Οι καθημερινές συμπλοκές και ο πετροπόλεμος των μεταναστών με αστυνομικούς και λιμενικούς, συνθέτουν μια εικόνα τρόμου για τους κατοίκους της Ηγουμενίτσας και μια διόλου κολακευτική εντύπωση για τους τουρίστες που διάλεξαν σαν πύλη εισόδου για τη χώρα μας το λιμάνι της πρωτεύουσας της Θεσπρωτίας.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περισσότεροι από 2.000 λαθρομετανάστες ζουν γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα σε πρόχειρους καταυλισμούς μέσα στο δάσος και στους ελαιώνες. Χωρίς χώρους υγιεινής, έχουν μετατρέψει τα οικόπεδα και τον χώρο γύρω από το λιμάνι σε υπαίθριες τουαλέτες, ψάχνουν τους κάδους απορριμμάτων βρίσκοντας αλλοιωμένα τρόφιμα ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στην πόλη παραμονεύει. Έχουν καταλάβει αποθήκες, αγροικίες, ημιτελείς οικοδομές που δεν τις εγκαταλείπουν και έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιές στα ακίνητα. το δε τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι βιασμοί, οι ξυλοδαρμοί, οι φθορές σε γραφεία, καταστήματα και οχήματα.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των τοπικών Αρχών προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με τα πολλές φορές ακραία προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ολόκληρη πόλη, αφήνοντας τη διαχείριση της κρίσης στις λιγοστές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού που εκτός από τις συμπλοκές στο λιμάνι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καθημερινές επιθέσεις των λαθρομεταναστών στα φορτηγά.
Είναι συχνό το φαινόμενο να σχίζουν τους μουσαμάδες, να παραβιάζουν τις πόρτες και να εισέρχονται μέσα για να διαφύγουν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ιταλία με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται οι οδηγοί, να οδηγούνται στο αυτόφωρο και να τους κατάσχονται τα οχήματα από τις ελληνικές και ιταλικές αρχές.
Ο φόβος και η ανασφάλεια διώχνουν τους κατοίκους και τους επαγγελματίες από την περιοχή.«Όλη η δύναμη του Λιμεναρχείου και της ΕΛΑΣ περιφρουρούν το λιμάνι για να μην φύγουν για Ιταλία και εμάς μας έχουν αφήσει στο έλεος των συμμοριών των λαθρομεταναστών» καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς που αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την οικονομική ζημιά που υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις και οι περιουσίες τους από την παρουσία των λαθρομεταναστών στην περιοχή.
Με επιστολή τους προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έντεκα φορείς της
Θεσπρωτίας χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην ευρύτερη περιοχή της Εγνατίας Οδού πέριξ των κόμβων» και προσθέτουν ότι «η ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας υποβαθμίζεται διότι έχει δημιουργηθεί γκέτο λαθρομεταναστών. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες δεν βγαίνουν από τα αυτοκίνητα τους με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό της Ηπείρου».
Οι κάτοικοι της περιοχής σε λαϊκές συνελεύσεις, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση από τη δημοτική αρχή για δημιουργία «προσωρινού» καταυλισμού μεταναστών και ζητάνε τη λήψη μέτρων από την πολιτεία για την άμεση απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από την Ηγουμενίτσα.
Στον αντίποδα διοργανώνονται συχνά πορείες αλληλεγγύης από αντιρατσιστικές ομάδες της περιοχής που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών κάνοντας λόγο για εξαθλίωση και εκμετάλλευση.
Η αδιαφορία της πολιτείας στο πρόβλημα της Ηγουμενίτσας έχει παγιώσει μια απάνθρωπη και επικίνδυνη κατάσταση. Ένα «καζάνι που βράζει» θυμίζει αυτή την περίοδο η Ηγουμενίτσα, αλλά και ολόκληρη η Θεσπρωτία. Τα φορτηγά που πλησιάζουν προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό την Ιταλία περικυκλώνονται από μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανέβουν, να εισχωρήσουν στις καρότσες, κάτω από τα σασί ακόμα και στις καμπίνες, για να περάσουν το τελωνείο και να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα πλοία. Πολλοί επιχειρούν να περάσουν τα συρματοπλέγματα του λιμανιού για να μπουν απευθείας στα πλοία ή να κολυμπήσουν και να σκαρφαλώσουν πάνω στην άγκυρα. Οι οδηγοί των φορτηγών, που συχνά τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να τους απωθήσουν, ζουν με τον φόβο του σοβαρού τραυματισμού κάποιου μετανάστη.
Ελάχιστοι πάντως είναι τελικά αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν απέναντι. Εκεί τους περιμένουν οι ιταλικές αρχές που σκανάρουν τα φορτηγά με κάμερες θερμικής απεικόνισης και επιστρέφουν στην Ελλάδα όποιον λαθραίο εντοπίσουν. Κατά τη διάρκεια του 2010 οι Ιταλοί έστειλαν πίσω στην Ηγουμενίτσα 1.135 άτομα.
Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Σομαλοί και Αλγερινοί φυγάδες όταν δεν αναζητούν τρόπο διαφυγής προς την Ιταλία περιφέρονται στην πόλη της Ηγουμενίτσας ζητιανεύοντας ή ψάχνοντας μέσα σε κάδους σκουπιδιών για να φάνε. Οι κανόνες υγιεινής δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, να είναι εμφανής.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η πόλη έχει πολλές φορές να αντιμετωπίσει και τις συχνές «εμφύλιες» συρράξεις μεταξύ των ίδιων των μεταναστών. Πρόσφατα ξέσπασε πόλεμος μεταξύ ομάδων μεταναστών με αφορμή περιστατικό βιασμού ενός 11χρονου Αφγανού από τέσσερις Κούρδους ιρακινής καταγωγής, ενώ συχνά είναι και τα περιστατικά επιθέσεων σε κατοίκους που ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου