Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Υποχώρησαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τα έσοδα του ΙΚΑ

Τελεσίγραφο-έκκληση απευθύνει με επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος προς τους οφειλετες (ιδιώτες, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ , Δημοτικές Επιχειρήσεις και Γεωργικούς Συνεταιρισμούς) να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, ελπίζοντας να ενισχύσει τα ταμεία του οργανισμού, που έχουν αδειάσει από την υστέρηση εσόδων (υπολογίζεται ότι κατά το πρώτο τετράμηνο τα έσοδα υποχώρησαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της ανεργίας και της μείωσης μισθών).

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη (άρθρο 48 Ν.3943/2011 ΦΕΚ 66/τ.Α΄/31-3-2011) που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, η νέα ρύθμιση εισφορών προβλέπει ότι :

- Το σύνολο των οφειλών κεφαλαιοποιείται την 31.12.2010.
- Το σύνολο αυτής της οφειλής εξοφλείται με τη μηνιαία κατάθεση ποσού, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010 και υπό τον όρο ότι καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
- Το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται του 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και των 150 ευρώ σε μηνιαία βάση.
- Το ίδιο ποσοστό 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ το μήνα, ισχύει και για οφειλέτες που δεν απασχολούσαν μισθωτούς το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
- Οι εργοδότες που έχουν υπαχθεί σε προγενέστερες ρυθμίσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την παρούσα ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής τους, χωρίς ωστόσο να δύνανται να αξιοποιήσουν επιπρόσθετα τους ειδικούς όρους που ισχύουν στις παλαιότερες ρυθμίσεις.
- Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση και θα τηρούν τους όρους αυτής, θα χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, δίμηνης διάρκειας και χωρίς παρακράτηση, για κάθε χρήση.
- Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση και καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης και συγκεκριμένα:

α) η επιβολή κατάσχεσης (κινητής ή ακίνητης περιουσίας), τόσο κατά των περιουσιακών στοιχείων των Νομικών Προσώπων όσο και κατά των ατομικών περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων αυτών.

β) Η επιβολή κατάσχεσης εις χείρας τρίτου

γ) Η εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων περιουσιακών στοιχείων και

δ) ο πλειστηριασμός (έκδοση και προσδιορισμός προγράμματος) επί των ήδη κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Για οφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στην ρύθμιση και δεν θα καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, η εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είναι άμεση και χωρίς εξαίρεση.

Όσοι οφειλέτες δεν προλάβουν να αποπληρώσουν την οφειλή τους μέχρι την 31/12/2012 δύναται να υπαχθούν, για το υπόλοιπο της οφειλής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3863/2010 (36 έως 48 δόσεις).

Η ρύθμιση, σύμφωνα με το διοικητή, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο Ίδρυμα να προχωρήσει ακόμα και σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες ασφαλιστικές εισφορές ενσωματώνουν ως ένα βαθμό και την απώλεια εσόδων που προκαλεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και η αδήλωτη εργασία.

Πάντως, παρά τις προσδοκίες της διοίκησης, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων του ιδρύματος υποστηρίζουν ότι η ρύθμισή εως τώρα έχει αποφέρει μηδαμινά αποτελέσματα, καθώς έχουν προσέλθει για διακανονισμό μόνο 1.000 από τους 380.000 οφειλετες .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More