Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συμψηφίζονται τα χρέη με το Δημόσιο

Την δέσμευση ότι η ρύθμιση για το συμψηφισμό οφειλών προς και από το δημόσιο, θα συμπεριληφθεί τελικά στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους κοινωνικούς φορείς που μετείχαν στην δημόσια διαβούλευση, πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Ωστόσο το μέτρο δεν φαίνεται πως ικανοποιεί τον εμπορικό κόσμο που, λόγω κρίσης και από φόβο για αλυσιδωτά φαινόμενα "ντόμινο" στην αγορά, ζητά επιπλέον την απαλλαγή των επιτηδευματιών από τον ΦΠΑ που δεν εισέπραξαν ακόμη, εφόσον δεν τους τον κατέβαλλαν οι συναλλασσόμενοι μαζί τους που τον όφειλαν.

Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός
Η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στόχο έχει να συμψηφίζονται επιχειρηματικά χρέη προς το Δημόσιο, με ανοιχτές οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Βασική αρχή στο μέτρο αυτό θα είναι ότι θα συμψηφίζονται με όσα τους οφείλει το δημόσιο, μόνο "φόρος με φόρο" και όχι άλλες οφειλές των επιχειρήσεων (πχ πρόστιμα για υγειονομικές ή πολεοδομικές παραβάσεις, ασφαλιστικές εισφορές κλπ).

Με το νέο σύστημα, θα μπορεί πχ να συμψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προμηθευτές ή εργολάβοι του Δηµοσίου, µε τις πληρωμές που αναμένουν αλλά έχουν "παγώσει" από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμψηφίζονται οφειλές ΦΠΑ µε επιστροφή φόρου εισοδήματος που αναμένουν.

Πάντως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαγραφή χρεών, αλλά ζήτησε προτάσεις των φορέων για τη μορφή που τελικά θα πρέπει να λάβει η διάταξη για τον συμψηφισμό των χρεών δημοσίου και φορολογούμενων.

Στην συζήτηση που είχε με τους κοινωνικούς φορείς για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίου εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις αυστηρές ποινές για την φοροδιαφυγή και τα τελικά μέτρα θα παρουσιαστούν μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το υπουργείο Δικαιοσύνης Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό εισαγγελέα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε σήμερα ότι θα έχει αρμοδιότητα στα ζητήματα της φοροδιαφυγής.

Επίσης, αναφέρθηκε στην άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς και στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογούμενων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More