Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Financial Times: «Πως χαλάνε τέτοιες συμφωνίες όταν έχουν ανάγκη από ρευστό»

Η είδηση της πρότασης εξαγοράς της Alpha Bank από την Εθνική Τράπεζα προβλήθηκε, την Παρασκευή το απόγευμα, με «πηχυαίους τίτλους» από τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, ιδιαιτέρως από τα εξειδικευμένα οικονομικά sites, που πρώτα αντέδρασαν και εν συνεχεία και από αρκετά μεγάλα, «παραδοσιακά» Μέσα.

Στη συνέχεια όμως η απόρριψη, από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, της πρότασης της Εθνικής «πάγωσε» αρκετούς αναλυτές που είχαν σπεύσει να χαιρετίσουν την είδηση, είχε αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ADR της Εθνικής στην αμερικανική αγορά (NYSE) και εν τέλει πέρασε στην διεθνή ειδησεογραφία, κυρίως στα «ειδικά» μέσα, με έντονο τον προβληματισμό των αναλυτών για το πώς και που οδεύει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος!

Ενδεικτικό το κείμενο που φιλοξενείται στο Yahoo! Finance, με τους συντάκτες του να εστιάζουν στο γεγονός πως, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα μπήκε στην κρίση και στο μηχανισμό διάσωσής της με έναν σχετικά υγιή τραπεζικό κλάδο, όμως σήμερα οι τράπεζές της είναι απολύτως εξαρτημένες από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενδεχόμενη αποτυχία περαιτέρω ενίσχυσής τους θέτει εν αμφιβόλω την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση επιζητούν τέτοιες συνεργασίες μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και καταλήγουν διερωτώμενοι κατά πόσον αυτή η απόρριψη της συνεργασίας Εθνικής Alpha είναι τελεσίδικη!

Στους Financial Times το ερώτημα πλέον έχει να κάνει με το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον την «πολυτέλεια» να αρνούνται εναλλακτικές προσβάσεις σε μεγαλύτερη ρευστότητα και «ασφάλεια». Στην ηλεκτρονική έκδοση της έγκριτης εφημερίδας είναι ορατή η … απογοήτευση των αναλυτών για την εξέλιξη αυτή, ενώ χαρακτηριστικά αναγράφεται πως οι ελληνικές εταιρείες και κυρίως οι τράπεζες «πεινάνε» (Σ.Σ: starved of funds ο όρος στο αγγλικό κείμενο) για ρευστό, οπότε δεν μπορούν να απορρίπτουν καμία πρόταση ενίσχυσής τους …

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των αναλυτών που φιλοξενούνται στις σελίδες των Business News και MarketWatch οι οποίοι πάντως διευκρινίζουν πως ακόμα κι αν μια μεγα-συγχώνευση μεταξύ κορυφαίων ελληνικών τραπεζών υλοποιείτο αύριο κιόλας, δύσκολα θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς (περικοπές κόστους, οφέλη από συνέργιες) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More