Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται κατά προσέγγιση η ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τους μαϊμού επανελέγχους σε επιχειρήσεις από το 2003 μεχρι και το 2008.
Την εξαιρετικά αυτή σοβαρή υπόθεση ερευνά η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας και ήδη έχουν κληθεί ως ύποπτοι για κακούργημα 18 οικονομικοί επιθεωρητές οι οποίοι αφού τελούσαν τους ύποπτους επανελέγχους σε επιχειρήσεις στη συνεχεία μηδένιζαν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.
Στο πλαίσιο της ερευνάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, έδωσε σήμερα εξηγήσεις με γραπτό υπόμνημα συνταξιούχος οικονομική επιθεωρήτρια η οποία κλήθηκε ως ύποπτη για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νομού περί καταχραστών του δημοσίου.
Συμφωνά με πληροφορίες στο υπόμνημα της η συνταξιούχος επιθεωρήτρια αφήνει αιχμές για τον πρώην γενικό διευθυντή τη οικονομικής επιθεώρησης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Οι επανέλεγχοι είναι μια σύνθετη διοικητική διαδικασία και η τελική απόφαση ανήκει στον γενικό διευθυντή της οικονομικής διεύθυνσης ή στον αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό όταν πρόκειται για διαχειριστικό έλεγχο σε εκκλησιαστικούς φορείς».
Η ιδία υποστηρίζει ακόμη ότι ο τελικός υπογραφών ήταν και αυτός που άρχιζε την διαδικασία του επανελέγχου και καθόριζε τον οικονομική διευθυντή που θα τον διενεργούσε.
Η συγκεκριμένη οικονομική επιθεωρήτρια έχει κληθεί από την εισαγγελία να δώσει εξηγήσεις για δέκα συνολικά περιπτώσεις υπόπτων επανελέγχων.
Πρόκειται για επανελέγχους στους δήμους Κάρλας, Θήρας, Χαλκίδας, Ύδρας, Άμφισσας, Λαμίας, Ίου αλλά και για επανελέγχους στο πανεπιστημιακό ινστιτούτο τηλεπικοινωνιακών συστημάτων Κρήτης και στον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας του πανεπιστημίου Κρήτης.
Σε ότι αφορά στην πορεία της έρευνας συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν 18 οικονομικοί επιθεωρητές, όλοι με την ιδιότητα του υπόπτου και τη διαδικασία της παροχής εξηγήσεων, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου