Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Συνελήφθη και ο τρίτος δράστης του μακελειού στον Ρέντη

Συνελήφθη στην περιοχή των Αχαρνών - Ο τέταρτος μάλλον έχει διαφύγει στο εξωτερικό

Εξάστερος ο Παναθηναϊκός - Νίκησε τη Μακάμπι στον τελικό

Στην κορυφή της Ευρώπης οι “πράσινοι” για έκτη φορά - Επικράτησε της Μακάμπι στον τελικό της Βαρκελώνης με 78-70 - MVP ο Διαμαντίδης - Εξαιρετικοί οι Σάτο, Μπατίστ. Δάκρυσε ο Ομπράντοβιτς

Αμερικανοί κομάντος σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, νούμερο ένα καταζητούμενος σε όλο τον κόσμο και φερόμενος ως ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α., Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση εισαγγελέα για το mail της χρεοκοπίας

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για διασπορά ψευδών ειδήσεων διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου για τα δημοσιεύματα στο internet πως η Ελλάδα χρεοκοπεί στις 25 Μαρτίου.

Η φημολογία ξεκίνησε στο διαδίκτυο με μία επιστολή υποτιθέμενου υψηλόβαθμου στελέχους τράπεζας που υποστηρίζει, με ανάλυση που δεν στέκει ούτε σε καφενείο, πως η χώρα πάει ολοταχώς σε πτώχευση.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών ζήτησε από το τμήμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος να εντοπίσει τον συντάκτη και να τον οδηγήσει στον εισαγγελέα.

Στην επιστολή, ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, που δημοσιεύθηκε στο internet ο ''άρρωστος'' εγκέφαλος που την εμπνεύστηκε αναφέρει:

"Είμαι υψηλόβαθμο στέλεχος σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας μας και θέλω να σας ενημερώσω ότι από την προηγούμενη εβδομάδα επικρατεί πανικός στις μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες ελληνικών και ξένων συμφερόντων μεταφέρουν τα κεφαλαία τους σε τράπεζες του εξωτερικού και έχει δοθεί σαφής εντολή να σταματήσει κάθε είδους πληρωμή. Έχουν μεταφέρει ακόμα και τα αποθεματικά των μισθοδοσιών αυτού του μήνα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρηματιών, στελεχών σε εταιρείες, πολιτικών, δημοσιογράφων και τραπεζικών. Καθημερινά γίνονται μεταφορές αυτών σε τράπεζες του εξωτερικού.

Από την τράπεζα στην οποία εργάζομαι έχει δοθεί οδηγία να μην αναφέρουμε πουθενά αυτό που συμβαίνει. Σε επαφές και συναντήσεις που είχα με συναδέλφους αλλά και με άτομα του υπουργείου οικονομικών, όλοι έχουν την ίδια άποψη. Ετοιμάζεται χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή σε λίγες ημέρες και δεν το ανακοινώνουν για να δεσμεύσουν τις καταθέσεις των ιδιωτών και να αποφύγουν τον πανικό και το bank run.

Από άτομα του υπουργείου εσωτερικών πληροφορήθηκα ότι στο γενικό λογιστήριο του κράτους έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις. Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη επεξεργαστεί τα στοιχεία και το μόνο που απομένει είναι μόνο η εντολή.

Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη με τους κυριότερους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας μας, εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών εσωτερικών δημόσιας τάξης και αμύνης. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν το γνωρίζω.

Από χθες το απόγευμα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με άτομα του υπουργείου οικονομικών, συναδέλφους του τραπεζικού κλάδου αλλά και δημοσιογράφους όλοι είχαν ακριβώς την ίδια πεποίθηση. Πάμε για χρεωκοπία.

Ο λόγος που γράφω τώρα αυτά είναι η συζήτηση που είχα με συντάκτη κεντρικού δελτίου ειδήσεων μεγάλου καναλιού σήμερα το πρωί.

Σας παραθέτω αυτά που μου είπε.

"Η πτώχευση είναι πλέον θέμα ημερών και έχει προγραμματιστεί για τις 25 του μηνός. Θα αναγγελθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής και θα παρουσιαστεί σαν αναγκαστικό αποτέλεσμα από την συνδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου. Το σαββατοκύριακο που ακολουθεί είναι ιδανικό για να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις. Δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν και ο κόσμος θα περάσει το πρώτο σοκ σπίτι του. Ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα και θα προσπαθήσει να παραληρήσει την κατάσταση με την εθνική μας επέτειο.

Το κλίμα του διαγγέλματος θα είναι κάπως έτσι.

Θα αναφέρει ότι για ακόμα μία φορά η χώρα μας δέχεται επίθεση από κάποιους που θέλουν να την καταστρέψουν και εμείς πρέπει να αγωνιστούμε και να κάνουμε θυσίες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός. Μάλιστα θα αναφέρει ότι όπως αγωνιστήκαμε τότε και δώσαμε την ψυχή μας για την εδαφική ελευθερία και ανεξαρτησία, έτσι πρέπει να αγωνιστούμε και τώρα για την οικονομική μας ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η Ελλάδα το 1821 έκανε μόνο την αρχή και τώρα εξαρτάται από εμάς αν θα ολοκληρώσουμε το έργο των προγόνων μας. Αν τότε πολεμήσαμε για την εδαφική μας ανεξαρτησία σήμερα θα πολεμήσουμε για την οικονομική μας ανεξαρτησία. Μόνο που αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει μάχες και στρατηγούς θα είναι διαφορετικός. Ήρωας θα είναι ο κάθε Έλληνας που δεν θα το βάλει κάτω και θα κάνει τις απαραίτητες θυσίες για να αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου Ελληνικού έθνους εδαφική και οικονομική ανεξαρτησία ταυτόχρονα"

Πιστεύω ότι καταλάβατε το νόημα.

Εγώ έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου και γι αυτό δημοσιοποίησα όλα τα παραπάνω. Ελπίζω να πράξετε κι εσείς το ίδιο και να τα γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό λαό.

Με εκτίμηση Γ.Β."

433 μέχρι τώρα οι νεκροί στην Ιαπωνία - 88.000 οι αγνοούμενοι - Updated 23:41 - Νέο Video

Οι εικόνες από την άνευ προηγούμενου καταστροφή που προκάλεσαν στην βορειοανατολική Ιαπωνία τα 8,9 Ρίχτερ αλλά και το τσουνάμι των 10 μέτρων, το μεγαλύτερο των τελευταίων 100 ετών, κάνουν από το πρωί το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν.

Μετά τον εντοπισμό 200-300 πτωμάτων σε παραλία της πόλης Σεντάι επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι για τον αριθμό των νεκρών. Εκτιμάται ότι πρόκειται για κατοίκους της πόλης που παρασύρθηκαν από το τσουνάμι.

Ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό έχει φτάσει τους 133 σύμφωνα με το επίσημο ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο. Ο προσωρινός συνολικός απολογισμός ξεπερνά τους 400 νεκρούς, εκτιμάται όμως ότι ο θλιβερός αριθμός θα ξεπεράσει τους 1000. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 531 ανθρώπων, ενώ 627 έχουν τραυματιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ:


Τα πλάνα από την πόλη Σεντάι, επίκεντρο του σεισμού, αλλά και τις άλλες περιοχές που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου κόβουν την ανάσα. Το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό παρέσυρε τα πάντα. Κατέστρεψε τα πάντα και πήρε μαζί του εκατοντάδες ψυχές.

Στη νομαρχία Μιγιάκι, πλοίο που μετέφερε 100 ανθρώπους παρασύρθηκε από το τσουνάμι και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη του πληρώματος και των επιβατών. Εξαφανίστηκε επίσης επιβατικό τρένο!

Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.

Συναγερμό για τσουνάμι κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες".

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.

Νωρίτερα κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό. Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Αρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν από το τσουνάμι που παρασέρνει τα πάντα στο περασμά του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO:

Ερασιτεχνικό Video την ώρα του σεισμού


Φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία


VIDEO του CNN για τον σεισμό στην Ιαπωνία


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνταρακτικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία
Νέο βίντεο από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο!
Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία - Δείτε το βίντεο
Καλιφόρνια: Αγνοούμενος από το τσουνάμι - Δείτε βίντεο

Ζάκυνθος: Πελάτισσα χτύπησε σερβιτόρα με… σιδερογροθιά!

Πέρασε ο καιρός που οι καυγάδες μεταξύ γυναικών περιορίζονταν σε μερικά… μαλλιοτραβήγματα! Όπως όλα εξελίσσονται, έτσι και το (κακώς) θεωρούμενο ως «αδύναμο» φύλο έχει… εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα, όπως αποδείχθηκε σε ένα τρομερό τσακωμό σε νυχτερινό κέντρο της Ζακύνθου!

Άγνωστο για ποια αιτία, μια γυναίκα διαπληκτίστηκε αρχικά με μια από τις σερβιτόρες του κέντρου διασκέδασης και ο καυγάς που ξέσπασε δεν άργησε να εξελιχθεί σε συμπλοκή σώμα με σώμα, μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων θαμώνων που παρακολουθούσαν εμβρόντητοι! Ξαφνικά, η πελάτισσα έβγαλε μια… σιδερογροθιά και χτύπησε με αυτήν στο πρόσωπο την άτυχη εργαζόμενη!

Η κοπέλα σωριάστηκε αιμόφυρτη στο δάπεδο, ενώ η δράστιδα έσπευδε να εξαφανιστεί πριν προλάβουν να επέμβουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι του κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταυτότητά της είναι γνωστή και την αναζητά η Αστυνομία για να την συλλάβει στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ η τραυματισμένη σερβιτόρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

883 κιλά τροφίμων κρίθηκαν ακατάλληλα στον Πειραιά

Στην κατάσχεση 883 κιλών αλιευμάτων και άλλων τροφίμων, ακατάλληλων για κατανάλωση, προχώρησαν τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου της Αντιπεριφέρειας Πειραιά κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων που πραγματοποίησαν την τελευταία εβδομάδα στην Ιχθυόσκαλα και σε επιχειρήσεις του ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

«Η δημιουργία μιας αγοράς που αποπνέει ασφάλεια και παρέχει ποιότητα, είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε θέσει στη Αντιπεριφέρεια Πειραιά» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Χρήστου.

Τον σκότωσαν, τον έβαλαν σε σάκο και τον πέταξαν στα σκουπίδια

Ένα φρικτό έγκλημα αντίκρισε λίγο πριν τις εννιά ένας ρακοσυλλέκτης στο κέντρο της Αθήνας, μια ανάσα από το Σταθμό Λαρίσης στην οδό Μαμούρη.

Όταν άνοιξε τον κάδο που βρίσκεται μπροστά στο κτίριο με τον αριθμό έξι είδε ανάμεσα στα σκουπίδια έναν αιματοβαμμένο σάκο απ' τον οποίο εξείχε ένα ανθρώπινο κεφάλι.

Πανικόβλητος ο άνδρας άρχισε να τρέχει. Λίγο αργότερα ειδοποίησε την αστυνομία που έφτασε στο σημείο και απέκλεισε ολόκληρη την περιοχή.

Μια μαρτυρία στο newsit λέει ότι σχεδόν μια ώρα πριν δύο άνδρες είχαν πάει στον κάδο και είχαν πετάξει το πτώμα του άνδρα στα σκουπίδια.

Όπως λέει ένας υπάλληλος καταστήματος, είδε τους δύο άνδρες στις οκτώ το πρωί να κουβαλούν με δυσκολία το σάκο που έδειχνε να έχει μεγάλο βάρος.

Του προξένησε περιέργεια δεν είδε όμως κάτι άλλο που θα μπορούσε να του κινήσει υποψίες. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι επρόκειτο για το πτώμα ενός ανθρώπου.

Οι δύο άνδρες φαίνεται ότι ήταν οι δολοφόνοι. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία χτύπησαν με μαχαίρι τον κοντόσωμο, μελαμψό άνδρα στο στήθος, τον σκότωσαν και στη συνέχεια “ξεφορτώθηκαν” το πτώμα.

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από το μακελειό στον Ρέντη

Ακούστε ηχητικό ντοκουμέντο από τις συνομιλίες στους ασύρματους της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της αιματηρής συμπλοκή στην οποία έχασαν τη ζωή τους οι δυο αστυνομικοί.

Το ηχητικό είναι συγκλονιστικό αφού ακούγονται μέχρι και οι πυροβολισμούς των κακοποιών.

Ακούστε τις εκκλήσεις των αστυνομικών για βοήθεια λίγα δευτερόλεπτα μετά τη φονική ενέδρα που στοίχισε τη ζωή στους δύο αστυνομικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντοκουμέντο από το μακελειό στον Ρέντη - Video


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ:

Άνθρωποι και πίθηκοι γερνάμε το ίδιο

Μια νέα συγκριτική επιστημονική μελέτη βιολόγων και ανθρωπολόγων κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι οι χιμπατζήδες, οι γορίλες και οι άλλοι πίθηκοι γερνούν με τρόπο παρόμοιο με τους ανθρώπους, ενώ -αν αυτό συνιστά παρηγοριά- δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο των ανθρώπων ότι τα αρσενικά πεθαίνουν πριν από τα θηλυκά.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σχετικά μακρόχρονες ζωές έχουν την ιδιαιτερότητα να γερνούν πιο αργά από τα άλλα ζώα. Όμως, η νέα μελέτη, η πρώτη που συνέκρινε πολλά είδη ταυτόχρονα, διαπίστωσε ότι τελικά ο ρυθμός που γερνάνε οι άνθρωποι δεν είναι και τόσο μοναδικός στο ζωικό βασίλειο.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι άνθρωποι γερνούν με μοναδικό τρόπο, επειδή ζούνε περισσότερα από τα άλλα πρωτεύοντα (πιθήκους) και δεν αρχίζουν να πεθαίνουν σχετικά γρήγορα λίγο μετά τα μισά της ζωής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αν Μπρονικόφσκι του Τμήματος Οικολογίας, Εξέλιξης και Βιολογίας του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα των Η.Π.Α., που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύγκριναν τον κίνδυνο θανάτου επτά πρωτευόντων με τον αντίστοιχο κίνδυνο των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ανάλογα με την ηλικία και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν τελικά κάποια ξεχωριστή περίπτωση, παρόλο που οι πίθηκοι αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους, από τους οποίους οι πολιτισμένοι άνθρωποι πλέον έχουν μάθει να προστατεύονται.

Επίσης, η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι τόσο στους ανθρώπους όσο και στους πιθήκους ισχύει ένα κοινό μοτίβο: καθώς γερνούν, τα αρσενικά πεθαίνουν συνήθως πριν από τα θηλυκά. Παρατηρήθηκε ότι όσο μικρότερη είναι η επιθετικότητα και ο ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών σε ένα είδος πρωτευόντων, τόσο μικρότερη είναι η «ψαλίδα» προσδόκιμου ζωής μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι πιθανώς η αιτία για τον συγκριτικά πρόωρο θάνατο των αρσενικών είναι το άγχος και οι απαιτήσεις που προκύπτουν από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Του έριξαν χειροβομβίδα ενώ... έβλεπε τηλεόραση!

Οι άγνωστοι δράστες έριξαν τη χειροβομβίδα, πιθανότατα μέσα από το αυτοκίνητό τους.

Το περιστατικό έγινε τη νύχτα στην Κρύα Βρύση της Πέλλας. Οι άγνωστοι δράστες πέρασαν έξω από το σπίτι του 69χρονου, που εκείνη την ώρα έβλεπε τηλεόραση στο καθιστικό και έριξαν μία χειροβομβίδα αγνώστου τύπου και προέλευσης στον εξωτερικό χώρο της μονοκατοικίας.

Σύμφωνα με το logospellas.gr, η χειροβομβίδα εξερράγη με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στο σοβά εξωτερικής τοιχοποιίας του σπιτιού. Ευτυχώς ο 69χρονος δεν τραυματίστηκε, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Γερμανοί ναύτες πλάκωσαν στο ξύλο άνδρες του λιμενικού στο Ηράκλειο

Πανικός στο λιμάνι της πόλης, όταν μια ομάδα ναυτών του γερμανικού πολεμικού ναυτικού επιτέθηκε σε άνδρες του λιμενικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού, όλα έγιναν αργά χθες το βράδυ. Μια ομάδα 15 Γερμανών ναυτών, επιτέθηκε σε άνδρες του λιμενικού χωρίς να προκληθεί, μέσα στο λιμάνι. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και να συλληφθούν δύο από τους δράστες, ηλικίας 25 ετών.

Από τους τραυματίες λιμενικούς δεν υποβλήθησαν εγκλήσεις και μετά από εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επιστάτης ''κυνηγούσε'' μαθήτριες μέσα στο σχολείο

O κατηγορούμενος επιστάτης ακολουθούσε μαθήτριες στις τουαλέτες και τις παρενοχλούσε σεξουαλικά ακόμη και στις αυλές του σχολείου.

Η πολύκροτη υπόθεση με κατηγορούμενο για αποπλάνηση παιδιών - που δεν είχαν συμπληρώσει τα 13 τους χρόνια - έναν 79χρονο σήμερα επιστάτη που εργαζόταν στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, πρόκειται να απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί ο ηλικιωμένος, που αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα υγείας, παρενόχλησε σεξουαλικά δύο μαθήτριες, τον Νοέμβριο του 2002. Συγκεκριμένα στις 26/11/2002, ο κατηγορούμενος και ενώ βρισκόταν στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, στην οδό Μιχ. Πετρίδη, με την ιδιότητα του επιστάτη, ακολούθησε στο χώρο των τουαλετών του Γυμνασίου μια ανήλικη μαθήτρια, ηλικίας 12 ετών και παρά την έντονη αντίδρασή της, της πρότεινε να της αλλάξει τα ρούχα. Όταν εκείνη αντέδρασε την χάιδεψε στα στήθη και έφυγε όταν το κορίτσι έβαλε τις φωνές.

Στις αρχές εκείνου του μήνα, είχε παρενοχλήση στην αυλή του σχολείου ακόμη μία μαθήτρια. Την ακολούθησε, την απομόνωσε και τη χάιδεψε σε διάφορα μέρη του σώματός της. Σύμφωνα με τη δικαστική αρχή, οι ασελγείς αυτές πράξεις «προσβάλλουν το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών, ως και την αγνότητα της παιδικής ηλικίας και ηθικής καθαρότητας και ψυχικής υγείας των ανηλίκων» και τελέσθηκαν με αποκλειστικό σκοπό «ηδονισμού και ικανοποίησης της γενετήσιας επιθυμίας του».

Η αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού τότε είχε προκαλέσει σάλο στο νησί της Ρόδου και έντονες αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Ηλεία: Ζημιές από τον παγετό σε καλλιέργειες

Πρωτοφανείς καταστροφές από τον παγετό και το τσουχτερό κρύο, που επικράτησε στην ευρύτερη περιοχή του Ηλειακού Κάμπου, σημειώθηκαν στις καλλιέργειες πατάτας, καρπουζιών αλλά και κηπευτικών. Στο επίκεντρο των καταστροφών συγκεκριμένα βρέθηκαν τα Δουνέικα αλλά και πολλά σημεία της πεδινής Ηλείας, όπου ένα λευκό «πέπλο» κάλυψε τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που υπέστησαν και νέες ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους και ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να αποζημιωθούν.

Ταχτικός... πελάτης!

Ένα παλιό ανέκδοτο διηγείται ότι κάποιος πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του με επτά (!) μαχαίρια καρφωμένα στην πλάτη και λέει στον αξιωματικό υπηρεσίας: «Με συγχωρείτε που σας ενοχλώ για… έβδομη φορά»! Κάπως έτσι την έπαθε και ο ιδιοκτήτης ενός καφενείου στη Νομή, ένα πεδινό χωριό του δήμου Πελλιναίων στα Τρίκαλα!

Ο άτυχος επιχειρηματίας πήγε να ανοίξει το κατάστημά του το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και το βρήκε… ρημαδιό. Άγνωστοι το είχαν διαρρήξει, είχαν μπει μέσα και είχαν αρπάξει την τηλεόραση, αρκετά πακέτα τσιγάρων και μεγάλες ποσότητες από κρέατα. Και δεν ήταν η πρώτη, αλλά ούτε και η δεύτερη φορά που του συνέβαινε τέτοιο κακό!

Μην μπορώντας να κάνει και τίποτε άλλο, πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να καταγγείλει την διάρρηξη και να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων. Μόλις τον είδαν οι αστυνομικοί, μόνο που δεν έβαλαν τα γέλια καθώς σεβάστηκαν τον πόνο του, αλλά δεν απέφυγαν και τα σχετικά… πειράγματα, καθώς ήταν η τρίτη φορά που αναγκάζονταν να του πάρουν κατάθεση μέσα σε λίγο καιρό!

Roche: Σταματάει την παράδοση φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία που της χρωστούν


Σε αναστολή παράδοσης των φαρμάκων της, σε όσα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και μετά, προχώρησε η Roche Hellas.

Οι παραδόσεις σε φαρμακαποθήκες, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, ιδιωτικά φαρμακεία και στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους, συνεχίζονται, κανονικά.

'Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της, από τον Ιούλιο του 2010, είχε ενημερώσει τους Διοικητές, τους Οικονομικούς Διευθυντές και τους Φαρμακοποιούς όλων των δημοσίων νοσοκομείων, τα αρμόδια Υπουργεία, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Διοικητές των ΔΥΠΕ σχετικά με τη σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών εκ μέρους των δημοσίων νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Γιαννόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης και πρόκλησης κινδύνου από την απόφαση της Roche.

Ναρκωτικά σε πλοίο με ελληνική σημαία στη Βενεζουέλα

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση του φορτηγού πλοίου «Maria L», με ελληνική σημαία, που κρατείται μαζί με το πλήρωμά του από τις αρχές της Βενεζουέλας στο λιμάνι Jose, καθώς, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν δύτες, κατ' απαίτηση της διεύθυνσης του λιμανιού και με τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας, βρέθηκαν στα ύφαλά του 353 δέματα με άγνωστη μέχρι στιγμής ναρκωτική ουσία, συνολικού βάρος 417,6 κιλών.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία έχει ενημερώσει για το θέμα τις ελληνικές αρχές, για να τοποθετηθούν τα ναρκωτικά στο συγκεκριμένο σημείο χρειάζεται να είναι κανείς δύτης και να έχει εξειδικευμένες γνώσεις. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 20 ναυτικοί, εκ των οποίων 12 είναι Έλληνες.

Ο έλεγχος των αρχών της Βενεζουέλας στο πλοίο πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της φόρτωσής του με παραπροϊόν διύλισης πετρελαίου. Το λιμάνι προορισμού του φορτίου ήταν το Terneuzen Ολλανδίας και στη συνέχεια το Immigram της Μεγάλης Βρετανίας.

Το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας έχει ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών, για την παροχή κάθε αναγκαίας βοήθειας στους ναυτικούς του πλοίου, μέσω των προξενικών αρχών.

Έλληνες μαθητές «ξέμειναν» στη Βαρκελώνη

Αίσια κατάληξη είχε η μικρή περιπέτεια ογδόντα μαθητών του 1ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης, που πήγαν εκδρομή στην Ισπανία και ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς καταλύματα, καθώς το ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο ανέλαβε την αποστολή, δεν φρόντισε να εμβάσει τα χρήματα για τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο της Βαρκελώνης.

Το πρόβλημα επιλύθηκε ύστερα από συνεννόηση της ελληνικής πρεσβείας στην Ισπανία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Το πρωί με ενέργειες του δήμου, συγκεντρώθηκε το ποσό των 15.000 ευρώ, το οποίο και στάλθηκε στην Βαρκελώνη για την εξόφληση των δαπανών διαμονής των ογδόντα μαθητών και των καθηγητών τους στο ξενοδοχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης, οι μαθητές βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο της ισπανικής πόλης, καθώς το ταξιδιωτικό πρακτορείο από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο οργάνωσε την εκδρομή, επέδειξε αντισυμβατική συμπεριφορά, παρακρατώντας τις 15.000ευρώ που είχε προκαταβάλει το σχολείο, με συνέπεια να μην γίνονται δεκτοί στο ξενοδοχείο της Βαρκελώνης.

Τελικά οι μαθητές και οι καθηγητές συγκέντρωσαν μεταξύ τους χρήματα και εξασφάλισαν την διαμονή τους, ενώ η εκδρομή θα συνεχιστεί κανονικά με την αποστολή του υπόλοιπου χρηματικού ποσού που έγινε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Συγχρόνως θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να αποδοθεί στο σχολείο το ποσό που παρακρατήθηκε από το ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Κατήγγειλε τις ... δικές του κλοπές!!!

Ο ίδιος άνθρωπος που κατήγγειλε κλοπές κοσμημάτων από το σπίτι του ήταν εκείνος που όχι μόνο τα είχε πάρει, αλλά τα είχε «σκοτώσει» και σε ενεχυροδανειστήρια της πόλης του Ρεθύμνου!

Πρόκειται για έναν 31χρονο, που συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και παραδέχθηκε την πράξη του, δηλαδή τις κλοπές κοσμημάτων αξίας περίπου 15 χιλιάδων ευρώ από το σπίτι του, αλλά και από το σπίτι του πεθερού του.

Η ιστορία άρχισε να απασχολεί τους αστυνομικούς από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ένας 56χρονος κατήγγειλε στην Υ.Α. Ρεθύμνου ότι το τελευταίο διάστημα διαπίστωνε ότι έλειπαν διάφορα κοσμήματα από τις θήκες, όπου τα είχε φυλαγμένα. Παράλληλα, σημείωσε πως το σπίτι δεν έφερε σημάδια παραβίασης και ζήτησε τη συνδρομή των αστυνομικών για λυθεί το μυστήριο.

Πέντε μέρες αργότερα, στην ασφάλεια Ρεθύμνου μετέβησαν η νεαρή κόρη του 56χρονου μαζί με τον 31χρονο σύζυγο της, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρούνταν και στο σπίτι τους, δηλαδή έλειπαν κοσμήματα.

Οι αστυνομικοί της Υ.Α. Ρεθύμνου ξεκίνησαν την έρευνα, στρέφοντας τη ματιά τους ακόμα και προς τον 31χρονο, ο οποίος είχε καταγγείλει τις κλοπές. Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα, έχοντας διαπιστώσει και τα οικονομικά προβλήματα που είχε ο 31χρονος, ότι ο ίδιος ήταν ο «ποντικός», πράγμα που πιστοποιήθηκε και με μία έρευνα σε ενεχυροδανειστήρια, καθώς διαπιστώθηκε ότι κατά διαστήματα αντάλλασε τα κοσμήματα με χρηματικά ποσά. Ο ίδιος φέρεται να έχει παραδεχθεί την πράξη του και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Ο Καντάφι ελέγχει την Ρας Λανούφ

Οι μάχες φουντώνουν και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με την μέρα. Η Ρας Λανούφ παραδίνεται στις δυνάμεις του Καντάφι. Έκκληση για διεθνή βοήθηεια από τον Μουσταφά Τζαλίλ.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι ελέγχουν σήμερα την στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ, στα όρια της ζώνης που βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε θυλάκους της αντίστασης, σύμφωνα με γιατρούς που βρίσκονται σε επαφή με τους εξεγερθέντες.

"Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις και είναι πιθανό οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν σημαντικά. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλοι νεκροί στην περιοχή", δήλωσε ο γιατρός Σάλεμ Λάνγκι στην Μπρέγκα, ανατολικά της Ρας Λανούφ.

"Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φθάσουν στη Ρας Λανούφ, καθώς ο στρατός έχει αποκλείσει το δρόμο", πρόσθεσε.

"Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μάς είπαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι θύλακοι αντίστασης στη Ρας Λανούφ και ότι διεξάγονται ακόμα μάχες, αλλά για την ώρα ο στρατός ελέγχει την περιοχή", τόνισε η ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από "όλες τις χώρες", αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

"Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο", δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

"Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη", είπε.

Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

"Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης", είπε.

Ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη. "Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της", είπε.

"Οι Λίβυοι εξολοθρεύονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι και ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμό", πρόσθεσε.

Τέλος, η λιβυκή αντιπολίτευση ζήτησε την επιβολή ναυτικού εμπάργκο και την επείγουσα αποστολή όπλων στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις οι οποίες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή από την Αντίς Αμπέμπα, την απόφασή της να αποστείλει άμεσα μία επιτροπή αποτελούμενη από πέντε ηγέτες κρατών του συνδέσμου, στη Λιβύη με σκοπό να βοηθήσει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

" Η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί την άμεση ανάληψη δράσης από την Αφρικανική Ένωση, για να διευκολυνθεί η άμεση παύση των εχθροπραξιών ", δήλωσε η Ραμτάν Λαμάμρα, επίτροπος του Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Παράλληλα η αφρικανή επίτροπος στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε την Παρασκευή, απέρριψε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής ξένης επέμβασης στη Λιβύη, όπου συνεχίζεται η αιματοχυσία από τις μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, που κυβερνά επί 41 χρόνια, και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Έδωσε(;) ονόματα ο Δαλούκας

Το κουβάρι μόλις άρχισε να ξετυλίγεται. Ο Γιώργος Δαλούκας στον αθλητικό εισαγγελέα έκανε σοβαρές καταγγελίες για πρόσωπα και καταστάσεις, αρνούμενος ότι έχει δωροδοκηθεί. Την Τετάρτη ενώπιον του Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου θα καταθέσουν οι Σοφοκλής Πιλάβιος και Κύρος Βασσάρας, ενώ για την ίδια ημέρα κλήθηκε ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης.

Για περίπου μιάμιση ώρα κατέθετε στον αθλητικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, ο Γιώργος Δαλούκας και όπως έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ, έκανε σοβαρότατες καταγγελίες για συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Ο Έλληνας διαιτητής τόνισε ότι δεν δωροδοκήθηκε, ούτε έχει δωροδοκηθεί ποτέ, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει στείλει καμία επιστολή στην UEFA.

Αναφερόμενος στο παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, ο Δαλούκας είπε: «Έκανα ένα ανθρώπινο λάθος και αυτό πληρώνω τώρα».

Τα αιτήματα που παρουσίασε ο κ.Δαλούκας -πάντα σύμφωνα με δικαστικές πηγές- είναι να αποκατασταθεί ηθικά και να επιστρέψει ενεργά στη διαιτησία, ενώ υπογράμμισε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.

Ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου έχει συλλέξει αρκετά και σημαντικά στοιχεία για να συνεχίσει την υπόθεση. Την Τετάρτη έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες οι Σοφοκλής Πιλάβιος και Κύρος Βασσάρας για διασταύρωση πληροφοριών που προκύπτουν από τις καταθέσεις, ενώ την ίδια ημέρα, από το γραφείο του αθλητικού εισαγγελέα θα περάσει και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν υπάρχει λόγος κατά τον κ. Σιμιτζόγλου να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για κανέναν, τουλάχιστον για την ώρα. Τα αδικήματα που διερευνούνται μέχρι στιγμής είναι αυτά της δωροδοκίας και του εκβιασμού και είναι πλημμελήματα, με το δεύτερο να υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσει μέχρι το βαθμό κακουργήματος. Αν η εκβίαση γίνει κακούργημα, βάσει στοιχείων τότε ίσως χρειαστεί να ελεγχθούν τηλεφωνικές συνομιλίες. Ο αθλητικός εισαγγελέας φέρεται να καλύπτεται απόλυτα από τις καταθέσεις που έχει ακούσει μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να μην τον απασχολεί αν οι κασέτες είναι προϊόν υποκλοπής.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση δεν θα κληθούν να καταθέσουν οι Αχιλλέας Μπέος, Νικόλας Πατέρας και Βαγγέλης Μαρινάκης, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με ομάδες δεν ασχολείται ο αθλητικός εισαγγελέας, ασχολείται με πρόσωπα. Με ομάδες θα ασχοληθεί η αθλητική δικαιοσύνη και αφού πάρει τα στοιχεία θα δει αν προκύπτει κάτι το μεμπτό.

Τα στοιχεία ζήτησε και ο Ανδρέας Φάκος
Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Ανδρέας Φάκος, ζήτησε τα στοιχεία της υπόθεσης για να τα μελετήσει και να κρίνει αν στοιχειοθετείται η άσκηση πειθαρχικών διώξεων από μέρους του.

Η διαδικασία, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου δεν δίνει τα στοιχεία πριν αυτή ολοκληρωθεί. Η ΕΠΟ θα τα ζητήσει από τον Αλέξη Κούγια και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβει ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης τον αθλητικό εισαγγελέα.

Ο αθλητικός εισαγγελέας δεν ασχολείται με ομάδες, ασχολείται μόνο με πρόσωπα. Με ομάδες θα ασχοληθεί η αθλητική δικαιοσύνη και αφού πάρει τα στοιχεία θα δει αν προκύπτει κάτι μεμπτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βοργιάς: “Ελπιζω αυτή τη φορά να γίνει κάτι”
Παρέδωσε τις κασέτες για τα στημένα ο Κούγιας - Ακούστε το ντοκουμέντο
Απάντηση Μπέου στις καταγγελίες Κούγια
Πατέρας: Εξαίρετος σεναριογράφος ο κ. Μπέος

Εκατόμβες νεκρών από τον σεισμό στην Ιαπωνία - Νέο συγκλονιστικό Video

Οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 60 αλλά οι αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των θυμάτων της βιβλικής καταστροφής θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 56 ανθρώπων, ενώ 241 έχουν τραυματιστεί. Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη χώρα για τις έρευνες διάσωσης. Σημειώνεται πως 47.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Δείτε ένα από τα πλέον σοκαριστικά βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου είναι αυτό που δείχνει τα πρώτα κύματα του γιγαντιαίου τσουνάμι να «χτυπούν» το λιμάνι του Σεντάι, παρασύροντας ολόκληρα σπίτια στο περάσμά τους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καταστροφικός σεισμός και γιγαντιαίο τσουνάμι στην Ιαπωνία

67χρονος πούλαγε ναρκωτικά στη νεολαία

Στα 67 του χρόνια προσπαθούσε να γίνει πλούσιος πουλώντας στην νεολαία ναρκωτικά «εισαγόμενα» από την Αλβανία, τα οποία παραλάμβανε από τους εκεί συνεργούς του. Όμως, η Αστυνομία αγρυπνούσε και τους συνέλαβε όλους, μαζί με τα πάνω από δέκα κιλά χασίς που μετέφεραν.

Μια περιπολία αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης που έκανε περιπολία στην Εγνατία οδό, υποψιάστηκε ότι κάτι έκρυβε το ΙΧ φορτηγάκι που κινούνταν επί της Εγνατίας οδού και έστριψε ξαφνικά σε έναν παράδρομο της εθνικής οδού Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής. Οι αστυνομικοί παρακολούθησαν διακριτικά το ύποπτο όχημα και, όταν είδαν να αποβιβάζονται δύο από τους επιβάτες, έκαναν έφοδο και τους συνέλαβαν.

Ταυτόχρονα, άλλες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ειδοποιηθεί από τον ασύρματο ακινητοποιούσαν το φορτηγάκι που είχε ήδη ξεκινήσει για την επιστροφή προς την Καστοριά. Στην καρότσα του βρέθηκε ένας ταξιδιωτικός σάκος γεμάτος με ακατέργαστη ινδική κάνναβη βάρους δέκα κιλών και 275 γραμμαρίων και ένα μαχαίρι κι έτσι ο 67χρονος Έλληνας οδηγός του συνελήφθη. Μαζί με τους δύο Αλβανούς ηλικίας 34 και 30 χρόνων που είχε αφήσει για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Αιματηρή ληστεία σε βενζινάδικο στη Λάρισα

Οι αδίστακτοι ληστές χτύπησαν τον άτυχο υπάλληλο, παρά το γεγονός ότι εκείνος δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση.

Η ληστεία έγινε λίγο πριν τις 05.00 το πρωί, σε βενζινάδικο που βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Λάρισας-Αθηνών. Δύο κουκουλοφόροι αιφνιδίασαν τον άτυχο υπάλληλο και τον ακινητοποίησαν με όπλο και μαχαίρι που κρατούσαν. Ο υπάλληλος δεν αντιστάθηκε. Σήκωσε τα χέρια και άφησε τον έναν από τους δύο κακοποιούς να προχωρήσει και να βουτήξει τα χρήματα από το ταμείο.

Οι ληστές όμως δεν έμειναν εκεί. Αφού πήραν τις εισπράξεις της ημέρας, μαχαίρωσαν τον υπάλληλο στο δεξί χέρι και τράπηκαν σε φυγή. Ο άτυχος υπάλληλος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και πλέον είναι καλά στην υγεία του, ενώ οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν παρά τις έρευνες της αστυνομίας...

Louis: Θα διατηρήσει την ελληνική σημαία

Τη διατήρηση της ελληνικής σημαίας στα κρουαζιερόπλοια Cristal και Calypso πρόκειται να αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία κρουαζιεροπλοίων Louis Hellenic Cruises. Το κρουαζιερόπλοιο Majesty παραμένει με σημαία Μάλτας.

Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατηρήσει 200 Έλληνες αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα, ενώ σε εξέλιξη είναι η τελική διαπραγμάτευση με τα ναυτεργατικά σωματεία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη δικαστική διένεξη μεταξύ της «Louis Hellenic Cruises» και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που διεκδικεί η διοίκηση του ΝΑΤ από την εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο δεν αναγνωρίζει το νόμο 3409/2005 (επί υπουργίας Κεφαλογιάννη) για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και αναφέρει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών, με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να ζητεί αυτή τη στιγμή από τον όμιλο κυπριακών συμφερόντων 15 εκατ. ευρώ.

Το ΝΑΤ έχει ήδη βεβαιώσει στην εφορία μέρος αυτών των οφειλών. Η κυπριακή εταιρεία, με βάση τροπολογία που είχε ψηφιστεί στη Βουλή το 2005, δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές προς το ταμείο για τα πλοία της που ύψωναν την ελληνική σημαία, τις οποίες κάλυπτε το ελληνικό Δημόσιο.

Το ΝΑΤ ουδέποτε αποδέχθηκε αυτή τη ρύθμιση, τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις εγκριτικές πράξεις στη ναυτιλία που έχουν αυξημένη συνταγματική ισχύ.

Βοργιάς: “Ελπιζω αυτή τη φορά να γίνει κάτι”

Ο Σωτήρης Βοργιάς και ο Γιώργος Δαλούκας κατέθεσαν ενώπιον του αθλητικού εισαγγελέα Κ. Σημιτζόγλου.

Ο Σωτήρης Βοργιάς βρέθηκε στο γραφείο του αθλητικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου στις 9:30 και κατέθετε για περισσότερη από μία ώρα, ενώ ο Γιώργος Δαλούκας έφτασε στις 10:30 με την δική του κατάθεση να διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Ο πρώην διαιτητής δεν αναφέρθηκε στα όσα είπε στον αθλητικό εισαγγελέα κατα τη διάρκεια της προανάκρισης, τονίζοντας πως η διαδικασία είναι μυστική.

"Είναι μυστική η προανάκριση και δεν μπορώ να αποκαλύψω τίποτα" ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Βοργιά, στα οποία αρκέστηκε να προσθέσει: "Έχω ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει αυτή τη φορά".

Για την επόμενη Τετάρτη έχει κληθεί να καταθέσει ο Κυριάκος Θωμαΐδης, ενώ αναμένεται να γίνει γνωστό πότε θα περάσει το κατώφλι της Ευελπίδων και ο Αλέξης Κούγιας

Νόμος "μπουλντόζα" εναντίον "παράγκας" - Καταργείται η Σούπερ Λίγκα αναλαμβάνει η ΕΠΟ
Να κλείσει η κάνουλα με τα χρήματα προς τις ΠΑΕ και να καταργηθεί η Super League είναι μόνο δύο από τις κινήσεις που ετοιμάζει το υπουργείο
Μετά τα όσα... υπέροχα είδαμε και ακούσαμε κάποιοι επιτέλους κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μετά την επέμβαση της Δικαιοσύνης το επόμενο βήμα αν και μοιάζει κάπως αναχρονιστικό φαίνεται ότι θα είναι να επιστρέψει η διοργάνωση του πρωταθλήματος στην ΕΠΟ. Παράλληλα θα καταργηθεί η Σούπερ Λίγκα, ενώ θα αλλάξει και ο νόμος για τη λειτουργία των ΠΑΕ.

Εκείνο όμως που θα “πονέσει” περισσότερο είναι το διαγραφόμενο τσεκούρι στις επιχορηγήσεις που παίρνουν οι ομάδες.

Ο στόχος αυτής της κίνησης είναι να φύγει η διοργάνωση από τα χέρια παραγόντων, οι οποίοι θεωρούνται μέρος του προβλήματος.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο το πλαίσιο που διέπει το επαγγελµατικό πρωτάθληµα έχει φτιαχτεί στα μέτρα των προέδρων που διοικούν τις ΠΑΕ, µε αποτέλεσµα να υπάρχει σωρεία προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν από το γεγονός πως ελεγκτές και ελεγχόµενοι είναι τα ίδια πρόσωπα.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά πως η πολιτεία θέλει να θεσπίσει κανόνες που θα ισχύουν για όλους ανεξάρτητα από το όνομα που έχουν.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά “θα βρούµε άκρη” όπως ανέφερε και ο Γ.Γ. Αθλητισμού αναφερόμενος κυρίως στην έρευνα της Δικαιοσύνης.

Εντολή Παπανδρέου να καθαρίσει το ποδόσφαιρο
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσει η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ενήμερος για όσα έχουν γίνει στον χώρο του ποδοσφαίρου με τις περίφημες πλέον κασέτες είναι ο Γιώργος Παπανδρέου που ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο να διελευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, από τον οποίο ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπάρχουν και DVD της παράγκας;
Παρέδωσε τις κασέτες για τα στημένα ο Κούγιας - Ακούστε το ντοκουμέντο
Απάντηση Μπέου στις καταγγελίες Κούγια
Πατέρας: Εξαίρετος σεναριογράφος ο κ. Μπέος

ΣΟΚ: Ένας ακόμη άστεγος νεκρός από το κρύο

Στην καρδιά της Αθήνας στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Χέιδεν άφησε την τελευταία του πνοή ένας ακόμη άνθρωπος που δεν είχε στέγη.

Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών τόσο από το Δήμο της Αθήνας, όσο και από διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι το δεύτερο θύμα μέσα σε μερικές μέρες.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν έχει σταθεί δυνατό να αναγνωριστεί η ταυτότητα του ανθρώπου που όλα δείχνουν ότι ο άνδρας έχασε τη ζωή του χθες.

Μετά και τον άστεγο που έχασε τη ζωή του από το κρύο στο Άλσος Θησείου όλα δείχνουν ότι δυστυχώς είναι πολύ οι άστεγοι που είτε αγνοούν ότι υπάρχουν κέντρα που μπορούν να τους προσφέρουν στέγη είτε δεν θέλουν να απευθυνθούν εκεί για βοήθεια.

Αυστραλία: Για να εκδικηθεί τον άνδρα της τον... έκαψε!!!

Ένοχη για ανθρωποκτονία και όχι για φόνο βρέθηκε μια γυναίκα από την Αδελαΐδα που έβαλε φωτιά στα γεννητικά όργανα του συζύγου της επειδή εκείνος διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η 44χρονη Ρατζίνι Ναραγιάν, μητέρα τριών παιδιών, "προκλήθηκε" από τον σύζυγό της όταν έμαθε για την εξωσυζυγική του σχέση και "έχασε τον έλεγχο του εαυτού της".

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και τα δύο ανήλικα παιδιά της Ναραγιάν που ανέφεραν ότι επί χρόνια ο 47χρονος πατέρας τους, Σατίς Ναραγιάν, κακοποιούσε τη μητέρα τους.

Η Ρατζίνι Ναραγιάν χρησιμοποίησε εύφλεκτες μεθυλικές αλκοόλες για να πυρπολήσει τα γεννητικά όργανα του συζύγου της το 2008. Ο ίδιος εξέπνευσε στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αργότερα λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων του.

Μαζί με τον Ναραγιάν κάηκε και το σπίτι του ζεύγους αξίας 900.000 δολαρίων Αυστραλίας.

4.000 τουριστικά σκάφη στον "αέρα" λόγω Ελληνικού Νηογνώμονα

Oρατός πλέον ο κίνδυνος να πάψει ο Ελληνικός Νηογνώμονας να πιστοποιεί τα 4.000 τουριστικά σκάφη που είναι εγγεγραμμένα σε αυτόν εάν δεν καταφέρει έως τα μέσα Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Από την πλευρά του Ε.Ν. επισημαίνεται έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προσαρμοστεί στις αυξημένες ποιοτικές απαιτήσεις της οδηγίας 391/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξεδόθη τον Απρίλιο του 2009, περιλαμβανομένης και σχετικής συνεργασίας με τους Lloyd’s Register, προκειμένου να υπάρχει η πλήρη εναρμόνιση με τη σχετική οδηγία. Οι σχετικές διαδικασίες όμως, για να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, απαιτούν αντίστοιχη πολιτική βούληση και την υποστήριξη των αρμοδίων Υπηρεσιών των εμπλεκόμενων Υπουργείων.

Όπως τονίζει το προεδρείο του Ε.Ν. «αν δεν ληφθεί άμεσα πολιτική πρωτοβουλία ώστε ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ, που υπηρετεί την ελληνική ναυτιλία από το 1919, να έχει τη δυνατότητα να επιθεωρεί τα πλοία εθνικής νομοθεσίας και να τα πιστοποιεί, αυτός θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και ενδεικτικό των πολλαπλών αγκυλώσεων και αδυναμιών μας, η χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο ν’ αδυνατεί να στηρίξει το δικό της Νηογνώμονα».

«Ο Ελληνικός Νηογνώμονας πρέπει να κρατηθεί με νύχια και με δόντια καθώς από τη λειτουργία του ή μη κρίνεται το μέλλον 4.000 ελληνικών τουριστικών σκαφών» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελλιάτος.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταναλωτές ενέργειας

Ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταναλωτές ενέργειας καθώς και προοπτικές για την είσοδο ιδιωτών στα δίκτυα ηλεκτρισμού φέρνει το νομοσχέδιο τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Με το νομοσχέδιο η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ως βασική του φιλοσοφία αναδεικνύεται η προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα δε όσων ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σταχυολογούμε μερικές από αυτές τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στον λεγόμενο Κώδικα Προμήθειας και που αναμένεται να συμπεριληφθούν, κατά το μάλλον ή ήττον, στην αναλυτική μοφή του νομοσχεδιου:

- Αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει εντός 20 ημερών τον λογαριασμό, η οφειλή αναγράφεται έπειτα από δύο μήνες στον επόμενο και αν πάλι δεν υπάρξει εξόφληση, ο προμηθευτής προβαίνει σε διαδοχικές προειδοποιήσεις με 10ήμερη προθεσμία πριν κηρύξει τον πελάτη του υπερήμερο. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει συνολικά 3,5 μήνες και αν, στο μεταξύ, ο πελάτης προσφύγει σε ένδικα μέσα ή αμφισβητήσει εξωδίκως το ύψος των οφειλών, ο προμηθευτής δεν μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση. Εάν, πάντως, χάσει ο πελάτης την ένδικη μάχη, η καταβολή της οφειλής γίνεται έντοκα.

- Εάν ο πελάτης ανήκει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (νοικοκυριά που περιορισμένες δυνατότητες, είναι άνω των 65 ετών, έχει σοβαρά προβλήματα, χρειάζεται μηχανική υποστήριξη κ.α.), απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης για περιόδους από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο καθώς και κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, ενώ ο προμηθευτής πρέπει να δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών σε δόσεις.

- Της αύξησης τιμολογίων από τον προμηθευτή θα πρέπει ένα δίμηνο πριν να υπάρξει σχετική γνωστοποίηση προς τον πελάτη.

Σε ό,τι αφορά τώρα το επιχειρηματικό "παιχνίδι', το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν έως και το 49% του ΑΔΕΣΜΗΕ, του φορέα που θα ανήκει στη ΔΕΗ και θα διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, υπό τον όρο αυτοί να μην έχουν συμμετοχή στην παραγωγή ή στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Προοπτική συμμετοχής ιδιωτών και, μάλιστα, χωρίς μετοχικό περιορισμό, προβλέπεται και για την ΛΑΓΗΕ, την θυγατρική του ΑΔΕΣΜΗΕ που θα λειτουργεί την ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού, εκκαθαρίζοντας τις αγοραπωλησίες των εργοστασίων στην χονδρική.

Επιπλέον, ισχυροποιείται ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (λήψη αποφάσεων για τα τιμολόγια, χορήγηση αδειών παραγωγής για όλα τα νέα εργοστάσια κ.α.) ενώ ρυθμίζονται και θέματα λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου την οπόία διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, πέραν των υποδομών (αποθήκες, επιμέρους αγωγοί όπως ο South Stream, ο υποθαλασσιος ελληνοϊταλικός κ.α.) που θα λειτουργούν ως ανεξάρτητα συστήματα.

Online ενημέρωση για τη σύνταξη από το ΙΚΑ

Τη δυνατότητα ενημέρωσης για το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για το ύψος του ποσού της σύνταξής του έχει πλέον ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους προσάρμοσε στις νέες διατάξεις του Ν. 3863/2010 το "Εργαλείο Θεμελίωσης και Υπολογισμού Βασικού Ποσού Σύνταξης" στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ, (www.ika.gr).

Ο χρήστης καλείται να επιλέξει από μία σειρά κριτηρίων, που καθορίζουν την κατηγορία και το είδος της συνταξιοδοτικής διάταξης, αυτά για τα οποία ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί. Επίσης, υποχρεούται να εισάγει την ακριβή ημερομηνία γέννησης, να επιλέξει από τη λίστα τιμών (στο πεδίο Ημέρες Ασφάλισης) τις ημέρες ασφάλισης, με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί και να καταχωρήσει το έτος μέσα στο οποίο έχουν συμπληρωθεί αυτές οι ημέρες, ή το έτος που πρόκειται να συμπληρωθούν.

Εάν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει ήδη θεμελιωθεί, η πληροφορία εμφανίζεται με πράσινο χρώμα και με κίτρινο χρώμα εμφανίζεται η πλησιέστερη στο όριο ηλικίας διάταξη, που θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επιπλέον, πληροφορίες, που υπάρχουν ανά διάταξη, όπως και πίνακες, όπου εμφανίζεται η εξέλιξη των ορίων ηλικίας και των ημερών ασφάλισης, ολοκληρώνουν την πληροφόρηση στα συνταξιοδοτικά ερωτήματα.

Από την ίδια οθόνη, μέσω του συνδέσμου (link) «Υπολογισμός Ποσού Σύνταξης», ο χρήστης μεταφέρεται στη σχετική σελίδα. Ακολουθώντας τα βήματα, που αναφέρονται στην εν λόγω σελίδα, δηλαδή, εισάγοντας τις ετήσιες αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και τις ημέρες εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν ανά έτος στη δεκαετία, μπορεί να πληροφορηθεί το βασικό ποσό της σύνταξης, που δικαιούται, ώστε να λαμβάνει ολοκληρωμένη την πληροφορία για τα συνταξιοδοτικά του θέματα.

Το εν λόγω «εργαλείο» περιλαμβάνει όλες τις συνταξιοδοτικές διατάξεις, που αφορούν σε γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, για όλες τις κατηγορίες σύνταξης. Στην παρούσα έκδοση, δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις που διέπουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που προέρχονται από τα ενταχθέντα ταμεία. Στόχος είναι στην επόμενη έκδοση του εργαλείου να συμπεριληφθούν και αυτές οι συνταξιοδοτικές διατάξεις, καθώς και περισσότερες πληροφορίες πάνω στους χρόνους ασφάλισης, που λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Πακιστανός κατηγορείται στις ΗΠΑ για εξαγωγή πυρηνικών

Ένας πακιστανικής εθνικότητας πολίτης συνελήφθη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι σχεδίασε την παράνομη εξαγωγή, στην πατρίδα του το Πακιστάν, υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο Νάντιμ Ακτάρ, 45 ετών που ζει στο Μέριλαντ, προάστιο της Ουάσινγκτον, κατηγορείται ότι μαζί με άγνωστους για την ώρα συνεργάτες, έθεσαν σε εφαρμογή από το 2005, ένα σχέδιο παράνομης εξαγωγής απαγορευμένου υλικού κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων, στο Πακιστάν. Η δραστηριότητα αυτή έλαβε τέλος τον περασμένο Μάρτιο, ενώ εκτιμάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 2005 έως το 2008.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί επί μακρόν με ανησυχία τις προσπάθειες του Πακιστάν να εξελίξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικών όπλων και συμβάλει στην αύξηση της περιφερειακής έντασης με τον παραδοσιακό του αντίζηλο στην περιοχή, την Ινδία.

Ο Ακτάρ που ήταν ιδιοκτήτης εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, θεωρείται ότι ενεργούσε για λογαριασμό συνεργατών του, που διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με την πακιστανική κυβέρνηση και διαμοίραζε εμβάσματα από το Πακιστάν και το Ντουμπάϊ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα εκτιμάται ότι παρείχε τεχνογνωσία κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα, σε μια πακιστανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, αλλά και σε ένα ίδρυμα πυρηνικών ερευνών στην ίδια χώρα, πράγμα το οποίο απαγορεύεται και απαιτεί ειδική έγκριση στις ΗΠΑ.

Αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια.

Κάρλος Σλιμ: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ είναι για δεύτερη χρονιά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, την ώρα που έχουν αυξηθεί οι δισεκατομμυριούχοι στις χώρες του BRIC's, δηλαδή στην Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, σύμφωνα με την λίστα του περιοδικού Forbes. Η Μόσχα φιλοξενεί 79 από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, ενώ η Νέα Υόρκη 58.

Ο Κάρλος Σλιμ κέρδισε πέρσι 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας την περιουσία του στα 74 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 115. Στη δεύτερη θέση με περιουσία 56 δισ. δολαρίων βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς και στην τρίτη θέση ο Ουόρεν Μπάφετ με 50 δισ. δολάρια.

Εξορθολογισμός δαπανών των σχολικών μονάδων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, υπέγραψε την απόφαση για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, υπό το πρίσμα της πιστής εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Όπως προκύπτει από την απόφαση και με δεδομένη την επιχειρούμενη συγχώνευση σχολείων από το υπουργείο Παιδείας, «η κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων γίνεται με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τον αριθμό των μαθητών, τον αριθμό των τμημάτων, τον αριθμό αιθουσών διδασκαλίας κ.λ.π.», καθώς και την παλαιότητα των κτιρίων, αλλά και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Επίσης, στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών επισημαίνεται ότι στη διοίκηση των Σχολικών Επιτροπών, που προκύπτουν από τη συγχώνευση κατά τις διατάξεις του άρθρου 240 του ΚΔΚ, ορίζονται οπωσδήποτε τουλάχιστον δύο διευθυντές, εκ των πέντε αρχαιοτέρων, των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, καθώς και τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης ένωσης γονέων και τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην απόφαση προστίθεται ότι κατά τις συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν συγκεκριμένη σχολική μονάδα, καλείται ο οικείος διευθυντής σχολικής μονάδας, ο οποίος συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι με απόφαση των οικείων Σχολικών Επιτροπών, σε δήμους όπου υπάρχουν πάνω από δύο σχολικές μονάδες ή σχολικά συγκροτήματα ανά βαθμίδα, λειτουργεί για κάθε σχολείο ή σχολικό συγκρότημα, «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας», το οποίο αποτελείται από τρία έως πέντε μέλη. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οπωσδήποτε ο διευθυντής σχολείου, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος γονέων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος συλλόγου διδασκόντων και τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων.

Το Συμβούλιο διαπιστώνει τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων και διατυπώνει σχετικές προτάσεις στην οικεία Σχολική Επιτροπή για την καλύτερη στήριξη της λειτουργίας τους.

Τέλος, με την απόφαση του κ. Ραγκούση δίδονται λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο και τη διαδικασία πραγματοποίησης, δικαιολόγησης και ελέγχου των πάσης φύσεως εσόδων και εξόδων, ενώ σημειώνεται ότι ο ετήσιος πίνακας απολογισμού πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, με αναγραφή του τυχόν ταμειακού υπολοίπου στο μέρος των εξόδων.

31 Οκτωβρίου η πρώτη δόση για τους ημιυπαίθριους

Έως τις 30 Ιουνίου θα υποβάλλονται δηλώσεις για τους ημιυπαίθριους μετά τη νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για όσους έχουν ξεκινήσει να καταθέσουν αιτήσεις από 1 Μαρτίου, η καταβολή της πρώτης δόσης μετατίθεται για τις 31 Οκτωβρίου.

Η νέα παράταση θεσμοθετείται με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που ψηφίζεται αύριο από τη βουλή.

Εγκρίθηκε το 2006 αλλά εργαστήριο ανάλυσης ελαιολάδου παραμένει σε… χαρτόκουτες

Στις... χαρτόκουτες κρατά η ελληνική γραφειοκρατία ένα ολόκληρο εργαστήριο ανάλυσης ελαιολάδου.

Εδώ και μία τετραετία έχει γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κρήτης, ωστόσο, η καθυστέρηση, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της υπογραφής των σχετικών εγκρίσεων, έχει αφήσει έναν κρίσιμο τομέα, όπως αυτόν του ελαιολάδου, χωρίς ένα πιστοποιημένο Εργαστήριο.

Ανάλογη είναι και η ζημιά με το Κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων, πάλι του Ινστιτούτου, το οποίο κινδυνεύει να μην λειτουργήσει καθώς η κωλυσιεργία, από πλευράς Υπουργείου, είναι χαρακτηριστική. Την ίδια στιγμή... αναζητείται η κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

«Είναι φοβερό να μην ζητάμε λεφτά, αλλά αντίθετα να φέρνουμε και κανείς να μην ευαισθητοποιείται σε αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κώστας Χαρτζουλάκης.

Η δημιουργία του Εργαστηρίου εγκρίθηκε το 2006. Ωστόσο, από τότε όλες οι γραφειοκρατικές εργασίες κινούνταν με ταχύτητα... χελώνας. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός, κ. Σκανδαλίδης, υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δεν είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί του Χατζηγάκης και Μπατζελή. Ωστόσο, το γραφειοκρατικό ζήτημα δεν έληξε, αφού μένει να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΘΙΑΓΕ, ώστε να δοθούν τα χρήματα για την παραλαβή του εξοπλισμού!

Γερμανικές φρεγάτες στο λιμάνι του Ηρακλείου

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν, όπως είχε προγραμματιστεί, οι τρεις γερμανικές φρεγάτες που ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου από την Γερμανία στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος στη Μεσόγειο, όμως λόγω των γεγονότων στην Λιβύη κλήθηκαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή ακολουθώντας την διαδρομή Λιβύη-Αίγυπτο.

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr η Πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα Μαριάννα Ζουριδάκη, "σκοπός του ταξιδιού με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Ηρακλείου, είναι κυρίως για να ξεκουραστεί το πλήρωμα. Οι φρεγάτες, θα παραμείνουν τρείς ημέρες στην πόλη του Ηρακλείου, ενώ στις 13 του μήνα, θα μεταβούν στο λιμάνι της Λισαβώνας για την συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος."

Στο μεταξύ, ογδόντα Γερμανοί μετέβησαν στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Υπενθυμίζεται ότι και στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά παραμένουν αγκυροβολημένα αλλά δυο ετοιμοπόλεμα Αμερικάνικα μεταγωγικά, πλήρως επανδρωμένα.

Στο μεταξύ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει την παρουσία των Γερμανικών φρεγατών στο λιμάνι της πόλης που όπως αναφέρει, "προφανώς είναι ενταγμένες στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αμερικανο-ΝΑΤΟικών για άμεση επέμβαση στη Λιβύη."

Mία απόφαση που θα αλλάξει το ποδόσφαιρο

Πέρασε λίγο στα «ψιλά» αλλά πρόκειται για την είδηση που θα αλλάξει μελλοντικά το ποδόσφαιρο προς το καλύτερο. Ο Ζεπ Μπλάτερ είπε το πολυπόθητο «ναι» για να δοκιμαστούν οι κάμερες πάνω στη γραμμή του τέρματος σε φιλικά παιχνίδια και σε τουρνουά εθνικών ομάδων σε μικρές ηλικίες.

Μέχρι τώρα ήταν κάθετα αντίθετος και επέμενε πως μόνο με εργαστηριακές έρευνες θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό το αν πράγματι οι κάμερες γραμμής, τα επονομαζόμενα μάτια γερακιού (Hawk-Eye) που ήδη χρησιμοποιούνται στο τένις, θα είχαν αντικείμενο και στο ποδόσφαιρο.

Φυσικά, σε αποστειρωμένο περιβάλλον δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να βγεi ξεκάθαρο συμπέρασμα. Οπότε το ότι δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω θεωρείται κοσμοϊστορικό γεγονός! Γιατί καλοί οι έξτρα βοηθοί στην περιοχή , καλοί οι πέντε διαιτητές, αλλά το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να προλάβει τέτοιες φάσεις που αλλοιώνουν αποτελέσματα.

Στο τένις χρησιμοποιείται χρόνια τώρα, με επιτυχία και στο κρίκετ επίσης και το να υπάρξει έστω και μισό λεπτό καθυστέρηση στο ματς για να αποδοθεί αληθινή δικαιοσύνη, δεν πιστεύω πως πειράζει κανένα. Αν, πάντως επιβεβαιωθεί από τις έρευνες η χρησιμότητα του Hawk-Eye, θα ψηφιστεί η χρησιμοποίηση του για το Μουντιάλ του 2014.

Οι παραδοσιακοί ποδοσφαιρόφιλοι που επιμένουν στη διαδικασία της ύπαρξης των λαθών και το δικαιολογούν με το αιτιολογικό πως πάντα το ποδόσφαιρο ήταν παιχνίδι με έντονο τον ανθρώπινο παράγοντα , αγνοούν ένα βασικό ζήτημα.

Πως άλλο είναι να κάνουμε κουβέντα για ένα πέναλτι, ή ένα οφσάιντ και άλλο για ένα γκολ που πέρασε ή όχι την γραμμή. Εκεί μιλάμε πια για ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος και όταν συμβαίνει πάντα επηρεάζει. Ειδικά στα παγκόσμια κύπελλα είχαμε κατά καιρούς σημαντικές αποφάσεις που ήταν λάθος. Ο Μπλάτερ ξέροντας πως το παγκόσμιο κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, θα είναι πιθανότατα το τελευταίο που θα ηγείται της ΦΙΦΑ, μάλλον αποφάσισε να κάνει ένα τολμηρό βήμα, ώστε μελλοντικά να θεωρείται ως ο πρωτοποριακός πρόεδρος που επέτρεψε την τεχνολογία στο σπορ.

Μετά τα τόσα δεινά που έχει προκαλέσει, δεν πειράζει, ας υπάρχει και κάτι που θα του το πιστώνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Για το ίδιο το άθλημα είναι ευλογία και όσο συντομότερο γίνει τόσο το καλύτερο.

tatsimbouria: Άρθρο του κου Χρήστου Σωτηρακόπουλου στο aixmi.gr στις 9/3/2011

Άστεγοι έξω από τη Νομική

Μόλις μία μέρα έχει περάσει από τη στιγμή που ένας άστεγος έχασε τη ζωή του εξαιτίας του τσουχτερού κρύου που χτύπησε την Αθήνα και όμως κανενός το αυτί δε φαίνεται να ιδρώνει.

Και τη χθεσινή νύχτα δεκάδες ήταν οι άστεγοι που βρήκαν καταφύγιο, όχι σε κάποιο μέγαρο, ούτε καν σε κάποιο αντίσκηνο, αλλά στις άκρες των πεζοδρομίων, μέσα σε πάρκα ή ακόμα και σε εισόδους καταστημάτων.

Στην ίδια την είσοδο της Νομικής σχολής, εκεί που σχεδόν δύο μήνες πριν, μία ολόκληρη χώρα ξενυχτούσε προκειμένου να βρούνε νέα στέγη οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας, δύο άστεγοι έχουν φτιάξει τα καταλύματα τους. Γι’ αυτούς καμία πολιτική παράταξη δεν νοιάζεται. Καμία επιτροπή αλληλεγγύης δεν είναι εκεί για να τους προσέχει ενώ τα φλας και οι προβολείς των ΜΜΕ δεν ανάβουν γι αυτούς.

Για τους άστεγους της Αθήνας, η πείνα που βιώνουν είναι καθημερινή και δεν χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικής πίεσης. Γι αυτούς τους ανθρώπους το να βρούνε ένα πιάτο φαΐ και ένα μέρος να περάσουν το βράδυ τους αποτελεί το καθημερινό στοίχημα της επιβίωσης. Προχθές το βράδυ για έναν από αυτούς, το στοίχημα χάθηκε.

Και ενώ όλοι περιμέναμε τα χειρότερα να ξεκινήσουν από το μέγαρο Υπατία και από το πιθανό θάνατο κάποιου από τους απεργούς πείνας, ο θάνατος προέκυψε από το Θησείο. Από έναν έκπτωτο του «συστήματος». Μόνο που γι αυτόν κανείς δεν νοιάστηκε και κανένας σήμερα δεν βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί για τον άδικο θάνατό του.

Όσο για τους υπόλοιπους άστεγους, θα συνεχίσουν να δίνουν το δικό τους αγώνα για επιβίωση χωρίς φανφάρες και πολιτικά πυροτεχνήματα.

«Πνίγεται» από τοξικά απόβλητα και βαρέα μέταλλα η Μαύρη Θάλασσα

Αντιμέτωπη με την οικολογική καταστροφή βρίσκεται η Μαύρη Θάλασσα, ενώ τα μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απηύθυναν έκκληση στις παράκτιες χώρες για γενική κινητοποίηση.

Όπως προειδοποιούν οι συντάκτες έκθεσης που παρουσιάσθηκε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, «η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται σήμερα κοντά στην οικολογική καταστροφή εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης των πόρων της, του ευτροφισμού και της ρίψης τοξικών αποβλήτων».

Σύμφωνα με την έκθεση πέφτουν στη Μαύρη Θάλασσα από τον Δούναβη 280 τόνοι καδμίου, 60 τόνοι υδραργύρου, 4.500 τόνοι μόλυβδου, 6.000 τόνοι ψευδαργύρου, 1.000 τόνοι χρωμίου και 50.000 τόνοι υδρογονανθράκων ετησίως.

Γίνε και 'συ... “δόκτωρ” με 8.000 ευρώ!

Μια απίστευτη φάμπρικα φαίνεται πως έχει στηθεί για να εξασφαλίσουν κάποιοι εκπαιδευτικοί το... πολυπόθητο διδακτορικό που θα τους κάνει... διευθυντές!

Οι καταγγελίες από άλλους εκπαιδευτικούς πέφτουν βροχή το υπουργείο, καταγγέλλουν ότι ξαφνικά γέμισαν τα βιογραφικά κάποιων με μεταπτυχιακά προέλευσης Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ιταλίας και Κύπρου.

Οι καταγγελίες είναι απίστευτες καθώς υπάρχουν και αναφορές για ανθρώπους με διδακτορικό από Βρετανικό πανεπιστήμιο που δεν... μιλάνε καν αγγλικά!

Πως προέκυψε ξαφνικά αυτό; Η απάντηση είναι απλή. Στόχος είναι μια θέση σχολικού συμβούλου, διευθυντή ή υποδιευθυντή σχολείου που εξασφαλίζει τα ανάλογα επιδόματα.
Οι επιτήδειοι λοιπόν τα έβαλαν κάτω και είδαν πως τα 8.000 ευρώ που χρειάζονται κατά μέσο όρο για την απόκτηση ενός διδακτορικού-μαϊμού θα τα πάρουν πίσω σε βάθος χρόνου από επιδόματα.

Ιδού πως γίνεται η... δουλειά όπως αποκαλύπτει στο “Έθνος” ο κ. Τάσος Αμπελίδης:
“Ξέρω ότι υπάρχουν διάφορα γραφεία τα οποία με 6.000-7.000 ευρώ σου δίνουν ό,τι... θέλεις. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν καμία ξένη γλώσσα αλλά το μεταπτυχιακό στο ξένο πανεπιστήμιο το έχουν.

Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που κινείται γύρω από αυτό το ζήτημα. Η κατάσταση αυτή είναι ανήθικη και ιδιαίτερα για εκπαιδευτικούς. Εμείς έχουμε ενημερώσει την υπουργό Παιδείας και περιμένουμε να δείξει ενδιαφέρον”.

Το απίστευτο όσο και ύποπτο είναι ότι πολύ εκπαιδευτικοί έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό αυτή την πρακτική αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει κάνει κάτι.

Ο κ. Χρήστος Καρανικόλας λέει:”εμφανίστηκε ένας συνάδελφος και μου είπε ότι με 8.000 μπορώ να πάρω μεταπτυχιακό χωρίς να σπουδάσω σε κάποια χώρα και ότι όλες οι συνεδρίες θα γίνονταν στην Ελλάδα. Δεν δέχτηκα, αλλά δύο συνάδελφοι το έκαναν και πήραν τους σχετικούς τίτλους. Και οι δύο, όμως, δεν κατέχουν ούτε στοιχειώδεις γνώσεις στα αγγλικά και τώρα είναι προϊστάμενοι Εκπαίδευσης. Μάλιστα είχα καταγγείλει το γεγονός στον περιφερειακό διευθυντή, αλλά δεν θέλησε να κάνει κάποιες κινήσεις.”

Ελκυστικός προορισμός για ιδιωτικά σκάφη τα τουρκικά λιμάνια

Έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή νέων λιμανιών, αλλά και σύγχρονων υποδομών σε μαρίνες, για τη φιλοξενία τουριστικών σκαφών δίνει το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών.

Σχεδιάζει την αύξηση της δυνατότητας φιλοξενίας στις τουρκικές ακτές από τις 500.000 θέσεις σκαφών που είναι σήμερα, κατά 10% μεσοπρόθεσμα, ενώ ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός προβλέπει αύξηση 20%.

Η Τουρκία αναδεικνύεται σε ελκυστικό προορισμό για τη φιλοξενία γιοτ και ιδιωτικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης στη Δυτική Μεσόγειο και τις περιορισμένες οικονομικές επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές φιλοξενίας σκαφών σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία, που διαθέτουν το 75% της συνολικής διαθέσιμης ικανότητας φιλοξενίας σκαφών στη Μεσόγειο.

Θεσσαλονίκη: Στον σταθμό "Ευκλείδη" ο "Μετροπόντικας"

Η άφιξή του δικαίωσε το πλήθος των συγκεντρωμένων, που με τα προστατευτικά κράνη στα κεφάλια, τις βιντεοκάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας περίμεναν στα έγκατα της γης, ώστε να αποθανατίσουν την στιγμή.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό του Ευκλείδη, δείχνει πως η κατασκευή του μετρό βρίσκεται σε θετική τροχιά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ότι η πρώτη γραμμή του έργου -στην οποία απασχολούνται πάνω από 850 άτομα - θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014, το αργότερο αρχές του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική στάση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και διασφάλισε τη χρηματοδότηση κατασκευής της πρώτης γραμμής στην επόμενη τριετία, δίνοντας το πράσινο φως για 550 εκατ. ευρώ.

Επαναλαμβάνοντας ότι καθημερινά αντιμετωπίζονται και επιλύονται προϋπάρχοντα, αλλά και νέα προβλήματα, που φρενάρουν την υλοποίηση του έργου, ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε κατασκευαστεί μόλις το 14% του φυσικού αντικειμένου της πρώτης γραμμής του μετρό, παρόλο που είχε περάσει το 64% του συμβατικού χρόνου για την κατασκευής της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αρχαιολογικών ανασκαφών, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι ενώ στα τέσσερα πρώτα χρόνια κατασκευής του έργου καταγράφηκε πρόοδος 28% στις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές, μέσα σε διάστημα δέκα μηνών το ποσοστό αυτό υπερβαίνει σήμερα το 45%. Υπενθύμισε επίσης ότι το αρχαιολογικό έργο, είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και σημείωσε ότι θα ξεπεράσει σε κόστος τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ θα αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία των 23 αιώνων της Θεσσαλονίκης.

Επανέλαβε ότι στα τέλη του 2011, εάν δεν υπάρξουν νομικά προβλήματα και ενστάσεις, θα έχουμε και ανάδοχο για την επέκταση της γραμμής του μετρό προς τη Καλαμαριά, μέχρι τη Μίκρα. «Δουλεύουμε εντατικά ώστε το 2013 να υπάρξει δημοπράτηση της πρώτης γραμμής προς τη δυτική πλευρά της πόλης», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη γραμμή του μετρό στο Παπάφειο, ο κ. Μαγκριώτης απηύθυνε έκκληση να δοθούν λύσεις στο πλαίσιο της σύμβασης και των νόμων.

Θέμα μερικών εβδομάδων αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα, η επίσημη ανακοίνωση για τη μερική τροποποίηση του βασικού άξονα του μετρό Θεσσαλονίκης, που ξεκινά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και θα καταλήγει στη Μίκρα της Καλαμαριάς, όπου τελικά θα γίνει και το αμαξοστάσιο. «Κάναμε όλες τις κινήσεις από πλευράς μας και περιμένουμε τη σύμφωνη γνώμη από τους εποπτευόμενους φορείς», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι με την τροποποίηση αυτή, εξοικονομούνται 250 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για άλλες εργασίες του μετρό, ενώ ταυτόχρονα θα ολοκληρωθούν πιο γρήγορα οι εργασίες κατασκευής της βασικής γραμμής του μετρό. Ο αρχικός σχεδιασμός κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε, έγινε σε παρελθόντα χρόνο και χωρίς να συνυπολογίζεται η επέκταση προς την Καλαμαριά, ενώ δεν υπήρχε και πρόβλεψη να γίνει γραμμή που θα περνάει από Τούμπα και Χαριλάου, με τελικό προορισμό την Πυλαία, όπου τελικά θα γίνει τερματικός σταθμός και όχι αμαξοστάσιο.

Σε κάθε σταθμό, ο μέσος όρος των απασχολούμενων είναι περί τα 150 άτομα, υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να γίνει αλλού ο σταθμός του Παπαφείου». Γνωστοποίησε επίσης ότι μεθαύριο ξεκινούν οι εργασίες στο σταθμό της Ανάληψης, «ένα πολύ δύσκολο έργο, λόγω της στενότητας του δρόμου και χαλαρών εδαφών».

Παράλληλα, στον σταθμό παραβρέθηκαν και μέλη του συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις περίπου 100 απολύσεις τεχνικού προσωπικού, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων.

1,3 δισ. ευρώ επενδύσεις για φυσικό αέριο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων φυσικού αερίου, την τροφοδοσία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περισσότερες αστικές περιοχές, κυρίως στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κεντρική Ελλάδα καθώς και σε πόλεις της Β. Ελλάδος κατά μήκος της όδευσης του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΦΑ) και εγκρίθηκε ήδη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το πενταετές δεν περιλαμβάνει τον αγωγό South Stream, καθώς το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε διαφορετική κατηγορία, εκτός Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, όντας αποτέλεσμα συνεργασίας με τη ρωσική Gazprom.

Με την ολοκλήρωση των έργων που περιλαμβάνονται στο πενταετές, (ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει ή / και ολοκληρωθεί καθώς η περίοδος εφαρμογής του είναι το διάστημα 2010 - 2014), θα διασφαλισθεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί πλήρως η παροχή από τις διασυνδέσεις στα βόρεια σύνορα, (όπως συνέβη τον Ιανουάριο του 2009 κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης) με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Επίσης, θα τροφοδοτηθούν με αέριο 8 νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και ιδιωτών ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τροφοδοσία μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στους αγωγούς που θα κατασκευασθούν για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις διεθνείς διασυνδέσεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η κεντρική Εύβοια, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, η περιοχή Άργους - Ναυπλίου, Τρίπολης και Μεγαλόπολης (και, μελλοντικά, οι περιοχές Πάτρας, Καλαμάτας, Σπάρτης, Πύργου), καθώς και δεκάδες πόλεις κατά μήκος του αγωγού Κομοτηνή - Θεσπρωτία που είναι το χερσαίο τμήμα του ελληνοιταλικού αγωγού.

Ο ελληνοιταλικός αγωγός (ITGI) καλύπτει εξ άλλου τη μερίδα του λέοντος από το επενδυτικό πρόγραμμα 2010-2014, με περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δις. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά 15 έργα, τα οποία έχουν ως εξής:

1.Εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στον κεντρικό αγωγό του Συστήματος Μεταφοράς στη Ν. Μεσημβρία (61,2 εκατ.)

2.Επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) από τον κεντρικό αγωγό προς Αλιβέρι (74,4 εκατ.)

3.Αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της νήσου Ρεβυθούσας (159 εκατ. ευρώ)

4. Νέοι σταθμοί Μέτρησης ή και Ρύθμισης σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Κόρινθο (6,8 εκατ.)

5.Επέκταση του Συστήματος στην Πελοπόννησο μέχρι την Μεγαλόπολη (130 εκατ.)

6.Σύνδεση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ENDESA HELLAS στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (έχει ολοκληρωθεί)

7.Επέκταση του ΕΣΜΦΑ από τον κεντρικό αγωγό προς Θίσβη για την σύνδεση της μονάδας ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΙ (14,1 εκατ.)

8. Σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα (8 εκατ.)

9. Σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Corinthos Power στους Αγ. Θεοδώρους (3 εκατ.)

11. Τροφοδότηση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων "Αλουμίνιον Α.Ε." από το ΕΣΦΑ (2,5 εκατ.)

12. Τεχνικές μελέτες για αγωγό Υψηλής Πίεσης Κομοτηνή-Θεσπρωτία (χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού, 6,5 εκατ.)

13. Αγωγός Κομοτηνή-Θεσπρωτία (κατασκευή του έργου): 800 εκατ.

14. Έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (2,59 εκατ.)

15. Έργα εκσυγχρονισμού του ΕΣΦΑ (25,54 εκατ.)

Στο 1,67 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη

Στο 1,67 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης, 0,4 λεπτά πάνω από χθες, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης στο οποίο οι ανατιμητικές τάσεις είναι πιο έντονες έφθασε στα 89 λεπτά σημειώνοντας άνοδο 0,6 λεπτών το λίτρο.

Και στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση το τελευταίο 24ωρο είναι 0,5 λεπτά και η μέση τιμή στο 1,487.

Από την αρχή του χρόνου το ντήζελ θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση είναι 9 λεπτά και στη βενζίνη 6,6.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επισκόπηση της αγοράς καυσίμων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η διεθνής τιμή της βενζίνης έσπασε το φράγμα των 1000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο και διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 8 Μαρτίου, στα 1019,5 δολ.

Η διεθνής τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 52 δολάρια σε μια εβδομάδα ενώ από την αρχή του χρόνου η αύξηση είναι 177,75 δολ./μ.τ., η 21 %.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Google Chrome!

H Google ανακοίνωσε την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του browser της, Chrome 10, η οποία υπόσχεται στους χρήστες μεγαλύτερες ταχύτητες και περισσότερη ασφάλεια στο σερφάρισμα στο Internet.

Ο νέος Google Chrome 10 είναι σύμφωνα με την εταιρία, 66% πιο γρήγορος στην φόρτωση κι εμφάνιση ιστοσελίδων, ενώ οι ρυθμίσεις πλέον ανοίγουν σε νέα καρτέλα αντί σε παράθυρο, πράγμα που αναμένεται να δούμε και στον πολυαναμενόμενο Firefox 4.

Επίσης έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και στο θέμα των bookmarks καθώς και την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης.

Ακόμα έχουν διορθωθεί 23 κενά ασφάλειας και πλέον το Adobe Flash απομωνωνεται στη στη μνήμη του υπολογιστή ώστε να αποτρέψει τυχόν ηλεκτρονικές εισβολές.

Τέλος ο Google Chrome 10 αξιοποιεί στο έπακρο την κάρτα γραφικών για να μπορεί να προβάλει βίντεο, όμως το hardware acceleration δεν χρησιμοποιείται σε άλλες λειτουργίες, όπως θα συμβαίνει με τον Firefox 4 και Internet Explorer 9.

Η νέα έκδοση του Chrome, είναι διαθέσιμη για download για Windows, Mac και Linux από εδώ ενώ όσοι χρήστες χρησιμοποιούν μία παλαιότερη έκδοση του Chrome η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα.

Αγρίνιο: Σε μουσείο θα μετατραπούν οι καπναποθήκες

Την μετατροπή του κτιρίου των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε Μουσείο, μελετά επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η ίδια επιτροπή θα καθορίσει τον χαρακτήρα αλλά και το κτιριολογικό πρόγραμμα ώστε ο χώρος αυτός να αποτελέσει το κεντρικό Μουσείο του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης υπενθυμίζει ότι έχει αναβληθεί η λήψη απόφαση για το θέμα της σκοπιμότητας ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.

Σημειώνει, όμως, ότι εγκρίθηκε η σύνταξη πρότασης για την ανέγερση στο Μεσολόγγι κτιρίου που να καλύπτει τις ανάγκες της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και άλλων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στο Νομό και να διαθέτει χώρους επικοινωνίας με το κοινό (αμφιθέατρο, χώρο περιοδικών εκθέσεων, κ.λ.π.).

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Βαϊτση Αποστολάτου με την οποία έχει υπογραμμίσει τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και τη μεγάλη επιθυμία των τοπικών αρχών και των κατοίκων για την ίδρυση Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας.

Τζαμί στη Θεσσαλονίκη ζήτησε ο Νταβούτογλου

“Ερωτευμένος” με τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. Οι δυο τους αναφέρθηκαν στο θέμα της λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου, στην ελληνοτουρκική φιλία αλλά και στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό Τούρκων τουριστών στην πόλη.

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα του τζαμιού, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους “για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί”.

“Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά”, πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε πως “διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη.”

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει “μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα για τις σχέσεις των δύο χωρών" και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την “φιλοξενία” τους.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε χαρακτηριστικά πως είναι “ερωτευμένος” μαζί της, ενώ παρέδωσε και ένα μικρό μάθημα ιστορίας περιγράφοντας πως η πόλη “χάρη στο λιμάνι της, ήταν σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο” και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει “παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού”.

Πρόσθεσε ότι “η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα”, συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται.

Επεσήμανε ότι “τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα” και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.

“Όποιος δεν ξέρει την ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να καταλάβει την ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου, την ιστορία της ανθρωπότητας” τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι δεσμεύεται θετικά απέναντι στην πρόταση, σε επόμενη επίσκεψη, να δώσει διάλεξη στο ΑΠΘ, με θέμα “Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Θεσσαλονίκη”.

Επιπλέον, ο κ. Νταβούτογλου, επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, όπου έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ και ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ “Πρίγκηπος” και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, που είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ.

Εντοπίστηκε νεκρή φάλαινα στα Χανιά

Μια νεκρή φάλαινα ξεβράστηκε στην στεριά σήμερα στην θαλάσσια περιοχή του Κουρφαλόνα.
Το άψυχο σώμα της φάλαινας εντόπισαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο.

Το περιστατικό αναφέρθηκε στην Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας Κητωδών, ενώ ενημερώθηκε και η Δημοτική αρχή για την παραλαβή και την υγειονομική ταφή του κήτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που εντοπίζεται νεκρή φάλαινα στην ίδια περιοχή. Το ίδιο είχε συμβεί πριν από λίγους μήνες αλλά και το 2007, που τα άτυχο ζώα μπλέχτηκαν σε δίχτυα ή χτυπήθηκαν από προπέλα πλοίου.

NTΙΝΑΜΟ KIEBOY - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 2-0

Φαίνεται ότι… έχει μεγάλο πρόβλημα εκτός έδρας η Μάντσεστερ Σίτι και ίσως το πληρώσει. Οι «πολίτες» ηττήθηκαν με 2-0 από τη Ντιναμό στο Κίεβο (τέταρτο σερί εκτός έδρας ματς χωρίς νίκη στο Γιουρόπα Λιγκ) και έτσι στη ρεβάνς θα πρέπει να ανατρέψουν ένα σκορ που απέναντι στη σκληροτράχηλη Ντιναμό μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι.

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η Ντιναμό έδειξε διάθεση να πιέσει και να είναι αυτή που θα ελέγξει το ρυθμό του ματς απέναντι στους πολυδιαφημισμένους της αντιπάλους. Οι Ουκρανοι όχι μόνο πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά κατάφεραν να πετύχουν και γκολ, με την προβολή του Αντρέι Σεφτσένκο στο 25΄. Ο «Σέβα» αποτελούσε συνεχώς πηγή κινδύνου για την άμυνα των «πολιτών» δείχνοντας ότι είναι γεννημένος για τέτοια παιχνίδια, παρά τα… χρονάκια που έχουν περάσει κάπως.

Στην επανάληψη η Σίτι μπήκε πιο… αγριεμένη και ο Μαντσίνι στο 58’ έριξε στο παιχνίδι τον Κάρλος Τέβεζ αντί του αρνητικού Μάριο Μπαλοτέλι. Ο «απάτσι» έδωσε πνοή στην ομάδα του, η οποία σταδιακά ανέβασε την απόδοσή της και έγινε αυτή το αφεντικό του αγώνα, παίζοντας τη Ντιναμό στα μισά του γηπέδου. Στο 68’ ο Λέσκοτ νικήθηκε από τον πολύ καλό χθες Σοφκόφσκι, ο οποίος ενέπνεε εμπιστοσύνη σε κάθε του επέμβαση.

Ότι δεν κατάφερε ο Άγγλος πέτυχε λίγο αργότερα ο Γκούζεφ, εκμεταλλευόμενος την αδράνεια του Ρίτσαρντς και με «κεραυνό» στο όριο της μικρής περιοχής έδωσε στο 75’ προβάδισμα δύο τερμάτων, το οποίο τελικά αποδείχθηκε εμπόδιο ανυπέρβλητο για την ομάδα του Μάντσεστερ

ΑΓΙΑΞ – ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ 0-1

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την πρόκρισή της στα προημιτελικά πραγματοποίησε η Σπαρτάκ Μόσχας, επικρατώντας του Αγιαξ μέσα στο Αμστερνταμ με 1-0. Η ομάδα του Βαλερί Κάρπιν έπαιξε έξυπνα, διαφύλαξε πρώτα το μηδέν στην άμυνα και «χτύπησε» στο ξεκίνημα της επανάληψης με τον Αλεξ, πανηγυρίζοντας μια πολύ σημαντική νίκη, που της δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού σε επτά βράδια στο «Λουζνίκι».

Η ομάδα του Φρανκ ντε Μπουρ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο πρώτο μέρος, όμως δεν κατάφερε να διασπάσει τη ρωσική άμυνα, απειλώντας κυρίως με μακρινά σουτ, που δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον Ντίκαν, ο οποίος ήταν σταθερός όποτε χρειάστηκε.

Στο δεύτερο 45λεπτο συνεχίστηκε η υπεροχή των γηπεδούχων, ωστόσο η Σπαρτάκ ήταν αυτή που βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, κόντρα στη ροή του αγώνα, στο τρίτο της σουτ σε όλο το ματς! Ο Αλεξ πήρε την μπάλα έξω απ’ την περιοχή και αφού ξεμαρκαρίστηκε, εξαπέλυσε ένα άπιαστο αριστερό σουτ, κατευθείαν στο «παραθυράκι» του Στεκέλενμπουργκ, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει το παραμικρό.

Το γκολ... μπλόκαρε τους γηπεδούχους, οι οποίοι δεν κατάφεραν στη συνέχεια να φανούν απειλητικοί για την εστία του Ντίκαν. Οι Ρώσοι, απ’ την πλευρά τους, πρόσεξαν περισσότερο τα μετόπισθεν και δεν άφησαν χώρους στους παίκτες του «Αιαντα», ενώ είχαν και κάποιες καλές ευκαιρίες στην αντεπίθεση να διευρύνουν το προβάδισμά τους.

ΤΒΕΝΤΕ – ΖΕΝΙΤ 3-0

Αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Europa League έκανε απόψε η Τβέντε. Οι πρωταθλητές Ολλανδίας επικράτησαν με το εντυπωσιακό 3-0 της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στο “Χρολς Φέστε”, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τη φάση των “16” της διοργάνωσης. Άξιζαν κάτι καλύτερο οι Ρώσοι, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν, κόντρα σε ένα κυνικό αντίπαλο.

Η Ζενίτ πίστεψε ότι έχει πάρει το προβάδισμα στο 6' με κοντινό πλασέ του Ντάνι, αλλά το γκολ ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ. Στο 12' ο Πορτογάλος βρέθηκε μόνος του στο ύψος του σημείου του πέναλτι, αλλά πλάσαρε απελπιστικά άουτ, με τη Τβέντε κόντρα στη ροή του ματς να παίρνει το προβάδισμα στο σκορ στο 25'. Ο Τσαντλί έφυγε στη κόντρα και την κατάλληλη στιγμή από τα δεξιά έβγαλε ωραία σέντρα, με τον Ντε Γιονγκ με καρφωτή κεφαλιά να γράφει το 1-0.

Στο 40' η Ζενίτ άγγιξε την ισοφάριση, αλλά την τελευταία στιγμή ο Ροσάλες κατάφερε με κεφαλιά πάνω στη γραμμή να διώξει το πλασέ του Ντάνι. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τον Μπρούνο Άλβες να πιάνει μόνος του κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η μπάλα έφυγε απελπιστικά άουτ. Καλύτερη η Ζενίτ, σαφώς πιο αποτελεσματική και κυνική η Τβέντε.

Στο δεύτερο μέρος, στο 50' ο Μιχαΐλοφ σταμάτησε το σουτ του Ιόνοφ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά οι κυνικοί Ολλανδοί χτύπησαν και πάλι στο 56'. Μετά από εκτέλεση φάουλ και σύγχυση στη ρωσική άμυνα ο Λάντζαατ με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έγραψε το 2-0. Απίστευτη επέμβαση του Μιχαΐλοφ στο 71' σε κοντινό σουτ του Λάζοβιτς, ενώ δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Χούστι να νικηθεί από τον πορτιέρο των γηπεδούχων.

Η Ζενίτ συνέχισε να πιέζει μέχρι το φινάλε, με μικρότερη όμως ένταση, αλλά το πολυπόθητο γκολ δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, στο 92' ο Ντε Γιονγκ σκόραρε για δεύτερη φορά στο ματς, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0. Πλέον, η ρεβάνς της Αγίας Πετρούπολης είναι πολύ δύσκολη για την ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ – ΠΑΡΙ Σ.Ζ. 2-1

Με γκολ των Μάξι Περέιρα και Χάρα η Μπενφίκα έκανε την ανατροπή και επικράτησε με 2-1 της Παρί Σεν Ζερμέν. Θεαματικό παιχνίδι με πολλές φάσεις εκατέρωθεν και οι Πορτογάλοι πήραν ισχνό προβάδισμα πρόκρισης για την οκτάδα του Γιουρόπα Λιγκ.

Εκπληκτικό το ξεκίνημα της Παρί και στο πρώτο 20λεπτο είχαμε το γκολ του Λουιντουλα με ωραία κίνηση στο 14’ και δύο πολύ καλές ευκαιρίες με τον Ερντίντς. Πριν το 0-1 η πρώτη, όταν στο 7’ ο Ρομπέρτο τον σταμάτησε στο τετ-α-τετ και μετά το γκολ η δεύτερη, στο 18’, όταν από έξοχη σέντρα του Νενέ ο Τούρκος επιθετικός σημάδεψε το δοκάρι, από το ένα μέτρο!

Η Μπενφίκα προσπάθησε να ανέβει και στο 26’ ο Εντέλ απέκρουσε το σουτ του Καρντόσο, αλλά στο 29’ απέφυγε το 0-2, όταν ο Ρομπέρτο απέκρουσε το σουτ του Σαντόμ. Γρήγορος ρυθμός στο ματς και η Μπενφίκα απείλησε στο 32’ με τον Καρντόσο και στο 34’ με τον Μαρτίνς, ενώ πάλι ο Καρντόσο στο 37’ αστόχησε σε τετ-α-τετ.

Ομως η Παρί ήταν κίνδυνος θάνατος στις αντεπιθέσεις, πάλι ο Ερντίντς στο 38’ αστόχησε από πλεονεκτική θέση, αλλά η Μπενφίκα έφτασε στο 1-1 στο 42’ με τον Μάξι Περέιρα, ύστερα από την καταπληκτική ασίστ του Κάρλος Μαρτίνς. Και ως το φινάλε του πρώτου μέρους, τόσο ο Σάλβιο στο 44’ όσο και ο Κοεντράο στο 45’ έχασαν δύο ακόμα ευκαιρίες για τους Πορτογάλους. Χορταστικό πρώτο ημίχρονο.

Στην επανάληψη ήταν λογικό το τέμπο να πέσει, με την πρώτη ευκαιρία να καταγράφεται στο 55’, πάλι από τον Ερντίντς, που για τέταρτη φορά σούταρε πάνω στον Ρομπέρτο. Ηρθε και η πρώτη κίνηση από τον πάγκο για την Μπενφίκα, με τον Χάρα στη θέση του Σάλβιο, το παιχνίδι έγινε πιο σκληρό, ενώ και η κόπωση έπαιξε το ρόλο της.

Και στο 72’ ο διαιτητής Κράλοβετς αρνήθηκε πεντακάθαρο πέναλτι στη Μπενφίκα, σε ανατροπή του Σαβιόλα από τον Μακοντά, εξοργίζοντας τους Πορτογάλους, ενώ στο 75’ ο Καρντόσο αστόχησε και πάλι από πολύ καλή θέση, αλλά στο 81’ ο Χάρα με ωραίο σουτ από τα όρια της περιοχής έδωσε τη νίκη στη Μπενφίκα.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More