Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Εφιάλτης: Στο επίπεδο 6/7 κατατάχθηκε tο δυστύχημα της Φουκουσίμα

Μπορεί η φωτιά να έσβησε στο πυρηνικό αντιδραστήρα, μπορεί να φύσηξε άνεμος στέλνοντας τη ραδιενέργεια σε ΜΗ κατοικημένες περιοχές όμως η πληροφορία που αναμεταδίδει το BBC και δόθηκε στην δημοσιότητα από δημοσιογράφο του ιαπωνικού πρακτορείου Kyodo προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία.

'Οπως τον άκουσε να λέει σε συνάντηση με στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός Ναότο Καν είπε χαρακτηριστικά: "Η τηλεόραση μετέδωσε την είδηση για μια νέα έκρηξη. Ομως το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είχε ενημερωθεί για τουλάχιστον 1 ώρα!" Και πρόσθεσε: "Τι στο διάολο γίνεται;"

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τηρούν πλέον επικριτικότερη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Καν για τη διαχείριση της κρίσης, την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tokyo Electric Power (Tepco) για την ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά την πυρηνική κρίση.

Πιο πολύ κι από αυτό όμως, ανησυχία (αν όχι τρόμο) προκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας Αντρέ-Κλοντ Λακόστ, που κατέταξε το δυστύχημα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων και πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα 2 του σταθμού "δεν είναι πλέον αδιαπέραστο".

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας έσπευσε να διαψεύσει, θέλοντας να μην πανικοβάλει περισσότερο τους πολίτες, δεν αύξησε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη του δυστυχήματος της Φουκουσίμα.

Επιβεβαιώνοντας ότι ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού της Φουκουσίμα, η ΙΑΕΑ αποφάσισε να ορίζει ζώνη μη απαγόρευσης πτήσεων 30 χιλιομέτρων.

Παράλληλα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ συνέστησε σήμερα στο προσωπικό του και στις οικογένειές του που βρίσκονται στις δύο βάσεις του στην Ιαπωνία να λάβουν προφυλάξεις, όπως και να περιορίσουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, μετά τον εντοπισμό χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

«Η φύση των μέτρων αυτών είναι αυστηρώς προληπτική. Δεν αναμένουμε ότι θα ξεπεραστούν ουδόλως τα αμερικανικά ομοσπονδιακά όρια έκθεσης σε ακτινοβολία ακόμη κι αν δεν ληφθούν μέτρα προφύλαξης», διευκρινίζει ο έβδομος στόλος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Το χρονικό της τελευταίας έκρηξης
Η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα έσβησε λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος. Το περιστατικό προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, σπέρνοντας τον πανικό στην Ιαπωνία.

Αρκετές ώρες αργότερα, ο Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ ανακοίνωσε οτι, χάρη στους ανέμους, το ραδιενεργό νέφος δεν κατευθύνεται πλέον προς το Τόκιο αλλά έφυγε στον ωκεανό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό της Ιαπωνίας ή άλλων ασιατικών χωρών αλλά προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν και να οδηγήσουν πάλι το νέφος πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ρίξει νερό για να ψύξει τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 4 μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Από την έκρηξη δημιουργήθηκαν δύο οπές 8 εκατοστών στο κέντρο του τοίχου του εξωτερικού κτιρίου του αντιδραστήρα. Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό αέρα.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται πλέον σε πιθανή φθορά σε τμήμα του πυρήνα του αντιδραστήρα που είναι γνωστό ως δεξαμενή αποσυμπίεσης, το οποίο βοηθά στην ψύξη και παγιδεύει το μεγαλύτερο τμήμα του καισίου, του ιωδίου και του στροντίου στο νερό του αντιδραστήρα.

Δεν είναι σαφές ποια είναι η μορφή της βλάβης και των επιπτώσεών της στην ακεραιότητα του ατσάλινου κελύφους που καλύπτει την καρδιά του αντιδραστήρα.

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική κρίση.

"Αυξημένη ακτινοβολία, όπως αυτή που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ ή στους ιάπωνες εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό, δεν είναι πιθανόν να προσβάλει τον πληθυσμό", δήλωσε ο Λαμ τσινγκ-Γουάν, καθηγητής Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι εκρήξεις είναι πιθανόν να εκθέσουν τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα σε ακτινοβολία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο αναφερόμενος στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε ότι "υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό''.

Συνολικά σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό. Οι πιο πρόσφατες ήταν οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο.2 και Νο.4.

Την ίδια ώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More