Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Καντάφι: Δεκτός ο "χάρτης πορείας"

Το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έκανε δεκτό τον "χάρτη πορείας" που πρότεινε η Αφρικανική Ενωση (AU) προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση στη Λιβύη, δήλωσε χθες Κυριακή ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

"Η αντιπροσωπεία του αδελφού ηγέτη (Καντάφι) δέχθηκε τον χάρτη πορείας όπως τον παρουσιάσαμε", δήλωσε ο Ζούμα σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο από την κατοικία Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της AU Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο χάρτης πορείας που πρότεινε η Ένωση προβλέπει "την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων", τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου "μεταξύ των πλευρών" ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν "οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη".

Από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, θα εξετάσουν το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης που έχει ως στόχο την κατάπαυση του πυρός, αλλά επιμένουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός τους.

"Ο λιβυκός λαός το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά θα εξετάσουμε την πρόταση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντήσουμε", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Γκεριάνι.

Τις δηλώσεις τις έκανε πριν από την άφιξη της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.

Ο Γκεριάνι είπε ότι εξεπλάγη από τα σχόλια του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα ταξιδέψει με τους άλλους αφρικανούς ηγέτες στη Βεγγάζη.

"Διερωτόμαστε γιατί δεν έρχεται ο πρόεδρος Ζούμα", είπε ο Γκεριάνι.

Ο Ζούμα είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα ότι η όποια κατάπαυση του πυρός προϋποθέτει την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους δρόμους και την ελευθερία της έκφρασης.

"Ο λαός πρέπει να επιτρέπεται να βγαίνει στους δρόμους για να εκφράζει την άποψή του και οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στις μονάδες τους", δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Αν οι πολίτες είναι ελεύθεροι να βγαίνουν και να διαδηλώνουν στην Τρίπολη, τότε εντάξει. Φαντάζομαι ότι ολόκληρη η Λιβύη θα απελευθερωθεί μέσα σε λίγα λεπτά".

Ο Αμπντουλμολάχ είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα είχαν συνάντηση στην πρωτεύουσα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναμένεται να μεταβούν εντός ωρών στη Βεγγάζη.

Κατά τη χθεσινή μέρα νέα σφοδρή επίθεση κατά των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ατζαμπίγια εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι επαναστάτες ανέφεραν ότι μετά από πολύωρη μάχη, κατάφεραν τελικά να απωθήσουν τους στρατιώτες του Λίβυου ηγέτη, ωστόσο, οχτώ από τους συντρόφους τους έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τον Καντάφι ότι χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

"Οι δυνάμεις του Καντάφι κρύβονται συχνά πίσω από γυναίκες και παιδιά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι τελείως αντίθετη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και δεν θα την ανεχτούμε", είπε ο Καναδός Αντιστράτηγος Charles Bouchard.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More