Πτωτική τάση, ανάλογη της ποσότητας των αλιευμάτων του, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο στόλος των επαγγελματικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Κρήτη.
Ο αριθμός των επαγγελματιών ψαράδων φαίνεται να λιγοστεύει την ίδια στιγμή που παρουσιάζεται και πτώση της παραγωγής. Μια από τις αιτίες, πέρα από τη μείωση του αντικειμένου, φαίνεται να είναι και οι αποσύρσεις επαγγελματικών σκαφών που συνεχίζουν να επιδοτούνται.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αλιείας και της ιχθυολόγου κας Μαργαρίτας Μπαρμπούνη, το 1992 στα Χανιά δραστηριοποιούνταν 452 επαγγελματικά σκάφη. Από αυτά τα 12 ήταν διάφορες κατηγορίες 'γρι - γρι', 3 τράτες, 12 μηχανότρατες. Λίγα χρόνια μετά το 1995 ο αριθμός των σκαφών που είχαν καταμετρηθεί ήταν 418, από αυτά 7 'γρι - γρι' και 5 μηχανότρατες.
Το 1998 ο αριθμός των επαγγελματικών σκαφών συνεχίζει να μειώνεται φτάνοντας τα 407, ενώ το 2008 είχαν καταμετρηθεί 342 επαγγελματικά σκάφη.
'Με το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2000 - 2007 διαγράφηκαν περίπου 50 σκάφη από το κοινοτικό αλιευτικών σκαφών. Σήμερα υπάρχουν στα Χανιά 355 σκάφη στα διάφορα λιμάνια του Νομού. Σε εφαρμογή βρίσκεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007 - 2013 από το οποίο μέχρι τώρα έχουμε 14 αιτήσεις για απόσυρση. Το πρόγραμμα θα ισχύσει μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2011', αναφέρει η ιχθυολόγος.
'Και η αλιεία έχει πληγεί οικονομικά εδώ και χρόνια για αυτό και έχει μειωθεί ο αριθμός των σκαφών. Τώρα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο περισσότερος κόσμος έχουμε και μείωση της ζήτησης του ψαριού', δηλώνει στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Βαγγέλης Γάβαρης, πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Νέας Χώρας, που αριθμούν περίπου 150 μέλη. Αναφορικά με τους βασικούς λόγους της μη ενασχόλησης με τη θάλασσα ο επαγγελματίας παρατηρεί πως 'κακά τα ψέματα τα αλιευτικά αποθέματα πλέον είναι πάρα πολύ λίγα. Για αυτό και πολλοί βρήκαν την ευκαιρία με την απόσυρση και τράβηξαν έξω τα σκάφη τους. Για ένα σκάφος π.χ. 100 GT (σ.σ. μονάδα μέτρησης ανάλογη των παλιών κόρων) μπορεί να πάρει και 1 εκατ. ευρώ'.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου