Τελεσίγραφο, έως το καλοκαίρι, έδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση για να αρχίσουν να λειτουργούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση των αποδοχών, επισημαίνοντας τα σημεία στα οποία διαφωνούν με το νόμο του υπουργείου Εργασίας .
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να περιοριστεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, να μην υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης των επιχειρήσεων με τα κλαδικά συνδικάτα τα οποία θα αρνηθούν πιο εύκολα τις νέες συμβάσεις, ενώ διαφωνούν με το ρόλο του εποπτικού συμβουλίου το οποίο έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένες αμοιβές . Αν παρόλα αυτά εξακολουθεί να καθυστερεί η υπογραφή των συμβάσεων , ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σερβάας Ντερούζ προειδοποίησε ότι ο νόμος θα τροποποιηθεί.
Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με την Τρόικα για το θέμα των συμβάσεων και συμπληρώνει "Η πορεία της υλοποίησης θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται συνεχώς από το υπουργείο ώστε να διευκολυνθούν οι εταίροι.
Το υπουργείο υπό τη πίεση του τελεσίγραφου θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των εταίρων ενώ θα ζητήσει να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα από το πρωτοδικείο οι αιτήσεις για ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων που θα διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τις μειώσεις μισθών.
Στην πράξη πάντως η αγορά εργασίας και ιδίως οι μικρές επιχειρήσεις προχωρούν σε μειώσεις μισθών έως και 20% , μέσω του ελαστικού ωραρίου καθώς και με την εφαρμογή της εκ περιτροπής απασχόλησης ενώ πολλοί εργοδότες στρέφονται στις ατομικές συμβάσεις τις οποίες υπογράφουν οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της απόλυσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου