Με κλείσιμο κινδυνεύουν οι μισές από τις 28 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες οι οποίες βρίσκονται σε πόλεις και χωριά της χώρας, λόγω μη χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι Βιβλιοθήκες και το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2010, όταν οι εργαζόμενοι μετά από τέσσερις μήνες μη καταβολής των μισθών τους έκαναν επίσχεση εργασίας.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών Στάθης Ποταμίτης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού σήμερα το μεσημέρι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, λέγοντας ότι αν δεν βρεθούν άμεσα 800.000 ευρώ - αφού οι ανελαστικές δαπάνες του Οργανισμού είναι 1 εκατ. ευρώ - αναγκαστικά θα κλείσουν οι μισές βιβλιοθήκες και θα απολυθούν οι μισοί από τους 38 εργαζομένους.
Οι Βιβλιοθήκες λειτουργούν σε απομονωμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ημαθία, η Σάμος, τα Ιωάννινα, η Σύρος τα Κύθηρα, οι Σέρρες, ο Έβρος, η Ξάνθη κλπ, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο 2.400 παιδιά την ημέρα και δανείζοντας 700 περίπου βιβλία ημερησίως.
Το Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου διαθέτει 43.000 τίτλους βιβλίων και πλουσιότατη συλλογή παλαιών εκδόσεων και ταυτόχρονα λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις κατά τόπους βιβλιοθήκες, με την παραγωγή και αποστολή σε αυτές ειδικών παιδαγωγικών προγραμμάτων δράσης.
Ο Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993, χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και σε μικρότερο βαθμό από ιδιώτες χορηγούς. Με τα σημερινά δεδομένα, ο Οργανισμός έχει ανελαστικές δαπάνες ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου, ενώ οι ιδιωτικές χορηγίες καλύπτουν ποσό περίπου 200.000 Ευρώ. Μέχρι το 2008, παρά την ύπαρξη δυσκολιών και καθυστερήσεων, το δημόσιο κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, έκτοτε όμως η δημόσια χρηματοδότηση έχει καταρρεύσει και φέτος εκταμιεύτηκαν μόλις 245.000 Ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Στάθης Ποταμίτης είπε ότι η μόνη λύση είναι η διατήρηση του Ερευνητικού Κέντρου και των μισών βιβλιοθηκών και παράλληλα να γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν οι υπόλοιπες στους Δήμους, οι οποίοι και να αναλάβουν το λειτουργικό κόστος τους.
«Αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στα αγωνιώδη αιτήματά μας και άρα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το έργο του Οργανισμού και των βιβλιοθηκών οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες με αγάπη και εκτίμηση, ενώ είναι ταυτόχρονα γνωστή η ανάγκη των νέων και των παιδιών για πρόσβαση σε βιβλία, είναι η μόνη λύση» τόνισε ο κ. Ποταμίτης.
Η Δέσποινα Κοτώνη, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης στη Μύκη Ξάνθης, τόνισε το πόσο απαραίτητη και σημαντική είναι η Βιβλιοθήκη για ένα μειονοτικό χωριό στην ορεινή Ξάνθη, που δεν έχει ούτε παιδική χαρά.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων Μαρία Τερζή, η οποία είναι και υπεύθυνη για την Βιβλιοθήκη Πεντάπολης Σερρών, είπε ότι δεν πρέπει να κλείσει καμία βιβλιοθήκη και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών παραβρέθηκαν τα μέλη της Εταιρείας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, Αιμιλία Γερουλάνου, Όλγα Καρατζά και Έλενα Καββαδία.
Οι διοικήσεις του Οργανισμού, της Εταιρίας Ίδρυσης και των Φίλων, όλοι εθελοντές, ζητούν από το Υπουργείο είτε να διαθέσει αμέσως τα απαραίτητα κονδύλια, είτε να αναλάβει το κλείσιμο, αναλαμβάνοντας τις οικονομικές εκκρεμότητες και τη διάθεση των περιουσιακών τους στοιχείων σύμφωνα με τις νόμιμες προβλέψεις, θέση η οποία δεν βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους, οι οποίοι προτείνουν την ένταξη των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών στις σχολικές μονάδες και έτσι θα εξυπηρετούν μαθητές και εκπαιδευτικούς.