Να ενισχύσει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ζητά από την Τουρκία, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Με επιστολή του, που απευθύνει προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για τη στήριξη και ενίσχυση των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι έχουν πραγματοποιηθεί, κάποια θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Επίτροπος εκφράζει την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έχει λάβει, μέχρι τώρα, η τουρκική κυβέρνηση, για την προστασία των τόπων λατρείας και την ενίσχυση της θρησκευτικής ελευθερίας των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων. Υπογραμμίζει, όμως, ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και επαναλαμβάνει, παλαιότερη έκκλησή του, για να ανοίξει πάλι η Σχολή ενώ, παράλληλα, καλεί την τουρκική κυβέρνηση, να άρει τους όποιους περιορισμούς έχει επιβάλει στην εκπαίδευση του κλήρου στην Τουρκία, περιλαμβανομένων και των Αρμένιων κληρικών.
Εκφράζει, ακόμη, την έντονη ανησυχία του, για την καθυστέρηση που επιδεικνύει η Τουρκία, στην εκτέλεση των τελεσίδικων καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και έχουν εκδοθεί εναντίον της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από το 2007, τονίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ, το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Τουρκία, διότι απέτυχε να διασφαλίσει αντικειμενικότητα, πολυφωνία και σεβασμό, στη θρησκευτική διδασκαλία στα τουρκικά σχολεία, δικαιώνοντας Αλεβίτες γονείς και ακόμη ο ίδιος δεν έχει λάβει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το ποια μέτρα ελήφθησαν από τις αρχές, για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας με τη συγκεκριμένη απόφαση.
Οπως προκύπτει από την επιστολή, ο Επίτροπος έχει ζητήσει, επίσης, συμπληρωματικές πληροφορίες, για τα μέτρα που σχεδιάζονται να ληφθούν για την άρση της μη αναγνώρισης των τόπων λατρείας των Αλεβιτών και για την αντιμετώπιση της έλλειψης οικονομικής βοήθειας στη συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα.
Τέλος, ο κ. Χάμαρμπεργκ υπενθυμίζει ότι, το 2010 η Τουρκία καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, επειδή, με την νομοθεσία της, επιβάλλει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου