Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Εντείνονται οι έλεγχοι για το κάπνισμα

Κι όμως κινείται! Ο λόγος για τον ελεγκτικό μηχανισμό του αντικαπνιστικού νόμου, που τέθηκε από τους υπεύθυνους σε λειτουργία λίγο προτού παραδοθεί στη σκουριά και τη φθορά.

Τέσσερις μήνες μετά την επίσημη είσοδο της χώρας σε καθεστώς καπνο-απαγόρευσης κι έπειτα από παλινωδίες και πισωγυρίσματα, τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να προχωρήσουν στους αναγκαίους και προβλεπόμενους ελέγχους στους κλειστούς δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα προκειμένου να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία αλλά κυρίως για να διασφαλίσουν την εφαρμογή του νόμου.

Από τα 169 Σώματα Δημοτικής Αστυνομίας που υπάρχουν ανά την χώρα, τα 97 ρίχτηκαν στους ελέγχους αμέσως μετά την προειδοποίηση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα καταγράφονται και θα δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων έτσι ώστε κάθε μηχανισμός (και αντιστοίχως το εποπτεύον υπουργείο) να αναλαμβάνει την ευθύνη στο κομμάτι που του αναλογεί.

Παράλληλα, ελέγχους διενήργησαν και οι 24 από τις 54 υπηρεσίες των εποπτών υγείας που υπάρχουν συνολικά στις περιφέρειες.

Εντατικοί οι έλεγχοι, λίγα τα πρόστιμα

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα (22 – 28 Ιανουαρίου) έγιναν πανελλαδικά 2.768 αντικαπνιστικοί έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τη στιγμή που κατά το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2010 σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι δεν ξεπέρασαν τους 6.500.

Ωστόσο, η «επιστράτευση» της Δημοτικής Αστυνομίας για τους ελέγχους στο κάπνισμα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε ό,τι αφορά και την καταγραφή της πραγματικότητας. Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α., καλύπτεται από σύννεφα καπνού, οι ελεγκτές βρήκαν μόνο 249 παραβάτες.

Επιδεικνύοντας δε πρωτοφανή διάθεση επιείκειας έκοψαν μόνο 151 πρόστιμα στο σύνολο των 249 παραβάσεων!

Πάντως, το σύνολο των προστίμων για την τελευταία εβδομάδα ελέγχου είναι 91.850 ευρώ. Κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 160.400 ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να καταλογίζεται στη Θεσσαλονίκη όπου οι χρηματικές ποινές στους… θεριακλήδες έφτασαν τα 57.650 ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More