Χωρίς εξετάσεις θα αναγνωρίζονται οι δικηγόροι πανεπιστημίων της ΕΕ. «Παράθυρο» και για τους πτυχιούχους των ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων
«Τέρμα» στις εξετάσεις ισοτιμίας που έδιναν στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι Νομικής που έρχονται από κρατικά πανεπιστήμια 14 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Παράθυρο» για την αντίστοιχη... ευνοϊκή μεταχείριση, ανοίγει όμως και για τους δικηγόρους που σπούδασαν σε ιδιωτικά κολέγια στη χώρα μας. Εφόσον βέβαια, τα κολέγια αυτά συνεργάζονται με κρατικά πανεπιστήμια Νομικών σπουδών της Ε. Ε.
Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), οι απόφοιτοι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων από κρατικές σχολές Νομικής που έχουν συναφές δίκαιο προς το ελληνικό (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Ισλανδία) δεν θα χρειάζεται πλέον να εξετάζονται επιπροσθέτως σε μαθήματα στις ελληνικές Νομικές σχολές.
Στην Ελλάδα, οι κάτοχοι πτυχίων της Νομικής Σχολής έδιναν έως σήμερα εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για να λάβουν την ισοτιμία με τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια.
Οι εκπρόσωποι των κολεγίων που προσφέρουν νομικές σπουδές στη χώρα μας, συμπεραίνουν συνεπώς ότι οι πτυχιούχοι τους επίσης δεν θα δίνουν εξετάσεις ισοτιμίας στην Ελλάδα, με βάση την κοινοτική Οδηγία που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Ετσι, κρίνουν ότι τα πτυχία που δίνουν θα αναγνωρίζονται αυτόματα από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Ήδη, ο πρόεδρος του κολεγίου IdEF που συνεργάζεται με γαλλικά κρατικά πανεπιστήμια κ. Εμμ. Αμαργιανάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ κ. Α. Αθανασίου να εφαρμόσει και για τους δικούς του αποφοίτους την απόφαση αυτή, καθώς όπως υποστηρίζει τα πτυχία Νομικής που χορηγεί, είναι ίδια με αυτά που θα ελάμβαναν οι φοιτητές αν φοιτούσαν απευθείας στο γαλλικό πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται. Το θέμα δεν έχει εξεταστεί ακόμη από τον ΔΟΑΤΑΠ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου