Ενώ το ΔΠΔ ξεκινά έρευνα για το αν ο Μουαμάρ Καντάφι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, ο Λίβυος ηγέτης αποδέχτηκε την πρόταση της Βενεζουέλας για αποστολή διαμεσολαβητών. Η αντιπολίτευση όμως ξεκαθαρίζει: «συζητάμε μόνο παραίτηση ή εξορία».
Πριν συμφωνήσει, σε μια κίνηση καλής θέλησης προφανώς, ο Καντάφι είχε ακούσει τα... μαντάτα από τη Χάγη για τον ίδιο, τους γιούς του και τους άμεσους συνεργάτες του.
«Αν δυνάμεις υπό τον έλεγχο και τις διαταγές τους διέπραξαν εγκλήματα κατά άμαχων, οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν», διεμήνυσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο Οκάμπο σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη. «Εντοπίσαμε ορισμένα άτομα που έχουν de facto εξουσία», είπε ο Μορένο-Οκάμπο και ανέφερε τον Καντάφι και το στενό κύκλο του, περιλαμβανομένων των γιών του.
Αναφέρθηκε επίσης στον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής της ασφάλειας του καθεστώτος και των στρατιωτικών πληροφοριών, τον επικεφαλης του προσωπικού ασφαλείας του Καντάφι και τον επικεφαλής του οργανισμού της εσωτερικής ασφάλειας, χωρίς να τους κατονομάσει.
Από την έναρξη της λιβυκής εξέγερσης, στις 15 Φεβρουαρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 6.000 χιλιάδες άνθρωποι - σύμφωνα με το λιβυκό Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Καντάφι είχε άνοιξαν πυρ κατά άμαχων είτε βομβάρδισαν διαδηλωτές.
«Δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους βομβαρδισμούς. Αλλά έχουμε επιβεβαιώσει πως πολίτες που διαδήλωναν, πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Παίρνουμε καταθέσεις και θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία στους δικαστές. Κι εκείνοι θα αποφασίσουν ποιος θα προσαχθεί», επεσήμανε ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ.
Προειδοποίησε, όμως, και τους αντικαθεστωτικούς. «Στις διαδηλώσεις δε λαμβάνουν μέρος μόνο πολίτες, υπάρχουν και κάποιοι ένοπλοι που αντιτίθενται στον Καντάφι. Και θα θέλαμε να τους προειδοποιήσουμε: δε μπορείτε να διαπράξετε εγκλήματα. Η αποστολή μας στη Λιβύη είναι να σταματήσουμε τα εγκλήματα».
Ο Οκάμπο τόνισε πως ευελπιστεί η έρευνά του να τελειώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε η απόφαση των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το αν διαπράχθηκαν τελικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη να εκδοθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.
Μαίνεται η μάχη της Μπρέγκα
Η πόλη του «μαύρου χρυσού» και τον πετρελαιοπηγών, η πόλη που ελέγχει την πρόσβαση προς τη Βεγγάζη, παραμένει στο επίκεντρο, με τις δυνάμεις που είναι ακόμη πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι να προσπαθούν με κάθε μέσο να την επανακαταλάβουν.
Νωρίτερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση από αέρος, ενώ το μεσημέρι το BBC μετέδωσε πως υπάρχει κινητικότητα, καθώς ενισχύσεις από τη Βεγγάζη και την Αντζαμπίγια φτάνουν στην πόλη για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς.
Σύμφωνα με τον γιατρό Αμπντέλ Καρίμ αλ Μογκράμπι, από τις μάχες της Τετάρτης, έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις μισθοφόροι. Στη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων, περίπου 100 στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι αιχμαλωτίστηκαν από την ένοπλη αντιπολίτευση.
Μισθοφόροι από χώρες της Αφρικής είναι πλέον η πλειοψηφία των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, αφού ο Καντάφι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο στρατό του. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο περίπου 800 Τουαρέγκ από τον Νίγηρα, το Μαλί, την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο έχουν στρατολογηθεί μέχρι στιγμής για να βοηθήσουν το καθεστώς Καντάφι να καταπνίξει τη λαϊκή εξέγερση που.
Έκτακτη βοήθεια για τους πρόσφυγες
Τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας 30 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη ανακοίνωσε η Ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα.
«Αυξάνουμε σημαντικά την οικονομική υποστήριξή μας από τα 3 εκατ. ευρώ που είχαμε ανακοινώσει την Παρασκευή στα 30 εκατ. ευρώ», δήλωσε η Γκριγκορίεβα κατά την επίσκεψή της στην μεθόριο μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας, όπου έχουν καταφύγει περίπου 90.000 άνθρωποι από την έναρξη των ταραχών στη Λιβύη στις 20 Φεβρουαρίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου