Στον «πάγο» παραμένουν από το 2009 προγράμματα κατάρτισης τουλάχιστον 63.000 ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 284 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ΚΕΚ που απασχολούν 15.000 εργαζόμενους.
Στον πάγο επί δύο χρόνια παραμένουν 6 προγράμματα κατάρτισης, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ίδιων των ΚΕΚ αλλά και των τουλάχιστον 63.000 ανέργων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα προγράμματα.
Άλλωστε, και οι εταιρείες αυτές απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, επιστημονικούς συνεργάτες και εκπαιδευτές, οι οποίοι παραμένουν σε ομηρία 2 ολόκληρα χρόνια, εν αναμονή των αποτελεσμάτων αξιολόγησης 6 διαγωνισμών ανάθεσης Προγραμμάτων κατάρτισης, πιστοποίησης και εγγυημένης απασχόλησης, με ωφελούμενους 63.300 ανέργους απ’ όλη τη χώρα, προϋπολογισμού άνω των 284 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΕΛΣΕΚΕΚ, τον φορέα που εκπροσωπεί 156 ΚΕΚ -πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης ενηλίκων όπου απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι ως μόνιμο προσωπικό και πάνω από 15.000 εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων - από την καθυστέρηση των διαγωνιστικών διαδικασιών δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τόσο για χιλιάδες ανέργους και εργαζομένους, όσο και για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου και το μέλλον της Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Οι εκπρόσωποι του ΕΛΣΕΚΕΚ υπενθυμίζουν ότι, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, οι προς διάθεση πόροι για την επαγγελματική κατάρτιση ανέρχονται στο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή του 1/3 της συνολικής δημόσιας δαπάνης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που για την προγραμματική περίοδο ανέρχεται στο ποσό των 5 δισ. ευρώ.
Οι διαγωνισμοί αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με την τοποθέτηση χιλιάδων ανέργων, σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και την καταβολή εκπαιδευτικών επιδομάτων εκατομμυρίων ευρώ, προερχομένων από κοινοτικούς πόρους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου