Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Συνελήφθη και ο τρίτος δράστης του μακελειού στον Ρέντη

Συνελήφθη στην περιοχή των Αχαρνών - Ο τέταρτος μάλλον έχει διαφύγει στο εξωτερικό

Εξάστερος ο Παναθηναϊκός - Νίκησε τη Μακάμπι στον τελικό

Στην κορυφή της Ευρώπης οι “πράσινοι” για έκτη φορά - Επικράτησε της Μακάμπι στον τελικό της Βαρκελώνης με 78-70 - MVP ο Διαμαντίδης - Εξαιρετικοί οι Σάτο, Μπατίστ. Δάκρυσε ο Ομπράντοβιτς

Αμερικανοί κομάντος σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, νούμερο ένα καταζητούμενος σε όλο τον κόσμο και φερόμενος ως ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α., Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ - ΜΑΡΣΕΪΓ 2-1

Μπορεί να… άγχωσε τους φίλους της, να έκανε τον Φέργκιουσον να μασά με μανία την τσίχλα του τα τελευταία λεπτά, ωστόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε το χρέος της και με τη νίκη της 2-1 επί της Μαρσέιγ έκλεισε θέση για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους «κόκκινους διαβόλους» ο Ερνάντες που πέτυχε και τα δύο γκολ.

Η Γιουνάιτεντ από το ξεκίνημα της αναμέτρησης έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της, ασκώντας πίεση στην άμυνα των Γάλλων από το πρώτο δευτερόλεπτο. Μόλις στο 5ο λεπτό ήρθε το γρήγορο γκολ που όλες αυτές τις ημέρες ζητούσε ο Φέργκιουσον, με τον Γουέιν Ρούνεϊ να βγάζει την παράλληλα μπαλιά από τα αριστερά και τον Ερνάντες να πλασάρει προ κενής εστία ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του.

Η απάντηση των Γάλλων που προς στιγμήν έδειξαν… αποσβολωμένοι ήρθε τέσσερα λεπτά αργότερα με τον Ζινιάκ, ο οποίος αν και βρέθηκε φάτσα με τον Φαν ντερ Σαρ δεν κατάφερε να τον νικήσει με το πλασέ του να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ολλανδού γκολκίπερ.

Μετά το πρώτο «εκρηκτικό» δεκάλεπτο ο ρυθμός έπεσε και οι γηπεδούχοι έλεγχαν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες το ρυθμό. Σταδιακά η Μαρσέιγ ανέβαζε στροφές και προσπαθούσε να απειλήσει, ωστόσο συχνά-πυκνά τα κενά που δημιουργούνταν στην άμυνα έδιναν την ευκαιρία στη Γιουνάιτεντ να φεύγει ταχύτατα στην αντεπίθεση.

Στο 36’ οι φιλοξενούμενοι απώλεσαν τη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία τους, με τον Ντιαβαρά να παίρνει την κεφαλιά στην «καρδιά» της άμυνας της Γιουνάιτεντ χωρίς όμως να βρίσκει στόχο, ενώ λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους ο Σμόλινγκ σε μια αντίστοιχη περίπτωση δεν κατάφερε να νικήσει τον Μανταντά.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως και το πρώτο (με τη Γιουνάιτεντ να ελέγχει πλήρως το ρυθμό) με τη μόνη διαφορά πως… δεν μπήκε γκολ, τουλάχιστον στα πρώτα λεπτά. Σταδιακά η Μαρσέιγ όλο και… παραδινόταν στην ανωτερότητα των παικτών του Φέργκιουσον που στο 75’ απέκτησαν ισχυρό προβάδισμα.

Ήταν το 75’ όταν ο Βαλέντσια έδωσε στον Γκιγκς και ο πολύπειρος Ουαλός με πάσα «πάρε βάλε» στον Ενράντεζ έδωσε στην ευκαιρία στον Μεξικανό να κάνει το 2-0 σημειώνοντας το δεύτερο προσωπικό του γκολ, το οποίο… δεν έμελλε να εξασφαλίσει την ηρεμία της Γιουνάιτεντ.

Και αυτό γιατί επτά λεπτά αργότερα ο Γουές Μπράουν έστειλε άθελά του τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, κάνοντας δραματικά τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, στα οποία τελικά τίποτα δεν άλλαξε με τη Γιουνάιτεντ να παίρνει το εισιτήριο για τους «8» της διοργάνωσης…

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ – ΙΝΤΕΡ 2-3

Η εκδίκηση που ήθελε να πάρει η Μπάγερν Μονάχου από την Ίντερ, για τον περσινό χαμένο τελικό του Champions League, δεν ήρθε ποτέ. Με γκολ – κανονιά του Πάντεφ στο 88' η Ίντερ επικράτησε με 3-2 των Βαυαρών μέσα στην “Αλιάντς Αρίνα”, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά. Χωρίς σε καμία περίπτωση συνολικά οι πρωταθλητές Ευρώπης να είναι καλύτεροι από τους Γερμανούς κάλυψαν το 0-1 του Μιλάνου με τρία γκολ στις ισάριθμες προσπάθειες που βρήκαν στόχο.

Δίκαιες οι διαμαρτυρίες της Μπάγερν για το πρώτο γκολ του Ετό που είναι οφσάιντ, αλλά οι Βαυαροί δεν έχουν να κατηγορούν παρά μόνο τον εαυτό τους. Δημιούργησαν και έχασαν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες, αλλά η επιπολαιότητα που έδειξαν στην τελική προσπάθεια τους στοίχισε, κόντρα σε μια κυνική όσο δεν πάει Ίντερ. Έτσι, οι “νερατζούρι” είναι η μοναδική ιταλική ομάδα που συνεχίζει στα κύπελλα Ευρώπης, ενώ έγιναν η δεύτερη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, μετά τον Άγιαξ το 1996 κόντρα στον Παναθηναϊκό, που παίρνει πρόκριση έχοντας ηττηθεί στο πρώτο ματς στην έδρα της.

Απίθανο ματς από τον Σάμουελ Ετό με ένα γκολ και δύο ασίστ, συνεπικουρούμενος από τον πολύ καλό Σνάιντερ που έκανε το 2-2 όταν είχε αρχίσει να χάνεται η ελπίδα. Χωρίς στόχους στο υπόλοιπο της σεζόν πλέον η Μπάγερν, με τον Λουίς Φαν Χάαλ να κινδυνεύει να εγκαταλείψει το πόστο του πριν το καλοκαίρι.

Αναμενόμενο το 4-2-3-1 που παρέταξε στο ξεκίνημα ο Λουίς Φαν Χάαλ για τη Μπάγερν Μονάχου, με τη μοναδική έκπληξη να έρχεται με τη συμμετοχή του Λουίς Γκουστάβο στο αρχικό σχήμα, ως παρτενέρ του Σβαϊνστάιγκερ στο ρόλο των αμυντικών χαφ, αντί του Κρόος.
Από την άλλη μεριά, με ρόμβο και 4-4-2 η Ίντερ, με τη μεγάλη έκπληξη να έρχεται με τη μη χρησιμοποίηση του Ζανέτι στο αρχικό σχήμα, με τη θέση του να παίρνει τελικά ο Τιάγκο Μότα. Ο αρχηγός των “νερατζούρι”ξαφνικά ανέβασε πυρετό και βρέθηκε μάλιστα εκτός αποστολής.

Η Μπάγερν έδειχνε να πατάει καλύτερα, αλλά στο 4' οι Ιταλοί ήταν που πήραν το προβάδισμα. Ο Πάντεφ έβγαλε τον Ετό στην πλάτη της γερμανικής άμυνας και ο Καμερουνέζος νίκησε τον Κραφτ για το 0-1, με τον σκόρερ να βρίσκεται όμως σε θέση οφσάιντ! Στο 10' ο Ρανόκια πρόλαβε την τελευταία στιγμή με προβολή τον Γκόμεζ που ήταν έτοιμος να φτάσει στην ισοφάριση, αλλά τελικά οι Βαυαροί απάντησαν στο 21'.

Ο Ζούλιο Σέζαρ δεν δεν κατάφερε να μπλοκάρει τη μπάλα σε ένα φαινομενικά εύκολο μακρινό σουτ του Ρόμπεν, με τον Γκόμεζ να παίρνει το... ριμπάουντ και με γυριστό σουτ να γράφει το 1-1. Στο 26' ο Ζούλιο Σέζαρ σταμάτησε αυτή τη φορά το σουτ του Γκόμεζ, αλλά πέντε λεπτά αργότερα, οι Γερμανοί πήραν αυτό που άξιζαν. Ο Ρόμπεν προσπάθησε να βρει με κάθετη μπαλιά τον Γκόμεζ, με τον Τιάγκο Μότα να αλλάζει την πορεία της μπάλας και ουσιαστικά να βγάζει ασίστ στον Μίλερ που βρισκόμενος απέναντι από τον Σέζαρ πλάσαρε ιδανικά για το 2-1.

Στο 35' ο Ριμπερί νικήθηκε από τον από τον Ζούλιο Σέζαρ σε ένα απίστευτο τετ α τετ, ενώ στο 39' ο Κραφτ πρόλαβε τη μπάλα την τελευταία στιγμή μπροστά από τον Στάνκοβιτς. Στο 40' ο Γκόμεζ πρόλαβε τον Ζούλιο Σέζαρ και πλάσαρε από πολύ δύσκολη γωνία, με τη μπάλα να κυλάει πάνω στη γραμμή, τον Ρανόκια να τη διώχνει την τελευταία στιγμή και τον Μίλερ με προβολή να τη στέλνει στο δοκάρι. Στο 44' ο Ρόμπεν μόνος του από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, με το πρώτο μέρος να λήγει με τη Μπάγερν να έχει τον απόλυτο έλεγχο και το 2-1 να είναι πολύ φτωχό για τους Βαυαρούς.

Στο δεύτερο μέρος, με την είσοδο του Κουτίνιο στο ματς, αντί του Στάνκοβιτς, η Ίντερ άλλαξε το σύστημα στο σαφώς πιο επιθετικό 4-2-3-1, με τη φάση του ματς να γίνεται στο 62'. Ο Ριμπερί πέρασε τους πάντες από τα αριστερά και σέντραρε για τον Γκόμες που από το ύψος του σημείου του πέναλτι έπιασε το εναέριο βολέ, με τον Ζούλιο Σέζαρ να διώχνει εντυπωσιακά τη μπάλα.

Από το... πουθενά, η Ίντερ μπήκε και πάλι στο ματς στο 64'. Ο Ετό υποδεχόμενος μια μακρινή μπαλιά έστρωσε τη μπάλα για τον Σνάιντερ, ο οποίος με εξαιρετικό διαγώνιο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έγραψε το 2-2, στην ουσιαστικά δεύτερη φάση της Ίντερ στο ματς. Στο 68' ο Πάντεφ υποδέχθηκε καλά τη μακρινή μπαλιά του Σνάιντερ, αλλά από πλεονεκτική θέση σούταρε ψηλά άουτ, ενώ η έξοδος του Ρόμπεν στο ίδιο λεπτό, για να δώσει τη θέση του στον Άλντιτοπ, στέρησε ποιότητα από τη Μπάγερν.

Η Ίντερ φάνηκε να το πιστεύει, με τον Σνάιντερ στο 74' να αστοχεί από πλεονεκτική θέση, ενώ το ματς ισορροπούσε πλέον σε μια λεπτή γραμμή. Στο 81' ο Πάντεφ σταμάτησε ως αμυντικός το σουτ του Σνάιντερ, για να ολοκληρωθεί από το πουθενά η ανατροπή στο 88'. Ο Μπρένο δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Ετό, ο οποίος υποδέχθηκε μια μακρινή μπαλιά και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Πάντεφ που πλάσαρε ιδανικά τον Κραφτ για το τελικό 2-3!

Internet Explorer 9: Έτοιμος για κατέβασμα!

Η Microsoft ανακοίνωσε την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης του Internet Explorer 9, η οποία είναι διαθέσιμη σε 40 γλώσσες. Ο νέος Internet Explorer 9, είχε περισσότερες από 40 εκατομμύρια λήψεις της δοκιμαστικής έκδοσης του, χρησιμοποιείται ήδη σε υπολογιστές με Windows 7, σε ποσοστό πάνω του 2%.

Επίσης περισσότερες από 250 κορυφαίες ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο ήδη αξιοποιούν τις δυνατότητες του Internet Explorer 9 για να προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία πλοήγησης στους χρήστες τους και βελτιώνοντας σημαντικά τις online υπηρεσίες που παρέχουν στους χρήστες τους.

Ο νέος σχεδιασμός αλλά και οι λειτουργίες, όπως τα Pinned Sites και η JumpList που επιτρέπουν στους χρήστες να τοποθετούν τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες απευθείας στο Windows 7 Taskbar, σαν να επρόκειτο για εφαρμογές, και στη συνέχεια, μπορούν εύκολα και γρήγορα να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους που σχετίζονται με τις εν λόγω ιστοσελίδες, όπως είναι ο έλεγχος των εισερχομένων, η αλλαγή μουσικού σταθμού, η αποδοχή μιας πρόσκλησης ενός φίλου ή, ακόμα, και η παρακολούθηση έκτακτων ειδήσεων.

Επίσης ο νέος Internet Explorer αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική του σύγχρονου hardware ενός υπολογιστή με Windows, βελτιώνοντας συνολικά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα αποτελεί το μόνο browser με πλήρη hardware acceleration για HTML5, χρησιμοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του επεξεργαστή της κάρτας γραφικών (GPU).

Με τη χρήση της GPU, ο Internet Explorer 9 «ξεκλειδώνει» το 90% των δυνατοτήτων του υπολογιστή, οι οποίες παρέμεναν έως σήμερα ανεκμετάλλευτες από τους browsers.

Τέλος ο νέος Internet Explorer 9 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να εξασφαλίσει στους χρήστες του την ασφαλέστερη δυνατή πλοήγηση, διαθέτοντας μια πλήρη σειρά από ενσωματωμένες τεχνολογίες ασφάλειας, προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αξιοπιστίας ενώ διαθέτει και τον πρώτο Download Manager, με ενσωματωμένη προστασία από κακόβουλο λογισμικό, μέσω του SmartScreen.

Όλοι οι χρήστες μπορούν πλέον να κατεβάσουν και να δοκιμάσουν τον νέο Internet Explorer 9, από εδώ και να απολαύσουν την ανανεωμένη εμπειρία πλοήγησης που προσφέρει.

Χανιά: Συνολικά 10 μετανάστες νεκροί

Άλλα δύο πτώματα εντοπίστηκανν στην περιοχή της Σούδας. Χθες εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ακόμη νεκρών μεταναστών από το Μπαγκλαντές, στην θαλάσσια περιοχή βόρεια του κόλπου της Σούδας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών.

Σε αυτούς προστέθηκαν σήμερα άλλα τέσσερα πτώματα που ξέβρασε η θάλασσα. Φόβοι ωστόσο υπάρχουν πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς εκτός απο τους τρεις που είχαν πεθάνει στα παγωμένα νερά της Σούδας την Κυριακή 6/3, υπήρχαν 11 αγνοούμενοι.

Πελοπόννησος: Αντιδράσεις για την συγχωνεύσεις και κατάργηση σχολείων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε όλους τους νομούς μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον "Καλλικράτη" και στα σχολεία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αρκαδίας Κώστας Μαρκόπουλος επισήμανε με δηλώσεις του πως: "οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα και δεν δείχνουν συνέπεια".

"Δεν πρέπει να βιάζουμε καταστάσεις, τα σχολεία που είναι να κλείσουν θα κλείσουν από μόνα τους και δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τα παιδιά", πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρκόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας πως "δεν ισχύει πλέον από πλευράς υπουργείου το 'πρώτα ο μαθητής'. Η πραγματικότητα είναι πως οι συγχωνεύσεις έγιναν για οικονομικούς λόγους", ενώ για το εάν είχε ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για αυτές τις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου, ανέφερε ότι δεν τους δόθηκε καμία εισήγηση και δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση.

Ο πρόεδρος των δασκάλων μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες, όπως είπε, έχουν ήδη ξεσηκωθεί ενώ, για ακόμα μία φορά, επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας πως "το υπουργείο προσπαθεί να φέρει σε αντίθεση την κοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, καθώς πάρα πολλά από αυτά που λέει δεν είναι εφαρμόσιμα και λέγονται για επικοινωνιακούς λόγους".

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας Δημήτρης Καντζάβελος, σχολιάζοντας το νέο σχολικό χάρτη της Αρκαδίας, σημείωσε ότι δεν προηγήθηκε της απόφασης διάλογος και επεσήμανε το ενδεχόμενο αύξησης της μαθητικής διαρροής. Ο κ. Καντζάβελος σημείωσε ότι "μπαίνουμε σε μια διαδικασία αποφάσεων, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές στα σχολεία υποδοχής". Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαφάνειας σε όλη τη διαδικασία και ενημέρωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση καθηγητών στην Τρίπολη για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας με δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι κατά των μικρών σχολείων γιατί δεν βοηθούν το μαθητή, παρά ταύτα όμως εξήγησε ότι είναι αντίθετος με την συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Δολιανών υποστηρίζοντας την άποψη ότι σχολεία όπως τα Δολιανά και τα Αγιωργίτικα δεν μπορούν να κλείνουν και πρόσθεσε μάλιστα πως για το σχολείο των Δολιανών έστειλε και επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ανάλογες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και των τοπικών κοινωνιών έχουν εκδηλωθεί και στους υπόλοιπου νομούς της περιφέρειας.

Στην Μεσσηνία διαμαρτύρονται για την συγχώνευση του 17ου δημοτικού Καλαμάτας. Νωρίτερα γονείς πήγαν και διαμαρτυρήθηκαν στον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Διαμαρτυρίες για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της περιοχής και στη δημοτική αρχή Οιχαλίας. Γονέας μαθητή, από το λύκειο Διαβολιτσίου που καταργείται, ανέβηκε στην στέγη του σχολείου και απειλούσε να πέσει, ενώ πέρασαν σχεδόν τρεις ώρες για να τον πείσουν να κατέβει.

Στην Κορινθία οι αντιδράσεις κορυφώνονται με καταλήψεις σχολείων, κυρίως στην δυτική Κορινθία, και στο πλευρό της εκπαιδευτικής βρίσκονται και οι δημοτικές αρχές. Σήμερα υπάρχει κατάληψη συνολικά σε τέσσερα σχολεία περιοχής Κιάτου, τέσσερα στην περιοχή Κορίνθου κι ένα στην Νεμέα, ενδεικτικά αναφέρουμε τα σχολεία Σπαθοβουνίου, Στεφάνι, Αγιονώρι, Καστράκι, Ψάρι και Καίσαρι.

Στην Λακωνία έντονες είναι οι αντιδράσεις στην περιοχή του Ξηροκαμπίου, στο Γύθειο αλλά και στον Δήμο Ευρώτα.

Έβαλε τον εραστή της να σκοτώσει τον άντρας της!!!

«Σου ετοιμάζω μια έκπληξη». Έτσι φέρεται να είπε η ομογενής Βίκυ Σωτηρίου στον σύζυγό της Κρις όταν τον οδήγησε με το πανάκριβο αυτοκίνητό της σε ελληνικό ουζερί της Μελβούρνης για να γιορτάσουν την επέτειο των γενεθλίων του.

Μετά το δείπνο ο Σωτηρίου δέχθηκε την επίθεση ενός αγνώστου που τον μαχαίρωσε. Το ότι επέζησε οφείλεται σε καθαρή τύχη καθώς εκεί κοντά βρέθηκε ένας γιατρός.

Αργότερα ενημερώθηκε από την αστυνομία πως δράστης ήταν ο εραστής της γυναίκας του, το κίνητρο οικονομικό και η απόπειρα σε βάρος του οργανωμένη από τους δύο εραστές.

«Έπεσα από τα σύννεφα» κατέθεσε στο δικαστήριο ο ομογενής. «Την αγαπούσα και την πρόσεχα. Ούτε που μπορούσα να φανταστώ πως είχε εραστή».

Ο άνθρωπος που τον μαχαίρωσε, επίσης Έλληνας, καταδικάστηκε και βρίσκεται στη φυλακή. Τώρα γίνεται η δίκη της Σωτηρίου, 43 ετών και μητέρας δύο παιδιών.

Σύμφωνα με την αστυνομία η Σωτηρίου συνεργάστηκε με τον εραστή της για να δολοφονήσουν τον άνδρα της και να καρπωθούν περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια από το εφ άπαξ του.

Ο Σωτηρίου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είχε δεχθεί τηλεφωνικές απειλές για την ζωή του αλλά δεν έδωσε σημασία.

Η δίκη συνεχίζεται.

Ιαπωνία: Ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 4 ημέρες!

Μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών και ένας άνδρας, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή, βρέθηκαν ζωντανοί σήμερα κάτω από τα ερείπια στη βορειοανατολική Ιαπωνία τέσσερις ημέρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό.

Η 70χρονη ανασύρθηκε ζωντανή στην πόλη Οτσούτσι, της επαρχίας Ιουάτε. Νοσηλεύεται με υποθερμία, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου. Οι διασώστες ανέσυραν επίσης ζωντανό σήμερα έναν άνδρα στην πόλη Ισιμάκι της επαρχίας Μιγιάγκι, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, επισήμως οι νεκροί είναι 2.414, αλλά ο αριθμός τους μπορεί τελικά να ξεπεράσει τις 10.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιαπωνία: Το απόλυτο χάος - 6.000 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι - Μάχη με τη ραδιενέργεια
Εικόνες Βιβλικής καταστροφής στην Ιαπωνία - Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα
Νέες εκρήξεις σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Video
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία - Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 - Updated 15:21
Ιαπωνία: Ραδιενεργός εφιάλτης
Συνταρακτικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία
Νέο βίντεο από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο!
Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Δείτε το βίντεο
433 μέχρι τώρα οι νεκροί στην Ιαπωνία - 88.000 οι αγνοούμενοι - Updated 23:41 - Νέο Video
Καλιφόρνια: Αγνοούμενος από το τσουνάμι - Δείτε βίντεο

Έβγαλαν 110.000 “αγοράζοντας” κινητά!

Μια ομολογουμένως πρωτότυπη απάτη είχαν στήσει πέντε άτομα των οποίων η καριέρα έληξε άδοξα αφού οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν.
Επί 8 μήνες οι δράστες έβαζαν αγγελίες σε εφημερίδες προσφέροντας δουλειά.

Οι ανυποψίαστοι άνεργοι πήγαιναν με όλα τους τα στοιχεία και φυσικά με την ταυτότητά τους. Οι δράστες έβγαζαν φωτοτυπία της ταυτότητα και ύστερα με μια μαϊμού εξουσιοδότηση πήγαιναν σε κάποιο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και αγόραζαν ένα κινητό με... επιδότηση μάλιστα για τη νέα σύνδεση, σχεδόν τσάμπα!

Στη συνέχεια πωλούσαν τα κινητά και έβγαζαν τρεις φορές το ποσό που είχαν πληρώσει. Είχαν στήσει μάλιστα τόσο καλά την απάτη που υπολογίζεται ότι μέσα σε οκτώ μήνες είχαν βγάλει 110.000 ευρώ!

Τα ψιλά γράμματα του νέου Μνημονίου - Νέα μέτρα 4 δισ.

Μία, μία βγαίνουν στη δημοσιότητα οι γραμμές με τα ψιλά γράμματα του νέου Μνημονίου που... πανηγυρίσαμε προσφάτως! Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοιμάζει για όλους μας έκτακτο... κοστούμι μέτρων για το 2ο εξάμηνο του 2011 που φυσικά “βαφτίζεται” δημοσιονομική προσαρμογή.

Για να περιοριστεί το έλλειμμα στα τέλη 2011 στα 17 δισ. ευρώ όπως έχουμε υποσχεθεί στην τρόικα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναπροσαρμογή του ΦΠΑ και υπαγωγή περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή, μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, περιορισμό του αφορολογήτου στον φόρο ακίνητης περιουσίας, μείωση φοροαπαλλαγών, επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ., από τις 100.000 που είναι σήμερα.

Στα 832,53 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στα 832,53 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των περιφερειών της χώρας στις 31 Δεκεμβρίου 2010, έναντι 718,21 εκατ. ευρώ στις 30 Νοεμβρίου και 621 εκατ. ευρώ 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση αυτή των ληξιπροθέσμων οφειλών, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2011, οφείλεται σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής τους. Από το ποσό των 832,53 εκατ. ευρώ τα 435,5 αφορούν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα 397 εκατ. ευρώ τον τακτικό προϋπολογισμό. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων προς τρίτους ανήλθαν στις 31 Δεκεμβρίου 2010 σε 4,520 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 551,9 εκατ. ευρώ αποδίδονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα 2,225 δις ευρώ στα νοσοκομεία, τα 1,583 δις ευρώ στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα 159,4 εκατ. ευρώ στα λοιπά νομικά πρόσωπα

Σημειώνεται ότι το σύνολο των υποχρεώσεων των νομικών προσώπων προς τρίτους στις 30 Νοεμβρίου ανέρχονταν σε 8,6 δις ευρώ. Η μείωση τους τον Δεκέμβριο οφείλεται στην ρύθμιση οφειλών της περιόδου 2005-2009 των νοσοκομείων.

Τανζανός που πιάστηκε στο Ελ. Βενιζέλος, είχε καταπιεί σχεδόν ένα κιλό ηρωίνη!

Ένα, ένα περίμεναν οι αστυνομικοί να... βγάλει τα 55 συνολικά σακουλάκια με ηρωίνη ο Τανζανός που κατέφθασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ελαφρώς... βαρυστομαχιασμένος!!!!

Οι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο, αλλά και οι υπάλληλοι ελέγχου έχουν πλέον γίνει... εξπερ στην αναγνώριση ατόμων που έχουν καταπιεί ναρκωτικά.

Ο 44χρονος φάνηκε ύποπτος και όταν τον πλησίασαν οι αστυνομικοί κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει.

Έτσι με την πρώτη ... πίεση δέχθηκε να πάει στο νοσοκομείο όπου με μια απλή ακτινογραφία φάνηκε τι είχε καταπιεί και ύστερα με τη βοήθεια των γιατρών “έβγαλε” ένα, ένα τα σακουλάκια που περιείχαν συνολικά 836 γραμμάρια ηρωίνη.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων

«Το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό», μετά τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, οι ηγέτες των χωρών του ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin από τις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, η επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους που πρέπει να πληρώσει η χώρα. «Και οι δύο αποφάσεις στέλνουν μήνυμα βιωσιμότητας στις διεθνείς αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αντίστοιχη επιμήκυνση εξετάζεται και από την πλευρά του ΔΝΤ για τα 20 δισ. ευρώ που πρόκειται να δανείσει στην Ελλάδα, αλλά και για τα 10 δισ. που έχουν ήδη χορηγηθεί στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα, δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι το 2012 η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα λάβει από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ 24 δισ. ευρώ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, πάντως με έμφαση, ότι στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2011, το 2012 και το 2013 και να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός δήλωσε, στη συνέχεια, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής - με χρονικό ορίζοντα το 2015. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι προαπαιτούμενα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες αποφάσεις για το Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, σημειώνοντας, ωστόσο ότι στα θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο Eurogroup στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 25 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποτυπώσουν σε επίσημα κείμενα τις αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής.

«Η ΕΕ πέρασε την πρώτη φάση πυρόσβεσης» στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την Ιρλανδία και κινδύνευαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Η ΕΕ συμπληρώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, της ανταγωνιστικότητας και της διαχείρισης του χρέους στην ευρωζώνη».

Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός, όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες τριών διεθνών οργανισμών, δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση αυτή να αναιρείται από τους οίκους αξιολόγησης. Οι ελληνικές θέσεις είχαν την υποστήριξη αρκετών χωρών, κυρίως της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενώ θετικά τοποθετήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Eurogroup ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει πιστικιές απαντήσεις για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης.

Έναν 45χρονο αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ. για τα "e-mail της χρεοκοπίας μας"

Έναν 45χρονο αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ. ως υπεύθυνο των φημών περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Που “στοχεύει” η αστυνομία και ποιον υποψιάζεται.

Στα ίχνη ενός 45χρονου ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος υπέγραφε με τα αρχικά Γ.Β. και διέσπειρε ηλεκτρονικά τις φήμες για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πραγματοποιούν εκτεταμένη έρευνα για την ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών, ενώ έρευνα έγινε και σε πόλη της επαρχίας όπου φαίνεται να διαμένει ο ύποπτος ανά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο 45χρονος που παρουσιαζόταν ως τραπεζικός υπάλληλος έκανε το πρωί της 9ης Μαρτίου 2011 τρεις αναρτήσεις του ίδιου ηλεκτρονικού κειμένου σε ισάριθμα blogs. Στο κείμενο αυτό υπήρχε προαναγγελία κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας κι επιστροφή στην δραχμή, την 25η Μαρτίου 2011. Αρχικά είχε δοθεί στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ η εικόνα ότι η διασπορά των ψευδών ειδήσεων είχε γίνει μέσω της αποστολής δεκάδων e-mail.

Όμως όπως φέρεται να διαπιστώθηκε αργότερα αυτή η διανομή των e - mail έγινε από πελάτη Ίντερνετ καφέ στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος δεν είναι ο αρχικός συντάκτης του κειμένου αλλά απλώς μετέφερε και "μοίραζε" ηλεκτρονικά μία από τις τρεις αναρτήσεις στα blogs.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ύποπτος διασποράς των φημών είχε αναρτήσει παλαιότερα, με τα ίδια αρχικά, κι άλλα "άρθρα" και σχόλια για οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Κι αυτές οι παλαιότερες ηλεκτρονικές καταχωρήσεις φέρεται ότι βοήθησαν τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να φτάσουν στον εντοπισμό του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ "ο συντάκτης αυτού του κειμένου ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα υπήρχε τέτοια εκτεταμένη αστυνομική και δικαστική έρευνα για να βρεθεί η ταυτότητα του. Για αυτό κι έκανε σημαντικά λάθη που βοήθησαν την έρευνα μας προκειμένου βρεθεί η ηλεκτρονική "άκρη του νήματος".

3ωρη στάση την Παρασκευή, 24ωρη στις 30 οι καθηγητές

Με τρίωρη στάση-προειδοποίηση ξεκινούν την Παρασκευή οι καθηγητές, ενώ στις 30 του μήνα έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ οι δάσκαλοι αποφασίζουν σήμερα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας είχαμε εισβολές στα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από γονείς, ενώ δάσκαλοι καθηγητές έβαλαν σε πολλά σχολεία μαύρες σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον “Καλλικράτη” στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για πλήγμα στα εργασιακά τους ενώ τοπικοί φορείς μιλούν για οικονομικό πλήγμα στις κατά τόπους περιοχές.Την ίδια ώρα και μόνο με βάση τις αλλαγές στα σχολεία βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί που από Σεπτέμβρη θα πρέπει να πάνε σε άλλο σχολείο να υπηρετήσουν.

Η υπουργός ως προς αυτό δήλωσε απλά ότι θα μεταταγούν και ότι θα πάνε σε θέσεις όπου δημιουργούνται κενά.

Ταυτόχρονα οι συνενώσεις θα φέρουν προβλήματα στέγασης, αφού σε κάποιες περιπτώσεις θα βρεθούν σχολεία με πολλές περισσότερες τάξεις από αυτές που έχουν σήμερα φαινόμενο που ίσως οδηγήσεις σε τμήματα με πολύ περισσότερους από το επιτρεπτό μαθητές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, που είναι κτίριο 80 ετών, στο οποίο θα στεγαστούν 13 σχολικά τμήματα των 26 μαθητών.

ΔΝΤ: Αποδέσμευσε την τέταρτη δόση

Το ΔΝΤ αναφέρει σε ανακοίνωση του εκτελεστικού του συμβουλίου ότι ψήφισε υπέρ της παράδοσης του ποσού αυτού στη διάθεση των Αθηνών.

Το ΔΝΤ ενέκρινε και τυπικά χθες, σε ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. εξέφρασαν μεν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, αλλά επισήμαναν ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να πετύχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και τις θετικές επιπτώσεις των αποφάσεων που ελήφθησαν σχετικά με το δάνειο που έχει δοθεί στην Ελλάδα και αφορούν τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να προχωρήσει και το Ταμείο, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ΕΕ, στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του μέρους του δανείου που έχει δοθεί από το ΔΝΤ, κίνηση που αναμένεται να γίνει αφού την έχει εδώ και μήνες υποστηρίξει δημόσια ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς τους ζωτικής σημασίας σκοπούς του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της οικονομίας σε δρόμο αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χρηματοοικονομικών.

Οι υποκείμενες δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων σκοπών του προγράμματος δρομολογούνται σταδιακά, αν και ορισμένες ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάκαμψης.

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρώτος υποδιευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, προέβη στην ακόλουθη δηλωση: «Το πρόγραμμα σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των σκοπών του. Η απόδοση παραμένει κοντά στα προγραμματισμένα επίπεδα, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, οι μονάδες του εργατικού κόστους μειώνονται και βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε γενικές γραμμές, έχει επιτευχθεί ένα μέτρο σταθεροποίησης. Θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις υποκείμενες μεταρρυθμίσεις κατά την προσεχή περίοδο. Αν και ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 επιτεύχθηκε, η στρατηγική της υπό-εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιστάθμιση των μειωμένων εσόδων και των υπερβολικών εξόδων σε υπό-εθνικά επίπεδα, δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Για να στηριχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή σε πιο στερεή βάση, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Η διασφάλιση μιας δίκαιης διανομής του βάρους της προσαρμογής παραμένει ζωτικής σημασίας, και ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στη διαδικασία αυτή είναι ευπρόσδεκτος.

Η εφαρμογή πρέπει να αρχίσει μέσα στο 2011 για την αντιμετώπιση μιας προβλεπόμενης απόκλισης του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δαπανών, ιδιαίτερα στο επίπεδο των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Για να στηριχθεί η ανάκαμψη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά. Η νομοθεσία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνταξιοδοτικό. Σημαντικά επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση των διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές και ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής για τον απεγκλωβισμό του δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι επίκαιρη. Η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα. Το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει σταθερό, και θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες για απομόχλευση και αναδιοργάνωση με οργανωμένο τρόπο.

Η κεφαλαιακή υποστήριξη μέσω του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας παραμένει διαθέσιμη για βιώσιμες τράπεζες, αν χρειαστεί. Οι Αρχές είναι αξιέπαινες για την αφοσίωση τους σ’ αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία».

Τα ευρήματα της αστυνομίας στις δύο γιάφκες

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι τα όπλα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια όμως οι βαλλιστικές συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου 53, στη Νέα Ιωνία Βόλου, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:
  • Δύο ράβδοι εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, βάρους 600 γραμμαρίων
  • Δύο τετράδια με χειρόγραφες σημειώσεις, στις οποίες περιγράφονται ο τρόπος και οι στόχοι που αφορούν στη διάπραξη ληστειών
  • Επτά πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Δύο ζευγάρια πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκίνητων
  • Τέσσερις ασύρματες κρυφές μικροκάμερες
  • Ζελατίνες με το υδατογράφημα των Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Μηχάνημα πλαστικοποίησης
  • Χρηματικό ποσό

Στο διαμέρισμα που βρίσκεται στην Καλλιθέα στην οδό Σαπφούς 182, που είχε ενοικιασθεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας βρέθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία :
  • Τριάντα πέντε σακβουαγιάζ που είχαν μέσα "στολές" και διαρρηκτικά εργαλεία
  • Δύο πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • Ένα πιστόλι replica
  • Πέντε μικροκάμερες
  • Κινητά τηλέφωνα
  • Μηχάνημα πλαστικοποίησης

Το μεσημέρι οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ειδική Εφέτη Εισαγγελέα ενώ οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται.

O νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει "πάγωμα λογαριασμών"... Φτάνει να ισχύσει κιόλας!!!

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου το θέμα της παραγραφής των αξιοποίνων πράξεων που τελούνται από υπουργούς και για τις οποίες ισχύουν οι κοινές διατάξεις του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα.

Με το νέο νόμο προβλέπεται ακόμη η σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, στο οποίο θα αναθέτει η Βουλή τη διενέργεια νομικού ελέγχου των στοιχείων αξιόποινης πράξης, για την οποία κινείται η διαδικασία ποινικής δίωξης και την αξιολόγηση της ουσιαστικής τους βασιμότητας.

Παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα στον ανακριτή, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, εφόσον διενεργείται προανάκριση για κακούργημα, να απαγορεύει την κίνηση λογαριασμών, τίτλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου.

Τέλος, επιτρέπεται εφεξής η επιβολή περιοριστικών όρων σε ενεργεία ή μη υπουργό, όπως παροχή εγγύησης, υποχρέωση εμφάνισης στον ανακριτή, κ.λ.π.

Δεν έχουν σταλεί ακόμα ένα εκατομμύριο εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009

Ούτε για τα σημειώματα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή από το υπουργείο Οικονομικών και για αυτό το λόγο εκκρεμεί από πέρυσι η είσπραξη 800 εκατομμυρίων ευρώ σε μια εποχή που υποτίθεται πως αγωνιούμε για τα έσοδα του προυπολογισμού.

Απόδειξη της χαλαρότητας των ρυθμών που κινούνται στο υπουργείο είναι πως μόλις πριν από 4 μήνες ολοκληρώθηκε η αποστολή των σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2008.

Για όλα αυτά ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών ψελλίζει διάφορες δικαιολογίες από το πρωί σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ότι δηλαδή οι καθυστερήσεις οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, που αφορούν στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με τον.... προγραμματισμό του υπουργείου η αποστολή των εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ του 2009 και το ΦΑΠ για το 2010 θα ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Πιάστηκε συμμορία ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη

Συμμορία 5 ανηλίκων "στρατοπέδευσε" σε δρόμους και έκανε άγριες επιθέσεις σε διερχόμενους μαθητές - Οι 4 έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας. Οι 4 ανήλικοι δράστες, ηλικίας από 15 ως 17 ετών, έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «Ληστεία κατά Συναυτουργία.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες, με τη συνδρομή πέμπτου συνομήλικου συνεργού τους που αναζητείται, πλησίασαν το βράδυ του Σαββάτου (12-03-2011) τρεις νεαρούς και αφού τους ξυλοκόπησαν τους απέσπασαν ένα κινητό τηλέφωνο και 22€ που είχαν στην τσέπη τους.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι, οι ίδιοι ανήλικοι, δύο μέρες νωρίτερα (10-03-2011), στη διασταύρωση των οδών Μακεδονομάχων και Μπότσαρη, αφαίρεσαν από 15χρονο ημεδαπό, επίσης το κινητό του τηλέφωνο.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαιν 10 συνολικά κινητά τηλέφωνα, η προέλευση των οποίων ερευνάται. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης...

Εφιάλτης: Στο επίπεδο 6/7 κατατάχθηκε tο δυστύχημα της Φουκουσίμα

Μπορεί η φωτιά να έσβησε στο πυρηνικό αντιδραστήρα, μπορεί να φύσηξε άνεμος στέλνοντας τη ραδιενέργεια σε ΜΗ κατοικημένες περιοχές όμως η πληροφορία που αναμεταδίδει το BBC και δόθηκε στην δημοσιότητα από δημοσιογράφο του ιαπωνικού πρακτορείου Kyodo προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία.

'Οπως τον άκουσε να λέει σε συνάντηση με στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός Ναότο Καν είπε χαρακτηριστικά: "Η τηλεόραση μετέδωσε την είδηση για μια νέα έκρηξη. Ομως το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είχε ενημερωθεί για τουλάχιστον 1 ώρα!" Και πρόσθεσε: "Τι στο διάολο γίνεται;"

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τηρούν πλέον επικριτικότερη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Καν για τη διαχείριση της κρίσης, την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tokyo Electric Power (Tepco) για την ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά την πυρηνική κρίση.

Πιο πολύ κι από αυτό όμως, ανησυχία (αν όχι τρόμο) προκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας Αντρέ-Κλοντ Λακόστ, που κατέταξε το δυστύχημα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων και πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα 2 του σταθμού "δεν είναι πλέον αδιαπέραστο".

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας έσπευσε να διαψεύσει, θέλοντας να μην πανικοβάλει περισσότερο τους πολίτες, δεν αύξησε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη του δυστυχήματος της Φουκουσίμα.

Επιβεβαιώνοντας ότι ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού της Φουκουσίμα, η ΙΑΕΑ αποφάσισε να ορίζει ζώνη μη απαγόρευσης πτήσεων 30 χιλιομέτρων.

Παράλληλα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ συνέστησε σήμερα στο προσωπικό του και στις οικογένειές του που βρίσκονται στις δύο βάσεις του στην Ιαπωνία να λάβουν προφυλάξεις, όπως και να περιορίσουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, μετά τον εντοπισμό χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

«Η φύση των μέτρων αυτών είναι αυστηρώς προληπτική. Δεν αναμένουμε ότι θα ξεπεραστούν ουδόλως τα αμερικανικά ομοσπονδιακά όρια έκθεσης σε ακτινοβολία ακόμη κι αν δεν ληφθούν μέτρα προφύλαξης», διευκρινίζει ο έβδομος στόλος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Το χρονικό της τελευταίας έκρηξης
Η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα έσβησε λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος. Το περιστατικό προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, σπέρνοντας τον πανικό στην Ιαπωνία.

Αρκετές ώρες αργότερα, ο Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ ανακοίνωσε οτι, χάρη στους ανέμους, το ραδιενεργό νέφος δεν κατευθύνεται πλέον προς το Τόκιο αλλά έφυγε στον ωκεανό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό της Ιαπωνίας ή άλλων ασιατικών χωρών αλλά προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν και να οδηγήσουν πάλι το νέφος πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ρίξει νερό για να ψύξει τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 4 μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Από την έκρηξη δημιουργήθηκαν δύο οπές 8 εκατοστών στο κέντρο του τοίχου του εξωτερικού κτιρίου του αντιδραστήρα. Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό αέρα.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται πλέον σε πιθανή φθορά σε τμήμα του πυρήνα του αντιδραστήρα που είναι γνωστό ως δεξαμενή αποσυμπίεσης, το οποίο βοηθά στην ψύξη και παγιδεύει το μεγαλύτερο τμήμα του καισίου, του ιωδίου και του στροντίου στο νερό του αντιδραστήρα.

Δεν είναι σαφές ποια είναι η μορφή της βλάβης και των επιπτώσεών της στην ακεραιότητα του ατσάλινου κελύφους που καλύπτει την καρδιά του αντιδραστήρα.

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική κρίση.

"Αυξημένη ακτινοβολία, όπως αυτή που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ ή στους ιάπωνες εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό, δεν είναι πιθανόν να προσβάλει τον πληθυσμό", δήλωσε ο Λαμ τσινγκ-Γουάν, καθηγητής Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι εκρήξεις είναι πιθανόν να εκθέσουν τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα σε ακτινοβολία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο αναφερόμενος στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε ότι "υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό''.

Συνολικά σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό. Οι πιο πρόσφατες ήταν οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο.2 και Νο.4.

Την ίδια ώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

Champions League: Τα φώτα σε Μόναχο και Μάντσεστερ

Δύο ακόμα εισιτήρια για τα προημιτελικά του ChampionsLeague τσεκάρονται το βράδυ της Τρίτης σε Μόναχο και Μάντσεστερ. Στην Γερμανία η Μπάγερν καλείται να υπερασπιστεί το υπέρ της 1-0 απέναντι στην Ίντερ, ενώ την ίδια ώρα η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξενεί την –επικίνδυνη- Μαρσέιγ στον επαναληπτικό του 0-0.

Μπάγερν Μονάχου - Ίντερ
Do or die! Αποφασισμένη να μην παραδώσει αμαχητί τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης ταξίδεψε στο Μόναχο η Ίντερ, η οποία καλείται να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0 από την πρώτη αναμέτρηση στο Μιλάνο.

Ο τεχνικός των «νερατζούρι», Λεονάρντο, δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των Σουάζο, Σάμουελ και Πατσίνι ενώ τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί η συμμετοχή των Μιλίτο και Λούσιο. Στον αντίποδα, οι «Βαυαροί» εμφανίζονται έτοιμοι στο να ολοκληρώσουν τον θρίαμβο τσεκάροντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά του θεσμού, ενώ ταυτόχρονα θα πάρουν την εκδίκησή τους για την ήττα στον περσινό τελικό της Μαδρίτης.

Ο Λουίς Φαν Γκάαλ καταστρώνει τα πλάνα του ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης, στα οποία δεν βρίσκεται ο Ίβιτσα Όλιτς.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μαρσέιγ
Μέρες ’99 θέλουν να ζήσουν στο «Ολντ Τράφορντ», με τους «κόκκινους διάβολους» να βρίσκονται μέσα σε όλους τους στόχους.

Το συγκρότημα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον φιλοξενεί στο «θέατρο των ονείρων» την Μαρσέιγ στον επαναληπτικό του 0-0 στο Βελοντρόμ, με τον Σκωτσέζο τεχνικό να μην υπολογίζει στους Φέρντιναντ, Παρκ, Όουεν, Άντερσον και Έβανς ενώ επιστρέφει ο Νάνι.

Αντιθέτως ο προπονητής των Μασσαλών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υπολογίζει σε όλους τους ποδοσφαιριστές του, ενώ το «πονηρό» σκορ της πρώτης αναμέτρησης τον γεμίζει αισιοδοξία πως τελικώς θα καταφέρει να «κλέψει» την πρόκριση.

Κρατούμενοι... διψασμένοι για μάθηση

Μπορεί να βρίσκονται πίσω από της φυλακής τα σίδερα - ο καθένας τους για διαφορετικούς λόγους - είναι όμως και οι 65 μαθητές στο "σχολείο δεύτερης ευκαιρίας", του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών, που έχουν τουλάχιστον μια κοινή συνισταμένη: τη δίψα για εξειδίκευση των γνώσεών τους, οι οποίες θα τους φανούν απαραίτητες για τη μετέπειτα επανένταξή τους στον επαγγελματικό στίβο.

Μάλιστα, σε σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές των Διαβατών, τόσο οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας, όσο και οι ίδιοι οι έγκλειστοί, ζήτησαν τη μεσολάβηση του ΒΕΘ, ώστε σε συνεργασία με ΙΕΚ να επεκταθούν τα προγράμματα επανένταξης ατόμων ευπαθών ομάδων και να περιλάβουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. Ο τίτλος αποφοίτησης από το συγκεκριμένο σχολείο είναι ισότιμος με το απολυτήριο γυμνασίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, που επισκέφθηκε το σχολείο αυτό προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα "Επαγγελματική αποκατάσταση αποφυλακισμένων", υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας, μεταξύ θεσμικών και κοινωνικών φορέων, με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση και επανένταξη των αποφυλακισμένων στην παραγωγική διαδικασία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Πολιτεία δεν θα πρέπει να αρνείται την ευθύνη της απέναντι στους κρατούμενους και τα δικαιώματά τους», ενώ σε ό,τι αφορά στους εργοδότες, ανέφερε πως και οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση των αποφυλακισμένων ανέργων, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία.

"Εξαιρετικά αυξημένος" ο κίνδυνος στην Ιαπωνία

Αυτή την φράση χρησιμοποίησε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα ομόλογό του.

"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Είχαμε χθες συνάντηση με τον ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο, ο οποίος μας παρουσίασε όλες τις πληροφορίες που διαθέτει. Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά αυξημένος, υπογράμμισε ο Ζυπέ, στο ραδιόφωνο Europe 1.

"Φυσικά και είναι ανήσυχος", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως "η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει κινητοποιηθεί, όπως και οι γάλλοι ειδικοί".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιαπωνία: Το απόλυτο χάος - 6.000 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι - Μάχη με τη ραδιενέργεια
Εικόνες Βιβλικής καταστροφής στην Ιαπωνία - Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα
Νέες εκρήξεις σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Video
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία - Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 - Updated 15:21
Ιαπωνία: Ραδιενεργός εφιάλτης
Συνταρακτικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία
Νέο βίντεο από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο!
Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Δείτε το βίντεο
433 μέχρι τώρα οι νεκροί στην Ιαπωνία - 88.000 οι αγνοούμενοι - Updated 23:41 - Νέο Video
Καλιφόρνια: Αγνοούμενος από το τσουνάμι - Δείτε βίντεο

Δήμος Καλαμάτας: Κάθε Τετάρτη και Σάββατο λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων


Τη μεγαλύτερη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων στην Πελοπόννησο στοχεύει να δημιουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και τη συμμετοχή βιοκαλλιεργητών, αποφασίσθηκε η λαϊκή αγορά να ξεκινήσει την λειτουργία της το Σάββατο 9 Απριλίου, σε ήδη διαμορφωμένο χώρο στην κεντρική αγορά της Καλαμάτας.

Η βιολογική λαϊκή αγορά θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με συμμετοχή παραγωγών βιολογικών προϊόντων απ’ όλη την Πελοπόννησο και τον πρώτο χρόνο δεν θα καταβάλλεται ενοίκιο στο Δήμο.

Παράλληλα στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τα στελέχη του δήμου για την προώθηση Μεσσηνίων αγροτών στην βιοκαλλιέργεια.

Διευκρινιστική εγκύκλιος του ΙΚΑ για το δικαίωμα αυτασφάλισης

Το δικαίωμα της αυτασφάλισης έχει εργαζόμενος ηλικίας από 55 έως 64 ετών σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδική ή μεμονωμένη απόλυση, εφόσον παραμένει άνεργος. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία της σύμβασης.

Στο κόστος της αυτασφάλισης, υποχρεούται να συμμετάσχει ο εργοδότης που τον απέλυσε, για χρονικό διάστημα έως τρία χρόνια κατά ποσοστό:

α) 50% για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και
β) 80% για ασφαλισμένους ηλικίας 60 ετών συμπληρωμένων έως 64

Το υπόλοιπο κόστος αυτασφάλισης το αναλαμβάνει ο Ο.Α.Ε.Δ. υλοποιώντας ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον εργοδότη και για ποσοστό 50% ή 20% αντίστοιχα, του κόστους αυτασφάλισης.

Αρμόδιο υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την υποβολή της σχετικής αίτησης, του δικαιώματος της αυτασφάλισης είναι το υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης. Στην αίτηση εκτός από τα πλήρη στοιχεία του ασφαλισμένου, θα επισυνάπτεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Αι Στράτης: Το πράσινο νησί

Με υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα κινούνται τα αυτοκίνητα στον Αι - Στράτη, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος μετατροπής του σε "πράσινο νησί", που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε τη Δευτέρα (14/03) την πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων προς τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, ο προϋπολογισμός των οποίων διαμορφώνεται σε 8,9 εκατ. Ευρώ και περιλαμβάνει:

1.Έργα Ανανεώσιμων Πηγών και αποθήκευσης ενέργειας: Εγκατάσταση στο νησί ανεμογεννητριών ισχύος 500 κιλοβάτ και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 κιλοβάτ, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται σε συσσωρευτές, και σε μορφή υδρογόνου.

2.Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας σε δημόσια κτήρια.

3.Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας βασισμένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.

4.Έργα πράσινων μεταφορών (ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού. Θα εγκατασταθεί στο νησί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά, καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αντίστοιχος σταθμός που υλοποιείται στην Ελλάδα.

5.Λοιπές πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.

Σε πρώτο στάδιο, ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), θα αγγίξει το ποσοστό του 85%, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και θα αναπτυχθούν έξυπνα δίκτυα, με στόχο την επίτευξη ποσοστού της τάξης του 100%. Το έργο είχε προαναγγελθεί τον Μάρτιο του 2009 και δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση της παροχής ηλεκτρισμού στους κατοίκους του Αϊ Στράτη, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την ολοκλήρωση των έργων, ώστε να τροφοδοτούνται από αξιόπιστο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

"Ο Αϊ Στράτης, όντας το πρώτο μη διασυνδεδεμένο νησί της Ευρώπης με τόσο υψηλό ποσοστό διείσδυσης πράσινης ενέργειας, θα αποτελέσει υπόδειγμα για το "πρασίνισμα" όλων των ελληνικών νησιών. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην υλοποίηση ολοκληρωμένων νησιωτικών συστημάτων με υψηλότατα ποσοστά διείσδυσης ΑΠΕ, αλλά και εφαρμογές μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και "πράσινων" μεταφορών", σημειώνει το ΥΠΕΚΑ και προσθέτει:

"Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Φορέας Διαχείρισης θα είναι οικονομικά βιώσιμος, με ίδιους πόρους που θα προέρχονται κυρίως από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού, καθιστώντας τον Αϊ Στράτη ένα "ανοιχτό εργαστήριο" δοκιμών και ανάπτυξης ελληνικής τεχνογνωσίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας και οικολογίας με παγκόσμια αναφορά."

Η1Ν1: 152 τα θύματα μέχρι τώρα

Τα 152 έφτασαν οι νεκροί από επιπλοκές της νέας γρίπης στην Ελλάδα, ξεπερνώντας τον αριθμό των θυμάτων της περυσινής γρίπης, που ήταν 149.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι πιθανότατα θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των θυμάτων, ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των περιστατικών γρίπης που έχουν ανάγκη από εντατική νοσηλεία.

Χτες δηλώθηκαν 3 θάνατοι και 2 εισαγωγές ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι 68, ενώ εντατική νοσηλεία χρειάστηκαν από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα συνολικά 357 άτομα.

Ανίκανες οι ελληνικές αρχές να αποταμιεύσουν τα κοινοτικά κονδύλια για τη λίμνη Κορώνεια

Τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την ανικανότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εκταμιεύσουν τα εδώ και χρόνια εγκριθέντα κοινοτικά κονδύλια καταδεικνύει η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ σε ερώτηση του Νίκου Χουντή σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια και το Ταμείο Συνοχής.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Ποτότσνικ η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση της ρύπανσης της λίμνης και την προαγωγή της αποκατάστασής της, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχετικά με τις πληρωμές από το Ταμείο Συνοχής, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι δεν έχει εκτελεστεί καμία πληρωμή από τη συνεισφορά του Ταμείου Συνοχής, επειδή δεν πληρούνταν οι ειδικοί όροι για την πραγματοποίηση των πληρωμών αυτών.

«Όπως δηλώνουν και οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων "η Κορώνεια είναι ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα για το οποίο δεν τιμωρήθηκε και ούτε ντράπηκε ποτέ κανείς". Για το οικολογικό αυτό έγκλημα, αντί να τιμωρούνται οι πραγματικοί υπεύθυνοι, τιμωρούνται όλοι οι Έλληνες (αυτοί είναι που στο τέλος θα πληρώσουν τον λογαριασμό), τη δε ανικανότητα και ανευθυνότητα της πολιτείας πληρώνουν, και μάλιστα πολύ ακριβά με την υπονόμευση της υγείας τους και όχι μόνο, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής

Έπεσε στην προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά το "Νεφέλη"

Αγνωστο παραμένει το πως το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νεφέλη", έπεσε στον προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά, προερχόμενο από την Αίγινα με 128 επιβάτες.

Από την πρόσκρουση τραυματίστηκε ελαφρά μια γυναίκα 52 ετών, ενώ στο πλοίο προκλήθηκε μικρό σχίσιμο του κύτους του πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Το πλοίο δεν έβαλε νερά ούτε προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Ο απόπλους του απαγορεύτηκε.

GeForce GTX 590: Έρχεται στις 22 Μαρτίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Nvidia πρόκειται να ανακοινώσει την πολυαναμενόμενη GeForce GTX 590 στις 22 Μαρτίου. Έτσι, οι gamers που θέλουν τις απόλυτες επιδόσεις στα παιχνίδια τους θα έχουν πλέον να διαλέξουν ανάμεσα στην κάρτα της Nvidia και την AMD Radeon HD 6990 που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Η νέα διπύρηνη κάρτα της Nvidia είναι εξοπλισμένη με δύο πυρήνες GF110, με τον καθένα να διαθέτει 512 CUDA cores. Τα υπόλοιπα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν 384-bit memory interface και 3072MB μνήμης GDDR5. Όλα αυτά, βέβαια, είναι φήμες που μπορεί να ανατραπούν όταν κάνει τις ανακοινώσεις της η Nvidia.

Το μεγάλο ερωτηματικό, πάντως, δεν είναι άλλο από τις συχνότητες λειτουργίας. Κατά πάσα πιθανότητα, οι πυρήνες της GTX 590 δε θα τρέχουν στην ίδια συχνότητα με αυτόν της μονοπύρηνης GTX 580, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε κατανάλωση και θερμοκρασίες στα ύψη. Το πλεονέκτημα της Nvidia είναι ότι ήδη γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της Radeon HD 6990, οπότε έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να την ξεπεράσει -και άρα να ξαναπάρει το στέμμα της ταχύτηρης κάρτας στον πλανήτη- χωρίς να προβεί σε ακρότητες.

'Καθαρά" τα Καλάσνικοφ

Τελικά δεν "μίλησαν" ούτε τα καλάσνικοφ, ούτε και τα πιστόλια που βρέθηκαν στη "γιάφκα" της Νέας Ιωνίας στο Βόλο, μένει τώρα η έρευνα στο περίστροφο, όμως τα αποτελέσματα και από 'κει αναμένεται ότι θα είναι "φτωχά".

Λείπουν ακόμη τα εκρηκτικά που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής ψάχνουν τη γιάφκα-οπλοστάσιο, όπως αναζητούν στοιχεία και για το καθοδηγητή, ωστόσο τα ευρήματα στο σπίτι “γιάφκα” στη Νέα Ιωνία Βόλου και τα ευρήματα εκεί ανοίγουν και νέους δρόμους στην έρευνα.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική η “πεντάδα” του Βόλου πρέπει να ετοίμαζε ληστεία. Αυτό οι αστυνομικοί το στηρίζουν σε χειρόγραφες σημειώσεις.

Θυμίζουμε ότι είχε διαρρεύσει στην προηγούμενη σύλληψη κατηγορούμενων για συμμετοχή στους “πυρήνες” η πληροφορία ότι κατέγραφαν με μικροκάμερες χώρους τραπεζών. Και τότε είχε πλεχθεί το σενάριο ότι ετοίμαζαν ληστεία.

Τα σχέδια αλλά και κάποιες μπάρες με καρφιά τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για να σκάσουν τα λάστιχα περιπολικών που τους καταδίωκαν κάνουν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι ήταν έτοιμοι για να βάλουν μπροστά το σχέδιό τους.

Το γιατί ετοίμαζαν ληστεία είναι... απλό να απαντηθεί με βάση το παλιό σενάριο της αστυνομίας περί “τρομοκρατικού ταμείου”.

Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 12:00 στον εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής σε Βόλο και Αθήνα
Στον εισαγγελέα οι 6 από τους 7 προσαχθέντες στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία
Επτά μέλη των “Πυρήνων” στα χέρια της αντιτρομοκρατικής - Ολόκληρο οπλοστάσιο βρήκαν στον Βόλο

Το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για άνοια και αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών που κάνουν ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κρασιού, μπίρας κ.α.) έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα γεροντικής άνοιας και αλτσχάιμερ.

Οι Γερμανοί επιστήμονες, αφού μελέτησαν 3.327 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών (με μέση ηλικία 80 ετών), επί χρονικό διάστημα τριών ετών, συμπέραναν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, βλάπτει τις νοητικές λειτουργίες και διευκολύνει την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου. Αντίθετα, αν η κατανάλωση είναι ήπια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νοητικής εκφύλισης.

Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατά 30% για άνοια και 40% για αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Παραμένει, πάντως, ακόμα αβέβαιο αν όλα τα είδη αλκοόλ έχουν σχεδόν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα ή αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ κρασιού, μπίρας και λοιπών αλκοολούχων ποτών. Μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως το κρασί φαίνεται να παρέχει τα περισσότερα οφέλη.

Δεν έχουν όμως όλοι οι ειδικοί παρόμοια γνώμη. Όπως δήλωσε στη βρετανική «Guardian» ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας του Imperial College του Λονδίνου Ντέιβιντ Νατ, αποτελεί μύθο η ιδέα ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ δεν βλάπτει τον οργανισμό, ενώ επεσήμανε ότι η βιομηχανία αλκοόλ αξιοποιεί κατάλληλα αυτή την πεποίθηση για να προωθήσει τα προϊόντα της. Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει ασφαλής δόση αλκοόλ» για μια σειρά από λόγους.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Νατ, το αλκοόλ είναι μια τοξίνη που σκοτώνει μικροοργανισμούς, γι’ αυτό χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων και την αποστείρωση των ιατρικών οργάνων. Από την άλλη, όπως υποστηρίζει, «τα υποτιθέμενα καρδιαγγειακά οφέλη μιας χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ σε μερικούς μεσήλικες δεν μπορούν να αποτελέσουν απόδειξη ότι το αλκοόλ είναι ωφέλιμο... Μέχρι να γίνουν τα κατάλληλα πειράματα, δεν έχουμε απόδειξη ότι το αλκοόλ ωφελεί την υγεία».

Παράλληλα, προσέθεσε, το αλκοόλ αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα, καρκίνο, έλκος κ.α., με συνέπεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 2,25 εκατ. άνθρωποι να πεθαίνουν ετησίως από αυτό.

Η σχετική μελέτη (μετα-ανάλυση 23 δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα διεθνώς) δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Age and Ageing» της Oxford University Press.

Γυμνόστηθη... διαμαρτυρία: «Η Ουκρανία δεν είναι οίκος ανοχής»

Φεμινίστριες στην Ουκρανία διαμαρτυρήθηκαν γυμνόστηθες για τον διαγωνισμό ραδιοφωνικού σταθμού στη Νέα Ζηλανδία που καλούσε τους ακροατές να κερδίσουν μία σύζυγο από την Ουκρανία.

Εννέα ακτιβίστριες διαδήλωσαν ημίγυμνες, με σύνθημα «η Ουκρανία δεν είναι οίκος ανοχής». Ο σταθμός Rock FM ανακοίνωσε ότι νικητής του διαγωνισμού είναι ένας οινοποιός ονόματι Γκρεγκ.

Ο Γκρεγκ θα ταξιδέψει στην πόλη Ντόνετσκ στις 23 Μαρτίου και θα διαλέξει μία γυναίκα από το γραφείο συνοικεσίων Endless Love για να....
του κάνει συντροφιά τις 12 ημέρες που θα περάσει στην Ουκρανία. Από εκεί και πέρα, το ζευγάρι θα αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει τη σχέση. "Το βραβείο δεν περιλαμβάνει αίτηση για χορήγηση βίζας στην γυναίκα από την Ουκρανία", διευκρινίζει το site του σταθμού.

Οι γυναίκες που πραγματοποίησαν την διαμαρτυρία στο Κίεβο είναι μέλη της οργάνωσης Femen που καταγγέλλει το εμπόριο λευκής σαρκός.

"Οι γυναίκες από την Ουκρανία δεν είναι εμπόρευμα", λέει η επικεφαλής της οργάνωσης Αννα Χούτσολ.

Α.Ε.Π.: Δραματική μείωση κατά 4,5%

Κατά 4,5% συρρικνώθηκε το 2010 το πραγματικό Α.Ε.Π. στην Ελλάδα και ανήλθε σε 224,5 δισ. ευρώ, από 235 δισ. ευρώ το 2009.

Η ύφεση αυτή, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, προήλθε κυρίως από τη μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 4,9% (η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,5% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,5%), την πτώση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (επενδύσεις) κατά 12,3%, τη μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,9% και την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,8%.

Παράλληλα, το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Α.Ε.Ε.) μειώθηκε πέρυσι κατά 2,1% και ανήλθε σε 223,9 δισ. ευρώ, από 228,6 δισ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεταβολή αυτή ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης του Α.Ε.Π. κατά 2,1% (ονομαστική μεταβολή), που συνδυάστηκε με μείωση κατά 12,5% των πρωτογενών εισοδημάτων, που εισπράττονται από την αλλοδαπή (αμοιβές εργασίας και εισόδημα περιουσίας από την αλλοδαπή, καθώς και επιδοτήσεις που εισπράττονται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και με μείωση κατά 7,7% των πρωτογενών εισοδημάτων που πληρώνονται στην αλλοδαπή (αμοιβές εργασίας και εισόδημα περιουσίας προς την αλλοδαπή, καθώς και φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών που καταβάλλονται στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Μετανάστες της Υπατίας: Έφτασαν στο λιμάνι της Σούδας

Με το πλοίο της ΑΝΕΚ "ΛΑΤΩ" έφθασαν τα ξημερώματα 200 από τους οικονομικούς μετανάστες απεργούς πείνας της Αθήνας. Οι μετανάστες που αποχώρησαν χθες από το μέγαρο Υπατία έγιναν δεκτοί από περίπου 50 αλληλέγγυους που τους υποδέχθηκαν με πανό, συνθήματα και χειροκροτήματα. Όταν έφτασαν τα ξημερώματα στο λιμάνι της Σούδας μετά από τις 44 μέρες απεργίας πείναςκι ενώ βρίσκονταν πάνω στο πλοίο φώναζαν και αυτοί συνθήματα.

"Οι αγωνιστές μετανάστες δεν άφησαν στην Υπατία και στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης μόνο τους 4,5, κατά εκτίμηση, τόνους ζωτικού ανθρώπινου βάρους που έχασαν εκεί, μια και ο κάθε ένας κατά μέσο όρο έχασε 15 κιλά, αλλά άφησαν και μια παρακαταθήκη αγώνα ήθους και αξιοπρέπειας πετυχαίνοντας την πρώτη μεγάλη κεντρική νίκη στον καιρό του μνημονίου," δήλωσε κατά την άφιξη του πλοίου ο κ.Μάρκος Χατζησάββας, από το φόρουμ μεταναστών Κρήτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους οικονομικούς μετανάστες που επέστρεψαν στη Σούδα 2-3 θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Χανίων.

" Εργάζομαι στην Ελλάδα 8 χρόνια. Αποφασίσαμε να κάνουμε απεργία γιατί πιστεύαμε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να ακουστεί η φωνή μας. Τα καταφέραμε να ζούμε από την κατάσταση παρανομίας στη νομιμοποίηση. Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης. Περάσαμε δύσκολα όλα αυτές τις ημέρες, αλλά όλοι είχαμε πάρει απόφαση να το παλέψουμε ως το τέλος", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χαζέ Κανουά, οικονομικός μετανάστης.

" Είχαμε μεγάλες δυσκολίες.Περάσαμε ένα μεγάλο σχολείο, πολύ μεγάλο σχολείο. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας", είπε ο Ραρίντ από το Μαρόκο που βρίσκεται 6 χρόνια στην Ελλάδα.

Είκοσι χρόνια γιατροί του κόσμου

Με τα έργα τους μιλούν απτά, κοιτάζοντας την ανθρώπινη δυστυχία στα μάτια και παίρνοντας θέση δράσης απέναντι σ' αυτήν. Με την παρουσία τους, τα ακουστικά ή το νυστέρι τους, τα φάρμακα ή τα τρόφιμα που συλλέγουν, δίνουν μαθήματα γραφής, ως μία σοβαρή Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ). Τους βρίσκεις στην Ελλάδα, γι' αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα- αλλοδαπούς και Έλληνες- αλλά και εκεί όπου πόλεμος ή φυσικές καταστροφές δοκιμάζουν ανθρώπινες ζωές και συνθήκες στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) δημιουργήθηκαν το 1990 και, μολονότι συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της διεθνούς ιατρικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης με 16 γραφεία εκπροσώπησης, παραμένουν μία γνήσια ελληνική ΜΚΟ, με πάνω από 5.000 μέλη και τουλάχιστον 600 εθελοντές, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική τους ανεξαρτησία. Πιστεύουν ότι η υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο και ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Μια επίσκεψη στην έδρα τους, στην πλατεία Κουμουνδούρου στην Αθήνα, όπου βρίσκεται το Ανοιχτό Πολυατρείο με το φαρμακείο τους, ο ξενώνας και τα γραφεία τους, δίνει τη διάσταση της σταθερής και ακούραστης αποστολής των ΓτΚ που λειτουργούν απόλυτα εθελοντικά, χαρίζοντας από τον ελεύθερο χρόνο τους φροντίδα σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Εκεί διαπιστώνει κανείς έναν καλά οργανωμένο μηχανισμό που μπορεί να διαχειριστεί με ετοιμότητα, όχι μόνο επείγουσες ανάγκες σε περιόδους κρίσεων, αλλά και καθημερινά προβλήματα.

Το 95%, όπως μας λέει ο διευθυντής Νικήτας Κανάκης, των ανθρώπων που περιθάλπουν είναι πρόσφυγες και μετανάστες, που με την αύξησή τους έδωσαν ώθηση στην οργάνωση τα τελευταία χρόνια να επεκτείνει τα πολυϊατρεία της στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά, για να δώσει ανακούφιση, μέσα σε μία δεκαετία, σε περισσότερους από 140.000 ασθενείς στην Ελλάδα, με ένα μέσο όρο σήμερα ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης σε πάνω από 16.000 άτομα τον χρόνο.

Για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπάρχει και ένα σχεδόν πλήρες φαρμακείο που εφοδιάζεται στο μεγαλύτερο βαθμό από τους απλούς πολίτες, συγγενείς αρρώστων που έφυγαν από τη ζωή και δεν θέλουν να πετάξουν τα φάρμακα στα σκουπίδια. Στον ξενώνα που λειτουργεί στους επάνω δύο ορόφους οι φιλοξενούμενοι αυτή τη στιγμή είναι 47, άνδρες στον πρώτο και οικογένειες ή γυναίκες με μικρά παιδιά, χωρισμένοι σε δύο πτέρυγες στο δεύτερο.

«Αυτό το μωρό γεννήθηκε εδώ» μας λέει ο κ. Κανάκης, αντικρίζοντας την 32χρονη Αφγανή Ζάχρα με το μωρό της στην αγκαλιά στο διάδρομο του ξενώνα. Είναι εκεί με τον άνδρα της εδώ και περίπου οκτώ μήνες. Ο μέσος όρος διαμονής συνήθως ανέρχεται σε 4 με 7 μήνες.

Από το 1999 που ιδρύθηκε στην Πεντέλη το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Κούρδων και ο ξενώνας αργότερα, έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα περίπου 9.770 άτομα με παροχές στέγης, τροφής και νομικής και κοινωνικής υποστήριξης, μας εξηγεί η κοινωνική λειτουργός Νάνσυ Ρετινιώτη.

Τους ΓτΚ τους βρίσκουμε να δραστηριοποιούνται στις περισσότερες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα: Λέρο, Μυτιλήνη, Ελαφόνησο, Κω, Χανιά, Πάτμο, Πάτρα, Σούνιο και Κάρυστο. Είναι εκεί για να καταγράψουν τα προβλήματα και να περιθάλψουν τους ανθρώπους που συνήθως φθάνουν εξαθλιωμένοι.

Έξω από την έδρα τους βλέπουμε τις ιατρικές κινητές μονάδες της οργάνωσης. Η μία είναι παιδο-οδοντιατρική- οφθαλμολογική, η δεύτερη είναι Μονάδα Ενημέρωσης για εφήβους (e-Κιβωτός), ενώ μία άλλη, βασισμένη στο πρόγραμμα «Ναι στη ζωή- Δρόμοι της Αθήνας», προσφέρει στην Ομόνοια ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων. Άξιο λόγου, επίσης, είναι και το 5ετές πρόγραμμα εμβολιασμών και παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πληθυσμούς Ρομά σε 4 καταυλισμούς (Ασπρόπυργο, Λιόσια, Αγ. Παρασκευή και Δραπετσώνα), το οποίο επεκτάθηκε και στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε τι να αναφερθεί κανείς, γυρίζοντας πίσω σε μία εικοσαετία γεμάτη «παγκόσμιο παρόν» των Γιατρών του Κόσμου στην απόγνωση; Στους πολέμους που διαμέλισαν χώρες σκίζοντας χάρτες στα Βαλκάνια, στην Αφρική, στους αμείλικτους σεισμούς και στα τσουνάμια της Ασίας, στους αριθμούς των τραυματιών, των άστεγων, των ορφανών παιδιών που περιέθαλψαν;

Βοσνία, Κόσοβο, Γκράνιτσα, Μαυροβούνιο, Πρίστινα, Αλβανία, Γεωργία, Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας, Δυτική Σαχάρα, Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Αλγερία, Λίβανος, Καμερούν, Σομαλία, Αιθιοπία- Ερυθραία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιράκ, Κουρδιστάν, Βαγδάτη, Σουδάν- Νταρφούρ, Ινδία, Σρι Λάνκα, Ονδούρα Σουμάτρα. Είκοσι χρόνια παρουσίας- με βάση, όπως δηλώνουν, τις αρχές της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας και της αμεροληψίας- στην αγωνία των ανθρώπων με προγράμματα περίθαλψης, επισιτισμού, στήριξη ή ανοικοδόμηση νοσοκομείων, εμβολιασμών.

Πιο πρόσφατη, πριν από περίπου έναν χρόνο, η άμεση παρουσία τους, 5 μέρες μετά τον τρομακτικό σεισμό στην Αϊτή, όπου παρέμειναν χωρίς στήριξη από κανέναν επίσημο κρατικό ή μη φορέα επί πέντε μήνες, χάρη στο υστέρημα των Ελλήνων πολιτών και δεκάδων εθελοντών τους, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εκεί.

Ακρογωνιαίος λίθος για τους πόρους της οργάνωσης είναι, όπως μας λέει ο κ. Κανάκης, οι συνδρομές και οι δωρεές μελών, δωρητών και υποστηριχτών της οργάνωσης, που ανήλθαν πέρυσι σε 620.000 ευρώ. Σημαντικό μερίδιο έχουν οι χορηγίες εταιρειών και ιδρυμάτων καθώς και τα ταμεία της Ε.Ε., κρατικών και διεθνών οργανισμών. Διατηρώντας αυστηρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, οι ΓτΚ με δική τους απόφαση υπόκεινται, κάθε χρόνο, σε έλεγχο ορκωτών λογιστών και δημοσιοποιούν τη διαχείριση των πόρων τους. Από εκεί διαφαίνεται ότι συνολικά διατέθηκαν σε προγράμματα 1,3 εκατ. ευρώ.

Σε τόσο δύσκολους καιρούς, μας λέει ο κ. Κανάκης, το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, δεν είναι πλέον ούτε αυτονόητο, ούτε προφανές, ούτε αυταπόδεικτο. Αυτό ακριβώς το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα έχουμε υποχρέωση γιατροί και νοσηλευτές, να υπερασπιστούμε. Όχι μόνο με τη δράση και τη φυσική μας παρουσία, αλλά και δυναμώνοντας τη φωνή μας και οπλίζοντας τις προσπάθειές μας με τα απαραίτητα ερευνητικά και θεωρητικά εφόδια. Γιατί «ταπεινοί και καταφρονεμένοι, δικαιούνται ίδιο ενδιαφέρον, αντίστοιχη φροντίδα, ισότιμη μέριμνα. Αυτή είναι πέρα από την καθημερινή μας δράση, η νέα πρόκληση για την οργάνωσή μας».

Τον Μάρτιο του 2013 η παράκαμψη των Τεμπών

Με ένα χρόνο καθυστέρηση, το Μάρτιο του 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράκαμψη των Τεμπών, καθώς υπολείπεται ακόμα η απαλλοτρίωση 100 στρεμμάτων για την εγκατάσταση και των τελευταίων εργοταξίων.

Νωρίτερα πάντως, περί τα τέλη του 2012, προβλέπεται ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία η δίδυμη σήραγγα των 6 χλμ, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, η οποία διέρχεται μέσα από τον Κίσαβο. Στον Κίσαβο κατασκευάζεται μια ακόμα δίδυμη σήραγγα μήκους 2 χλμ. Οι οδηγοί θα περνούν μέσα από σήραγγα μήκους 3χλμ και από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ τα τούνελ θα ενώνει η νέα γέφυρα του Πηνειού.

Με τα έργα αυτά οι οδηγοί εκτός από την ασφάλεια, θα κερδίζουν και χρόνο, αφού θα διασχίζουν την κοιλάδα των Τεμπών και την περιοχή του Πλαταμώνα σε λιγότερο από ένα τέταρτο. "Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, συνδέοντας με ασφάλεια και ταχύτητα την βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια με την υπόλοιπη χώρα", δήλωσε ο Δημήτρης Γκατσώνης, Γενικός Διευθυντής της παραχωρησιούχου εταιρείας "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε."

Σημειώνεται, ότι για την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων επιστρατεύτηκε ο νόμος των Ολυμπιακών έργων, σύμφωνα με τον οποίο, εφαρμόζεται η αναγκαστική κατάληψη των αναγκαίων εκτάσεων με προσωρινή αποζημίωση των ιδιοκτητών στο 70% της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας των ακινήτων τους. Οι επιπλέον απαιτήσεις τους μπορούν να κριθούν χωρίς να εμποδίζεται η εγκατάσταση των εργοταξίων.

Στην περιοχή των Τεμπών και του Πλαταμώνα, ο νέος αυτοκινητόδρομος, συμπεριλαμβανομένων και των σηράγγων, θα έχει συνολικό μήκος 25 χλμ, ενώ παράλληλα, προχωρούν και οι εργασίες ανακατασκευής του παλαιού οδικού δικτύου για εναλλακτική επιλογή των οδηγών που δε θέλουν να πληρώνουν διόδια.

Στους σταθμούς διοδίων που λειτουργούν στο τμήμα που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία, από το τέρμα του Μαλιακού έως λίγο πριν την είσοδο στη Θεσσαλονίκη, εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό διαρροές εσόδων από οδηγούς που δεν πληρώνουν διόδια. Σύμφωνα με εκπροσώπους της κοινοπραξίας, το 10% των οδηγών ΙΧ και το 30 % των οδηγών φορτηγών περνά σηκώνοντας τις μπάρες. Επί του παρόντος, τα πρόστιμα που προβλέπει η νέα ρύθμιση του Υπ. Υποδομών, δεν έχουν αρχίσει να επιβάλλονται. Πάντως, η τιμή των διοδίων, όπως και η εφαρμογή του συστήματος της χιλιομετροχρέωσης, αποτελούν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κοινοπραξίας και του Υπ. Υποδομών, όπως ήδη συμβαίνει και με τις κοινοπραξίες άλλων 4 αυτοκινητοδρόμων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα.

Στο παλιό τμήμα των Τεμπών, πονοκέφαλος εξακολουθούν να είναι οι κατολισθήσεις από τον Κίσαβο. Τα πλέγματα που τοποθετήθηκαν πέρυσι, θα ελέγχονται πλέον κάθε εξάμηνο από την ειδική ομάδα των αλπινιστών που το κατασκεύασαν.

24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη 17 Μαρτίου

24ωρη απεργία για την Πέμπτη έχουν ανακοινώσει οι ομοσπονδίες του κλάδου.
Χωρίς ενημέρωση για 24ωρες θα μείνει το κοινό την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης διεκδικούν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς και να σταματήσουν οι απολύσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
“Οι Ομοσπονδίες του κλάδου Π.Ο.Ε.ΣΥ., Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., Π.Ο.Ε.Π.Τ.Υ.Μ., Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, στην κοινή συνεδρίαση με την Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, απέναντι στις στοχευμένες πολύμορφες προσπάθειες των εργοδοτών –σε συνεργασία με την κυβέρνηση– να αποδομήσουν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό μας δικαίωμα, αντιτάσσουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση και την απόφασή μας για ολομέτωπη μέχρι τέλους σύγκρουση μαζί τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ –σε συμπαράταξη με τις Ενώσεις τους– ξεκινώντας από την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, 17 Μαρτίου 2011, να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην κλιμάκωση του αγώνα και την αντίσταση απέναντι:

* στην συστηματική χωρίς φραγμούς και ηθικούς ενδοιασμούς επίθεση με τις μαζικές απολύσεις, * στην μονομερή μεταβολή συνθηκών – μορφής - ειδικοτήτων και περιβάλλοντος εργασίας, * στην καταγγελία των υφισταμένων ΣΣΕ και την άρνηση υπογραφής νέων ΣΣΕ, * στις μειώσεις μισθών, * στην επιβολή σε μισθωτούς που έχουν πλήρη απασχόλησης νέων προγραμμάτων εργασίας με 1 και 2 ημέρες εργασίας την εβδομάδα διαμορφώνοντας "μισθούς" ακόμα και 200 ευρώ μηνιαίως, * στις παράνομες καθυστερήσεις δεδουλευμένων, * στην απόπειρα υποκατάστασης των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις, * στην αυθαίρετη μεταφορά εργαζομένων σε ενοικιαζόμενους τίτλους και επιχειρήσεις, * στις διώξεις συνδικαλιστών και στην ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο) στην κοινή συγκέντρωση που πραγματοποιείται την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (Ευελπίδων 2, Κυψέλη) και να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της ίδιας μέρας, που αρχίζει στις 6 το πρωί.

Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους.”

Απίστευτο: Χάραξε τ' αρχικά του στο σώμα της κοπέλας του!

Η ασύλληπτη αυτή πράξη φέρεται να είναι αποτέλεσμα της παθολογικής ζήλειας του συλληφθέντα, που κατηγορούσε μεταξύ των άλλων την σύντροφό του ότι «τον απατούσε, και, εκτός αυτού, του έφερνε και γρουσουζιά».

Ο σαραντατριάχρονος ιταλός, πρωταθλητής του μπόντι μπίλντιγκ, συνελήφθη από την αστυνομία στην περιοχή Μοντεβέρντε της Ρώμης, μετά από την καταγγελία της πρώην συντρόφου του, βάσει της οποίας κατηγορείται ότι χάραξε με πυρακτωμένο σίδερο τα αρχικά του ονόματός του στο δέρμα της κοπέλας, τριάντα δύο ετών.

Η 32χρονη ιταλίδα ήταν υποχρεωμένη να τον ειδοποιεί για κάθε της μετακίνηση, με ένα μέσο όρο δεκαπέντε τηλεφωνημάτων την ημέρα.

Πριν από περίπου ένα μήνα, επιστρέφοντας στο σπίτι η γυναίκα, μετά από έντονο διαπληκτισμό αναγκάσθηκε να ξαπλώσει σε πάγκο του μπόντι μπίλντιγκ όπου ο ανισόρροπος σύντροφός της την ακινητοποίησε, της φόρεσε χειροπέδες και αμέσως μετά χάραξε στο δέρμα της, με πυρακτωμένο σίδερο, τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του: Ν.Τ.

Παράλληλα, αποφάσισε να μαγνητοσκοπήσει την όλη σκηνή με ερασιτεχνική βιντεοκάμερα. Το θύμα επισκέφθηκε το πρώτων βοηθειών όπου οι γιατροί αφού υπέγραψαν αναρρωτική άδεια ενός μηνός για να μπορέσει να επουλωθεί η πληγή, έπεισαν την 32χρονη, που παρουσίαζε και εμφανή συμπτώματα νευρικής εξάντλησης, να καταγγείλει το όλο συμβάν στην αστυνομία.

1.056 λιγότερα σχολεία του χρόνου

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια Δημοτικά σχολεία «εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν».

Στα μεγάλα αστικά κέντρα- της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια “δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν”.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει οτι “φέτος έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων σε ολόκληρη την Επικράτεια, με δεδομένη την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που διευκολύνει τη διαδικασία αυτή”.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός, έως 25 στην Πρωτοβάθμια και έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια. Επισημάινεται επίσης οτι συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν ξεπερνά τους 400 μαθητές. Εξαίρεση αποτελούν 6 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικώς , όπου όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500.

Τέλειωσαν τα... φάρμακα των Γιατρών του Κόσμου

Επείγουσα έκκληση στην ευαισθησία των Ελλήνων, για αντιβιοτικά και φάρμακα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, απευθύνουν οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου. Το τελευταίο διάστημα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα δέχονται ένα δραματικά αυξανόμενο αριθμό ασθενών λόγω της αυξανόμενης φτώχειας.

Χιλιάδες άποροι άνθρωποι, χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας, μετανάστες αλλά και Έλληνες πολίτες συνωθούνται για δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα τα δωρεάν φάρμακα να έχουν εξαντληθεί.

Όπως δήλωσε στο newsit o πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης "υπάρχει δραματική αύξηση των ανθρώπων που δεν έχουν που άλλου να πάνε να πάρουν φάρμακα. Αν περυσι είχαμε 20.000 ασθενείς σήμερα ο αριθμός είναι 30% επάνω. Εκτός όλων όσων έρχονται σε εμάς, έχουμε και εκείνους που στέλνουν τα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν ιατρική κάλυψη. Απευθύνουμε έκκληση να μας φέρουν βασικά φάρμακα. Η κατάσταση είναι τραγική".

Οι Γιατροί χρειάζονται αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά δισκία, αντιδιαβητικά δισκία, φάρμακα για το στομάχι και δερματολογικές αλοιφές.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να απευθυνθούν στα Πολυϊατρεία:
  • Αθήνα , Σαπφούς 12 , Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ. 210 3213150 (ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ)
  • Πέραμα, Αριστείδου 5, τηλ. 210 32 13 150 (το ίδιο με της Αθήνας)
  • Θεσσαλονίκη, Ίωνος Δραγούμη 65 , τηλ. 2310 566641
  • Χανιά , Μπόνιαλη 12 , τηλ. 28210 23110

10 ΔΕΚΟ στο “σφυρί”

Το σχέδιο από το οικονομικό επιτελείο θα είναι έτοιμο, όπως λέγεται, εντός δέκα ημερών. Τα βαριά χαρτιά όπως ο ΟΠΑΠ και το Τ.Τ. φαίνεται ότι παίρνουν προτεραιότητα.

Τα πρώτα από τα 50 δισ. που απαίτησε η Μέρκελ και οι άλλοι για να μας δώσουν την επιμήκυνση και το μικρότερο επιτόκιο δεν θα έρθουν από το... Ελληνικό η την αξιοποίηση άλλης περιουσίας, αλλά από εκποίηση.

Εκτός από ΟΠΑΠ και ΤΤ φαίνεται ότι παίρνουν σειρά η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, τα Αμυντικά Συστήματα η ΔΕΠΑ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ η ΛΑΡΚΟ ο ΟΔΙΕ και τα Κρατικά Λαχεία.

Με βάση το γεγονός ότι ανήμερα της εθνικής εορτής έρχεται και η τελική απόφαση της Ε.Ε. ως τότε, δηλαδή ως 25 Μάρτη, το οικονομικό επιτελείο θα έχει έτοιμο τον κατάλογο-σχέδιο.

Εκτιμάται ότι η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στις παραπάνω εταιρίες ξεπερνάει τα 6,3 δισ. και τα όποια έσοδα θα πρέπει να έχουν μπει όπως υποσχέθηκε στην τρόικα η κυβέρνηση στα ταμεία του ως το 2015.

Απεργούν οι συγκοινωνίες την Πέμπτη

Ακινητοποιημένα αναμένεται να μείνουν την Πέμπτη τα μέσα μεταφοράς- εκτός από τα λεωφορεία- καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο νόμο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως σήμερα γνωστά, στην απεργία έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν τα συνδικάτα των εργαζόμενων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην των λεωφορείων της ΕΘΕΛ.

ΚΟΚ: Νέα πρόστιμα-φαρμάκι

Ένας έμμεσος φόρος δεν είναι άλλος από τα πρόστιμα του ΚΟΚ και έτσι φυσικό και επόμενο ήταν να έρθει και η σειρά του να αυξηθεί. Τα ήδη τσουχτερά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από το 2007 έρχονται να αυξηθούν και άλλο.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η κλήση για διπλοπαρκάρισμα αναμένεται να ανέβει από τα 40 στα 60 ευρώ, παρεμπόδιση κυκλοφορίας ΜΜΜ πάει από τα 150 στα 225 ευρώ, ενώ κυριολεκτικά φωτιά θα πάρουν πρόστιμα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στις μετακινήσεις.

Έτσι θα υπερδιπλασιαστούν πρόστιμα όπως αυτό για την παραβίαση κόκκινου ή stop, ειδικά μέσα σε κατοικημένη περιοχή, αλλά και το πρόστιμο για οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Ειδικά για τα παραπάνω πρόστιμα δεν θα βρεθεί κανείς να διαφωνήσει με τις αυξήσεις, ωστόσο φαίνεται ότι μαζί με αυτά θα εκτιναχθούν στα ύψη και τα πρόστιμα για τα όρια ταχύτητας, χωρίς για μια ακόμη φορά να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω και τα ίδια τα όρια των 10, 20 και 30 χλμ την ώρα ακόμη και σε δρόμους μεταξύ πόλεων ή ότι 40,50 και 60χλμ στην εθνική οδό που απλά δίνουν την ευκαιρία στην τροχαία να στήνει μπλόκα και να εισπράττει κλήσεις.

Πάνω από 2000 περίπτερα-καπνοπωλεία έβαλαν "λουκέτο"

Πάνω από 2000 επιχειρήσεις του κλάδου των Περιπτερούχων – Καπνοπωλών έχουν κλείσει μέχρι σήμερα, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και προς τον υφυπουργό Δ. Κουσελά.

Η ομοσπονδία ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι το σύνολο του κλάδου είναι 46.000 σημεία πώλησης περίπτερα - καπνοπωλεία. Τα δε πρατήρια χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων στις 4 πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα είναι 133 πρατήρια.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι εταιρείες και οι καπνοβιομηχανίες έχουν αντιπροσώπους και στα τέλη του 2009 πριν την πρώτη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τα ποσοστά προ φόρων ήταν 60,4% της καπνοβιομηχανίας, 31,3% στους περιπτερούχους και το 8,3% στην χονδρική πώληση.

Με το σχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, Στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και Άλλες Διατάξεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» και το άρθρο 47 παρ. 6, η ομοσπονδία σημειώνει ότι «γίνεται αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας που έχει υποστεί ο κλάδος των περιπτερούχων – καπνοπωλών» για αυτό ζητάει να μην υπάρξουν αλλαγές σε όσα προβλέπει το άρθρο για τα περιθώρια κέρδους του κλάδου.

Περιττά κιλά; 40 κόλπα για να τα “διώξετε”

Δίαιτες υπάρχουν πολλές και όλες όπως λένε εγγυώνται σίγουρα αποτελέσματα. Όμως καλού κακού δείτε μερικά κόλπα για να χάσετε κάποια από τα περιττά σας κιλά.
Οι άνθρωποι έχουν μακρά προϊστορία στις ακραίες δίαιτες – πολύ πριν, λ.χ., από την «δίαιτα της λαχανόσουπας», υπήρχε η «δίαιτα του τσιγάρου» - και ακόμα μακρύτερη στην έλλειψη υπομονής όταν πρέπει να χάσουν τα περιττά τους κιλά.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια σωστή δίαιτα που συνδυάζεται με την τακτική γυμναστική (το λιγότερο που συνιστάται είναι περπτάτημα με γρήγορο βήμα, επί μισή ώρα την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα), η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν.

Μολονότι τα στοιχεία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αδιάσειστα, αφού κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την διεξαγωγή πολυετών και με εκατοντάδες εθελοντές μελετών, είναι αρκετά για να δώσουν νέα πνοή στην συμβουλή «δοκίμασέ το και θα δεις αν σε πιάνει».

Το περιοδικό “Ταχυδρόμος” παρουσιάζει τα συχνά απρόσμενα ευρήματα των μελετών για την δίαιτα, τις συνήθειες και τα τρόφιμα που μπορεί να χρησιμεύσουν στην μάχη εναντίον των περιττών κιλών.

1. Να πίνετε πολλά υγρά.Το να ξεγελά κανείς το στομάχι του και να δημιουργεί μια ψευδαίσθηση πληρότητας και κορεσμού της πείνας, πίνοντας πολλά υγρά και κυρίως νερό, είναι ένας απλός τρόπος για να πετύχει τη συνολική μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει μέσα στην ημέρα. Η ενυδάτωση γεμίζει επίσης με οξυγόνο και ενέργεια τον οργανισμό, περιορίζοντας έτσι το τσιμπολόγημα και την κατανάλωση σνακ (ιδίως των γλυκών, όπως τα μπισκότα και οι μπάρες).

Το κλειδί είναι να επιλέγετε ροφήματα και αφεψήματα δίχως ζάχαρη ή έστω με μια τεχνητή γλυκαντική ουσία. Πολύ θα σας βοηθήσει επίσης να πίνετε 2 ποτήρια νερό λίγο πριν από κάθε σας γεύμα, ώστε να τρώτε λιγότερο όταν καθήσετε στο τραπέζι. Τον περασμένο Αύγουστο, δημοσιοποιήθηκε μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια η οποία έδειξε πως με την τακτική αυτή χάνει κανείς κατά 30% περισσότερο βάρος. Και το καλύτερο: ακόμα κι αν σταματήσετε την δίαιτα, το νεράκι μπορεί να σας βοηθήσει να μην ξαναπαχύνετε, σύμφωνα με την ίδια μελέτη!

2. Μην «κλέβετε». Είστε σίγουροι ότι ξέρετε στ’ αλήθεια πόσο τρώτε και πίνετε κάθε μέρα; Μελέτες έχουν δείξει πως όταν καλούμαστε να θυμηθούμε τι φάγαμε, εστιαζόμαστε στα κύρια γεύματα και «ξεχνάμε» το σοκολατάκι που μας κέρασε ο συνάδελφος που γιόρταζε ή τους ξηρούς καρπούς που πήραμε από το διπλανό γραφείο.

Το «αντίδοτο» είναι να κρατήσετε για λίγο καιρό ένα ημερολόγιο διατροφής. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» έδειξε πως η τακτική αυτή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για αδυνάτισμα, καθώς διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Αυτή η καταγραφή μπορεί να φανερώσει το διατροφικό σας προφίλ (αν τρώτε μπροστάστην τηλεόραση ή μέσα στο αυτοκίνητο, αν καταναλώνετε κάθε μέρα το ίδιο πρωινό κ.τ.λ.), τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που σας οδηγούν στο ψυγείο (άγχος, θλίψη, ανία) και, φυσικά, τα σημεία που θα πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή σας (μπορεί λ.χ. να ανακαλύψετε ότι τρώτε λιγότερα φρούτα απ’ ό,τι νομίζετε ή ότι πίνετε πάρα πολλά αναψυκτικά ή καφέδες με ζάχαρη).

3. Φάτε φασόλια. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής» έδειξε πως όσοι τρώνε συχνά φασόλια και άλλα όσπρια έχουν κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας και ταυτοχρόνως ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα «σκαμπανεβάσματά» του τα οποία εντείνουν το αίσθημα της πείνας και την ανάγκη για ένα γλυκό.

4. Να τρώτε πληγούρι. Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώει κανείς, τόσο πιο εύκολο του είναι να χάσει τα περιττά του κιλά. Και αυτό, διότι αφ’ ενός περιέχουν λίγες θερμίδες (μόλις 1,5-2,5 ανά γραμμάριο, τη στιγμή που οι υδατάνθρακες λ.χ. περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος 9), αφ’ ετέρου χρειάζονται περισσότερο μάσημα και ελαττώνουν την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Ο ιδανικός συνδυασμός όσον αφορά τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι να τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα με μέτρεο και αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως (όλ’ αυτά όχι μόνο σε μορφή σαλάτας ή πρωινού, αλλά και ως σνακ, στις σάλτσες και γενικότερα σε κάθε ευκαιρία).

Για να εξασφαλίσετε την άφθονη κατανάλωση φυτικών ινών να επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως και να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα.

5. Να τρώτε σολομό. Αν και οι περισσότεροι ξέρουν ότι τα παχιά (λιπαρά) ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά, είναι εν πολλοίς άγνωστο πως έχουν και ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωσή τους όταν κάνουμε δίαιτα, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και έτσι μας βοηθούν να πετύχουμε τον στόχο μας.

6. Μην τρώτε ψωμί ή μακαρόνια το βράδυ. Παρ’ ότι αυτό που μετράει είναι το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, καλό είναι να τρώμε τους περισσότερους υδατάνθρακες στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα, και να τους αποφεύγουμε στο βραδινό, διότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους «κάψουμε» μέσα από κάποια δραστηριότητα.

Προτιμήστε, λοιπόν, για βραδινό μία σαλάτα με κάποια άπαχη πρωτεϊνική επιλογή (όπως αβγό, τόνο, κοτόπουλο ή άπαχο τυρί) ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρέσκο φρούτο – και όχι μακαρόνια με κοκκινιστό κρέας, όσπρια ή ρυζότο (αυτά κρατήστε τα για το μεσημέρι).

7. Αποφύγετε τα πολτοποιημένα τρόφιμα. Όσο πιο γρήγορα προωθείται η τροφή από το στόμα στο στομάχι, τόσο πιο γρήγορα συνεχίζουμε με την επόμενη μπουκιά και κατά συνέπεια τόσο πιο πολύ τρώμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα που απαιτούν μάσηση.

Αντί λοιπόν να πίνετε χυμούς, να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα. Αντίστοιχα, αντί για πουρέ, να τρώτε ολόκληρη την πατάτα και αντί για βραστά, να τρώτε ωμά τα καρώτα και το λάχανο.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο πολλή μάσηση απαιτείται για το φαγητό, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται το αίσθημα κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο. Συνεπώς, μασουλήστε σκληρά καρότα, σέλερυ και μπάρες με ίνες, για να περιορίσετε τις θερμίδες που θα φάτε.

8. Βάλτε ρυθμό και πρόγραμμα στα γεύματα σας. Χωρίς να ακολουθείτε το ρολόϊ, βάλτε μια τάξη στα βασικά και στα μικρότερα γεύματα της ημέρας, για να ρυθμίσετε την πείνα αλλά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται επίσης η θερμογένεση της τροφής (είναι η επιπλέον θερμότητα που παράγεται από τον οργανισμό κάθε φορά που τρώμε) και οι θερμίδες που καίμε κατά την πέψη της. Τέλος, περιορίζεται το μέγεθος κάθε γεύματος ξεχωριστά.

9. «Αλλάξτε» τη γεύση σας. Όταν προσθέτουμε στη γεύση μας ένα αίσθημα φρεσκάδας, περιορίζουμε την λαχτάρα για τσιμπολόγημα. Φροντίστε λοιπόν να μασάτε τσίχλες και να χρησιμοποιείτε οδοντόπαστα με έντονη γεύση (π.χ. μέντα, κανέλλα). Η τακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη αμέσως μετά το φαγητό αλλά και το βράδυ, καθώς τα φρεσκοπλυμένα δόντια μπορεί να ανακόψουν αντιστοίχως την λαχτάρα για επιδόρπιο και την πορεία σας προς την κουζίνα.

10. Μαγειρέψτε νόστιμα. Προσθέτοντας μυρωδικά, αλλά κυρίως μπαχαρικά, στο φαγητό σας, το κάνετε νοστιμότερο και ταυτοχρόνως μπορείτε να περιορίσετε το λίπος που προσθέτετε στο μαγείρεμα. Ένα νόστιμο πιάτο ικανοποιεί επίσης περισσότερο τη γεύση, διευκολύνοντας έτσι την ακολούθηση της δίαιτας (είναι καλά τεκμηριωμένο πως πάρα πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δίαιτα, διότι τους φαίνεται άνοστη και αδιάφορη).

11. Φάτε καραμέλες. Χωρίς ζάχαρη, εννοείται. Είναι ό,τι πρέπει για να ικανοποιήσετε την λαχτάρα σας για κάτι γλυκό. Προσοχή όμως: να τις τρώτε πάντοτε με γεμάτο στομάχι (καλύτερα μετά τα κύρια γεύματα).

12. Βάλτε στη ζωή σας τα καυτερά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα γεύματα που είναι πλούσια σε κόκκινες, καυτερές πιπεριές και τσίλι μπορεί να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμογένεση (η θερμογένεση είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του μεταβολισμού), ενώ ταυτοχρόνως μπορούν να οδηγήσουν πιο γρήγορα στον κορεσμό της πείνας.

13. Να προσθέτε ξύδι. Το 2009, επιστήμονες από από το Κεντρικό Ερευνητικό Ίδρυμα της Χάντα, στην Ιαπωνία, δημοσίευσαν μελέτη σε ποντίκια που έδειξε πως η προσθήκη ξιδιού στη διατροφή μειώνει κατά 10% τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τομόο Κόντο εξήγησε πως ανάλογη δράση φαίνεται να ασκεί το ξύδι και στους ανθρώπους, καθώς τα προκαταρκτικά ευρήματα αντίστοιχης κλινικής μελέτης δείχνουν πως 15 ml ξύδι στα δύο κύρια γεύματα της ημέρας μειώνουν το λίπος (ιδίως το περικοιλιακό).

Η δράση αυτή πιθανώς οφείλεται στο οξικό οξύ που περιέχει το ξύδι και το οποίο φαίνεται να ενεργοποιεί έναν ενζυμικό μηχανισμό που αυξάνει την καύση του λίπους και καταστέλλει την συσσώρευσή του στο σώμα. Επιπλέον, το ξύδι πιστεύεται πως διορθώνει και τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται με έμμεσο τρόπο και η κατανάλωση τροφής.

14. Φάτε μουστάρδα. Μελέτες έχουν δείξει πως μια κουταλιά της σούπας καυτερής μουστάρδας στο φαγητό επιταχύνει τον μεταβολισμό έως 15% τις δύο ώρες έπειτα από την κατανάλωσή του. Ανάλογη δράση έχει διαπιστωθεί πως ασκεί και η τσίλι σος (όπως το ταμπάσκο).

15. Πιείτε καφέ πριν την γυμναστική. Μελέτη έδειξε πως δύο φλιτζάνια καφέ περίπου μισή ώρα πριν από αεροβική άσκηση (λ.χ. το τζόγκινγκ) αυξάνουν την ποσότητα του λίπους που διασπά ο οργανισμός για να τροφοδοτήσει με ενέργεια τους γυμναζόμενους μυς.

16. Πιείτε πράσινο τσάι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ομάδα ουσιών που περιέχει (λέγονται κατεχίνες) μπορεί να μειώνουν τον λιπώδη ιστό.

17. Να τρώτε απερίσπαστοι. Όταν τρώτε, να κοιτάζετε το πιάτο σας και τίποτε άλλο, ούτως ώστε να το απολαμβάνετε με όλες σας τις αισθήσεις (όραση, ακοή, οσμή, γεύση, αφή) και να εξασφαλίζετε ότι ο εγκέφαλός σας θα ενημερωθεί αμέσως μόλις χορτάσετε, για να σας δώσει το μήνυμα να πάψετε να τρώτε.

18. Μην βιάζεστε. Όταν τρώμε αργά, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται καλύτερα ότι έχει επέλθει κορεσμός της πείνας. Στόχος σας πρέπει να είναι να τρώτε στην καντίνα, στο εστιατόριο ή στο σπίτι, αφιερώνοντας τουλάχιστον 20 λεπτά σε κάθε σας γεύμα.

19. Να διαβάζετε τις ετικέτες. Είναι ένα από τα κλειδιά της υγιεινής διατροφής. Με μια γρήγορη ματιά λ.χ. ένας χυμός ή ένα σνακ μπορεί να έχουν 100 θερμίδες, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά θα αποκαλύψει το πακέτο περιλαμβάνει μία ή δύο μερίδες, γεγονός που διπλασιάζει το θερμιδικό περιεχόμενο.

20. Να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα και ποτήρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεγάλα μπολ, πιάτα και σκεύη σερβιρίσματος καταναλώνουν περισσότερο φαγητό.

Σε μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» 85 επαγγελματίες της Διατροφής κλήθηκαν να σερβιριστούν με διαφορετικά μεγέθη από μπολ και κουτάλια παγωτού. Αποτέλεσμα: όσοι χρησιμοποίησαν μεγάλα μπολ, έφαγαν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο παγωτό, ενώ αυτοί που χρησιμοποίησαν μεγάλα κουτάλιαέφαγαν 15% περισσότερο.

Συνεπώς, μικρύνετε τα μεγέθη των σκευών που χρησιμοποιείτε. Μια παρατήρηση όμως: για να έχει πάντως νόημα αυτή η συμβουλή, θα πρέπει να τα γεμίζετε μονάχα μία φορά...

21. Προτιμήστε το μπλε. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όταν σερβιριζόμαστε σε μπλε πιάτα τρώμε λιγότερο, ενώ αντιθέτως τα έντονα χρώματα όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί μας κάνουν να τρώμε περισσότερο (γι΄αυτό εξάλλου σε πολλά ταχυφαγεία επικρατούν τέτοιου είδους έντονα χρώματα).

Αν τυχόν φτιάχνετε τώρα το σπίτι σας, επιλέξτε αποχρώσεις του μπλε στα χρώματα ή στις ταπετσαρίες της τραπεζαρίας σας. Ειδάλλως, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε σερβίτσια με έντονα χρώματα (κι αν έχετε μπλε, ακόμα καλύτερα). Ακόμα και η τοποθέτηση μιας μπλε ή μωβ λάμπας μέσα στο ψυγείο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να το... ανοίγουμε συχνά, λέει ο κ. Μπερτζελέτος!

22. Ανάψτε τα φώτα. Ο έντονος φωτισμός μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Και πάλι, αν έχετε αμφιβολίες, αναλογιστείτε γιατί τόσο πολλά εστιατόρια έχουν χαμηλό φωτισμό...

23. Αρχίστε το μέτρημα. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να ξέρετε πόσο τρώτε, είναι να μετράτε την ποσότητα της τροφής – όχι με το... μέτρο βέβαια, αλλά με οικεία αντικείμενα.

Ένα φλιτζάνι του τσαγιού λ.χ. είναι ό,τι πρέπει για να μάθετε να μετράτε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά, τα δημητριακά πρωινού ή και τα ψιλοκομμένα φρούτα σας. Ένα μπαλάκι του γκολφ, εξάλλου, αντιστοιχεί σε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαγιονέζα, ενώ μια μερίδα κρέατος ισούται με την παλάμη του χεριού σας.

Αφού μάθετε στο σπίτι το ακριβές μέγεθος των μερίδων, θα μπορείτε να υπολογίζετε πόσο ακριβώς πρέπει να φάτε όπου κι αν βρίσκεστε.

24. Ξεχάστε τις οικογενειακές συσκευασίες. Επειδή κάθε άνθρωπος, κάνει δεν κάνει δίαιτα, έχει δικαίωμα στους «απαγορευμένους» καρπούς, μην στερήσετε από τον εαυτό σας τα αγαπημένα του κουλουράκια ή πατατάκια. Φροντίστε μόνο να αγοράσετε την ατομική συσκευασία και να την μοιράσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες.

25. Αλλάξτε δρομολόγιο. Το «μείνε μακριά από τους πειρασμούς» τεκμηριωμένα αποτελεί μια πολύτιμη συμβουλή. Όμως δεν αρκεί να αδειάσετε το σπίτι σας από τους πειρασμούς. Πρέπει να τους αποφύγετε και στην διαδρομή από και προς τις καθημερινές δραστηριότητές σας – για τις πρώτες εβδομάδες της δίαιτας, τουλάχιστον. Συνεπώς, αλλάξτε διαδρομή, ώστε να μην περνάτε έξω από ζαχαροπλαστεί, ταχυφαγεία και λοιπά... ιερά των καλοφαγάδων.

26. Πάρτε αντικολλητικά σκεύη. Είναι ό,τι πρέπει για να μαγειρεύετε δίχως προσθήκη λίπους. Στη θέση του, βάλτε λίγο νερό. Αν πάντως οπωσδήποτε πρέπει να προστεθεί κάτι, προτιμήστε λίγο ελαιόλαδο.

27. Βγάλτε τις σος από το πιάτο. Αν και είναι πεντανόστιμες, κατά κανόνα «κολυμπάνε» στα λίπη και στις θερμίδες. Όπου βλέπετε σος, σάλτσα ή ντρέσινγκ, φροντίστε να την απομακρύνετε επιμελώς με το πηρούνι (μελέτες έχουν δείξει πως με την τακτική αυτή μπορείτε να μειώσετε κατά 40-60 τις θερμίδες που καταναλώνετε – και κατά 5 γρ. το λίπος).

Αν οπωσδήποτε χρειάζεστε τις σος, προτιμήστε τις λάιτ (λίγων λιπαρών) εκδοχές τους. Μία μερίδα λ.χ. λάιτ μαγιονέζας έχει τις υποδιπλάσιες θερμίδες από την κανονική, ενώ η γεύση είναι ουσιαστικά η ίδια.

28. Πιείτε το ποτό σας μετά το φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συγκρατούνται και δεν πίνουν αλκοόλ πριν ή στη διάρκεια του γεύματος, τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι όταν αρχίζουν ή συνοδεύουν το φαγητό τους με κάποιο ποτό.

29. Να τρώτε σούπες. Όσο καταφέρνουμε να γεμίζουμε το στομάχι μας με χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας τρόφιμα και ροφήματα, τόσο πιθανότερο είναι πως θα πετύχουμε τον στόχο της δίαιτας.

Το να πιει όμως κανείς ένα ποτήρι νερό μαζί με το φαγητό του, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό όσον αφορά τον κορεσμό της πείνας σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού που θα υπάρχει «μέσα» στο φαγητό.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλούσια σε νερό αλλά φτωχά σε θερμίδες φαγητά, είναι πολύτιμα για όποιον προσέχει το βάρος του.

Φροντίστε λοιπόν να τρώτε άφθονους ζωμούς και σούπες λαχανικών ή κοτόπουλου, ακόμα κι αν τους χρησιμοποιείτε ως ορεκτικό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν το κύριο γεύμα αρχίζει με ένα κονσομέ ή μια σούπα, τρώει κανείς λιγότερο από τα επόμενα πιάτα.

30. Να τρώτε μαρούλι και σπανάκι. Γενικά, φροντίστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερες πράσινες σαλάτες, διότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες, οπότε χορταίνουν, δίχως να παρέχουν ιδιαίτερες θερμίδες (αρκεί, βεβαίως, να μην τις σερβίρετε με παχυντικά ντρέσινγκς).

31. Φορέστε στενά ρούχα. Όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, ξεχάστε τα άνετα, φαρδιά ρούχα την ώρα του φαγητού. Το στενό παντελόνι ή φούστα, με μια σφικτή ζώνη, είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος που θα σας αποθαρρύνει να φάτε πολύ (πόσες φορές δεν έχετε δει ανθρώπους να ξεσφίγγουν τη ζώνη τους για να μπορέσουν να φάνε κι άλλο;). Αν είναι να ξεσφίξετε τη ζώνη σας, να το κάνετε μετά το τέλος του φαγητού.

32. Περπατήστε πριν το βραδινό. Αφού πρέπει να γυμνάζεστε καθημερινά προτιμήστε να το κάνετε πριν από το βραδινό σας γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει πως 20 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα ή ελαφρύ τρέξιμο πριν το βραδινό, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και τον διατηρεί αυξημένο επί 2-3 ώρες – όσες χρειάζονται, δηλαδή, για να «κάψετε» ό,τι θα φάτε για βράδυ!

33. Κοιμηθείτε. Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι μας παχαίνει η έλλειψη ύπνου, επειδή επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Φτιάξτε, συνεπώς, το πρόγραμμά σας με τρόπο, που να σας μένουν 7-8 ώρες για ύπνο.

34. Να τρώτε πρωτεϊνες σε κάθε γεύμα. Κρέας, ψάρια, αυγά, όσπρια και γαλακτοκομικά (οι πρωτεϊνες, δηλαδή) έχει αποδειχθεί πως ασκούν ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό, ενώ ταυτοχρόνως προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Φροντίστε να περιέχουν πρωτεϊνη και τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας, επιλέγοντας τις λίγων λιπαρών ή τις άπαχες μορφές τους (λ.χ. φασόλια, ασπράδια αυγού, φιλέτα πουλερικών, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά). Εννοείται ότι για τη μαγειρική προτιμάμε το ψήσιμο ή το βράσιμο, και όχι το τηγάνησμα.

35. Φάτε λίγα καρύδια. Τα καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί μας χορταίνουν, ενώ αποτελούν και θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών. Επειδή όμως έχουν πολλές θερμίδες, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Συνιστάται έως μια μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών την ημέρα.

36. Μην βγαίνετε έξω νηστικοί. Η τακτική «θα βγω για φαγητό το βράδυ, άρα όλη μέρα θα μείνω νηστικός» είναι ολέθρια για τη σιλουέτα σας. Όχι μόνο πρέπει να φάτε κανονικά (αν και με λιγότερες θερμίδες) μέσα στη μέρα, αλλά να φάτε και 1-2 μήλα ή πορτοκάλια πριν βγείτε από το σπίτι, για να «κόψετε» την πείνα σας.

37. Το νου σας στην σειρά. Να ξεκινάτε το γεύμα σας με δύο ποτήρια νερό, μετά να τρώτε μια σούπα και στη συνέχεια μια σαλάτα. Αφήστε το κυρίως πιάτο για το τέλος, διότι μέχρι να φτάσει η σειρά του θα έχετε σχεδόν χορτάσει και θα φάτε πολύ λίγο!

38. Μην τρώτε μετά τις 7 το απόγευμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόι δημοσίευσαν το 2009 στην επιθεώρηση «Obesity» έδειξε πως όταν τρώμε αργά το βράδυ, παίρνουμε δύο φορές περισσότερα κιλά απ’ ό,τι όταν τρώμε το βραδινό μας νωρίτερα – και αυτό ισχύει ακόμα κι όταν τρώμε το ίδιο ακριβώς φαγητό νωρίς και αργά.


39. Να μαρινάρετε το ψητό κρέας στα κάρβουνα. Να τρώτε το κρέας ψητό στα κάρβουνα, αφού πρώτα το μαρινάρετε σε δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% ορισμένες επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην «Επιθεώρηση Επιστήμης των Τροφίμων» (JFS).

40. Να μην σουρώνετε τους φρέσκους χυμούς. Τα κομματάκια του φρούτου ή των λαχανικών που υπάρχουν σε αυτούς είναι φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More