Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ο Καντάφι ελέγχει την Ρας Λανούφ

Οι μάχες φουντώνουν και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με την μέρα. Η Ρας Λανούφ παραδίνεται στις δυνάμεις του Καντάφι. Έκκληση για διεθνή βοήθηεια από τον Μουσταφά Τζαλίλ.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι ελέγχουν σήμερα την στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ, στα όρια της ζώνης που βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε θυλάκους της αντίστασης, σύμφωνα με γιατρούς που βρίσκονται σε επαφή με τους εξεγερθέντες.

"Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις και είναι πιθανό οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν σημαντικά. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλοι νεκροί στην περιοχή", δήλωσε ο γιατρός Σάλεμ Λάνγκι στην Μπρέγκα, ανατολικά της Ρας Λανούφ.

"Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φθάσουν στη Ρας Λανούφ, καθώς ο στρατός έχει αποκλείσει το δρόμο", πρόσθεσε.

"Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μάς είπαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι θύλακοι αντίστασης στη Ρας Λανούφ και ότι διεξάγονται ακόμα μάχες, αλλά για την ώρα ο στρατός ελέγχει την περιοχή", τόνισε η ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από "όλες τις χώρες", αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

"Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο", δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

"Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη", είπε.

Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

"Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης", είπε.

Ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη. "Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της", είπε.

"Οι Λίβυοι εξολοθρεύονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι και ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμό", πρόσθεσε.

Τέλος, η λιβυκή αντιπολίτευση ζήτησε την επιβολή ναυτικού εμπάργκο και την επείγουσα αποστολή όπλων στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις οι οποίες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή από την Αντίς Αμπέμπα, την απόφασή της να αποστείλει άμεσα μία επιτροπή αποτελούμενη από πέντε ηγέτες κρατών του συνδέσμου, στη Λιβύη με σκοπό να βοηθήσει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

" Η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί την άμεση ανάληψη δράσης από την Αφρικανική Ένωση, για να διευκολυνθεί η άμεση παύση των εχθροπραξιών ", δήλωσε η Ραμτάν Λαμάμρα, επίτροπος του Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Παράλληλα η αφρικανή επίτροπος στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε την Παρασκευή, απέρριψε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής ξένης επέμβασης στη Λιβύη, όπου συνεχίζεται η αιματοχυσία από τις μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, που κυβερνά επί 41 χρόνια, και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More