Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Εντοπίστηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας

Το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ εντόπισε ένα γαλαξία, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο πιο μακρινός και συνεπώς ο πιο μικρός σε ηλικία που έχει ποτέ παρατηρηθεί.

Εκτιμάται ότι η απόσταση του γαλαξία φτάνει τα 13,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός, δηλαδή χρονολογείται από μία εποχή μόλις 480 εκατ. ετών μετά το Μπιγκ Μπανγκ, όταν ακόμα το σύμπαν ήταν πολύ "νεανικό" και είχε μόλις το 4% της σημερινής ηλικίας του.

Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ είναι πιο μακρινός κατά περίπου 100 εκατ. έτη φωτός σε σχέση με τον γαλαξία που κρατούσε τα σκήπτρα ως τώρα.

H ανακάλυψη έγινε με την πρόσφατα εγκατασταθείσα κάμερα ευρέος πεδίου 3 του Χαμπλ, η οποία εστιάστηκε στον συγκεκριμένο γαλαξία επί 87 ώρες. Όπως δήλωσαν οι αστρονόμοι, χάρη στα νέα όργανα του τηλεσκοπίου, μπορούν να «βλέπουν» μια περίοδο του πρώιμου σύμπαντος, όταν ο σχηματισμός και η επέκταση των γαλαξιών γινόταν με γρήγορο ρυθμό, σε σχετικά σύντομο κοσμικό χρόνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχε μόνο ένας γαλαξίας περίπου 500 εκατ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ, αλλά 150 εκατ. χρόνια αργότερα οι γαλαξίες ήταν πλέον τουλάχιστον δέκα, ενώ ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μετά από άλλα 100 εκατ. χρόνια. Εντοπίστηκαν περίπου 60 γαλαξίες, όταν το σύμπαν είχε πλέον ηλικία 650 εκατ. ευρώ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η γρήγορη (για τα κοσμικά δεδομένα) ανάπτυξη των γαλαξιών βοηθήθηκε με τη συγχώνευσή τους υπό τη βαρυτική επίδραση της σκοτεινής ύλης.

Οι νέες παρατηρήσεις στα βάθη και στην απαρχή του σύμπαντος θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να ελέγξουν τις θεωρίες τους σχετικά με τη διαχρονική ανάπτυξη των άστρων και των γαλαξιών και γενικότερα την εξέλιξη του σύμπαντος.

Το υπό κατασκευή άκρως εξελιγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» της NASA, που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2014, θα μπορέσει να «δει» άλλα 200 εκατ. χρόνια πιο πίσω στον κοσμικό χωρόχρονο, μόλις άρχιζε ο σχηματισμός των πρώτων γαλαξιών, κάτι που εκτιμάται ότι έγινε 200 έως 300 εκατ. μετά το Μπιγκ Μπανγκ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More