Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταναλωτές ενέργειας

Ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταναλωτές ενέργειας καθώς και προοπτικές για την είσοδο ιδιωτών στα δίκτυα ηλεκτρισμού φέρνει το νομοσχέδιο τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Με το νομοσχέδιο η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ως βασική του φιλοσοφία αναδεικνύεται η προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα δε όσων ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σταχυολογούμε μερικές από αυτές τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στον λεγόμενο Κώδικα Προμήθειας και που αναμένεται να συμπεριληφθούν, κατά το μάλλον ή ήττον, στην αναλυτική μοφή του νομοσχεδιου:

- Αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει εντός 20 ημερών τον λογαριασμό, η οφειλή αναγράφεται έπειτα από δύο μήνες στον επόμενο και αν πάλι δεν υπάρξει εξόφληση, ο προμηθευτής προβαίνει σε διαδοχικές προειδοποιήσεις με 10ήμερη προθεσμία πριν κηρύξει τον πελάτη του υπερήμερο. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει συνολικά 3,5 μήνες και αν, στο μεταξύ, ο πελάτης προσφύγει σε ένδικα μέσα ή αμφισβητήσει εξωδίκως το ύψος των οφειλών, ο προμηθευτής δεν μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση. Εάν, πάντως, χάσει ο πελάτης την ένδικη μάχη, η καταβολή της οφειλής γίνεται έντοκα.

- Εάν ο πελάτης ανήκει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (νοικοκυριά που περιορισμένες δυνατότητες, είναι άνω των 65 ετών, έχει σοβαρά προβλήματα, χρειάζεται μηχανική υποστήριξη κ.α.), απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης για περιόδους από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο καθώς και κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, ενώ ο προμηθευτής πρέπει να δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών σε δόσεις.

- Της αύξησης τιμολογίων από τον προμηθευτή θα πρέπει ένα δίμηνο πριν να υπάρξει σχετική γνωστοποίηση προς τον πελάτη.

Σε ό,τι αφορά τώρα το επιχειρηματικό "παιχνίδι', το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν έως και το 49% του ΑΔΕΣΜΗΕ, του φορέα που θα ανήκει στη ΔΕΗ και θα διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, υπό τον όρο αυτοί να μην έχουν συμμετοχή στην παραγωγή ή στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Προοπτική συμμετοχής ιδιωτών και, μάλιστα, χωρίς μετοχικό περιορισμό, προβλέπεται και για την ΛΑΓΗΕ, την θυγατρική του ΑΔΕΣΜΗΕ που θα λειτουργεί την ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού, εκκαθαρίζοντας τις αγοραπωλησίες των εργοστασίων στην χονδρική.

Επιπλέον, ισχυροποιείται ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (λήψη αποφάσεων για τα τιμολόγια, χορήγηση αδειών παραγωγής για όλα τα νέα εργοστάσια κ.α.) ενώ ρυθμίζονται και θέματα λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου την οπόία διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, πέραν των υποδομών (αποθήκες, επιμέρους αγωγοί όπως ο South Stream, ο υποθαλασσιος ελληνοϊταλικός κ.α.) που θα λειτουργούν ως ανεξάρτητα συστήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More