Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΙΚΑ: Απίστευτο φαγοπότι…

Με 1000% καπέλο αγοράζει το ΙΚΑ τα ορθοπεδικά υλικά για τους ασφαλισμένους από τις εταιρείες ιατρικών ειδών με αποτέλεσμα ο ασφαλιστικός φορέας να ζημιώνεται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και φυσικά οι φορολογούμενοι να πληρώνουν το... μάρμαρο της υπερβολικής κερδοσκοπίας των προμηθευτών.

Γιατροί, ελεγκτές και προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών έχουν στήσει ένα απίστευτο φαγοπότι, το οποίο διπλασίασε τις δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον πρόχειρο διαγωνισμό που έγινε για πρώτη φορά ηλεκτρονικά στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο οι τιμές που αγόρασε το νοσοκομείο από μειοδότρια εταιρεία κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτές που υποδεικνύει και αγοράζει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας.

Για την ακρίβεια οι ανώτερες τιμές των ορθοπεδικών υλικών που το ΙΚΑ χορηγεί στους ασφαλισμένους του – σύμφωνα με τις οποίες προκηρύχθηκε ο πρόχειρος διαγωνισμός - για το ίδιο προϊόν κυμαίνονται μεταξύ 700% και 1.200% παραπάνω!

Μερικά παραδείγματα αρκούν για να αποδειχθεί το μεγάλο πάρτυ στον χώρο της υγείας που αδειάζει τα ταμεία και τις τσέπες του Έλληνα φορολογούμενου. Για μία ζώνη μετεγχειρητική και κοιλίας 30 εκατοστών, το αποδοτέο ποσό του ΙΚΑ είναι 110 ευρώ ενώ το νοσοκομείο έπειτα από μειοδοτικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό την αγόρασε μόλις 8,14 ευρώ. Μια επιγονατίδα ενισχυμένη στοιχίζει στο ΙΚΑ 36 ευρώ ενώ στο νοσοκομείο 5,80 ευρώ. Για τον νάρθηκα χιαστών το ΙΚΑ πληρώνει έως 600 ευρώ την ώρα που το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο το βρήκε στην αγορά μόλις με 79 ευρώ ενώ για αμαξίδιο ειδικού τύπου με ψηλή πλάτη το ΙΚΑ δικαιολογήσει το ποσό των 608,30 ευρώ και το στρατιωτικό νοσοκομείο την αγόρασε με 180 ευρώ.

Το όργιο σπατάλης συνεχίζεται καθώς μια επιαγκωνίδα απλή ελαστική κοστίζει στο ΙΚΑ 12 ευρώ και στο νοσοκομείο μόνο 1,90 ευρώ. Ένας νάρθηκας υποστήριξης αντίχειρα θα πωληθεί στο ΙΚΑ 41 ευρώ ενώ στο στρατιωτικό νοσοκομείο 5,60 ευρώ και ένας νάρθηκας καρπού και αντίχειρα 50 ευρώ στο ΙΚΑ και 7,80 στο 401. Τέλος, έναν νάρθηκα αστραγάλου έσω υποδήματος θα αγοραστεί από το στρατιωτικό νοσοκομείο 49 ευρώ και όχι 165 όπως το ΙΚΑ.

Οι διαφορές αυτές εξηγούνται από το γεγονός ότι το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αγόρασε από εταιρεία ορθοπεδικών η οποία μειοδότησε σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό και φυσικά βρήκε τα ίδια ιατρικά είδη σε χαμηλότερες τιμές. Αντιθέτως το ΙΚΑ δεν κάνει διαγωνισμούς αλλά ούτε και έρευνα αγοράς για να ελέγξει τις πραγματικές τιμές των αναλώσιμων ορθοπεδικών υλικών. Ταυτόχρονα οι υψηλές τιμές των υλικών του ΙΚΑ «εξηγούν» γιατί σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά έχει ανοίξει κατάστημα ορθοπεδικών ειδών. Διότι η υπερτιμολόγηση των ορθοπεδικών και η συνταγογράφησή τους συμφέρουν!

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος προσπαθούν πάντως να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τις ηλεκτρονικές προμήθειες για καλύτερο έλεγχο της δαπάνης και της υπερβολικής συνταγογράφησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More