Η άνοιξη ήρθε πιο νωρίς στην Αίγυπτο. Η ζωή επιστρέφει μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων και περίπου 400 νεκρούς που “θυσιάστηκαν” για ένα καλύτερο αύριο.
Η κυκλοφορία άρχισε ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητάς της που άρχισαν χθες. Μόνο σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους διαδηλωτές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν "ειρηνικά, ειρηνικά" καθώς έβλεπαν το στρατό να εισέρχεται στην πλατεία, ενώ λίγοι μεταξύ αυτών προέβαλαν αντίσταση. Ορισμένοι αξιωματικοί μίλησαν στους διαδηλωτές. Είπαν ότι σέβονται τα αιτήματά τους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.
Ωστόσο αρκετοί διαδηλωτές ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. "Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία", φώναζαν.
Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
"Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου. Ο στόχος του δεν είναι να μας βγάλει από την πλατεία. Πρέπει να απαντήσει στα αιτήματά μας", είπε ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα.
Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.
Οι στρατηγοί της Αιγύπτου εξανάγκασαν σε παραίτηση τον πρώην συνάδελφό τους Χόσνι Μουμπάρακ και επιμένουν ότι δεν ήρθαν για να μείνουν. Αβέβαιη είναι η επόμενη ημέρα στον αραβικό κόσμο καθώς η επιτυχία των αιματηρών εξεγέρσεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο άνοιξε την όρεξη σε μιμητές. Ο στρατός είναι ο φρουρός της Αιγύπτου. Δεν έβαψε τα χέρια του με αίμα πολιτών. Ολα δείχνουν ότι το πρωτοφανές πείραμα για το πρώτο δημοκρατικό αραβικό κράτος θα ξεκινήσει στην ευλογημένη από τον Νείλο χώρα. Το πού ακριβώς θα καταλήξει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
Oι διαδηλωτές, παρά τον ενθουσιασμό τους για την αποχώρηση του Μουμπάρακ, αντιλαμβάνονται ότι δεν διαθέτουν καμία χειροπιαστή εγγύηση για την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία. Πολλοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους ώσπου να ολοκληρωθεί η αλλαγή. Γνωρίζουν καλά ότι το μόνο αποτρεπτικό προς τυχόν επιθυμία των στρατιωτικών να γαντζωθούν στην εξουσία είναι να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Προς το παρόν πάντως η Αίγυπτος έχει βρει στο πρόσωπο του 75χρονου Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, πρώην υπουργού Αμυνας και νυν μεταβατικού προέδρου, τη χρυσή τομή. Προέρχεται από έναν θεσμό, τον στρατό, ο οποίος, αν και καθεστωτικός, δεν έχει αμαυρώσει την εικόνα του με την ανελευθερία και την πάταξη της αντιπολίτευσης- όλη την ευθύνη γι΄ αυτό φρόντιζε τις τελευταίες δεκαετίες να τη ρίχνει στο υπουργείο Εσωτερικών και στη μυστική αστυνομία.
Από τις 28 Ιανουαρίου, όταν στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους της χώρας, τηρεί προσεκτική στάση. Πολλοί αξιωματικοί μεσαίων βαθμίδων γύρω από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, την «καρδιά» των διαδηλώσεων, τις τελευταίες ημέρες συντάχθηκαν με τους διαδηλωτές. Ετσι ο Ταντάουι, αν και ηγείται των ενόπλων δυνάμεων από το 1991, ήταν πολύ πιο αποδεκτή προσωπικότητα για να αναλάβει τη μεταβατική προεδρία από τον Ομάρ Σουλεϊμάν, τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.
Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της νεότερης ιστορίας της Αιγύπτου ο στρατός είχε ξεκινήσει «με το δεξί». Μια ομάδα αξιωματικών, με επικεφαλής τον αυταρχικό αλλά χαρισματικό Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ανέτρεψε τον βασιλιά Φαρούκ, τον οποίο οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν μαριονέτα των Βρετανών. Εκτοτε οι ένοπλες δυνάμεις παρουσιάζονται σαν ανάχωμα προς τους ισλαμιστές- ο εγγυητής της σταθερότητας. Ενώ ο στρατός έχει διεισδύσει σε πολλές εκφάνσεις της οικονομίας, από την κατασκευή όπλων ως τα είδη σπιτιού, έχει καταφέρει να κρατηθεί έξω από τις κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση που έπλητταν το καθεστώς Μουμπάρακ.
Ο στρατός έχει βεβαίως την αμέριστη οικονομική και πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ως τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, εξαίρουν τη συγκρατημένη στάση των στρατιωτικών στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Είναι άλλωστε ο αγαπημένος τους στρατός από το 1979, όταν η Αίγυπτος- άλλη πρω τιά κι αυτή- υπέγραψε ειρήνη με το Ισραήλ και λαμβάνει κάθε χρόνο τεράστια αμερικανική βοήθεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου