Σύμφωνα με νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών που κάνουν ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κρασιού, μπίρας κ.α.) έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα γεροντικής άνοιας και αλτσχάιμερ.
Οι Γερμανοί επιστήμονες, αφού μελέτησαν 3.327 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών (με μέση ηλικία 80 ετών), επί χρονικό διάστημα τριών ετών, συμπέραναν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, βλάπτει τις νοητικές λειτουργίες και διευκολύνει την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου. Αντίθετα, αν η κατανάλωση είναι ήπια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νοητικής εκφύλισης.
Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατά 30% για άνοια και 40% για αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.
Παραμένει, πάντως, ακόμα αβέβαιο αν όλα τα είδη αλκοόλ έχουν σχεδόν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα ή αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ κρασιού, μπίρας και λοιπών αλκοολούχων ποτών. Μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως το κρασί φαίνεται να παρέχει τα περισσότερα οφέλη.
Δεν έχουν όμως όλοι οι ειδικοί παρόμοια γνώμη. Όπως δήλωσε στη βρετανική «Guardian» ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας του Imperial College του Λονδίνου Ντέιβιντ Νατ, αποτελεί μύθο η ιδέα ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ δεν βλάπτει τον οργανισμό, ενώ επεσήμανε ότι η βιομηχανία αλκοόλ αξιοποιεί κατάλληλα αυτή την πεποίθηση για να προωθήσει τα προϊόντα της. Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει ασφαλής δόση αλκοόλ» για μια σειρά από λόγους.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Νατ, το αλκοόλ είναι μια τοξίνη που σκοτώνει μικροοργανισμούς, γι’ αυτό χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων και την αποστείρωση των ιατρικών οργάνων. Από την άλλη, όπως υποστηρίζει, «τα υποτιθέμενα καρδιαγγειακά οφέλη μιας χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ σε μερικούς μεσήλικες δεν μπορούν να αποτελέσουν απόδειξη ότι το αλκοόλ είναι ωφέλιμο... Μέχρι να γίνουν τα κατάλληλα πειράματα, δεν έχουμε απόδειξη ότι το αλκοόλ ωφελεί την υγεία».
Παράλληλα, προσέθεσε, το αλκοόλ αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα, καρκίνο, έλκος κ.α., με συνέπεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 2,25 εκατ. άνθρωποι να πεθαίνουν ετησίως από αυτό.
Η σχετική μελέτη (μετα-ανάλυση 23 δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα διεθνώς) δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Age and Ageing» της Oxford University Press.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου