Την ώρα που η κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις οι βουλευτές βρίσκουν τρόπους να αυξάνουν το μισθό τους. Το παράδειγμα με τους πενήντα βουλευτές που μετέχουν στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, οι οποίοι συμπλήρωσαν το σταθερό εισόδημα του Ιανουαρίου με άλλα 2.880 ευρώ, είναι ενδεικτικό.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή πραγματοποίησε δεκαπέντε συνεδριάσεις κατά τον περασμένο μήνα από τις οποίες πληρώθηκαν οι δώδεκα (οι τρεις συνεδριάσεις που δεν πληρώθηκαν ήταν αυτές κατά τις οποίες φιλοξενήθηκαν εξωκοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι).
Αν λοιπόν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των συνεδριάσεων με τα 240 ευρώ που αντιστοιχούν στο ποσό που λαμβάνει ο κάθε βουλευτής (πλην αυτών του ΚΚΕ οι οποίοι καταθέτουν το ποσό στο ταμείο του κόμματος) για κάθε συνεδρίαση τότε ως αποτέλεσμα βγαίνει ένας δεύτερος μισθός υψηλόβαθμου υπαλλήλου.
Πάντως, η τακτική των επιτροπών ως μέσο για την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών δεν αποτελεί νέα εφεύρεση. Εξακολουθεί όμως να ακολουθείται με ζήλο από αρκετούς βουλευτές παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, στο πλαίσιο των δραστικών περικοπών ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ που επέφερε στον προϋπολογισμό του κοινοβουλίου, προέβλεψε και μείωση του συγκεκριμένου ποσού κατά 15% (ήταν 280 ευρώ και έπεσε στα 240 ευρώ).
Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες επιτροπές που λειτουργούν στο κοινοβούλιο έχουν ουσία και παράγουν έργο, καθώς γίνεται επεξεργασία των νομοσχεδίων και μεταφέρονται οι απόψεις τόσο των επαγγελματικών, όσο και των κοινωνικών ομάδων. Για τον λόγο αυτό η διακοπή τους θα δημιουργούσε τεράστιο κενό στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Αυτό όμως που θα μπορούσε να γίνει είναι να ζητηθεί από τους βουλευτές - των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται σε 6.280 ευρώ καθαρά - να μην τους χορηγείται η σχετική αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτές, έως ότου τουλάχιστον βγει η χώρα από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Αυτό δηλαδή που έπραξαν τα μέλη των τριών εξεταστικών επιτροπών και της μιας προανακριτικής που συστάθηκαν για σκάνδαλα Siemens, Ομολόγων και Βατοπεδίου των οποίων οι έρευνες μπορεί να μην ικανοποίησαν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, όμως δεν επιβάρυναν και τα δημόσια ταμεία.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές που κανονικά θα αποζημιώνονταν με 240 ευρώ έκαστος για κάθε συνεδρίαση (μόνο για την Siemens το κονδύλι για τις αποζημιώσεις θα ανερχόταν σε 474.240 ευρώ) δήλωσαν πως «παραιτούνται» των συγκεκριμένων προνομίων.
Η πράξη των συγκεκριμένων βουλευτών είχε τύχει της ηθικής επιβράβευσης του κ. Πετσάλνικου. Μάλιστα η κίνηση του προέδρου ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προσπάθεια να δείξει και στους υπόλοιπους βουλευτές να πράξουν αναλόγως και να παραιτηθούν από τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου