Ένα πρωτοφανές μπαράζ ζυμώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να αναζωπυρωθεί η προοπτική συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank, μετά το σοκ του “OXI” που απάντησε το διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας στην πρόταση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Στη διάρκεια του Σαββάτου εξελίχθηκαν επαφές τόσο υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του υπ. Οικονομικών με διοικητικά στελέχη των δύο τραπεζών, όσο και συζητήσεις ανάμεσα σε στελέχη της Εθνικής και της Alpha Bank.
Η κυβερνητική αγωνία – ειδικά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έσπευσε να χαιρετίσει την προοπτική συμφωνίας, δίνοντας ουσιαστικά μήνυμα στις αγορές ότι το deal είναι κλεισιμένο – είναι έκδηλη, ειδικά μετά τις αθρόες τοποθετήσεις επενδυτών στο ADR (πιστοποιητικό) της Εθνικής στo χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η σχετική πληροφόρηση θέλει τις τράπεζες Citigroup και JP Morgan, οι οποίες έχουν σημαντική μετοχική παρουσία και στις δύο τράπεζες, να έχουν ουσιαστικά υποδείξει ότι το deal, από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν οι συνομιλίες, θα πρέπει να προχωρήσει.
“Ερχεται καταστροφή, αν δεν...”
“Οι συνέπειες όχι μόνο για τις μετοχές αλλά και για τα ομόλογα θα είναι καταστροφικές”, ανέφερε στο protothema gr. αρμόδιο στέλεχος ξένου οίκου, προσθέτοντας ότι η επίπτωση στο κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη, θα είναι πρωτοφανής.
Είναι σαφές ότι η διοίκηση της Εθνικής πιέζεται να βελτιώσει την πρότασή της σε βαθμό ώστε η παρουσία των μετόχων στο νέο ενιαίο σχήμα να είναι τουλάχιστον Εθνική 65% και Alpha Bank 35%, έναντι 71% και 29% αντιστοιχως, στο οποίο παραπέμπει η πρόταση της Εθνικής που απορρίφθηκε από το δ.σ. της Alpha Bank.
Άλλο τόσο σαφές είναι, επίσης, το ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, θα προσδοκούσε να διατηρηθεί το κλίμα συγχωνεύσεων στον εγχώριο τραπεζικό τομέα με επίκεντρο κάποια άλλη πρόταση, είτε από ελληνική τράπεζα είτε από ξένο σχήμα.
Ο χρόνος σε βάρος της ελληνικής οικονομίας...
Πηγές της αγοράς δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο παρέμβασης της Eurobank στο όλο ζήτημα, με δεδομένο ότι τα μεγέθη της τράπεζας που ανήκει στον όμιλο Λάτση είναι παραπλήσια σε πολλές κατηγορίες προς εκείνες της Alpha Bank.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι μία τέτοια εξέλιξη - αν υποθέσουμε, βεβαίως, ότι η Eurobank θα έμπαινε σε αυτήν την λογική – θα απαιτούσε χρόνο, ο οποίος θα μετρούσε αρνητικά για την ελληνική αγορά, με δεδομένο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Στέλεχος της Εθνικής επισημαίνει στο protothema gr. ότι η πρόταση που έχει ήδη γίνει είναι “πρωτοφανής” στα χρονικά των συγχωνεύσεων τραπεζών στην Ελλάδα, αφού επιτρέπει στους μετόχους της Alpha Bank να αυξήσουν κατά 50% περίπου την αξία της επένδυσής τους.
Το ίδιο στέλεχος φυσικά και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης, τονίζει ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να θιγούν οι μέτοχοι της Εθνικής, επειδή η Alpha Bank δεν ικανοποιείται με μία τόσο δελεαστική πρόταση...
Εννοείται πως, ειδικά υπό το βάρος των περιπτώσεων, και η διοίκηση της Alpha Bank είναι ανοικτή στην υποβολή νέας πρότασης με όρους που θα κριθούν συμφέροντες για τους μετόχους.
Να προσθέσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με δηοσιογραφικές πηγές, το ζήτημα παρακολουθεί στενά και το Κατάρ, το οποίο έχει ήδη μετοχική παρουσία στην Alpha Bank, ενώ στο παρελθόν έχει ατελέσφορα συζητήσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει σημαντική πακέτο μετοχών και στην Εθνική.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου