Άκρως δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εσόδων, ενόψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής, αλλά και της επόμενης αξιολόγησης της Τρόικα, που θα βάλουν στο μικροσκόπιο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Η παραίτηση Γεωργακόπουλου από την κεφαλή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του Κράτους υποβλήθηκε την ώρα που πρωθυπουργός και Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκονται στις Βρυξέλλες για το "μεγάλο παζάρι", ενώ σήμερα στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τα στοιχεία του α΄ διμήνου που δείχνουν τεράστια υστέρηση στην είσπραξη εσόδων, ύψους 750-800 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων που τέθηκαν στο Μνημόνιο Νο 4.
Τα έσοδα τον Φεβρουάριο κατέγραψαν περαιτέρω μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο, με την πτώση να φθάνει στο 9,5% σε ετήσια βάση. Υπάρχουν μάλιστα και εφορίες που καταγράφουν μείωση εσόδων έως και 70% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των μικρότερων εισπράξεων φόρου εισοδήματος (αφού ψαλιδίστηκαν στο μεταξύ μισθοί, δώρα, επιδόματα και θέσεις απασχόλησης).
Είναι ίσως ενδεικτικό ότι τα έσοδα από τα τελωνεία κατέγραψαν "βουτιά" 30%. Η εξέλιξη αυτή δείχνει τη μείωση των εισαγωγών στη χώρα και συνακόλουθα την μείωση των αγαθών που εισάγονται για να προωθηθούν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση τους επόμενους μήνες. Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε στη θεαματική αυτή μείωση και το πετρέλαιο θέρμανσης, τον ειδικό φόρο επί του οποίου εισέπραττε ολόκληρο πέρσι το κράτος (πριν τον επιστρέψει μετά μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ) ενώ τώρα των εισπράττει μειωμένο.
Ακόμη και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, που κινούνται καλύτερα από τους στόχους του προϋπολογισμού (λόγω της επιβολής του φόρου σε δικηγόρους, μηχανικούς κλπ) δεν καταφέρνουν να καλύψουν τη "μαύρη" τρύπα έναντι του ετήσιου στόχου να φθάνει στο πρώτο δίμηνο το. ευρώ.
Μ' αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ουσιαστικά η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου, που ζητεί επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για φέτος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου