Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Παίρνουν φωτιά οι τιμές σε πατάτες, όσπρια και φρούτα λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο

Μεγάλο κύμα ακρίβειας αναμένεται στην ελληνική αγορά, ως απότοκος της εξέγερσης στην γειτονική Αίγυπτο.

Ήδη μεγάλες ελληνικές αλλά και πολυεθνικές βιομηχανίες τροφίμων έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση η οποία θα οδηγήσει σε ανατροπές με αποτέλεσμα οι πατάτες, τα όσπρια, τα σιτηρά και μια σειρά φρούτων ως commodities να οδηγηθούν σε αυξήσεις έως και 100%!

Μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως η πατάτα η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο κι αυτό διότι η αιγυπτιακή κρίση είναι η δεύτερη που πλήττει το συγκεκριμένο προϊόν, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέστρεψαν το 1/3 της τεράστιας ρωσικής παραγωγής.

Η Ρωσία κάπως έτσι αναγκάστηκε να απορροφήσει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής οδηγώντας σε ένα πρώτο κύμα ακρίβειας. Η κατάσταση στην Αίγυπτο όμως από την οποία η Ελλάδα εισάγει περίπου το 30% σε πατάτα οδηγεί σε εκτίναξη τις τιμές.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις εισαγωγές οσπρίων, κυρίως φακών ενώ πρόβλημα υπάρχει και στις προμήθειες ψαριών.

Ήδη το θέμα απασχολεί τον υφυπουργό περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ντίνο Ρόβλια ο οποίος δίνει μάχη για την συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το μίγμα γίνεται εκρηκτικό αν συνυπολογιστεί ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,6% τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στα επίπεδα του Αυγούστου του 2008, όταν η κρίση δεν είχε ακόμη ξεσπάσει.

Επιπλέον, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές ημέρες, αυξήθηκαν οι τιμές στις οποίες πουλάνε τα διυλιστήρια τα καύσιμα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, σε μία εξέλιξη που “νομιμοποιεί” τους επιτήδειους των πρατηρίων να αυξήσουν τις τιμές στην αντλία άμεσα.

Άλλωστε από χτες το protothema gr. επεσήμαινε ότι ήδη αρκετά πρατήρια δήλωναν αυξημένες τιμές από την Κυριακή και μετά. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην χώρα βρίσκεται στα 1,615 ευρώ ανά λίτρο, ενώ λίγο πάνω από τα 80 λεπτά το λίτρο είναι η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. Ενθαρρυντικό, πάντως, είναι το ότι το αργό υποχώρησε χτες προς τα 91 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ έχει ενισχυθεί κοντά στα 1,38 δολάρια το ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δύο μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία με αποκλειστικές συνεργασίες στο Μαγκρέμπ και την Αίγυπτο, παρουσιάζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα καθώς δεκάδες είναι οι ακυρώσεις προκρατήσεων για το Πάσχα και το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More