Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η σοκολάτα… κατά του βήχα

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο FASEB Journal, ένα συστατικό της σοκολάτας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από πολλά γνωστά φάρμακα κατά του επίμονου βήχα.

Ερευνητική ομάδα του Imperial College London με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Μπαρνς χορήγησε σε 10 εθελοντές δισκία τα οποία περιείχαν: θεοβρωμίνη, ένα συστατικό του καρπού του κακάο, κωδεΐνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα, ή ψευδοφάρμακο.

Στη συνέχεια οι εθελοντές εισέπνευσαν ένα αέριο το οποίο περιείχε καψαϊκίνη, ένα παράγωγο των κόκκινων πιπεριών, που στην ιατρική έρευνα χρησιμοποιείται για να προκαλέσει βήχα.

Τα άτομα που έλαβαν θεοβρωμίνη χρειάζονταν 1/3 περισσότερη καψαϊκίνη για να βήξουν συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν κωδεΐνη. Η τελευταία ήταν οριακά πιο αποτελεσματική από το ψευδοφάρμακο στην πρόληψη του βήχα. Η θεοβρωμίνη επιδρά στις αισθητικές νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και φτάνει μέχρι τους αεραγωγούς.

Για να διερευνήσουν την άποψη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν την δράση της θεοβρωμίνης στο πνευμονογαστρικό νεύρο σε ξεχωριστά πειράματα που έγιναν σε ινδικά χοιρίδια και σε ανθρώπινους ιστούς από την τραχεία. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων επιβεβαίωσαν την άποψη ότι η θεοβρωμίνη αναστέλλει την εκπόλωση του αισθητικού κλάδου του πνευμονογαστρικού νεύρου του επαγώμενου από την καψαϊκίνη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η θεοβρωμίνη δεν προκάλεσε παρενέργειες, εν αντιθέσει με την κωδεΐνη, η οποία προκαλεί υπνηλία και δυσκοιλιότητα.

Ο Δρ Μπαρνς επεσήμανε ότι «αν και ο επίμονος βήχας δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβής, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η ανακάλυψή μας λοιπόν είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών αγωγών κατά του επίμονου βήχα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More