Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Άγρια μάχη για τα πετρέλαια στην Μπρέγκα

Με αιματηρό πόλεμο απείλησε χθές Τετάρτη ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες, αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένες δυνάμεις εισβάλουν στη Λιβύη, ανέφερε Μουαμάρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να γίνει χρήση βίας.

Αναφερόμενος στην Αλ Κάιντα, υπογράμμισε: "Προτίθεμαι να μιλήσω με οποιονδήποτε από αυτούς, έναν από τους «εμίρηδές» τους, οποιονδήποτε διορίσει εαυτόν (ως εμίρη), ο οποίος θα έρθει να συζητήσει μαζί μου, αλλά αυτοί δεν συζητούν (...), δεν έχουν καν αιτήματα".

Ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε επίσης τα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι δεν έχουν δείξει τις "τεράστιες διαδηλώσεις" που γίνονται από το λαό που βρίσκεται στο πλευρό του. Τόνισε ακόμη ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα του είναι ασφαλή, αλλά η παραγωγή βρίσκεται "στο χαμηλότερο επίπεδο" και οι ξένες εταιρείες ανησυχούν λόγω των "ένοπλων κακοποιών".

Την ίδια ώρα, ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε εξάλλου τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία, που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Παράλληλα, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη, προέβλεψε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας "εντός δύο ημερών". "Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας" δήλωσε. "Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί"

Άγρια μάχη για τα πετρέλαια στην Μάρσα ελ Μπρέγκα

Πραγματική μάχη δίνεται τώρα στην παραλιακή πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, ένα από τα πετρελαϊκά κέντρα της χώρας. Η λιβυκή αεροπορία, έριξε βόμβα για να εκφοβίσει τους αντικυβερνητικούς, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της πόλης.

"Είδαμε ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, που έριξε τουλάχιστον μία βόμβα και μεγάλες ποσότητες καπνού να βγαίνουν από το σημείο" είπε ο ανταποκριτής του Aljazeera. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πόλη βρίσκονται ως 300 υποστηρικτές του Καντάφι, οι οποίοι βρίσκονται περικυκλωμένοι.

Η Μπρέγκα βρίσκεται μεταξύ της Σύρτης - γεννέτειρας του Καντάφι- που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο και της Βεγγάζης, κέντρου της εξέγερσης.

Στο μεταξύ, μαχητικά του καθεστώτος βομβάρδισαν αποθήκες όπλων στη πόλη Ατζαμπίγια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης. Τα περίχωρα της Ατζαμπίγια βομβαρδίστηκαν το πρωί της Τετάρτης από αεροσκάφη και στην πόλη κατευθύνεται κατά πληροφορίες κονβόι 100 στρατιωτικών οχημάτων.

Αραβικός Σύνδεσμος: Όχι σε στρατιωτική επέμβαση

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει μία «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις στο βορειοαφρικανικό κράτος.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια ενόσω ρέει το αίμα του αδελφού λαού της Λιβύης», τόνισε ο ΓΓ του Αμρ Μούσα. Ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι η επιβολή «μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αφρικανικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει την συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βίαιη καταστολή της λαϊκής εξέγερσης.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα στείλει μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πλοίο για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό χιλιάδων Αιγυπτίων από τα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία.

Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη στην Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οριοθέτησης και περιφρούρησης μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, που έχει προταθεί από ορισμένους, επισήμανε πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επίθεση στη χώρα αυτή ώστε να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνά της: «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων αρχίζει με μια επίθεση στη Λιβύη για να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνα (...) και μετά μπορείς να στείλεις να πετάξουν αεροπλάνα γύρω στη χώρα χωρίς να ανησυχείς ότι θα καταρριφθούν οι δικοί μας».

Τέλος, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σημείωσε πως είναι απίθανο οι υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ να καταλήξουν σύντομα σε απόφαση σχετικά με το κατά πόσον θα οριοθετήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφερθούν εξοπλισμός και προμήθειες σε περιοχές που τις έχουν ανάγκη και όπου είναι ευπρόσδεκτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More