Την πρόθεσή της να επιταχύνει τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων που έχουν τελματώσει εδώ και σχεδόν μια διετία, επιχειρεί να επαναβεβαιώσει η κυβέρνηση, "στο παρά ένα" της Συνόδου Κορυφής όπου ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει πως έχει έτοιμο σχέδιο για αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ως το 2013 και 50 δισ. συνολικά ως το 2015.
Το σχέδιο αυτό θα είναι και το αντάλλαγμα, μαζί με τα μέτρα λιτότητας 2012-2014 που θα συμφωνηθούν τον Απρίλιο με την Τρόικα, για τη μείωση κατά 1% στα επιτόκια με τα οποία δανείζει τη χώρα –με την οποία η Ελλάδα θα εξοικονομεί 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Παρά τις ηχηρές δηλώσεις προθέσεων πάντως, το "μενού" της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων που συνεδριάζει την Τετάρτη φαντάζει ιδιαίτερα λιτό, σε σχέση με τους στόχους: θα προσληφθούν σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για Ελευθέριο Βενιζέλο, Ελληνικό και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα τονιστεί όμως και ότι η παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε κρατικά ακίνητα θα γίνεται με παρακράτηση της κυριότητός τους.
Στην φάση αυτή, στο οικονομικό επιτελείο δεν γίνεται καν κουβέντα –ούτε στα κρυφά- για «βαριά χαρτιά», όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ κλπ.
"Διπλό κτύπημα" στα νοικοκυριά
Με τα δεδομένα αυτά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει τα μέτρα λιτότητας με τα οποία επιχειρεί να πείσει την Τρόικα ότι κάνει ότι μπορεί για να «βγουν» τα νούμερα στο Μνημόνιο. Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη προανήγγειλε ότι μπαίνει «μαχαίρι» σε δεκάδες επιδόματα. Και αυτό παρά το επερχόμενο κύμα ανεργίας που ίσως αγγίξει, σύμφωνα με προβλέψεις που διατυπώθηκαν στην ίδια εκδήλωση, ακόμα και το 16,5% φέτος.
Στην ημερίδα με θέμα «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη» ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε τρεις φορές (!) στην ανάγκη για «στοχευμένες παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη» προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς ψαλίδισμα στις αποδοχές δικαιούχων με υψηλά εισοδήματα.
Εκτίμηση-σοκ από την Τράπεζα της Ελλάδος
Το πλήγμα για τα νοικοκυριά θα είναι διπλό εάν επαληθευτούν και οι προβλέψεις του Ι. Σαμπεθάι, στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, για εκτόξευση της ανεργίας στο 16,5%, παρά την όποια αποκλιμάκωση σημειωθεί από το 2014, όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Ι. Σαμπεθάι, επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%. Ανέφερε όμως ότι εάν συνεχισθούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010 όσον αγορά την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης, με βάση υπολογισμούς, η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5%, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του πως τελικά δεν θα συμβεί αυτό.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς εστίασε επίσης στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, προβλέποντας όμως ότι θα αρχίζει να αποκλιμακώνεται από το 2014.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό ο κ.Σεμπαθάι εκτίμησε πως το 2011 θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο, σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν το 2011 κατά 5%, από 9% που μειώθηκαν το 2010 ενώ θα σταθεροποιηθούν από το 2012.
ΙΟΒΕ: Σύγκρουση με συμφέροντα
Την ανάγκη να υλοποιηθούν αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στις Μεταφορές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και στις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας τονίζοντας πως οι αποφάσεις δεν πρέπει να σταματούν από το φόβο του πολιτικού κόστους. «Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: Η δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου