Τι δείχνουν οι έλεγχοι για το 2010 και το πρώτο δίµηνο φέτος. “Ξεχασιάρηδες” οι περισσότεροι γιατροί. Ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή εµφανίζουν φουσκωµένες δαπάνες τουλάχιστον ένας στους δύο γιατρούς από όσους έλεγξε το ΣΔΟΕ το 2010 και το πρώτο δίµηνο φέτος.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του γι’ αυτούς τους ελεύθερους επαγγελµατίες, προκύπτει ότι σε 777 γιατρούς που ελέγχθηκαν το 2010 βρέθηκαν παραβάσεις στους 389, δηλαδή στο 50%. Φέτος µάλιστα το ποσοστό έχει αυξηθεί αφού παραβάσεις εντοπίστηκαν σε 6 στους 10 γιατρούς που έλεγξε το ΣΔΟΕ από τις αρχές του έτους. Συγκεκριµένα, σε 144 ελέγχους που έγιναν το δίµηνο Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2011, 89 βρέθηκαν να µην εκδίδουν αποδείξεις ή να εµφανίζουν φουσκωµένες δαπάνες (62%). Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν 55 παραβάσεις σε σύνολο 130 γιατρών που είχαν ελεγχθεί (42%).
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επίφοβες επαγγελµατικές οµάδες αποτελούν έναν από τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου του για το 2011. Κατά προτεραιότητα οι έλεγχοι στρέφονται σε όσους έχει προκύψει, µέσω διασταυρώσεων που έγιναν στο παρελθόν, ότι υπέπεσαν σε παραβάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασµοί τους.
Ηδη για τους 185 από τους 389 γιατρούς που εντοπίστηκαν µε παραβάσεις το 2010,το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στο άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών τους προκειµένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά που περιέχουν δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν καταθέσεις που δεν µπορεί να δικαιολογηθούν, οι κάτοχοί τους θα βρεθούν αντιµέτωποι µε πρόστιµα για φοροδιαφυγή. Επίσης έχει αρχίσει σύγκριση των εισοδηµάτωνπου δηλώνονται µε την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
Μάλιστα τα αποτελέσµατα θα έρχονταν νωρίτερα, αν δεν υπήρχαν τα προσκόµµατα που προβάλλουν πολλές τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Βεβαίως οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασµούς, αλλά ορισµένες τράπεζες προκειµένου να προστατεύσουν τους «καλούς πελάτες» τους δεν διευκολύνουν τους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι η νοµοθεσία για τον παράνοµο πλουτισµό ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον φοροελεγκτικό µηχανισµό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου