Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Οι αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου

Σύλληψη του υπόχρεου με την διαδικασία του αυτοφώρου σε διάστηµα 20 µηνών από την τέλεση του αδικήματος, για μη απόδοση φόρου έως 75.000 ευρώ, και σύλληψη σε διάστηµα 5 χρόνων για τη μη απόδοση φόρου άνω των 75.000 ευρώ, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης φαίνεται ότι βρήκαν την «χρυσή τομή» για τις ποινές που θα επιβάλλονται στους φοροφυγάδες κατέληξαν σε «φόρμουλα» για το πώς η φοροδιαφυγή θα μετατραπεί από στιγμιαίο σε διαρκές αδίκημα. Ο φοροφυγάς θα µπορεί να συλληφθεί σε χρόνο που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του προβλεπόµενου χρόνου παραγραφής του αδικήµατος.

-Αν δηλαδή πρόκειται περί πληµµελήµατος, η σύλληψη μπορεί να γίνει μέσα στους πρώτους 20 µήνες από την παρέλευση της τετράµηνης προθεσµίας που έχει στη διάθεσή του ο φορολογούμενος για την καταβολή της
-Αν πρόκειται περί κακουργήµατος, το οποίο παραγράφεται στη 15ετία, επί πέντε χρόνια θα ισχύει η δυνατότητα των διωκτικών αρχών να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στο αυτόφωρο.

Οι έλεγχοι
Για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των ελεγκτών για την επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων.

Οι ποινές
Το τελικό σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού προκειμένου να προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη, φορολογικό διαμεσολαβητή αλλά και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι ποινικές διατάξεις αλλά και αυτές που θα οδηγήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ορίζουν ότι:

– Δεν επιτρέπεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του κράτους. Επίσης δεν επιτρέπεται η μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής εάν δεν καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι.

– Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα κ.λπ.) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

– Αυξάνεται το ποσοστό από 25% στο 50% του φόρου και των προστίμων προκειμένου να μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.


Το φορολογικό απόρρητο
Με άλλη ρύθμιση αίρεται το φορολογικό απόρρητο:
α) των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ),

β) για περιπτώσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More