Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγές στο πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά

Αλλαγές που σκοπεύουν να καταστήσουν πιο ευέλικτο το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γήπεδα, οικόπεδα και κτίρια εντός και εκτός σχεδίου πόλεως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων, είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ απαγορεύεται σε περιπτώσεις αδόμητων οικοπέδων.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που αποφάσισε το υπουργείο στο κανονιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, διευκρινίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες η έκδοση οικοδομικής άδειας είναι απαραίτητη, ενώ οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων και του συνοδού οικίσκου από τα όρια γηπέδου ορίζονται από 2,5 έως 5 μέτρα, επιτρέποντας έτσι την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου.

Επιπλέον, αίρεται ο περιορισμός ύψους και εισάγεται ρύθμιση, με την οποία είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις, ανεξαρτήτως της συνολικής ισχύος τους.

Παράλληλα, εισάγονται νέες ρυθμίσεις όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, ενώ λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ εφαρμόζονται για το σύνολο των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και ακάλυπτους χώρους:

Με βάση τη νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους και υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τη σχετική νομοθεσία προστασίας τους, υπό τον όρο ότι θα εναρμονίζονται κατά το δυνατόν οι εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο. Πάντως, για την εγκατάσταση δεν θεωρείται επιτρεπτή η διάνοιξη νέων ή διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών.

Απαγορεύεται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων σε αδόμητα οικόπεδα.

Για να τοποθετηθεί φωτοβολταϊκή ισχύς μεγαλύτερη των 100kW, θα ζητείται δήλωση στατικής επάρκειας του κτιρίου πάνω στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό.

Επίσης, κρίθηκε σκόπιμο το κανονιστικό πλαίσιο να απαλλαγεί από τις κατά τα άλλα διατηρούμενες σε ισχύ διατάξεις του αστικού δικαίου με χαρακτήρα δημόσιας τάξης, όπως αυτή της απαίτησης της σύμφωνης γνώμης των συνιδιοκτητών σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, οι οποίες εξακολουθούν να επιβάλλονται κατά περίπτωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More