Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

9.173 «ξέχασαν» ότι είχαν σημαντικά ακίνητα

Συστηματικούς φορολογικούς ελέγχους ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εντοπιστούν και να καταβάλουν τις όφειλες τους μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας και ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Οι πέντε ομάδες εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής προχωρούν στον καθορισμό των κριτηρίων επικινδυνότητας βάσει των οποίων θα επιλέγονται, δειγματοληπτικά, όσοι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα, με διαδικασίες «εξπρές». Ο κατάλογος αυτός αναμένεται να εκδοθεί και να αποσταλεί στις εφορίες και το Σ.Δ.Ο.Ε., ενώ στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν:

• Επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος - βάση 2009) και όλες οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ.

• 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ, οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.

• Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση.
• Όσοι εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της περαίωσης (περίπου 60.000 επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ).

Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με τις ομάδες εργασίας, βασίζονται στη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα, όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων κ.ά..

Πέρα από τον καθορισμό του καταλόγου των «υπόπτων», οι ομάδες εργασίες προτείνουν στο υπουργείο να προχωρήσει και στις εξής δράσεις:

α) προσωρινοί έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα,

β) έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα),

γ) κλήση για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από κατέχοντες ακίνητα έπειτα από αγορά και μη δηλώσαντες την αξία απόκτησής τους με τη σχετική δήλωση εισοδήματος,

δ) κλήση για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φυσικών προσώπων οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη.

Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτείνεται άμεσος έλεγχος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More