Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Προσφυγή κατοίκων της Σαντορίνης στο ΣτΕ για το Sea Diamond

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του «Sea Diamond» στο λιμάνι Αθηνιός στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κάτοικοι, οικολογικοί και τοπικοί φορείς του νησιού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την προσφυγή τους ζητούν την ακύρωση της άρνησης των υπουργών Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων, όπως και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας να ανελκύσουν το «Sea Diamond» - η παραμονή του οποίου στο βυθό προκαλεί «μείζονα και πολλαπλή βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος η οποία επιδεινούται διαρκώς …και εκ της συνεχιζόμενης διαρροής επιβλαβών ουσιών εκ του πλοίου στη θάλασσα».

Η βύθιση του «Sea Diamond» ξεκίνησε στις 5 Απριλίου του 2007, όταν το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας «Louis Hellenic Cruises» προσέκρουσε σε ξέρα στον όρμο των Φηρών της Σαντορίνης και κατέληξε στην τελική βύθισή του στον όρμο του Αθηνιού, 10 χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης.

Το κρουαζιερόπλοιο, χωρητικότητας 22.412 τόνων, μετέφερε 1163 επιβάτες και 391 μέλη του πληρώματος. Από το ναυάγιο σώθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, εκτός από δύο Γάλλους, έναν πατέρα και την κόρη του.

Μέχρι σήμερα, το «κουφάρι» του πλοίου «κρέμεται» γαντζωμένο από την προπέλα σε βράχο. Στην περιοχή της βύθισης του «Sea Diamond», η επιφάνεια της θάλασσας και οι ακτές τελούν υπό συνεχή καθαρισμό και χρησιμοποιούνται πλωτά φράγματα για τη μη διασπορά της επιφανειακής ρύπανσης καθώς συνεχίζουν και αναβλύζουν έλαια, χημικά και πετρελαιοειδή.

Τώρα, κάτοικοι και φορείς της περιοχής ζητούν με την προσφυγή τους στο ΣτΕ την ανέλκυση του πλοίου, επικαλούμενοι την ελληνική και διεθνή νομοθεσία η οποία υποχρεώνει το ελληνικό κράτος να αποκαταστήσει τη βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ακόμη και αν οι υπεύθυνοι του ναυάγιου κωλυσιεργούν.

Στην προσφυγή τους, υποστηρίζουν ότι κανένας αρμόδιος κρατικός φορέας δεν προέβη στις αναγκαίες ενέργειες για την ανέλκυση του ναυαγίου, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις ημεδαπών και αλλοδαπών οίκων για το κόστος απαντλήσεως των καυσίμων και πετρελαιοειδών του «Sea Diamond» και του κόστους ανελκύσεως του.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα έχουν ζητήσει από τον Οκτώβριο του 2010 από τα αρμόδια υπουργεία, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας την άμεση ανέλκυση του «Sea Diamond», χωρίς όμως να έχουν λάβει καμία απάντηση. Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο Θ. Πάγκαλος που – όπως αναφέρουν οι προσφεύγοντες - δήλωσε ότι αναρμόδιος.

Την προσφυγή υπογράφουν η «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης», το «Αρχιπέλαγος – Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, η Κοινότητα Οίας και εννέα κάτοικοι της Σαντορίνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More