Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ελληνικό: Τελευταία “ζαριά” για να μειωθούν τα επιτόκια

Σημαία της κάνει η κυβέρνηση το Ελληνικό, την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην μετά- Μνημόνιο-εποχή, για να πείσει ότι το "κλίμα αλλάζει" και να πιάσει το στόχο των 15 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το 2013 που γράφτηκε στο Μνημόνιο.

Μετά από πολύμηνη απραξία και παλινωδίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών ρίχνει στη μάχη για μείωση των επιτοκίων και τα περίφημα 50 δισ. ευρώ, με αξιοποίηση εθνικής γης, ως εχέγγυο προς την Τρόικα των δανειστών - και κυρίως τη Γερμανία - πως "δεν θα χάσουν ούτε ένα σεντ" από τα λεφτά τους.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν κρύβει πλέον πως η επιμήκυνση και μόνο, δεν αρκεί. "Το αν αρκεί ή όχι, εξαρτάται από το πώς θα το αντιμετωπίσουν οι αγορές. Για αυτό βάζουμε στο τραπέζι ζητήματα, όπως τη βελτίωση των όρων δανεισμού, αλλά και η δυνατότητα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ή με άλλο τρόπο, να υπάρξει μία διαχείριση του δημοσίου χρέους, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της δυνατότητας επαναγοράς κάποιου μέρους του" αναφέρει.

Για να το επιτύχει όμως, το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσουν –πραγματικά αυτή τη φορά- αγώνα δρόμου, για να παρουσιάσουν το Μάιο συγκεκριμένο σχέδιο για τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και τρόπους είσπραξης φορολογικών εσόδων.

Βαραίνει διεθνώς το κλίμα
Τη διαπραγμάτευση περιπλέκουν όμως τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τη διεθνή οικονομία. Η πετρελαϊκή κρίση σκορπίζει ανησυχίες και στις χώρες που μας δανείζουν. Το γερμανικό ΟΧΙ προμηνύει αρνητικές εξελίξεις στις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου και νέα επίθεση των αγορών στα ελληνικά ομόλογα.

Ανησυχίες για την έκβαση του κρίσιμου Συμβουλίου Kορυφής εκφράζει και μέλος της "επιτροπής σοφών" της γερμανικής κυβέρνησης, που διαπιστώνει επίσης πως τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί δεν επαρκούν για να σωθεί η Ελλάδα.

Ο Λαρς Φελντ δήλωσε μάλιστα, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche για τη χώρα μας πως "η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν αρκεί. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης. Δεν έχω καλό προαίσθημα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 Μαρτίου".

Βέβαιος για deals ο υπουργός
Όλα αυτά όταν ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως “απόλυτα πεπεισμένος” ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πολλά στον τραπεζικό τομέα. Τη συγκεκριμένη εκτίμηση εξέφρασε με συνέντευξή του στη σαββατιάτικη οικονομική εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου επεσήμανε ότι ανάλογη είναι η κατεύθυνση που δίνουν για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι δανειστές μας.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στις κοινές τους τοποθετήσεις έχουν μιλήσει για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτή περνάει και μέσα από συγχωνεύσεις. Και στο επικαιροποιημένο κείμενο του Προγράμματος που ανακοινώθηκε υπάρχει παράγραφος που προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες σε συγχωνεύσεις είτε με ελληνικές είτε με ξένες τράπεζες. Εδώ ήταν η πρώτη πράξη όπως πιστεύουμε ενός έργου που θα παιχτεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως θα δούμε στην συνέχεια πολλά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς, δε, σχετικά με τη στάση που κράτησε το Δημόσιο στη διάρκεια των συνομιλιών ανάμεσα στην Εθνική και στην Alpha Bank, απάντησε ότι “ο εκπρόσωπος μας ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει την προσφορά και δεν θεώρησε πρόσφορο να υπάρξει μια τόσο γρήγορη απόφαση”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More