μεταβιβάσουν σωστά την μπάλα, ενώ λείπουν και οι σωστές τοποθετήσεις στο χώρο του κέντρου. Η μπάλα συνεχώς βρίσκεται στον αέρα. Οι αμυντικοί, κάτι σαν διώξιμο, προσπαθούν να βρουν παίκτες στα άκρα και κυρίως τον Κουτσιανικούλη. Ο Δικέφαλος παίζει ανορθόδοξα και σου δίνεται η εντύπωση πως γίνεται αγγαρεία ή το μυαλό είναι αλλού. Η πρώτη απόπειρα επίθεσης για τους γηπεδούχους σημειώθηκε στο 34'. Το σουτ του Ίβιτς θα κοντράρει πάνω στον Μέλμπεργκ και έτσι η μπάλα απομακρύνεται.

Απίστευτη εξέλιξη πήρε το παιχνίδι στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Ένα κόρνερ που δεν ήθελε να εκτελέσει ο Ζαιρί καθώς οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έριχναν διαρκώς αντικείμενα. Μετά την παρουσία παικτών και της ασφάλειας του γηπέδου τα πράγματα ηρέμησαν και στο 45' το κόρνερ τελικώς γίνεται με τον Τζιμπούρ να χάνει πολύ καλή ευκαιρία να σκοράρει από κοντά και τον Γκαρσία να διώχνει. Στην εξέλιξη της φάσης ο ΠΑΟΚ βγαίνει στην αντεπίθεση. Ο Πάρντο θα διώξει εντελώς λάθος προ του Κουτσιανικούλη που θα του κλέψει και την μπάλα και θα σκοράρει.

Ένα διαφορετικό πρόσωπο έδειξε στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ. Το γκολ του Κουτσιανικούλη τους πώρωσε και βγήκαν στο δεύτερο ημίχρονο αποφασισμένοι να πάρουν το παιχνίδι. Δύο φορές, σε διάστημα δύο λεπτών, ο Δικέφαλος έφτασε κοντά στο να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Στο 48' σουτ του Έττο ο Πάρντο την μπάλα με την βοήθεια του δοκαριού. Δύο λεπτά αργότερα ο Γκαρσία βρίσκει τον Μουσλίμοβιτς. Ο Βόσνιος επιθετικός απέναντι από τον Πάρντο θα σουτάρει με τον Ισπανό τερματοφύλακα να διώχνει σε κόρνερ.

Τον χορό των αλλαγών ανοίγει ο ΠΑΟΚ με τον Βιερίνια να μπαίνει στο γήπεδο στην θέση του Φωτάκη. Ο Δικέφαλος με την παρουσία του Πορτογάλου προσδοκά να γίνει πιο κινητικός στην δεξιά πλευρά. Η απάντηση του Ολυμπιακού είναι ο Φουστέρ στην θέση του Ντουντού. Με τον Ιμπαγάσα να γυρίζει πιο πίσω.

Ολική επαναφορά του ΠΑΟΚ είχαμε στο δεύτερο ημίχρονο. Η παρουσία των Βιερίνια και Σαλπιγγίδη έκανε τους Θεσσαλονικείς πιο επιθετικούς και τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως. Στο 69' ο Δικέφαλος κερδίζει πέναλτι από μαρκάρισμα του Α. Παπαδόπουλου πάνω στον Βιεϊρίνια. Οι παίκτες του Ολυμπιακού πέφτουν πάνω στον ρέφερι του αγώνα όμως ο Κωνσταντινέας πήρε την απόφαση του ότι κι αν του έλεγαν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Στο 71ο λεπτό το πέναλτι εκτελεί ο Βιτόλο και 2-1.

Κατερίνη: Πλήρωναν με πλαστά ευρώ

Έρευνες για τον εντοπισμό κυκλώματος παραχαρακτών που διοχετεύουν πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά της Κατερίνης κάνουν οι αστυνομικοί της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, μετά την σύλληψη ενός αλλοδαπού και ενός Έλληνα που φέρονται ότι διακίνησαν σε μαγαζιά «πέτσινο» χρήμα.

Στα ίχνη των δραστών οδήγησε τους αστυνομικούς ο ιδιοκτήτης ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, που αντιλήφθηκε αμέσως ότι τα δύο χαρτονομίσματα των 100 ευρώ με τα οποία προσπάθησε να τον πληρώσει ένας 25χρονος Βούλγαρος, ήταν πιστές απομιμήσεις γνήσιων αλλά η πλαστότητά τους ήταν εμφανής.

Ο νεαρός αλλοδαπός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κατερίνης, όπου υποστήριξε ότι τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα του τα είχε δώσει ένας 41χρονος Έλληνας, ως αμοιβή για εργασίες που είχε κάνει στο σπίτι του.

Ο 41χρονος εντοπίστηκε αμέσως και συνελήφθη, αλλά και αυτός ισχυρίσθηκε κατά την προανάκριση πως είχε πάρει τα χρήματα από άλλον κάτοικο της πόλης. Ωστόσο, και οι δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Τώρα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να ακολουθήσουν το… δρομολόγιο των πλαστών ευρώ, με την ελπίδα ότι θα εντοπίσουν αυτόν ή αυτούς που τα έφτιαξαν.

Βουλγαρία: Καταγγελίες για υποθέσεις παραοικονομίας

Εκατόν εξήντα τρεις καταγγελίες για υποθέσεις παραοικονομίας έλαβε το αρμόδιο εθνικό κέντρο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Εξάλλου, την ίδια περίοδο, 1.145 καταγγελίες για φαινόμενα παραοικονομίας εξετάστηκαν από τα περιφερειακά κέντρα του κέντρου, στο πλαίσιο της υλοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο κέντρο μέσω τηλεφωνικής κλήσης στον αριθμό 0800 123 58, για να ενημερωθούν για το έργο του κέντρου ή να καταγγείλουν φαινόμενα παραοικονομίας.

Οι περισσότεροι από τους πολίτες που απευθύνθηκαν στο κέντρο κατήγγειλαν περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκε στις Σέρρες

Χιλιάδες πακέτα με τσιγάρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε φορτηγό, που οδηγούσε ένας 38χρονος από την Αλβανία, στην περιοχή του Λιθότοπου Κερκίνης.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που έγινε από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων στο φορτηγό του 38χρονου αλλοδαπού, διαπιστώθηκε ότι έφερε παράνομο φορτίο 103.400 πακέτων τσιγάρων χωρίς ταινίες γνησιότητας.

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών Στέφανο Μάνδαλο, από την προανάκριση του συλληφθέντα προέκυψε ότι τα τσιγάρα προοριζόταν για εξαγωγή στη Βουλγαρία, ενώ διερευνάται αν τα παράνομα πακέτα τσιγάρων εισήχθησαν στη χώρα ή παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί την Δευτέρα στην Εισαγγελέα Σερρών με την κατηγορία της παράβασης του τελωνειακού κώδικα.

Αττική: «Τσουνάμι» λουκέτων πλήττει την αγορά

Στο "και μη παρέκει" φαίνεται να έχει φtάσει η αγορά, καθώς αύξηση των κλειστών καταστημάτων και των "λουκέτων" καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο σε έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε περιοχές της Αττικής. Κοινώς, ένα στα πέντε καταστήματα είναι κλειστό, ενώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το 23,4%.

Το σύνολο των κλειστών καταστημάτων στις περιοχές της Αττικής (Κέντρο Αθήνας, Κολωνάκι, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Καλλιθέα, Πειραιάς) που διερεύνησε η ΕΣΕΕ ανέρχεται σε 1.230 επί συνόλου 5.982, δηλαδή ποσοστό 20,6%, έναντι ποσοστού 14,8% τον Αύγουστο 2010, με βάση αντιστοιχη έρευνα.

Στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έφτασε στο 23,4% και κρισιμότερη εμφανίζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, με το υψηλότερο ποσοστό 33,8% (ένα στα τρία καταστήματα είναι κλειστό). Ακολουθούν οι οδοί Ακαδημίας με 24,6%, Ερμού με 24,3% κ.ά. Στη Ν. Ιωνία (λεωφόρος Ηρακλείου) το ποσοστό φτάνει στο 17,8%, στην Κηφισιά στο 21%, στην Καλλιθέα το 16,8% (οδός Θησέως), το Χαλάνδρι 22% και ο Πειραιάς το 20,6%.

Η ΕΣΕΕ διαπιστώνει ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, ενώ καταγράφεται μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων, δηλαδή εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν κι άλλες. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και επαγγελματικούς χώρους, που παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ τονίζει ότι η σοβαρότερη από τις επιπτώσεις των "λουκέτων" είναι η αύξηση της ανεργίας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις προβλέψεις της ΕΣΕΕ για απώλεια 100.000 θέσεων στο εμπόριο, αλλά και από την εκτίναξη της ανεργίας στο 15%.

Εξάλλου, η ΕΣΕΕ θεωρεί θετική τη ρύθμιση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την προ-πτωχευτική διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς την μια δεύτερη ευκαιρία και δίχτυ προστασίας από το κύμα λουκέτων και πτωχεύσεων που σαρώνει και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Δράμα: Κάηκαν 20 παραπήγματα

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε για άγνωστο λόγο χθες το μεσημέρι στα Θέρμια Παρανεστίου, στη Δράμα.

Η φωτιά κατέστρεψε είκοσι πρόχειρες κατασκευές από μπετόν και ελενίτ και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της. Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Έκλεψαν πάλι χάλκινα καλώδια της ΔΕΗ

Άγνωστοι έκλεψαν εξήντα μέτρα χάλκινο καλώδιο αξίας 6000 ευρώ στην Αμαλιάδα. Το καλώδιο χρησιμοποιείται στην υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στην πόλη.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο κρούσμα καθώς και στο Ρουπάκι έκλεψαν χάλκινο καλώδιο, μήκους 70 μέτρων και αξίας 2.500 ευρώ, που ήταν συνδεδεμένο με ηλεκτρικό πίνακα.

Α.Ε.Κ. - Καβάλα 1-0

Ο Μανόλο Χιμένεθ έκανε το rotation που ήθελε ενόψει Τούμπας και η ΑΕΚ πήρε και τη νίκη (1-0) κόντρα στην Καβάλα, χάρη στον... μάγο της τελευταίας στιγμής Σκόκο με το γκολ στο 88'!

Ο Μανόλο Χιμένεθ... μάλλον το παράκανε με το rotation ενόψει Τούμπας και παρέταξε μια ενδεκάδα που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Το έργο της ΑΕΚ, επομένως, αναμενόταν δύσκολο καθώς η Καβάλα έχει δείξει πως είναι καλή ομάδα, ενώ είχε και την προσοχή της στην άμυνα. Πράγμα που σημαίνει ότι για την Ένωση ήταν αρκετά δύσκολο να κάνει καθαρή ευκαιρία. Αν ο Γκέντσογλου απέφευγε τη... βλακεία στο 15' και γινόταν το 1-0 από την κεφαλιά του Μπαχά, τα πράγματα μάλλον θα έστρωναν για τους Κιτρινόμαυρους στη συνέχεια, αλλά με τα «μάλλον» δεν γίνεται δουλειά...

Η ομάδα του Χιμένεθ είχε την κατοχή της μπάλας αλλά δεν ήξερε τι να την κάνει, καθώς σπάνια βλέπαμε ορθόδοξη ανάπτυξη από την ΑΕΚ. Όσο για αυτήν της Καβάλας, που επίσης δεν έκανε κάτι αξιόλογο επιθετικά, ήταν μονοδιάστατη, με την μπάλα να πηγαίνει συνεχώς στο αριστερό πλευρό όπου ήταν ο Αμπντούν, ο οποίος είχε αντίπαλο τον Μανωλά. Με τις δύο ομάδες εξουδετερωμένες, τα λεπτά περνούσαν χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και τότε είπε να κλέψει την παράσταση ο διαιτητής Θάνος, ο οποίος στο 36' δεν έβγαλε -όπως θα έπρεπε- δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Καρντόσο για φάουλ στον Λαγό.

Η Καβάλα συνέχισε με έντεκα, ο Ντουγκλάο δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανακόπτει τον Μπαχά ακόμη κι όταν ξεκινούσε στο σπριντ... δέκα βήματα πίσω και το ημίχρονο φυσιολογικά έληξε χωρίς γκολ.

Με την έναρξη της επανάληψης, στο 47', ο Μίτσελ παραλίγο να... σπάσει το δοκάρι με το σουτ που έκανε και η ΑΕΚ ανέβηκε αρκετά στο γήπεδο και πίεσε για το γκολ. Τα προβλήματα του πρώτου ημιχρόνου, όμως, παρέμεναν. Η Καβάλα τελικά έμεινε με δέκα παίκτες στο 54' με την αποβολή του Καρντόσο για νέο σκληρό φάουλ και θέλοντας να διορθώσει την κατάσταση ο Χιμένεθ προχώρησε στην πρώτη αλλαγή, με τον Γκερέιρο αντί του Μπερνς και γυρίζοντας το σύστημα σε ρόμβο, ελπίζοντας ότι θα δει κάτι καλύτερο.

Με τους φιλοξενούμενους να αμύνονται μαζικά, πάντως, η Ένωση στράφηκε σε σέντρες για να βρει τη λύση και θα μπορούσε να το είχε πετύχει, αν ο Γκέντσογλου δεν αποδείκνυε ότι δεν μπορεί να σκοράρει ούτε από τα δύο μέτρα και εντελώς αμαρκάριστος... Αμέσως μετά ο Χιμένεθ τον αντικατέστησε με τον Ντιοπ -οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει και στο ψηλό παιχνίδι- και η ΑΕΚ διατηρούσε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς πάντως να... πνίγει τον αντίπαλο.

Η τελευταία κίνηση του Χιμένεθ ήταν η αντικατάσταση του Μπαχά με τον Σκόκο, ο οποίος έφερε ενθουσιασμό και απείλησε και με μια καλή εκτέλεση φάουλ, αλλά το ζητούμενο για την ΑΕΚ, που ήταν η νίκη, φαινόταν ότι δεν θα έρθει. Στο 88', όμως, ο Σκόκο ως επιθετικός έκανε και πάλι το καθήκον του και έδωσε στην Ένωση τη νίκη, την εδραίωση στην 3η θέση και την κατάλληλη ψυχολογία για το κύπελλο!

Ειδικά από τη στιγμή που το σουτ του Νικουλάε στο 92' έφυγε ελάχιστα άουτ...

Κέρκυρα - Άρης 3-4

Ο Άρης είχε πετύχει όλα κι όλα 16 τέρματα στο πρωτάθλημα και στο ντεμπούτο του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο της ομάδας οι «κίτρινοι» πέτυχαν 4 και πήραν μεγάλη νίκη επί της Κέρκυρας με 4-3!

Ο φετινός Ολυμπιακός Βόλου εντυπωσίασε άπαντες με την εξαιρετική επιθετική του λειτουργία με τον Σάκη Τσιώλη στον πάγκο του, ενώ από την άλλη ο Άρης μετά τα δύο χθεσινά τέρματα του Αστέρα Τρίπολης, είχε τη χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα. Στο ντεμπούτο του Θεσσαλού τεχνικού στον πάγκο των «κιτρίνων», η ομάδα δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, όμως πέτυχε τέσσερα τέρματα για πρώτη φορά στη σεζόν, ανέτρεψε δύο φορές εις βάρος του αποτέλεσμα και έφυγε με τη νίκη από την Κερκυρα, επικρατώντας της τοπικής ομάδας με 4-3 σε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε ντέρμπι... παραμονής!

Η Κέρκυρα άνοιξε το σκορ μόλις στο 7', όταν ο Στολτίδης και με όλους τους αμυντικούς του Άρη στην πλάτη του, έστρωσε την μπάλα στον Μαζνόφ, που βρισκόταν μόνος του και με ευθύβολο σουτ νίκησε τον Σηφάκη. Καμία από τις δύο ομάδες δεν βρήκε ρυθμό στο πρώτο μέρος και δεν μπόρεσε να επιβάλει το παιχνίδι της, με τους παίκτες του Άρη όμως να έχουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές τους και να δυσκολεύονται πολύ στην ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση στο 25'.

Ένα λεπτό νωρίτερα οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν φάουλ σε καλή θέση και ο Καστίγιο υποχρέωσε τον Κωνσταντόπουλο σε δύσκολη απόκρουση, με την μπάλα να καταλήγει κόρνερ. Από το κόρνερ προήλθε η ισοφάριση για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Φατί εκμεταλλεύτηκε το λάθος των Κωνσταντόπουλου και Κοντοδήμου, που δεν μπόρεσαν να διώξουν την μπάλα από την περιοχή, και από κοντά έφερε το παιχνίδι στα ίσα.

Η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε στη συνέχεια, με τους γηπεδούχους να είναι εκείνοι που δημιουργούσαν ευκαιρίες και κατάφεραν να ξαναπάρουν το προβάδισμα στο 31' με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Γραμμόζη, ο οποίος δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Σηφάκη.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως τελείωσε το πρώτο. Με την Κέρκυρα να χάνει μεγάλη ευκαιρία να πετύχει και τρίτο γκολ στο 54', όταν ο Καλαντζής πρόλαβε τον Γιάρο, πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Σηφάκη. Στο 65' ο Νέτο εκτέλεσε το φάουλ από τα πλάγια και ο Λαζαρίδης με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κωνσταντόπουλου, ο οποίος έμεινε απλός... θεατής της φάσης.

Τρία λεπτά αργότερα ο Νέτο έβγαλε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Καστίγιο μέσα στην περιοχή και με την άμυνα των γηπεδούχων να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση για το τεχνητό οφσάιντ, ο Μεξικανός έμεινε μόνος απέναντι στον Κωνσταντόπουλο και δεν δυσκολεύτηκε να τον πλασάρει και να βάλει τον Άρη μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά στο παιχνίδι!

Κάθε επίθεση «μύριζε» και γκολ, με τον Καστίγιο να κάνει ωραία ενέργεια στο 76' και να βγάζει την ασίστ στον Κόκε, ο οποίος αφού πέρασε και τον γκολκίπερ της Κέρκυρας έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του για το 4-2. Ο Άρης έδειξε να τελειώνει εκεί το παιχνίδι, όμως ο Γκουστάβο είχε άλλη άποψη, καθώς ένα λεπτό αργότερα έκανε εξαιρετική ατομική προσπάθεια, βρέθηκε σε θέση βολής έξω από την περιοχή του Σηφάκη και με αριστερό σουτ νίκησε τον Έλληνα τερματοφύλακα για το 4-3, στέλνοντας μήνυμα στους παίκτες του Άρη ότι το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει...

Στο 82' ο Γραμμόζης άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο, τη στιγμή που είχε βγει μπροστά για την ισοφάριση και στην ουσία την καταδίκασε σε ήττα. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και οι «κίτρινοι» πήραν πολύ σημαντική νίκη, βάζοντας σε περιπέτειες τους Φαίακες.

Πέμπτη 17 Μαρτίου: 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ

Άλλη μια ημέρα ταλαιπωρίας περιμένει τους Αθηναίους την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

Στην απεργία δεν θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ.

Ενίσχυση της παροχής ενέργειας ζήτησε η Ιαπωνία

Να αυξήσει την παροχή ενέργειας μετά τις ζημιές που υπέστη το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εξαιτίας του σεισμού, ζήτησε από τη Ρωσία η Ιαπωνία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αυξήσει την παροχή προς την Ιαπωνία υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 150.000 τόνους, ενώ οι ρωσικές εταιρείες Mechel και SUEK θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο να αυξήσουν και την παροχή κάρβουνου κατά 3 με 4 εκατομμύρια τόνους.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα να ελεγχθούν τα σχέδια και τα μέσα διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη ρωσική Απω Ανατολή, μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας.

Οι ρωσικές αρχές μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικές όσον αφορά την παρουσία απειλής μόλυνσης από ραδιενέργεια.

Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά του 2009, αλλά...

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας την έκτακτη εισφορά του 2009, για εισοδήματα του 2007, λόγω παραβίασης του νόμου για την περιορισμένη αναδρομικότητα των φόρων.

Θεωρητικά λοιπόν, όσοι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει το φόρο και κάνουν προσφυγή, μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ωστόσο, όπως εξήγησε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο δικηγόρος Γ. Πιτσιλής, οι φορολογούμενοι είναι μάλλον απίθανο να δουν… το χρώμα του χρήματος, ακόμη και αν δικαιωθούν, καθώς το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιβάλει το κράτος… νέα έκτακτη εισφορά, προκειμένου να συμψηφίσει την παλιά.

Νέα απάτη σε βάρος του ΙΚΑ με εικονικές συνταγές

Κομπίνα σε βάρος του ΙΚΑ με θύματα ανυποψίαστους ασφαλισμένους φέρεται ότι είχε στήσει ένας γιατρός από την Αχαΐα, με τη συνδρομή τουλάχιστον δύο φαρμακείων της Πάτρας.

Πάνω από δεκαπέντε ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που διαμένουν στην Αττική, βρέθηκαν ξαφνικά να λαμβάνουν φάρμακα από τον εν λόγω γιατρό για παθήσεις που ποτέ δεν είχαν και οι σχετικές συνταγές να εκτελούνται από τα συγκεκριμένα φαρμακεία.

Την κομπίνα γιατρού και φαρμακοποιών επιβεβαιώνει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης, ο οποίος ανέφερε ότι η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα και στη Δικαιοσύνη.

Μετά την αποκάλυψη της κομπίνας το ΙΚΑ αφαίρεσε από τον συγκεκριμένο γιατρό το δικαίωμα συνταγογράφησης. Το ύψος της κομπίνας -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων του ΙΚΑ- αγγίζει τα 100.000 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ΙΚΑ, πριν από μερικούς μήνες διαπιστώθηκαν από την υπηρεσία ελέγχου συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης εικονικών συνταγών, από γιατρό που υπηρετεί στην Αχαϊα, επ' ονόματι ασφαλισμένων του ιδρύματος που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή της Αττικής και οι εν λόγω συνταγές φέρεται να είχαν εκτελεστεί σε φαρμακεία στην Πάτρα.

Οι ασφαλισμένοι δήλωσαν εγγράφως, στο ΙΚΑ που κλήθηκαν για εξηγήσεις, ότι δεν χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα που συνταγογραφούνταν στις εν λόγω συνταγές και δεν έπασχαν από τις αναγραφόμενες παθήσεις, καθώς και ότι δεν έχουν μεταβεί στην Πάτρα για την εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι σχετικές αγωγές δεν ήταν καταχωρισμένες στα βιβλιάριά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Κόσμος» οι δύο φαρμακοποιοί είναι ιδιαίτερα γνωστοί στην Πάτρα και μάλιστα ο ένας πρόσφατα... απασχόλησε την δημοσιότητα... για διαφορετικό από το σκάνδαλο θέμα. Όσο για τον άλλον, είναι γνωστός φαρμακοποιός στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Πάτρας. Πάντως η έρευνα είναι σε εξέλιξη, οπότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης των φαρμακοποιών.

Ιαπωνία: Δεν τους έφταναν όλα τα άλλα, “ξύπνησε” και ηφαίστειο:::

Ενα ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία εκτοξεύε πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων, έπειτα από δύο εβδομάδες που ήταν σχεδόν ήρεμο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια τον Ιανουάριο.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό το ηφαίστειο που ανήκει στην οροσειρά Κιρισίμα, η οποία αποτελείται από 20 περίπου ηφαίστεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία - Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 - Updated 15:21
Ιαπωνία: Ραδιενεργός εφιάλτης
Συνταρακτικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία
Νέο βίντεο από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο!
Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Δείτε το βίντεο
433 μέχρι τώρα οι νεκροί στην Ιαπωνία - 88.000 οι αγνοούμενοι - Updated 23:41 - Νέο Video
Καλιφόρνια: Αγνοούμενος από το τσουνάμι - Δείτε βίντεο

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1-1

Οι φιλοσοφίες πάνε περίπατο, τώρα μετρούν οι βαθμοί! Ο Ατρόμητος του Γιώργου Δώνη που στην αρχή του πρωταθλήματος ήταν μία ομάδα που “χαιρόσουν να παρακολουθείς” ένα πιο “ορθολογικό” ποδόσφαιρο αποσπώντας τον ένα “χρυσό” βαθμό από τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο. Οι Κρητικοί ήταν καλύτεροι, το κατάλαβαν οι Περιστεριώτες και αφότου ισοφάρισαν προσπάθησαν να κρατήσουν το αποτέλεσμα, κάτι που δεν συνηθίζουν.

Ο Εργοτέλης μπήκε πολύ δυνατά στο ματς με σκοπό να πιέσει ψηλά, κάτι που φάνηκε να περιμένει ο Δώνης, αφού ο Ατρόμητος δεν προσπάθησε να επιβάλει το γνωστό ρυθμό του. Αντί να κρατήσουν μπάλα, λοιπόν, οι Περιστεριώτες έδωσαν χώρο στον αντίπαλο τους ώστε να ισορροπήσουν πρώτα το ματς και έπειτα να ξεκινήσουν να έχουν μία υποτυπώδη ανάπτυξη.

Μετά το 8΄, όντως, οι παίκτες του Δώνη βγήκαν από το “καβούκι” τους (αφού πρώτα ο Εργοτέλης διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι σε ανατροπή του Λεάλ, οι γηπεδούχοι ζήτησαν ακόμα ένα σε σπρώξιμο του Μελισσά στον Μπούντιμιρ), αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποια φάση, πέρα από ένα “μπέρδεμα” του Νάστου που του στρώθηκε η μπάλα μέσα στην περιοχή, αλλά... “κόλλησε” το μυαλό του.

Όχι πως ο Εργοτέλης έκανε κάτι καλύτερο, αν και από το 35΄ και μετά οι Κρητικοί ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοση τους. Σε αυτό το λεπτό, μάλιστα, ο Ιτάνζ και το δοκάρι έσωσαν τον Ατρόμητο, αλλά ο Μπούντιμιρ άξιζε ένα γκολ και ζήλεψε τον Ρομάνο που ήταν πιο εύστοχος στο 44΄.

Η αντίδραση του Δώνη ήταν να περάσει τον Αναστασάκο στο παιχνίδι με τον Καραγεωργίου να μην πειράζει τίποτα, αφού η ομάδα του έλεγχε το παιχνίδι. Όπως ήταν λογικό, οι φιλοξενούμενοι έπρεπε να ρισκάρουν στο δεύτερο μέρος και να βγουν μπροστά. Ο Μελισσάς ζήτησε ένα πέναλτι στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λέπτου, αλλά ο Εργοτέλης ήταν αυτός που έφτασε πιο κοντά στο 2-0, με το εκπληκτικό “ένα-δύο” των Λεάλ και Μπούντιμιρ σε αντεπίθεση.

Ο Ατρόμητος συνέχιζε να πιέζει και αυτή τη φορά έφτασε πιο κοντά, δημιουργώντας λίγες ευκαιρίες. Έτσι, στο 68΄, ο Αναστασάκος, η “χρυσή” αλλαγή του Δώνη, έφερε το ματς στα ίσια, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Σαγκανόφσκι σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Και αμέσως μετά έγινε κάτι που μας άφησε όλους με το στόμα ανοικτό. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να κρατήσουν την ισοπαλία με τη λογική πως “κι ένας βαθμός είναι καλός”.

Ο Εργοτέλης, λοιπόν, βγήκε μπροστά και “έψαξε” το δεύτερο γκολ, αλλά ο Ατρόμητος αμύνθηκε καλά και κράτησε το βαθμό της ισοπαλίας. Ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού ο Ατρόμητος, στους 29, στους 32 ο Εργοτέλης.

Ο Ατρόμητος παραλίγο να πετύχει την ολική ανατροπή, αλλά ο Σαγκανόφσκι δεν ευστόχησε και ανάγκασε την ομάδα του να επιλέξει να μην χάσει και τα λίγα! Ο Πολωνός στο 70΄ μετά από κάθετη πάσα του Αναστασάκου από πλάγια θέση μέσα στην περιοχή πλάσαρε με τη μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι και να φεύγει άουτ. Ποιος είδε τον Δώνη και δεν τον φοβήθηκε αμέσως μετά από αυτή την ευκαιρία...

Πανιώνιος - Λάρισα 3-3

Αυτός μάλιστα ήταν τελικός για την παραμονή. Τα είχε όλα. Αμφισβητούμενες φάσεις τόσο για τον Πανιώνιο όσο και για την Λάρισα, γκολ και αποβολή! Ο Πανιώνιος έκανε χαρακίρι αγωνιστικά μια και είδε το 3-1 να γίνεται 3-3 στο 86΄ με τον Νταμπίζα.

Αρνητικός πρωταγωνιστής του ματς ο ρέφερι Παππάς που κυριολεκτικά τα έκανε μαντάρα! Συνοπτικά το «Χ» στην Νέα Σμύρνη δεν βόλεψε τους Θεσσαλούς που μόνο με θαύμα σώζονται.

Αν και ο Πανιώνιος ξεκίνησε δυναμικά και πίεσε με τέσσερα διαδοχικά κόρνερ, η Λάρισα ήταν αυτή που απείλησε ουσιαστικά στην πρώτη επίσκεψη της στα αντίπαλα καρέ. Μόλις στο 6΄ ο Κούλιτς που αντικατέστησε τον Τσιμπάμπα έχασε μοναδική ευκαιρία να σκοράρει σε τετ α τετ με τον Μάχο, ενώ δύο λεπτά ο Αυστριακός φορ έκανε αχρείαστο επιθετικό φάουλ και στέρησε την δυνατότητα από τους Θεσσαλούς να ανοίξουν το σκορ καθώς το γκολ που πέτυχε στην εξέλιξη της φάσης ο Πανκράτ ακυρώθηκε.

Ο Λεμονής έβαλε τον Γουνδουλάκη αντί του Σβέρκος πίσω από τον Μήτρογλου σε μια εσωτερική αλλαγή, οι Θεσσαλοί δέχθηκαν ξανά πίεση και μοιραία ο Γκαλίτσιος με κεφαλιά από στημένη μπάλα σκόραρε στο 22΄. Δεν πανηγύρισε το γκολ για ευνόητους λόγους, αλλά πλήγωσε τους βυσσινί που στο 32΄ δέχθηκαν νέο χτύπημα με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μήτρογλου, το οποίο δεν έκανε ποτέ ο Ιγκλέσιας στον Κοντοέ και η απόφαση του ρέφερι Παππά ήταν τραβηγμένη.

Στο δεύτερο μέρος η Λάρισα ρίσκαρε με το 4-4-2, ο Μετίν απώλεσε καλές στιγμές, αλλά ο Νταμπίζας με κεφαλιά που βρήκε στην πλάτη του Σιόβα και ενδεχομένως στην πορεία της μπάλας και στο χέρι του Μετίν, μείωσε το σκορ στο 61΄. Ο Ιγκλέσιας δύο λεπτά μετά σημάδεψε το δοκάρι του Μάχο, ο Πανιώνιος προβληματίστηκε και το ματς πήρε φωτιά. Οι φιλοξενούμενοι τα έδωσαν όλα, όμως ο Μπάλαμπαν στην πρώτη του επαφή με την μπάλα σημάδεψε σωστά με έξυπνη εκτέλεση φάουλ στο 77΄ έκανε το 3-1.

Ο Μετίν με αμφισβητούμενο πέναλτι που κέρδισε ο Ιγκλέσιας από τον Μάχο πέτυχε το 3-2 στο 83΄,ενώ ο Νταμπίζας με κεφαλιά τρία λεπτά μετά ισοφάρισε! Ο Έλληνας αμυντικός πανηγύρισε έξαλλα χρησιμοποιώντας αρκετά γαλλικά (στον αέρα όμως και όχι κατά αντιπάλου) και αποβλήθηκε με υπόδειξη του βοηθού με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

ΙΤΒ: "Μαύρα" μαντάτα για τον Τουρισμό της Σάμου

Με μεγάλη πτώση της γερμανικής αγοράς θα κυλήσει η φετινή τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες του νομού μας, που συμμετέχουν στην ΙΤΒ του Βερολίνου.

«Δεν πάμε καλά και είναι πλέον γεγονός», είπε ο κος Δημήτρης Κασμιρλής, δ/ντης τoυ Rhenia Tours». «Τα γραφεία έχουν διψήφια πτώση. Το τουριστικό ρεύμα από Γερμανία προς Σάμο, από 60.000 τουρίστες το 1999, πέρυσι έπεσε στους 25.000 και αν δε γίνει μια σοβαρή ανάκαμψη, θα πάει και πιο κάτω.

Ο γερμανός τουρίστας ζητάει πλέον μεγάλα ξενοδοχεία, υψηλό σέρβις και σε αυτόν τον τομέα η Σάμος πάσχει. Γι’ αυτό και τα άλλα νησιά που διαθέτουν μεγάλες μονάδες πάνε φέτος πολύ καλά», είπε ο κος Κασμιρλής.

Έως 500 € αποζημίωση για βλάβες λόγω διακοπών στο ρεύμα

Μπορεί να πληρώνουμε το ρεύμα όλο και ακριβότερα το τελευταίο διάστημα – και, δυστυχώς, στο προβλέψιμο μέλλον η ίδια τάση αναμένεται να συνεχιστεί – ωστόσο το παρήγορο είναι πώς ζούμε, σε επίπεδο δικαιωμάτων, την εποχή του καταναλωτή!

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), έπειτα από συνεννοήσεις με τον Συνήγορο του Πολίτη και την ΔΕΗ, δρομολογεί την καταβολή αποζημιώσεων ύψους έως και 500 ευρώ σε καταναλωτές, στις ηλεκτρικές συσκευές των οποίων προκλήθηκαν βλάβες λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ, στη διετία 2007-2008 καταβλήθηκαν συνολικά αποζημιώσεις ύψους 90.000 ευρώ σε 168 καταναλωτές. Εκτιμάται ότι πρόκειται για νούμερα ιδιαίτερα μικρά σε σχέση με τον όγκο των ηλεκτροδοτούμενων (πάνω από 7 εκατ. νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σε όλη την χώρα), ενώ και η διαδικασία δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς λ.χ. δεν περιλαμβάνει βλάβες που προκαλούνται από τυχαίες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Έτσι η ΡΑΕ, όπως προκύπτει από επιστολή του προέδρου δρα Νίκου Βασιλάκου προς τον ομόλογό του της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, προτείνει μία νέα διαδικασία - θα ρυθμιστεί στον υπό κατάρτιση από τη ΡΑΕ Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου - και μία σειρά μέτρων που θα διασφαλίζουν:
  1. Την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή αναφορικά με τα αίτια εμφάνισης του προβλήματος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει τις επιλογές του για την ικανοποίηση των αξιώσεών του.
  2. Τη δυνατότητα του καταναλωτή να αναζητήσει τη συνδρομή ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα σε σχέση με τα παραπάνω. Η ΡΑΕ, στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα διερευνήσει τις παραμέτρους του συγκεκριμένου αυτού θέματος.

Τι πρέπει να κάνουν ΔΕΗ και καταναλωτές
Ειδικότερα, και με βάση τις προτάσεις της ίδιας της ΔΕΗ, η ΡΑΕ για την αποζημίωση των καταναλωτών προτείνει τα εξής:

-Η ΔΕΗ θα χορηγεί χρηματικό ποσό στους καταναλωτές της, στις περιπτώσεις πρόκλησης βλαβών σε ηλεκτρικές συσκευές τους, εξαιτίας τυχαίας διακοπής του ουδετέρου του εναερίου ή υπογείου δημοσίου δικτύου Διανομής ΧΤ, εφόσον συντρέχουν ταυτοχρόνως οι εξής προϋποθέσεις:
α) Ο καταναλωτής ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν τη ΔΕΗ Α.Ε. για το συγκεκριμένο συμβάν, κατά το δυνατόν εντός της ίδιας ημέρας ή των τεσσάρων (4) αμέσως επόμενων εργάσιμων ημερών, και υποβάλει σχετική αίτηση.
β) Η ΔΕΗ διερευνήσει τις αιτίες βλάβης / αστοχίας του υλικού, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ευθύνες και υποχρεώσεις του Διαχειριστή του Δικτύου, αλλά και λόγω ενδεχόμενου ελαττώματος του υλικού, και αποδείξει ή έστω πιθανολογήσει βάσιμα και εγγράφως το χαρακτηρισμό της «τυχαίας» διακοπής του ουδετέρου. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ Α.Ε. οφείλει να παρέχει κάθε σχετικό στοιχείο στον καταναλωτή.
γ) Ο καταναλωτής θέσει επί 2 ημέρες, εφόσον του ζητηθούν, τις συσκευές ή τον εξοπλισμό που έχει υποστεί βλάβη στη διάθεση της ΔΕΗ προς έλεγχο, πριν την επισκευή τους.
δ) Ο καταναλωτής υποβάλλει στη ΔΕΗ, όταν του ζητηθεί, παραστατικό ηλεκτρολογικού συνεργείου, με το οποίο:
- περιγράφεται το είδος κάθε βλάβης και κατά το δυνατόν συσχετίζεται αυτή με ενδεχόμενη υπέρταση, λόγω διακοπής του ουδετέρου του δικτύου Διανομής ΧΤ, βάσει των τεχνικών ευρημάτων και στοιχείων, και
- τεκμηριώνεται το κόστος αποκατάστασης των βλαβών, ή αντικατάστασης των συσκευών ή του εξοπλισμού με άλλα παρόμοιων προδιαγραφών εφόσον κρίνεται οικονομικά ασύμφορη η επισκευή τους.
ε) Η ΔΕΗ δεν διαθέτει στοιχεία, πληροφορίες ή ευρήματα βάσει των οποίων να τεκμηριώνεται ότι σημειώθηκε διακοπή του ουδετέρου του δικτύου Διανομής ΧΤ (με συνέπεια πολύ μεγάλη ανύψωση της τάσης του δικτύου από τις ονομαστικές τιμές) από λόγους ανωτέρας βίας.
στ) Ο καταναλωτής υπογράψει δήλωση στην οποία δηλώνει ρητώς και ανεπιφυλάκτως ότι η επελθούσα ζημία στις συσκευές ή στον εξοπλισμό του οφείλεται σε τυχαία βλάβη ή αστοχία υλικού του δικτύου της ΔΕΗ, θεωρεί ότι το χρηματικό ποσό που εισπράττει από τη ΔΕΗ για την ανωτέρω αιτία είναι απολύτως εύλογο και σε απόλυτη αντιστοιχία με τη ζημία την οποία έχει υποστεί, καταβάλλεται από τη ΔΕΗ προς αυτόν σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση της εν λόγω ζημίας του και ικανοποιείται πλήρως από αυτό. Η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βελτιώνει την ποιότητα της τάσης που προσφέρει, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.
- Η ΔΕΗ θα αποφασίζει επί των αιτήσεων καταναλωτών εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την υποβολή τους, προστιθέμενου του χρόνου τυχόν καθυστέρησης από πλευράς καταναλωτή για την υποβολή των στοιχείων που του ζητούνται. Στην περίπτωση αποδοχής της αίτησης, η ΔΕΗ θα καταβάλει το χρηματικό ποσόν που ισούται με το ύψος της ζημίας εντός ενός μηνός από την απόφαση επί της αίτησης.
- Η ΔΕΗ δεν θα καταβάλλει, με την υπόψη διαδικασία, οποιοδήποτε άλλο χρηματικό ποσό για ενδεχόμενες ζημίες καταναλωτή ή εργαζομένων του ή τρίτων σχετιζόμενων με τη λειτουργία της εγκατάστασής του, από διαφυγόντα έσοδα ή κέρδη, μείωση κύρους, απώλεια παραγωγής, κατάπτωση ρητρών προς τρίτους, και κάθε έμμεση ή παρεπόμενη βλάβη.
- Το ανώτατο όριο (πλαφόν) του χρηματικού ποσού ανά συμβάν και καταναλωτή ορίζεται ίσο με τριακόσια Ευρώ (300 €) για μονοφασική παροχή ΧΤ και με τετρακόσια Ευρώ (400 €) για τριφασική παροχή ΧΤ. Το υπόψη ανώτατο όριο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως με απόφαση του Γενικού Δ/ντή Διανομής, βάσει της μεταβολής του μέσου δείκτη τιμών καταναλωτή.
- Συνοπτικό πληροφοριακό κείμενο προς τους καταναλωτές, σχετικά με τη χορήγηση χρηματικού ποσού στις περιπτώσεις πρόκλησης βλαβών σε ηλεκτρικές συσκευές τους εξαιτίας διακοπής του ουδετέρου του δικτύου ΧΤ της ΔΕΗ Α.Ε., θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της και θα διατεθεί στους καταναλωτές της στα σημεία εξυπηρέτησής τους, ενώ παράλληλα το ως άνω κείμενο θα εντάσσεται, κατά επιλεγμένα χρονικά διαστήματα, στους φακέλους των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.»

Θέλει μεγαλύτερες αποζημιώσεις ο Συνήγορος του Πολίτη
Ωστόσο, ειδικά σε σχέση με το ύψος της αποζημίωσης, η ΡΑΕ θεωρεί ως εύλογη την πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για την αύξηση του ανώτατου χρηματικού ποσού κατ’ ελάχιστον στα 500 ευρώ.

Η Αρχή ζητεί επίσης από την ΔΕΗ να γίνει η ανάρτηση του σχετικού ενημερωτικού κειμένου σε εμφανές σημείο στην αρχική σελίδα (home page).

Επίσης, κρίνει ως απαραίτητη την υποβολή από τη ΔΕΗ απολογιστικής ετήσιας έκθεσης προς τη ΡΑΕ σχετικά με:
  • το σύνολο των συμβάντων κοπής ουδετέρου που σημειώθηκαν κατά το έτος αναφοράς,
  • τις αιτήσεις καταναλωτών που υποβλήθηκαν,
  • το πλήθος των αιτήσεων που εγκρίθηκαν,
  • τους λόγους τυχόν απόρριψης αιτήσεων.

Γυάρος: «Εθνική Αιολική Νήσος»

«Το σχέδιο ανάπτυξης της ιστορικής νήσου της Γυάρου σε «Εθνική Αιολική Νήσο» περιλαμβάνει και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό σκέλος, αυτό που θα μπορούσε να ονομασθεί «Ιστορικός Τουρισμός».

Εκτός από τη διάσωση, αποκατάσταση και συντήρηση όλων των ιστορικών της μνημείων, προβλέπει και τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων προσβασιμότητάς της από έλληνες και ξένους, που θέλουν να επισκεφτούν τον ιστορικό αυτό χώρο, και έτσι να επιτευχθεί η διεθνής προβολή γεγονότων που συνέβησαν στο χώρο και σηματοδοτούν στιγμές της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, που πρέπει να χαράξει την μνήμη και την ψυχή των ανθρώπων».

Θετική απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο Σύρου στη συνεδρίαση για την προστασία-ανάδειξη των μνημείων και την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της νήσου Γυάρου.

Αναλυτικά η εισήγηση του Αντιδημάρχου κ.Φώτη Ξαγοράρη ήταν η εξής:
«Το νησί της Γυάρου έχει εμβαδόν 23.000 στρέμματα, είναι ακατοίκητο, άγονο και χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα. Έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ιστορικής μνήμης που πρέπει να απολαμβάνει ειδικής κρατικής προστασίας, διότι αποτελεί σημαντικό χώρο που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Η πρόθεση που εκδηλώνει η πολιτεία με την θέσπιση κανόνων προστασίας των ιστορικών μνημείων είναι μεν διατυπωμένη με σαφήνεια, η πραγματικότητα όμως σήμερα είναι τελείως διαφορετική.

Η έλλειψη υποδομών και δυνατοτήτων προσπέλασης, το μεγάλο οικονομικό κόστος κάθε μορφής παρέμβασης στο νησί, το άγονο του νησιού, η έλλειψη ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα, έχει επιφέρει φυσιολογικά την απόλυτη εγκατάλειψη. Τα κτίρια καταρρέουν, και δεν φαίνεται να προβλέπονται στο άμεσο μέλλον οι αναγκαίες ενέργειες για την προστασία την προβολή και ανάδειξή τους ως χώρων ιστορικής μνήμης.

Και όμως, η Γυάρος θα έπρεπε να γίνει προσιτή στους πολίτες της Ελλάδας αλλά και στους ξένους που αισθάνονται την έλξη να επισκεφθούν τους ιστορικούς χώρους κι αυτό γιατί είναι ένας χώρος όχι μόνον μνήμης, αλλά και διδακτικής προβολής με αντίστοιχα έργα και δράσεις ανάδειξης των μνημείων, όπως η δημιουργία χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, συζητήσεων, σεμιναρίων, συναυλιών, χώρων υποδοχής, κλπ. Όσο όμως περνάει ο καιρός, οι νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτού του μνημείου, και όσο θα περνάει ο χρόνος, είναι βέβαιο ότι θα ξεχαστεί ίσως τελείως, αφού θα είναι ένα άγονο, απροσπέλαστο ξερονήσι.

Αν δεν μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα μνημεία στους επισκέπτες και κυρίως στη νεώτερη γενιά, δεν θα γίνει γνωστό το μνημείο και κατά συνέπεια ιστορικά στοιχεία από δύσκολες στιγμές της νεότερης Ελλάδας, με στόχο να εδραιωθεί στην εθνική συνείδηση ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να συμβεί εμφύλιος πόλεμος, εθνικός διχασμός ή δικτατορία.

Με δεδομένη την αδυναμία προστασίας και ανάδειξης του μνημείου από το κράτος ή επιχειρηματικούς φορείς, με «μέσον» αποκλειστικά το ίδιο το μνημείο, που απαιτεί τεράστιες δαπάνες χωρίς αντισταθμιστικά έσοδα, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους ελάχιστους εκείνους «δρόμους» που θα προκαλέσουν την ανάδειξη του μνημείου, ταυτόχρονα με μία υγιή οικονομική χρήση που θα υπηρετεί τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τον Έλληνα πολίτη γενικά και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα της εποχής, την σωτηρία του περιβάλλοντος που τελεί σε ορατό πλέον κίνδυνο.

Να συνδυαστεί δηλαδή με κάποιο σημαντικό έργο πνοής, που θα δώσει και τους απαραίτητους πόρους. Ένα έργο άκρως φιλικό με το περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα του τόπου, που θα συνδύαζε με ιδανικό τρόπο την αξιοποίηση και ανάδειξη των μνημείων, με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος. Ένα έργο που θα καλλιεργούσε αφενός ένα πνεύμα μνήμης για το χθες, και ταυτόχρονα θα συμβόλιζε ένα καλλίτερο αύριο.

Το νησί είναι προικισμένο με έναν ανεκμετάλλευτο και ανεξάντλητο φυσικό πλούτο. Στο νησί φυσούν δυνατοί άνεμοι, δηλαδή στην επιστημονική ορολογία, διαθέτει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, η εκμετάλλευση του οποίου θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και σε πλήθος ωφελειών σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Σε αντίθεση με το παρελθόν, το ιστορικό νησί, σήμερα θα μπορούσε να προσφέρει μόνον θετική ενέργεια, δηλ. καθαρή αιολική ηλεκτρική ενέργεια και να συμβάλλει με τον πιο άμεσο τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασωθούν από την ερείπωση και ερήμωση τα κτήρια και κυρίως να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη.

Τα επιχειρήματα μιας τέτοιας αξιοποίησης του νησιού είναι βαρυσήμαντα: Είναι γνωστή σε όλους η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Κλιματικές αλλαγές, ακραία καιρικά φαινόμενα, τρύπα του όζοντος, λιώσιμο πάγων, πλανητική άνοδος της θερμοκρασίας κλπ. Έχουμε μπει σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών, η οποία σε λίγο καιρό, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Το πρωτόκολλο του Κιότο, δεσμευτικό για τη χώρα μας επιβάλει τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 20,1% του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι το 2010. Η αιολική ενέργεια, η πιο ώριμη και τεχνολογικά προηγμένη τεχνολογία παραγωγής καθαρής ενέργειας, αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» σε αυτή τη προσπάθεια. Όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο εθνικός στόχος απέχει ακόμα πολύ.... Απαιτούνται επομένως επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, από επενδυτές που διαθέτουν τη κατάλληλη τεχνογνωσία και οικονομική δυνατότητα υλοποίησης.

Να λοιπόν ο ιδανικός συνδυασμός! Αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο ολόκληρου του νησιού, το τεράστιο αιολικό του δυναμικό, μέσω ενός προσεκτικά σχεδιασμένου έργου, το οποίο όχι μόνο θα σεβαστεί, αλλά θα προστατέψει και θα αναδείξει τα μνημεία της Ιστορικής Νήσου Γυάρου, που άλλωστε καταλαμβάνουν μόνον το 5% της έκτασης του νησιού, θα μετατρέψει την ιστορική Γυάρο, από ένα άγονο, εγκαταλελειμμένο και συνεχώς υποβαθμιζόμενο νησί, σε ένα νησί-πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, προστασίας και εκπαίδευσης.

Θα αναδεικνύει τις ιστορικές μνήμες του παρελθόντος και θα καλλιεργεί πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών ιδεών. Σύμβολο για ένα καλλίτερο αύριο, για αειφόρο ανάπτυξη, για καθαρότερο περιβάλλον, για μια πραγματικά βιώσιμη κοινωνία.
Πέραν των συμβολισμών που προκύπτουν από την υλοποίηση αυτού του έργου, τα άμεσα και έμμεσα οφέλη του, είναι πολλαπλά:
Θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων και υποχρεώσεων της Ελλάδας, όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.
Θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ανεργίας εφόσον θα δημιουργηθούν νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Θα συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τόσο την έχει ανάγκη, μέσω του θεσμοθετημένου τέλους του 3% επί των ακαθαρίστων εσόδων. Έσοδα που μέρος τους μπορεί να επιστραφεί στους δημότες μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών.
Θα εκπαιδεύσει ιστορικά και περιβαλλοντικά τις νέες γενιές, δημιουργώντας ένα πάρκο ιστορικής μνήμης που θα γυρίζει την σκέψη διδακτικά στο παρελθόν και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που θα γυρίζει με αισιοδοξία το βλέμμα προς το μέλλον!
Θα υλοποιηθεί η ανάδειξη των μνημείων της Γυάρου με την αξιοποίηση - υλοποίηση της μελέτης του ΕΜΠ καθώς και με πλήθος άλλων παρεμβάσεων που θα σχεδιαστούν και θα εγκριθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Το σχέδιο ανάπτυξης της ιστορικής νήσου της Γυάρου σε «Εθνική Αιολική Νήσο» περιλαμβάνει και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό σκέλος, αυτό που θα μπορούσε να ονομασθεί «Ιστορικός Τουρισμός». Εκτός από τη διάσωση, αποκατάσταση και συντήρηση όλων των ιστορικών της μνημείων, προβλέπει και τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων προσβασιμότητάς της από έλληνες και ξένους, που θέλουν να επισκεφτούν τον ιστορικό αυτό χώρο, και έτσι να επιτευχθεί η διεθνής προβολή γεγονότων που συνέβησαν στο χώρο και σηματοδοτούν στιγμές της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, που πρέπει να χαράξει την μνήμη και την ψυχή των ανθρώπων.

Οι δύο αυτές ταυτόχρονες ενέργειες, προστασία-ανάδειξη μνημείων και αξιοποίηση αιολικού δυναμικού, όχι μόνο δεν είναι ασύμβατες μεταξύ τους, αλλά αντίθετα, με τη σωστή μελέτη και τον συνυπολογισμό των απόψεων όλων των αρμόδιων φορέων, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα συνδυασμό ιστορικής μνήμης και αειφόρου ανάπτυξης που θα ενώνει πάντοτε το παρελθόν με το παρόν και θα δίνει αισιοδοξία για το μέλλον.

Γνωρίζω ότι έχει κατατεθεί πρόταση από αξιόπιστους επενδυτές για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου δυναμικότητας περίπου 300 ΜW που το καθιστά το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή θα διοχετεύεται μέσω υποβρυχίου καλωδίου στο Λαύριο και θα γίνεται χρήση του από όλα τα ελληνικά νοικοκυριά στην Χερσαία Ελλάδα.
Περαιτέρω στην πρόταση αυτή περιλαμβάνονται στα επενδυτικά σχέδια α) η υλοποίηση της μελέτης του ΕΜΠ για την κατασκευή των «μονοπατιών μνήμης» στον χώρο των φυλακών β) η κατασκευή προβλήτα μήκους 60 μ. για την δυνατότητα επίσκεψης στο νησί ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση του αιολικού πάρκου γ) η δρομολόγηση πλοιαρίου σύνδεσης του νησιού με την Σύρο που θα επιτρέπει –εκτός από την εξυπηρέτηση του πάρκου- και την ελεύθερη πρόσβαση των «προσκυνητών» και των επισκεπτών στο νησί και δ) η χρηματοδότηση ανασκαφών ερευνών για ανακάλυψη άλλων πιθανών ιστορικών οικισμών στο νησί.

Από ότι όμως πληροφορήθηκα η παραπάνω επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι αφενός μεν με την απόφαση ΥΠ.ΠΟ/4016/68475/17.12.2001 του Υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ολόκληρο το νησί ιστορικός τόπος και αφετέρου σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε ιστορικούς τόπους και επιτρέπεται έξω από αυτούς αλλά σε απόσταση 7d (d=διάμετρος φτερωτής της ανεμογεννήτριας) από τα όρια του ιστορικού τόπου, δηλ. για την περίπτωση της Γυάρου στην θάλασσα!!

Για να ξεπεραστούν τα παραπάνω εμπόδια, είτε θα πρέπει να τροποποιηθεί ο ανωτέρω Χωροταξικός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ που θα επιτρέπει να εγκατασταθεί στο νησί Αιολικό Πάρκο, είτε να οριοθετηθεί ο ιστορικός τόπος στην περιοχή των 5 όρμων (περιοχή του στρατοπέδου) και να ελευθερωθεί έτσι το υπόλοιπο νησί για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.

Με την επίλυση του προβλήματος, είτε με τους τρόπους που προαναφέρονται, είτε με την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, πιστεύω ότι θα επιλυθούν όλα τα χρόνια αυτά προβλήματα, θα αξιοποιηθεί το νησί, θα είναι επισκέψιμο και θα συμβάλλει αποφασιστικά στα οικονομικά του Δήμου μας, δεδομένου ότι όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο για τις ΑΠΕ θα αποδίδεται ποσοστό 3% επί των ακαθαρίστων εσόδων στους ΟΤΑ.

Για όλους τους λόγους αυτούς προτείνεται το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της νήσου Γυάρου».

Οι δυνάμεις του Καντάφι προ των πυλών της Βεγγάζης

Όλες οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα διακόπηκαν στη Βεγγάζη, προπύργιο της λαϊκής εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, την ώρα που οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν κατά της πόλης.

Σήμερα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν ακάθεκτες την προέλασή τους κατά μήκους της παραλιακής ζώνης, απωθώντας τους αντικαθεστωτικούς με συνεχείς βομβαρδισμούς από αέρος και με όλμους και πυραύλους.

Δεκάδες λίβυοι αντικαθεστωτικοί υποχωρούν και από τη Μπρέγκα έπειτα από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος στα περίχωρα της πόλης στα ανατολικά της χώρας, μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι. Οι δυνάμεις τους που φρουρούσαν την Μπρέγκα εγκατέλειψαν την πόλη με οχήματα που κατευθύνονται στην Ατζνταμπίγια, ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο. Χθες οι αντικαθεστωτικοί είχαν εγκαταλείψει την Αλ Ουκάιλα, η οποία έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι.

Οι πιστές δυνάμεις στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι έχουν καταλάβει την κοινότητα αλ Μπίσερ, ανάμεσα στις πόλεις Αλ Ουκάιλα και Μπρέγκα και προελαύνουν πλέον προς την πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Ατζνταμπίγια, τονίζουν οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Οι δυνάμεις του Καντάφι εκδίωξαν τους εξεγερμένους από το εσωτερικό της πόλης Ρας Λανούφ μετά από αμφίβια επιχείρηση με τη χρήση πλοίων, αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Οι εξεγερμένοι διέθεταν ελαφρά όπλα και πολυβόλα τοποθετημένα σε φορτηγάκια.

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία - Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 - Updated 15:21

Η εκτίμηση ανήκει σε ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν τους 10.000.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις δεν έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.800 νεκρούς.

Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων στη χώρα, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι 10 μέτρων που ακολούθησε. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo μόνο στην πόλη Μινιμασανρίκου υπάρχουν 9.500 αγνοούμενοι! Τα μόνα στοιχεία που έχουν οι αρχές είναι οτι περίπου 8.000 άνθρωποι είναι σε καταφύγια, όμως σχεδόν 10.000 αγνοούνται!

Σύμφωνα με το νέο προσωρινό απολογισμό που διέθεσε στον Τύπο η αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπερνά τους 703. Ωστόσο, η κυβέρνηση υπολογίζει οτι πάνω απο 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν μίλησε για "εθνική καταστροφή άνευ προηγουμένου"

Σήμερα πάνω από 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, από το οποίο καταστράφηκαν πολλά κτήρια και παρασύρθηκαν πολυάριθμοι άνθρωποι.

Ο ιαπωνικός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου ότι ανακάλυψε 300-400 πτώματα στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα, στα νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας, το οποίο επλήγη από το καταστροφικό τσουνάμι.

Περίπου 784 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, αναφέρει στον απολογισμό της η αστυνομία.

Όπως ανακοινώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ιαπωνία ζήτησε βοήθεια από το Λονδίνο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το Τόκιο απηύθυνε το συγκεκριμένο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα στο BBC: «Συζητάμε με την ιαπωνική κυβέρνηση. Μας ζήτησε βοήθεια. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες και σήμερα θα τις ανακοινώσουμε».

Εντωμεταξύ το βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Τόκιο και στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.

Σήμερα αναμένονται στην Ιαπωνία οι πρώτες ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ στέλνει 9 ειδικούς στη χώρα για να βοηθήσουν τα σωστικά της συνεργεία. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ επεσήμαναν ότι δύο από τους απεσταλμένους του οργανισμού ειδικεύονται στο περιβάλλον.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οτιδήποτε ζητήσει η Ιαπωνία», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς από το γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιαπωνία: Ραδιενεργός εφιάλτης
Συνταρακτικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία
Νέο βίντεο από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο!
Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Δείτε το βίντεο
433 μέχρι τώρα οι νεκροί στην Ιαπωνία - 88.000 οι αγνοούμενοι - Updated 23:41 - Νέο Video
Καλιφόρνια: Αγνοούμενος από το τσουνάμι - Δείτε βίντεο

Όλι Ρεν: Πουλήστε ακίνητα

Φιλόδοξο αλλά εφικτό χαρακτηρίζει ο επίτροπος Ολι Ρεν τον στόχο των 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» o ευρωπαίος επίτροπος τονίζει οτι «50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους». Σημειώνει οτι η ελληνική κυβέρνηση «ελέγχει ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, κτίρια και γήπεδα τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν».

Συμπληρώνει οτι τα κίνητα αυτά δεν αποφέρουν αυτή τη στιγμή πόρους και διαμηνύει ότι «ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κλίμακας που η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου, είναι πράγματι δυνατό να βελτιώσει ουσιαστικά την άποψη που έχουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές για την Ελλάδα».

Καταλήγει ότι πέρα από τις περικοπές, το μήνυμα θα είναι προς τις αγορές ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ.

Επιπλέον θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού.

Ιαπωνία: Ραδιενεργός εφιάλτης

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

Όπως έγινε γνωστό, είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες δύο αντιδραστήρων -1 και 3- στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1 στη ΒΑ Ιαπωνία. Και στους δύο αντιδραστήρες τα συστήματα ψύξης δεν λειτουργούν πια.

«Πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει συμβεί μία τήξη πυρήνος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. «Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε το τι γίνεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, αλλά εμείς παίρνουμε μέτρα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας, ενημέρωσε ο Εντάνο.

Οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

Νωρίς το πρωί η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον τόν έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση. Σήμερα, οι τεχνικοί θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν άλλη μία δόση ραδιενεργού ατμού από τον δεύτερο αντιδραστήρα στην ατμόσφαιρα, τόνισε ο Εντάνο.

Ψυχρό νερό έχει διοχετευθεί στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3, τόνισε ο Εντάνο και προς ώρας τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρά και υπό έλεγχο».

Νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη
Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.Επικαλούμενη "τις ιαπωνικές αρχές", χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η IAEA ανέφερε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλη τέσσερις τραυματίστηκαν σε ατύχημα στο Φουκουσίμα-Νταΐνι, ενώ επτά τεχνικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 στο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

Συγκεχυμένη η εικόνα για τον αριθμό των μολυσμένων
Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις περιοχές σε ακτίνα 20 χμ από το Φουκουσίμα. Οι αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να μένουν στα σπίτια τους και έχει μοιράσει ιώδιο που θεωρείται ότι προστατεύει από τη ραδιενέργεια.

400 φορές πάνω!
Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώο. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία - Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 - Updated 15:21
Συνταρακτικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία
Νέο βίντεο από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο!
Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Δείτε το βίντεο
433 μέχρι τώρα οι νεκροί στην Ιαπωνία - 88.000 οι αγνοούμενοι - Updated 23:41 - Νέο Video
Καλιφόρνια: Αγνοούμενος από το τσουνάμι - Δείτε βίντεο

Η σημερινοί αγώνες της Super League

Άλλος κοιτάει πρωτάθλημα, άλλος Κύπελλο και πλέι οφ και άλλος σωτηρία. «Κόκκινο» χτυπάει η αγωνία στα ματς που ολοκληρώνουν την 26η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

Ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη για να πάρει και στα χαρτιά το πρωτάθλημα κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο οποίος σκέφτεται το Κύπελλο, αλλά θέλει και τα πλέι οφ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΕΚ κόντρα στην Καβάλα, με τους «Αργοναύτες» να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ροτέισον της «Ένωσης».

Στα πιο χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας, ο Πανιώνιος θέλει να τελειώνει μια και καλή με την υπόθεση σωτηρία και για να το πετύχει αυτό πρέπει να «τελειώσει» και τη Λάρισα από την κατηγορία.

Βαθμούς για να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη ψάχνουν και οι Εργοτέλης-Ατρόμητος στη μεταξύ τους μονομαχία στην Κρήτη, όπως και η Κέρκυρα με τον Άρη του Σάκη Τσιώλη πλέον.

Αναλυτικότερα το σημερινό πρόγραμμα:

Εργοτέλης-Ατρόμητος (15:00, NovaSports 3)
Και τώρα… τρέχουμε! Οι τρεις σερί ήττες του ενός και οι έξι αγώνες χωρίς νίκη του άλλου έκαναν παρελθόν τις… ανέσεις για Εργοτέλη και Ατρόμητο. Κι αν το «στοκ» βαθμών που είχαν φτιάξει οι Κρητικοί πριν τους ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ τους επιτρέπει να μην ανησυχούν (προς το παρόν), η «βόμβα» του Πανιωνίου σκόρπισε άγχος στο Περιστέρι. Τόσο πολύ που, έστω και… σκέψεις για τη ρεβάνς Κυπέλλου στο Βόλο μοιάζουν πολυτέλεια από την Κυριακή.

Πανιώνιος-Λάρισα (15:00, NovaSports 2)
«Καν’ το όπως εγώ». Αλλά… από την επόμενη βδομάδα! Με τους οκτώ πόντους σε τέσσερις αγωνιστικές να τον κάνουν από «μελλοθάνατο»… άνετο, ο Πανιώνιος δείχνει το δρόμο στη Λάρισα! Οι «κυανέρυθροι» υποδέχονται τους Θεσσαλούς και θέλουν να βάλουν… παρένθεση στην αντεπίθεση που ξεκίνησαν εκείνοι με τον Παναθηναϊκό. Αν δεν τα καταφέρουν και οι «βυσσινί» πάρουν το πρώτο τους διπλό φέτος, κανείς δεν θα μπορεί να τους απαγορεύσει (βάσιμες) ελπίδες.

ΑΕΚ-Καβάλα (17:15, NovaSports 2)
Νίκη και έφυγε για… τελικό! Μετά την εντυπωσιακή τεσσάρα επί του ΠΑΟΚ και πριν τη μεγάλη ρεβάνς μαζί του -για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου- η ΑΕΚ μόνο χαλαρό ματσάκι δεν έχει! Απέναντι σε αντίπαλο φορμαρισμένο (μια ήττα σε επτά ματς) και τον οποίο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει στα play off, η «Ένωση» θέλει να επιβεβαιώσει πως (εκτός των νικών) μπορεί να προσφέρει και ωραίο ποδόσφαιρο.

Κέρκυρα-Άρης (17:15, NovaSports 3)
«Μπλέξαμε, Άρη, μπλέξαμε»! Οι ήττες από Ολυμπιακό Βόλου και Ξάνθη έφεραν και πάλι κοντά στα «μπλεξίματα» την Κέρκυρα. Αν κάποιος μπορεί να την… καταλάβει, δε, είναι ο Άρης. Ξυπνώντας από το «όνειρο» της Ευρώπης, χάνοντας από τον Ηρακλή και συμπληρώνοντας εννέα ματς με μία (μόλις) νίκη, οι «κίτρινοι» βρέθηκαν πιο κοντά στη ζώνη, παρά στα play-off. Με τον Σάκη Τσιώλη για πρώτη φορά στον πάγκο, θα προσπαθήσουν να ομορφύνουν τη (μη αντιπροσωπευτική) εικόνα.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (19:30, NovaSports 1)
Πρωτάθλημααα! Κύπελλοοοο! Αν υπήρχαν ΚΑΙ οπαδοί του Ολυμπιακού στην «κολασμένη» Τούμπα, έτσι θα πήγαινε η (συνθηματική) ανταλλαγή! Μετά την εμβόλιμη νίκη με τον Εργοτέλη, που διασκέδασε τις εντυπώσεις από τις τέσσερις σερί ήττες, ο «δικέφαλος» (δεν μπορεί να μην) έχει το μυαλό και στη μεγάλη ρεβάνς με την ΑΕΚ. Αντίθετα, τίποτα άλλο εκτός από το διπλό (που θα προσφέρει μαθηματικά τον τίτλο, αλλά και… εκδίκηση για το Κύπελλο) δεν υπάρχει στο μυαλό των «ερυθρόλευκων».

Οι χθεσινοί αγώνες:

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου 2-1

Πανσερραϊκός-Skoda Ξάνθη 2-1

Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-3

Παπαγεωργόπουλος: Η κυβέρνηση «πετσοκόβει» το μετρό

Για σοβαρές περικοπές στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δε δήλωση του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργόπουλος, «ενώ η Κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι η χρηματοδότηση του ΜΕΤΡΟ είναι εξασφαλισμένη και ότι το έργο θα αλλάξει και θα μειωθεί το αντικείμενό του κατά 200 εκ. ευρώ, εις βάρος βεβαίως της εξυπηρέτησης των Θεσσαλονικέων αφού θα καταργηθούν 3 σταθμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ευθέως ότι πρώτον οι Ελληνικές Αρχές ΔΕΝ έχουν υποβάλλει επίσημη αίτηση για την συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (2007-2013), δεύτερον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΕΝ γνωρίζει τίποτε για τυχόν πιθανές αλλαγές του έργου που έχει προ ετών εγκρίνει και τρίτον ότι ΔΕΝ έχουν τεθεί σε επίσημη δημόσια διαβούλευση τυχόν πιθανές αλλαγές, όπως προβλέπεται βάσει των όρων της ισχύουσας νομοθεσίας».

Ο πρώην δήμαρχος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ρωτά γιατί δε ζητήθηκε συγχρηματοδότηση από την Κομισιόν, για ποιο λόγο καταργούνται οι τρεις σταθμοί του μετρό, γιατί δε ζητήθηκε για αυτό που έγινε η άδεια της ΕΕ, καθώς και γιατί η Κυβέρνηση δεν έβαλε σε «επίσημη δημόσια διαβούλευση» το θέμα της κατάργησης των 3 σταθμών όπως έχει υποχρέωση από τη σύμβαση.

Τέλος ,ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεν ξεχνά να αναφερθεί στην τωρινή διοίκηση του δήμου, η οποία όπως λέει δεν ασχολείται με τις εξελίξεις στα έργα του μετρό, το οποίο είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της πόλης.

Λουκέτο σε 6 νυχτερινά κέντρα έβαλε το ΣΔΟΕ

Ελέγχους τα ξημερώματα έκανε το ΣΔΟΕ σε 24 επιχειρησεις και διαπίστωσε οτι 18 από αυτές υπέπεσαν σε 207 φορολογικές παραβάσεις.

'Eτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας για έξι από αυτά.

Οι επιχειρήσεις είναι οι εξής:

- "Μπακόπουλος Δημ. & ΣΙΑ ΕΕ" με δ.τ. "Καρδιοφτερουγίσματα", οδός Δωδεκανήσου 37 - Άλιμος.

- "Dancing Music Theatre Video Κωνσταντίνος Μ. Σαρρής ΜΟΝ. ΕΠΕ" με δ.τ. "D C Dream City", Ιερά Οδός 30-32 - Γκάζι.

- "Α. Δημητριάδου Α Παπαϊωάννου ΕΠΕ" με δ.τ. "Άσπρο Πιάτο", οδός Εθν. Αντιστάσεωσ 39 - Χαλάνδρι.

- "Ανδρέας Ανδρουλακάκης & ΣΙΑ ΕΕ " με δ.τ. "4711", οδός Καρνεάδου 25-29 - Κολωνάκι.

- "Καραγιαννίδης Αθανάσιος του Θ." με δ.τ "Boom Boom", Θησέως και Ποσειδώνος - Καλλλιθέα (Τζιτζιφιές).

- "Σοφ. Νικ. Μπολανάκης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ" με δ.τ. "Οπα- Οπα Club", οδός Πατριάρχου Κων/νου 8 - Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ σφράγισαν άμεσα τα καταστήματα.

Ηράκλειο Κρήτης: Σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης σχολείων

Σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Ηράκλειο.Tο Σεπτέμβριο του 2010 εκδόθηκε η τρίτη δόση για τα σχολεία του Δήμου που ανέρχεται στο ποσό των 542.000ευρώ και θα έπρεπε να έχουν πιστωθεί στα ταμεία των Σχολικών επιτροπών μέχρι τέλους του περασμένου έτους.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, παραμένει εκκρεμότητα, με τους γονείς να καλούνται συχνά να πληρώνουν από τη τσέπη τους καθημερινές ανάγκες των σχολείων όπως πχ. έξοδα θέρμανσης.

Και σήμερα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!

Τις μπάρες στα διόδια Κορίνθου σήκωσαν λίγο μετά τις 11 μέλη του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.

Όπως λένε θα μεινουν εκεί έως το μεσημέρι.

Στις 2 θα γίνει ανάλογη κινητοποίηση στα διόδια της Αττικής Οδού στην είσοδο της Καισαριανής, ενώ στις 4 έχουν δώσει ραντεβού στα διόδια Αφιδνών.

Πτώμα σε χωράφι κοντά σε στρατόπεδο στο Μενίδι

Μακάβριο έυρημα σε χωράφι κοντά στο στρατόπεδο “Καποτά” στο Μενίδι.

Το πρωί του Σαββάτου, εντοπίστηκε το πτώμα ένος μεσήλικα άνδρα, πιθανότατα ομογενούς από τη Ρωσία. Στο σημείο - θέση Αετόπετρα - σπεύδουν ιατροδικαστής και άνδρες της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπαρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, ενώ τα ρούχα που φορά ο άνδρας είναι καμμένα.

Τυροκομείο από την Ιερισσό Χαλκιδικής στο βιβλίο Guinness - Video


Μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness απέκτησε σήμερα η τυροκομική μονάδα του Ιωάννη Σταθώρη στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στην οποία παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί στον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος της Guinness World Records, Τζακ Μπρόκμπαντ παρέδωσε το πιστοποιητικό της εγγραφής στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ στον ιδιοκτήτη του τυροκομείου Ιωάννη Σταθώρη στο περιθώριο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Detrop.

«Το τυρί με την ονομασία «κατσικίσιο πετρωτό» ήταν 939 κιλά», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ιωάννης Σταθώρης και εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το επίτευγμά του.

«Κόψαμε το τυρί, το δοκιμάσαμε μαζί με τους επισκέπτες της έκθεσης και είναι εξαιρετικής ποιότητας», ανέφερε προσθέτοντας ότι επιδίωξή του είναι η πρωτοτυπία και η ποιότητα προϊόντων του τυροκομείου του, στο οποίο απασχολούνται 15 άτομα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:

Facebook αλά... εκκλησιαστικά!

Εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα που σκοπεύει να γίνει η εκκλησιαστική εκδοχή του Facebook.

O λόγος για το Churchbook το οποίο είναι ένα site που δημιουργήθηκε από τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίου με σκοπό την δημιουργία ενός χώρου κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο την πνευματικότητα.

Το νέο site κοινωνικής δικτύωσης, είναι ανοιχτό σε όλες τις θρησκείες και τα δόγματα, με μοναδικό όρο τα μέλη του να μην να ασκούν προσηλυτισμό.

Παρόλο που το διάστημα λειτουργίας της ιστοσελίδας είναι μικρό, το Churchbook έχει ήδη αρκετά μέλη ενώ κάθε μέρα προστίθενται νέα.

Η διαδικασία εγγραφής είναι αρκετά απλή μιας και το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία ενώ εκτός από ελληνικά το site είναι μεταφρασμένο και στα αγγλικά για να μπορούν να γραφτούν και άτομα εκτός των ελληνικών συνόρων.

Τέλος μέσα στους εγγεγραμμένους χρήστες της νέας ιστοσελίδας μπορεί να βρει κανείς ακόμα και κληρικούς της ελλαδικής εκκλησίας, οι οποίοι δηλώνουν όλα τα στοιχεία τους καθώς και την ενορία τους.

38χρονη λογίστρια συνελήφθη για εκβιασμό

Με την κατηγορία της εκβίασης αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν μια 39χρονη λογίστρια.

Η λογίστρια συνελήφθη μετά από καταγγελία 39χρονης ιδιοκτήτριας επιχείρησης εμπορίας τροφίμων. Η επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι η 38χρονη, πρώην υπάλληλος λογιστικού γραφείου που χειριζόταν τις οικονομικές-φορολογικές υποθέσεις της επιχείρησής της, ζητούσε για να επιστρέψει τα αρχεία της εταιρίας την καταβολή 1.000 ευρώ!

Η επιχειρηματίας αντιμετώπιζε τον κίνδυνο επιβολής προστίμου 100.000 ευρώ από την εφορία, εάν δεν κατέθετε εμπρόθεσμα τα συγκεκριμένα αρχεία.

Η 38χρονη συνελήφθη χθες στην περιοχή της Ανάληψης την ώρα που η καταγγέλλουσα της έδινε το χρηματικό ποσό που είχε ζητήσει, σε προσημειωμένα όμως χαρτονομίσματα.

Πέμπτης 17/3: 24ωρη απεργία η ΕΣΗΕΑ

Δυναμική ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 17/3 εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ η οποία προειδοποιεί ότι η συγκεκριμένη απεργία είναι η αφετηρία ενός παρατεταμένου αποφασιστικού απεργιακού αγώνα.

Η ΕΣΗΕΑ για την απεργία της Πέμπτης
Δυναμική ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 17/3 εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ η οποία προειδοποιεί ότι η συγκεκριμένη απεργία είναι η αφετηρία ενός παρατεταμένου αποφασιστικού απεργιακού αγώνα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Πέμπτη 17 Μαρτίου: 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στην ενημέρωση.
Για ικανοποιητικές ΣΣΕ.
Για να υπερασπίσουμε το μισθό μας.
Για να σταματήσουμε τις απολύσεις και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ενημέρωση.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οι εργασιακές κατακτήσεις μας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Οι Ενώσεις των εργοδοτών στον τομέα της ενημέρωσης, αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, αρνούνται συστηματικά την υπογραφή ΣΣΕ, επιδιώκοντας την πλήρη απορρύθμιση. Την ίδια στιγμή στις επιχειρήσεις τους προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, σε κατάργηση θεσμικών κατακτήσεων, προβάρουν ήδη τα μοντέλα ακόμα και της «εκ περιτροπής» απασχόλησης στην ενημέρωση!

Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε αυτόν τον κατήφορο. Όλες οι αδελφές συνδικαλιστικές οργανώσεις στο χώρο της ενημέρωσης απεργούμε ΜΑΖΙ, απαιτώντας εδώ και τώρα την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, απαιτώντας την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που οδηγεί σε εργασιακή ζούγκλα και υπονομεύει το δικαίωμα των πολιτών σε πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση. Απαιτώντας, επίσης, να σταματήσει η βάρβαρη υποβάθμιση του εισοδήματος των συναδέλφων μας συνταξιούχων και η υπονόμευση των ασφαλιστικών μας Ταμείων.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τους εργοδότες ότι η πανελλαδική απεργία της 17 ης Μαρτίου, όλων των εργαζομένων στην ενημέρωση, θα είναι η αφετηρία ενός παρατεταμένου αποφασιστικού απεργιακού αγώνα. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, όλοι μαζί μπορούμε να αντιστρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Με όπλο την ενότητα, δημοσιογράφοι-τεχνικοί-διοικητικοί, θα καθορίσουμε την τύχη του κλάδου. Όλοι στην απεργία!”

Η ανακοίνωση του διασωματειακού
Οι Ομοσπονδίες του κλάδου Π.Ο.Ε.ΣΥ., Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., Π.Ο.Ε.Π.Τ.Υ.Μ., Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, στην κοινή συνεδρίαση με την Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, απέναντι στις στοχευμένες πολύμορφες προσπάθειες των εργοδοτών –σε συνεργασία με την κυβέρνηση– να αποδομήσουν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό μας δικαίωμα, αντιτάσσουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση και την απόφασή μας για ολομέτωπη μέχρι τέλους σύγκρουση μαζί τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ –σε συμπαράταξη με τις Ενώσεις τους– ξεκινώντας από την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, 17 Μαρτίου 2011, να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην κλιμάκωση του αγώνα και την αντίσταση απέναντι:

* στην συστηματική χωρίς φραγμούς και ηθικούς ενδοιασμούς επίθεση με τις μαζικές απολύσεις, * στην μονομερή μεταβολή συνθηκών – μορφής - ειδικοτήτων και περιβάλλοντος εργασίας, * στην καταγγελία των υφισταμένων ΣΣΕ και την άρνηση υπογραφής νέων ΣΣΕ, * στις μειώσεις μισθών, * στην επιβολή σε μισθωτούς που έχουν πλήρη απασχόλησης νέων προγραμμάτων εργασίας με 1 και 2 ημέρες εργασίας την εβδομάδα διαμορφώνοντας "μισθούς" ακόμα και 200 ευρώ μηνιαίως, * στις παράνομες καθυστερήσεις δεδουλευμένων, * στην απόπειρα υποκατάστασης των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις, * στην αυθαίρετη μεταφορά εργαζομένων σε ενοικιαζόμενους τίτλους και επιχειρήσεις, * στις διώξεις συνδικαλιστών και στην ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο) στην κοινή συγκέντρωση που πραγματοποιείται την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (Ευελπίδων 2, Κυψέλη) και να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της ίδιας μέρας, που αρχίζει στις 6 το πρωί. Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους.

Σκότωσε την μητέρα του γιατί δεν του έδινε την σύνταξη

Χτύπησε στο κεφάλι με σωλήνα βρύσης την 80χρονη μητέρα του με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα.

Ο 43χρονος, που είναι πατέρας δύο παιδιών, λογομάχούσε με την μητέρα του γιατί εκείνη αρνιόταν να του δώσει τα χρήματα της σύνταξης. Ο δράστης ήταν επίμονος με αποτέλεσμα να αρπάξει ένα σωλήνα από το νεροχύτη και την χτύπησε με δύναμη στο κεφάλι με αποτέλεσμα η 80χρονη να ξεψυχήσει.

Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου ένα χρόνο στο χωριό Γάζωρος Σερρών και το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε στον κατηγορούμενο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Κατά την απολογία του, ο ίδιος ομολόγησε ότι χτύπησε την άτυχη γυναίκα, αλλά δεν είχε σκοπό να τη σκοτώσει. Ωστόσο, το δικαστήριο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο.

Ο Πειραιάς κατά των συγχωνεύσεων σχολείων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, εξέφρασε σύσσωμο την ριζική αντίθεσή του, στη σχεδιαζόμενη, από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κατάργηση και συγχώνευση, σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ψήφισμα που ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, βασίστηκε στην εισήγηση του Δημάρχου και σε ορισμένες προτάσεις δημοτικών συμβούλων.

Πόρτο Καρράς: Αναστολή οικοδομικής άδειας

Στη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, σημαντικές ελλείψεις και παρατυπίες κατά την έκδοση της 199/2010 οικοδομικής άδειας.

Σε έλεγχο της οικοδομικής άδειας της εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ στη Χαλκιδική, προχώρησαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μετά την παρέμβασή τους, η Διεύθυνση Πολεοδομίας προχώρησε σε διακοπή εργασιών και στη συνέχεια σε αναστολή εκτέλεσης και ανάκληση.

Στη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, σημαντικές ελλείψεις και παρατυπίες κατά την έκδοση της 199/2010 οικοδομικής άδειας για ανέγερση οικίσκων πολυτελείας, συνολικής δόμησης 80.174,97 τμ, σε δέκα επιμέρους περιοχές σε έκταση ιδιοκτησίας της εταιρείας.

Η έκταση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, διέπεται από ιδιαίτερο νομικό και πολεοδομικό καθεστώς από το 1968, καθώς τμήμα της καλλιεργείται, κυρίως με ελαιόδεντρα, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από πευκόφυτες εκτάσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Πολυγύρου. Εκεί, εντοπίζονται, επίσης, τρεις αρχαιολογικοί χώροι, από αυτούς ο ένας κηρυγμένος και οριοθετημένος. Ωστόσο, για την έκδοση της οικοδομικής άδειας δεν υποβλήθηκε αίτημα εκσκαφής στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Οι Επιθεωρητές κατέγραψαν το σύνολο των στοιχείων, που περιέχονται στον φάκελο της οικοδομικής άδειας (σχέδια, τεύχη μελετών - υπολογισμών, έγγραφα, παραστατικά κ.λπ.), ενώ δεν έχουν ακόμη παραλάβει όλα τα αιτούμενα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι η περιοχή διέπεται από πολλές συμβάσεις και διατάξεις σε βάθος χρόνου (πλέον των 40 ετών).

Εκτελούνται μεταφορές... χασίς! Ταρίφα; 500 €!!!

Έναν 28χρονο αλλοδαπό συνέλαβαν προχθες οι Αρχες στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Δεσκάτης-Λάρισας.

Σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο του νεαρού Αλβανού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.150 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο δράστης προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά από ομοεθνή του, κάτοικο Αττικής, με σκοπό να τα μεταφέρει σε άγνωστο προς αυτόν άτομο, στην ευρύτερη περιοχή της Κρανέας Ελασσόνας, αντί του χρηματικού ποσού των 500 €.

Internet: Τι αγοράζουν οι Έλληνες;

Από χάμπουργκερ μέχρι κοσμήματα κι από ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι λογισμικό, αγοράζουν μέσω Διαδικτύου οι Έλληνες καταναλωτές, ενώ ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων κάθεται, πλέον, μπροστά σε ηλεκτρονικές ρουλέτες και τράπουλες, δοκιμάζοντας την τύχη του στα διαδικτυακά καζίνο.

Η αξία των διαδικτυακών αγορών B2C (σ.σ. Επιχείρηση προς Καταναλωτή) εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στο 1,8-2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, έναντι εκτίμησης για 1,3 δισ. πέρυσι (μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη 1.500 ευρώ) και 0,8 δισ. το 2009.

Το 2011, πάνω από ένας στους δέκα Έλληνες (περίπου 1,2 εκατ. άτομα), εκτιμάται ότι θα κάνουν κάποια αγορά on-line. Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινή εισήγηση, στη Θεσσαλονίκη, του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Eltrun), Γεώργιου Δουκίδη, βάσει αποτελεσμάτων της σχετικής ετήσιας έρευνας του Eltrun.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο κ. Δουκίδης επεσήμανε ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 31% των ερωτηθέντων τζογάρει «τακτικά» (12%) ή «κάποιες φορές» (19%) μέσω Διαδικτύου, ρίχνοντας στην «τσόχα» περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το 84% «κατεβάζει» μουσική και ταινίες, το 94% κάνει on-line ψώνια και το 75% κρατήσεις σε ξενοδοχεία, το 76% σερφάρει στα κοινωνικά δίκτυα τύπου «facebook», το 95% ξεφυλλίζει ηλεκτρονική ειδησεογραφία και το 90% παρακολουθεί ταινίες/τηλεόραση.

Έθαβε την ηρωίνη στη γη!

Ο λόγος για εναν 55χρονο Λαμιώτη που είχε και στο παρελθόν απασχολήσει την αστυνομία για ναρκωτικά.

Σύμφωνα με το LamiaReport ο 55χρονος είχε θάψει σε απόμερο σημείο μέσα στην πόλη της Λαμίας, σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από το σπίτι του ένα μεταλλικό κουτί που περιείχε ναρκωτικά.

Με μεγάλη προσοχή και κυρίως τις νυχτερινές ώρες έβαζε ή έπαιρνε ναρκωτικά ανάλογα τις συναλλαγές του.

Οι άνδρες της ασφάλειας τον συνέλαβαν χθες το απόγευμα την ώρα που επισκέφθηκε το σημείο όπου ήταν θαμμένο το μεταλλικό κουτί.

Μέσα στο κουτί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 40,2 γραμμάρια ηρωίνης σε 4 συσκευασίες, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 55χρονου, βρέθηκαν ακόμη 9,1 γραμμάρια ηρωίνης.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More