Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία στην αυλή της Θεσσαλονίκης

Η διαδρομή Πανόραμα – Χορτιάτης – Αγ. Βασίλειος, είναι μια μικρή διαδρομή λίγων μόνο χιλιομέτρων με μια απρόσμενη μετάβαση από την πόλη στη φύση. Βγαίνοντας από τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης που φτάνει πια ως το Πανόραμα, το τοπίο αλλάζει απότομα και γίνεται απόμακρο και ορεινό, έρημο και γαλήνιο σε μια διαδρομή που νιώθεις πολύ γρήγορα ότι έχεις αποκοπεί από την πόλη και έχεις κρυφτεί από όλους.

Κι ενώ βρίσκεσαι μέσα στα βουνά, μετά από μια στροφή, νιώθεις την αναπνοή σου να κόβεται από την έκπληξη. Σα να τρυπάς το βουνό και βγαίνοντας από την άλλη μεριά, βρίσκεσαι ξάφνου μπροστά σε μια θέα σαν από αεροπλάνο. Και κάτω, μπροστά σου, στα πόδια σου η λίμνη Κορώνεια. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές, τόσο κοντά στην πόλη, τόσο κοντά στη φύση, μαγική και εξαίσια…

Κάθε φορά που έκανα αυτή τη διαδρομή περίμενα σα παιδί να νιώσω αυτή την έκπληξη, σα καινούρια, σα να μην ήξερα, σα να ένιωθα πρώτη φορά αυτή την ξαφνική αίσθηση του αεροπορικού ύψους στην κορυφή του βουνού και κάτω το αντικατόπτρισμα της λίμνης.

Δε θα ξεχάσω όμως ποτέ και μια άλλη μοναδική στιγμή, λίγα χρόνια πριν, στο γύρισμα αυτής της μαγικής στροφής, όταν, εκείνο το ζεστό καλοκαίρι, μέναμε όλοι κατακεραυνωμένοι, καθώς η λίμνη δεν υπήρχε πια πουθενά! Δε θυμάμαι να έχω νιώσει άλλη φορά έτσι, όχι από φυσιολατρία, όχι από οικολογική ανησυχία, αλλά από μια αίσθηση απρόσμενης και απίστευτης καταστροφής!

Στα επόμενα λίγα χρόνια η Κορώνεια έγινε «πεδίο μάχης». Λίγο νερό ξαναεμφανίστηκε, λίγα μόνο εκατοστά λένε οι επιστήμονες και οι κάτοικοι, αλλά η λίμνη δεν είναι πια λίμνη. Επί τόσα χρόνια άλλωστε τη μεταχειριστήκαμε απλά ως βόθρο. Εκεί έπεφταν και πέφτουν ακόμα τα λύματα μιας ολόκληρης πόλης όπως ο Λαγκαδάς, εκεί πέφτουν τα απόβλητα από τις γύρω βιομηχανίες, με τα τοξικά και τα βαρέα μέταλλα.

Και σα να μην έφτανε αυτή η κακοποίηση, η λίμνη που με περισσή ευκολία χρησιμοποιήθηκε ως βόθρος, έδωσε το νερό της και για όλη τη γύρω περιοχή, για να την ποτίσει μέσα από 2.500 παράνομες γεωτρήσεις. Δεν απέμεινε τίποτα. Λίγα εκατοστά μολυσμένου νερού, γη καταπατημένη που πλέον καλλιεργείται (λάφυρο για κάποιους «τυχερούς»!) και μια οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Και ξάφνου τώρα, έρχονται θυμωμένοι οι Ευρωπαίοι να μας τιμωρήσουν για την καταστροφή που φέραμε στον τόπο μας! Σα να ενδιαφέρονται αυτοί περισσότερο από μας! Πόσο ειρωνικό και πόσο τραγικό! Καταστρέφουμε μόνοι μας τον τόπο μας, οι Ευρωπαίοι μας δίνουν τα εργαλεία, τη νομοθεσία, την τεχνογνωσία, ακόμα και τα χρήματα για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που κάναμε εμείς οι ίδιοι, κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα και πονηρά, προσπαθώντας να τους ξεγελάσουμε, κερδίζοντας λίγο ακόμα χρόνο για παράνομη άρδευση, για ανεξέλεγκτα λύματα, για λίγα στρέμματα καταπάτησης ακόμα…
Σχέδια, πλάνα, master plans και… minor plans, σχέδια επί χάρτου, εξαγγελίες και τυμπανοκρουσίες… Και από ουσία μηδέν.

Τα ψέματα τέλειωσαν, η περίοδος χάριτος έληξε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει πίσω τα λεφτά της που έδωσε για να ξαναγίνει λίμνη η λίμνη και δεν έγινε τίποτα. Είναι πολύ απλό. Πήραμε λεφτά και δε κάναμε τίποτα. Τώρα πρέπει να τα επιστρέψουμε και το πιθανότερο είναι να πληρώσουμε και ένα γερό ημερήσιο πρόστιμο για την απραξία, την αδράνεια και την κοροϊδία χρόνων…

Τα χρήματα θα γυρίσουν πιθανώς πίσω. Το νερό στη λίμνη όμως όχι. Το πρόστιμο στην ΕΕ θα το πληρώσουμε ως χώρα κατά πάσα πιθανότητα, αλλά για το οικολογικό έγκλημα και την καταστροφή στον τόπο μας δε θα πληρώσει μάλλον κανείς…

Υ.Γ.: Η Κορώνεια με νούμερα:
· Δεκαετία του 1970 : 45.000 στρέμματα, 5 μ. μέσο βάθος, η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση.
· Τελευταία δεκαετία: 10.000 στρέμματα και μέσο βάθος 0,5-1 μέτρο.
· 1995: Τελευταία εμφάνιση ψαριών.
· Καλοκαίρι του 1999 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος): Η λίμνη αποξηράνθηκε εντελώς. Τα επόμενα χρόνια πήρε κάποια ποσότητα νερού. To 2008 αποξηράνθηκε για μια ακόμη φορά.
· Καλοκαίρι του 2007: 30.000 νεκρά πουλιά
· 2500 παράνομες γεωτρήσεις γύρω από τη λίμνη
· Στην Κορώνεια διοχετεύονται:
· Τα αστικά λύματα της πόλης του Λαγκαδά και ακόμα 11 οικισμών (χωρίς βιολογικό καθαρισμό)
· Τα απόβλητα 30 περίπου βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων χωρίς επεξεργασία
· 1999: Πρώτο στρατηγικό σχέδιο, 44 εκατ. ευρώ
· 2005: Δεύτερο στρατηγικό σχέδιο, με αρχικά 20 εκατ. ευρώ

ΛΙΑΝΑ ΓΟΥΤΑ
-Πρόεδρος Παραρτήματος Θεσ/νίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής
-Χημ.Μηχ, Σύμβουλος Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης

ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ: το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο aixmi.gr στις 16/02 από την Κα Λιάνα Γούτα και μας αρέσει να βλέπουμε νέους ανθρώπους με περιβαλλοντική ευαισθσία. Είμαστε πάντα εδώ για να δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για το περιβάλλον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More