Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Στους 125 οι νεκροί από τις βίαιες ταραχές - Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες αιγύπτιοι διαδηλωτές έχουν πλημμυρίσει και σήμερα το κέντρο του Καΐρου ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, την ώρα που η Δύση ζητάει «ομαλή μετάβαση προς την Δημοκρατία».

«Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ», γράφει ένα μεγάλο πανό στην πλατεία Ταχρίρ, όπου διαδηλωτές μοίραζαν φαγητό στους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί για να αποκαταστήσουν την τάξη μετά από έξι ημέρες βίαιων ταραχών που έχουν αφήσει πίσω τους 125 νεκρούς. Οι διαδηλωτές έχουν προκηρύξει γενική απεργία για σήμερα και μια πορεία «διαμαρτυρίας των εκατομμυρίων» για αύριο Τρίτη.

«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 ετών που βρίσκεται στην εξουσία. Την θέση αυτή κατείχε και ο Μουμπάρακ προτού γίνει πρόεδρος.

«Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει», φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές. Συνασπισμός της αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχουν οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στηρίζει τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Ελ Μπαραντέϊ απογοήτευσε την αντιπολίτευση επειδή παρέμεινε στο εξωτερικό αφότου εγκαινίασε, πέρυσι, εκστρατεία που ζητούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο. Αλλά μετά την επιστροφή του, την περασμένη Πέμπτη, στην πατρίδα έχει αναλάβει, λόγω διεθνούς κύρους, τον ρόλο της προσωπικότητας που ηγείται του κινήματος. Ζήτησε από τους Αιγύπτιους να κάνουν υπομονή, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή είναι θέμα ημερών. «Τώρα πιά δεν μπορεί να κάνουμε πίσω [...] αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Εχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα: το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο», είπε.

«Θέλουμε Δημοκρατία, όχι άλλους φαραώ», είπε στο πρακτορείο Reuters o 39χρονος Ραμί Ναμπίλ, επιχειρηματίας που πέρασε την νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ. Πολιτοφυλακές έχουν σχηματιστεί στις γειτονιές από κόσμο που προσπαθεί να προφυλάξει τα σπίτια και την περιουσία του από βανδαλισμούς. Ο νόμος και η τάξη, που κατέρρρευσαν το Σάββατο και την Κυριακή, όταν η αστυνομία αποσύρθηκε από τους δρόμους, έχει αρχίσει να αποκαθίσταται. Ο στρατός είναι ο τελευταίος πυλώνας του καθεστώτος Μουμπάρακ απέναντι στη λαϊκή εξέγερση που δεν εξασθενεί παρά την αιματηρή καταστολή, επισημαίνουν σήμερα τα κύρια άρθρα πολλών εφημερίδων. «Ο Αιγύπτιος πρόεδρος βρήκε δύο στρατηγούς που δέχθηκαν να αποτελέσουν εγγύηση για το καθεστώς του κάνοντας ένα «μπάλωμα» που δεν ξεγελά κανέναν», γράφει η γαλλική Liberation. «Αυτή τη φορά ο λαός αντιτάχθηκε, ενισχυμένος από το παράδειγμα της Τυνησίας. Όπως φαίνεται, ο στρατός κρατά στα χέρια του την τύχη της Αιγύπτου». «Το ερώτημα που ετέθη, χθες στην Τυνησία, αύριο στην Αίγυπτο ή αλλού, είναι το ερώτημα της μετάβασης», σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε όλες αυτές τις χώρες, οι στρατιωτικοί έχουν στα χέρια τους πολλά χαρτιά... η σύνεση θα υπαγόρευε οι στρατιωτικοί του Καΐρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Τύνιδα. Δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Αλλά μπορεί να αποτρέψει την αιματοχυσία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More