Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η λίμνη Κάρλα, σύμφωνα με την ειδική γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη.
«Το πρόβλημα της λίμνης Κάρλας δημιουργήθηκε μετά την αποξήρανση της αρχικής λίμνης, που ήταν ένας βιότοπος 130.000 στρεμμάτων, με 430.000 πτηνά συνολικό πληθυσμό. Χίλιες οικογένειες ζούσαν από την αλιεία, όμως το 1962 ξεκίνησε η αποξήρανσή της. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα επιδεινώθηκαν, όπως και η κατάσταση του εισοδήματος του τοπικού πληθυσμού και έτσι αποφασίστηκε η ανασύσταση της λίμνης. Η λίμνη άρχισε να γεμίζει το 2009 και μέσα στο 2010 σημειώθηκαν δύο περιστατικά με νεκρά ψάρια» αναφέρει η κυρία Καραβασίλη.
Κοινό χαρακτηριστικό των λιμνών αυτών είναι ότι έχουν δεχθεί αστικά λύματα, βιομηχανικά απόβλητα, γεωργικές εκπλύσεις από τα λιπάσματα.
«Ο συνδυασμός αυτός ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών που παράγουν τοξίνες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει στην Κάρλα ένα κοκτέιλ τοξικών μικροοργανισμών» σημειώνει, από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Μουστάκα.
Το πρώτο ζητούμενο είναι ο σωστός συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα.
Μετά τη σύσκεψη στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, επιχειρείται μια πρώτη καταγραφή προτάσεων.
Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Μαΐου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου