Στην παγκόσμια σκακιέρα όπου «παίζεται» το παιχνίδι της Λιβύης, ο Μουαμάρ Καντάφι αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος και ικανός αντίπαλος για τη διεθνή κοινότητα που μέσα σε μια νύχτα θυμήθηκε να στραφεί εναντίον του.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιτρέψει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την έναρξη των βομβαρδισμών, ο Συνταγματάρχης έκανε μια κίνηση ματ, δένοντας τα χέρια του ΝΑΤΟ. Διέταξε την κατάπαυση του πυρός και συμμορφώθηκε με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, τονίζοντας πως το καθεστώς Καντάφι «ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προστασία των αμάχων». Σημείωσε δε ότι θα προστατευθούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις και οι πόροι των εταιριών που έχουν επενδύσει στη χώρα.
Αμέσως μόλις η Τρίπολη ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.
Νωρίτερα, πριν ακόμη ψηφιστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Καντάφι είχε φροντίσει να απειλήσει με... κόλαση όποιον τολμούσε να του επιτεθεί.
Η Γαλλία, πάντως, ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει.
Με... αναμμένες τις τουρμπίνες τα μαχητικά
Από νωρίς ήχησε ο... συναγερμός πως έρχονται στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης. Φρόντισε η Γαλλία να δώσει το κλίμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντειβιντ Κάμερον να κινηθεί στο ίδιο μήκος. Και ανακοίνωσε ότι δε θα περιμένει την απόφαση της Βουλής για να διατάξει τη συμμετοχή των Βρετανικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, άγνωστο ακόμη πως, αφού συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ σχετικά.
Την ίδια ώρα και το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με 6 καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε μέσω της υπουργού της Άμυνας Κάρμε Τσακόν ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ζήτημα χρόνου ο βομβαρδισμός της Λιβύης - Συμμετοχή και της Ελλάδας στις επιχειρήσεις
ΟΗΕ: Απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Λιβύη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου