Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ρύποι - δηλητήριο σε Φλώρινα, Κοζάνη

Αέρα... Μιλάνου αναπνέουν οι κάτοικοι δύο χωριών της δυτικής Μακεδονίας, όπου τα ορυχεία και τα εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν κάνει αβίωτη τη ζωή των κατοίκων τους.

Οι πλέον πρόσφατες έρευνες από το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έδειξαν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Ακρινή Κοζάνης και τους Αγίους Ανάργυρους Φλώρινας είναι σε χειρότερα επίπεδα σε σχέση με μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου!

Οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία μικροσωματιδίων φτάνουν τα 54 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στους Αγ. Ανάργυρους και τα 41 στην Ακρινή, επίπεδα που είναι ανάλογα ή και μεγαλύτερα από αυτά που έχουν καταγραφεί σε Αθήνα, Μιλάνο, Τόκιο και Σάο Πάολο! Η παρουσίαση αυτών των στοιχείων εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο τον λόγο εγκατάλειψης των δύο χωριών. Οπως έγινε γνωστό τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κάτοικοι των δύο χωριών θα μετεγκατασταθούν, με έξοδα της ΔΕΗ, μέσα στην επόμενη οκταετία.

Το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αξιολόγησε τα δεδομένα των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το 2010 από τους 15 σταθμούς που λειτουργούν τόσο το ίδιο το Κέντρο όσο και η ΔΕΗ στον ενεργειακό άξονα Φλώρινα - Αμύνταιο - Πτολεμαΐδα - Κοζάνη. Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά του προβλήματος που υπάρχει. Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οδηγία για τις συγκεντρώσεις σωματιδίων ορίζει ότι οι υπερβάσεις τους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 9,6% του συνολικού αριθμού των μετρήσεων ανά έτος, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 43% στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, το 42% στη Φλώρινα, το 31% στην Πτολεμαΐδα και το 30% στην Ακρινή Κοζάνης.

Επικίνδυνη τέφρα

«Η γειτνίαση με τα λιγνιτικά κοιτάσματα της ΔΕΗ και οι εκτεταμένες αποθέσεις τέφρας είναι οι βασικοί λόγοι των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Ακρινής και των Αγίων Αναργύρων», υποστηρίζει ο Σταμάτης Ζώρας, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου «Οργάνωση Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα» του Κέντρου Περιβάλλοντος.

Πέρα από τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, ως προϊόντων καύσης στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την ατμόσφαιρα των περιοχών είναι ο ρόλος των ορυχείων, στα οποία εξορύσσονται τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών και λιγνίτη (περίπου ένα εκατομμύριο κ.μ. υλικών/ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας). Αυτές μεταφέρονται με ακάλυπτα φορτηγά, που κάνουν συχνές διελεύσεις με μεγάλες ταχύτητες σε χωμάτινες επιφάνειες στα όρια του οικισμού, χωρίς την αναγκαία διαβροχή.

Οι επιδημιολογικές έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έχουν τεκμηριώσει την ύπαρξη βραχυχρόνιων συνεπειών στην υγεία από τις υψηλές συγκεντρώσεις εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων, όπως επιδείνωση του άσθματος, αύξηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων όπως βήχας και πόνοι στην αναπνοή, χρόνια βρογχίτιδα, επιδείνωση καρδιολογικών προβλημάτων, ενώ σχετίζονται και με την εμφάνιση καρκίνου.

Ακρινή Κοζάνης

Η Ακρινή Κοζάνης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη, αλλά και από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγιος Δημήτριος. Η τέφρα σχηματίζει βουνά γύρω από το χωριό, που πνίγεται στους ρύπους καθημερινά. «Αν δεν το δει κάποιος, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Το χωριό βρίσκεται κυριολεκτικά περικυκλωμένο από αποθέσεις τέφρας και άγονων υλικών, προερχόμενων από τη διάνοιξη του ορυχείου της ΔΕΗ. Η ατμόσφαιρα, ειδικά στο χωριό, είναι ασφυκτική», εξηγεί ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος της Ακρινής. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής, Παύλος Πουτογλίδης, επιμένει στην άμεση εφαρμογή του σχεδίου της μετεγκατάστασης, τόσο για λόγους υγείας και ποιότητας ζωής όσο και για λόγους επιβίωσης των κατοίκων.

Η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης 7.500 στρεμμάτων τα επόμενα χρόνια (ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τα πρώτα 1.500) και θα φτάσει μέχρι και τις σταβλικές εγκαταστάσεις του χωριού. «Οι εργασίες του ορυχείου θα φτάσουν κυριολεκτικά 20 μέτρα από τα όρια του χωριού και δεν θα μείνει καθόλου καλλιεργήσιμη γη», προειδοποιεί. Η ΔΕΗ έχει απαλλοτριώσει περίπου 6.000 από τα 19.000 στρέμματα της Ακρινής και, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το σύνολο της γεωργικής γης θα απαλλοτριωθεί το 2016.

Αγιοι Ανάργυροι Φλώρινας

Στους Αγίους Αναργύρους του δήμου Αμυνταίου, το πρόβλημα της ποιότητας του αέρα και οι ρωγμές στα σπίτια των κατοίκων είναι οι βασικές αιτίες που οι 400 κάτοικοι θα αναγκαστούν να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.

Σε αυτό το χωριό παρατηρήθηκε το 2010 η μεγαλύτερη ετήσια τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων: 54 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που η ανώτατη επιτρεπτή τιμή που ορίζει η οδηγία της Ε.Ε. είναι 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Επιπλέον, οι υπερβάσεις της μέσης τιμής συγκεντρώσεων έφτασαν τις 152 για το 2010.

Κάποια από τα σπίτια των κατοίκων έχουν κριθεί ακατάλληλα από τη νομαρχία Φλώρινας και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν. Οι ρωγμές στα σπίτια αποτέλεσαν για χρόνια σημείο σύγκρουσης μεταξύ κατοίκων και ΔΕΗ, με την τελευταία να τις αποδίδει άλλοτε σε σεισμικά ρήγματα και άλλοτε σε αγροτικές γεωτρήσεις. Ωστόσο, το 2009 το ΑΠΘ δημοσίευσε την τελική μελέτη για τα αίτια που προκαλούν τα ρήγματα στα σπίτια. Οι ερευνητές διατύπωναν ξεκάθαρα ότι η αιτία ήταν η αλλαγή εδαφολογικών δεδομένων που προκλήθηκε από τις αντλήσεις της ΔΕΗ.

«Το χωριό μικραίνει. Κάποτε οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούσαν τους 1.000, τώρα έχουν απομείνει μόλις 400, οι οποίοι ζουν σε σπίτια έτοιμα να καταρρεύσουν. Οι περισσότεροι φεύγουν και ψάχνουν αλλού πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 10.000 στρέμματα που ανήκαν κάποτε στο χωριό έχουν απομείνει λιγότερα από 2.000 λόγω των απαλλοτριώσεων, είναι εύκολο να καταλάβει ότι έχει πληγεί σοβαρά και η οικονομική ζωή του χωριού», τονίζει ο Γιώργος Τσισμαλίδης, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων.
real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More