Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έρχεται αντιμέτωπη με την οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), η νόσος λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας στον γυναικείο πληθυσμό, και μάλιστα «σιωπηλής» καθώς δεν δίδει ενδείξεις και προ-συμπτώματα παρά μόνο όταν επέλθει. Ωστόσο, τα νέα που κομίζει η βιοτεχνολογία είναι θετικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή της νόσου.
«Η οστεοπόρωση αποτελεί μια σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα σιωπηλή επιδημία που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Λυρίτης, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΟΣ, συμπληρώνοντας ότι «στην Ευρώπη, μία στις 3 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής της».
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, περίπου 20% των Ελληνίδων άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη οστεοπόρωση, ενώ το 30% του αντίστοιχου πληθυσμού εμφανίζει χαμηλή οστική πυκνότητα. Η οστεοπόρωση εάν δεν προληφθεί ή αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί χωρίς έκδηλη συμπτωματολογία μέχρι να συντελεστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Ο κίνδυνος δε για μεταγενέστερα κατάγματα είναι διπλάσιος σε άτομα που έχουν στο ιστορικό τους ένα προηγούμενο κάταγμα ισχίου ή σπονδύλου. Η ανάγκη για νέες θεραπείες για την οστεοπόρωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα είναι αποτελεσματικές σε όλα τα σημεία του σκελετού και όχι μόνο στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, είναι μεγάλη.
«Η επιστήμη της βιοτεχνολογίας, μετά από πολλά χρόνια έρευνας, ανακάλυψε πρόσφατα νέα μονοπάτια που οδηγούν στη στοχευμένη, αντιμετώπιση της οστεοπόρωση» τονίζει ο κ. Πολυζώης Μάκρας, ενδοκρινολόγος, επιμελητής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, αναφέροντας ενδεικτικά την κυκλοφορία της πρώτης στοχευμένης θεραπείας για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου