Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μέτρα 22 δισ. ευρώ ως το 2015

"Στενό κορσέ" για αυτοαπασχολούμενους, μισθοσυντήρητους, εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά και ακόμα στους υπουργούς (αυτής ή και της επόμενης κυβέρνησης) βάζει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2012-2015, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων ο υπουργός Οικονομικών.

Το σχέδιο εξέθεσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και χθες, στους εκπροσώπους των κομμάτων (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά) που ανταποκρίθηκαν καταρχήν στην πρόσκλησή του για διάλογο (αρνήθηκαν να μετάσχουν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους απέστειλε εκ νέου γραπτές προσκλήσεις). Αυτό προβλέπει νέα μέτρα στους εξής βασικούς τομείς: μόνιμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, μισθοδοσία του δημοσίου, κλαδικά σχέδια εξυγίανσης των δημοσίων επιχειρήσεων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, κοινωνικές δαπάνες και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το χρονοδιάγραμμα που θέτει η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 15-20 μέρες, ώστε στα τέλη Μαρτίου να κατατεθεί το πρώτο σχέδιο για "μακράς διαρκείας" πρόγραμμα λιτότητας που προβλέπει το Μνημόνιο. Με βάση αυτό, θα συνταχθεί και θα σταλεί στις Βρυξέλλες έως τα μέσα Απριλίου, το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, μαζί με το τελικό σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο θα κατατεθεί το Μάιο στη Βουλή, για συζήτηση και ψήφιση.

Μέτρα 22 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους συνομιλητές του, θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις με συνολικά μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ ή 9,5% του ΑΕΠ ως το 2015.

Συγκεκριμένα βάζει στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης, αρχής (δηλαδή μαζί με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα) από το 2012 και μετά: από 0,9% του ΑΕΠ το 2012, σε 3% το 2013, σε 5,5% το 2014 και σε πλεόνασμα 6% το 2015%.

Με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ (που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις αρχές του 2012) στα 2,6 δισ. στο τέλος του 2015. Θα απαιτηθεί δηλαδή μια προσαρμογή της τάξης των 14,5 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ.

Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή τα πιο πολλά μέτρα σε αξία πρέπει να βρεθούν το 2012. Πρέπει να εξοικονομηθούν 7 δισ. ευρώ με αντίστοιχα μέτρα, ενώ το 2013 αναζητούνται 4 δισ. ευρώ, το 2014, θα πρέπει να βρεθούν και πάλι 7 δισ. και άλλα 4 δισ. ευρώ για μέσα στο 2015.

Αν και τα επιμέρους μέτρα της περιόδου 2012-2015 βρίσκονται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης η βασική κατεύθυνση που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι ότι το 1/3 δισ. ευρώ (8 δισ. ευρώ) θα προέλθει από αύξηση των εσόδων και τα υπόλοιπα 2/3 (14 δισ. ευρώ) από την περικοπή δαπανών με επίκεντρο τους μισθούς και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και συντάξεις).

Στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής ορίζεται στόχος για είσπραξη εσόδων, το 2015, που θα αντιστοιχούν στο 43% του ΑΕΠ και τονίζεται ότι αν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα τότε οι εισπράξεις θα κινηθούν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Για τις δημόσιες δαπάνες, ο αντίστοιχος στόχος, προβλέπει μείωση τους στο 44% του ΑΕΠ, από 50% που βρίσκονται σήμερα.

Ειδική μνεία γίνεται και για το δημόσιο χρέος καθώς η Ελλάδα το 2011 θα καταλάβει την πρώτη θέση σε όλη την Ε.Ε. με χρέος 153% του ΑΕΠ ή 345 δισ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More