Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ο ρόλος της Morgan Stanley στον γάμο που δεν έγινε ποτέ

Η αμερικανική τράπεζα Μorgan Stanley λειτουργούσε ως σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση με την Αlpha Βank και μετά την ασυμφωνία αποκαλύφθηκε πως αγόραζε μετοχές της Αlpha Βank

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες πρόκειται για μία τελείως "ασυνήθιστη" πρακτική καθώς η ξένη τράπεζα, ως σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και έχοντας γνώση πληροφοριών δεν θα έπρεπε να κάνει μετοχικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με το Βήμα τίθεται ζήτημα κατάχρησης της θέσης της ως συμβούλου και το χειρότερο ενδέχεται να έχει υποπέσει στο αδίκημα της εσωτερικής πληροφόρησης, το οποίο θεωρείται μείζον αδίκημα στις διεθνείς χρηματαγορές και δη στα αμερικανικά δικαστήρια, τα οποία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι πολύ ευαίσθητα σε ζητήματα κατάχρησης της εσωτερικής πληροφόρησης από διαμεσολαβούσες τράπεζες.

Το θέμα προέκυψε την περασμένη Δευτέρα, όταν η Μorgan Stanley αιφνιδίασε την Αlpha ενημερώνοντας την εγγράφως ότι το μερίδιό της ξεπέρασε το 5%.

Η διοίκηση της Αlpha απέστειλε το σχετικό έγγραφο της αμερικανικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάλαβε ότι βρίσκεται προ επιθετικής εξαγοράς.

Η Αlpha στην τελευταία ανακοίνωσή της σημείωνε ότι μπορεί να συνδράμει τις Αρχές, ακριβώς διότι αυτού του τύπου οι συναλλαγές είναι απολύτως ασυνήθιστες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Η Μorgan Stanley απαντά ότι ως θεματοφύλακας έχει νομικά τη δυνατότητα τέτοιων πράξεων για λογαριασμό πελατών της και στις διάφορες οχλήσεις που δέχθηκε μετέδωσε ότι διαφορετικά τμήματα της ίδιας τράπεζας μπορούν να ενεργούν αυτόνομα, χωρίς κατ΄ ανάγκην να γνωρίζουν το έργο και την ευθύνη άλλων, που προσφέρουν υπηρεσίες συμβούλου.

Η συνέχεια είναι στην ευθύνη των εποπτικών αρχών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η αντίστοιχη βρετανική εποπτική αρχή που εποπτεύει τη δραστηριότητα της αμερικανικής τράπεζας στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Αlpha, οφείλουν να συνδράμουν στην έρευνα ώστε να καταδειχθεί αν και για ποιο σκοπό και για λογαριασμό ποίων η αμερικανική τράπεζα έπαιξε αυτό τον διπλό ρόλο του συμβούλου και του επενδυτή μαζί.

H Μorgan Stanley έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε σοβαρές υποθέσεις διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών προκαλώντας την αντίδραση των αρχών κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ.
Το 2007, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε μηνυτήριες αγωγές κατά 11 ατόμων και τριών εταιρειών για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από υπαλλήλους της UΒS Securities LLC και της Μorgan Stanley σε hedge funds και χρηματιστές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν κέρδη 15 εκατ. δολ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More