Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το τραβάει στα άκρα το σχοινί ο Καντάφι: Οι διαδηλωτές θα τιμωρούνται με θάνατο!

Ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε την Τρίτη σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι προτίθεται να παραμείνει στη χώρα του ως «επικεφαλής της επανάστασης», καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση, από την οποία μπορεί να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα ο Καντάφι απείλησε ευθέως με θάνατο όλους όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με βάση τους νόμους της Λιβύης όσοι διαδηλώνουν έχοντας στην κατοχή τους όπλα τιμωρούνται με θάνατο».

"Κανένας τρελός δεν θα μπορέσει να κομματιάσει τη χώρα μας", πρόσθεσε, απειλώντας ότι θα "καθαρίσει" τη χώρα "από σπίτι σε σπίτι" καλώντας το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. "Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές", προειδοποίησε τους διαδηλωτές.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Καντάφι αυτοχαρακτηρίστηκε «βεδουίνος πολεμιστής», που χάρισε «δόξα» στους Λίβυους και είπε ότι η εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό «διαστρεβλώνεται».

«Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε» τόνισε επίσης.

Εν τω μεταξύ, τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη όπου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 560, ενώ αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων. Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) έλαβε "απεγνωσμένες εκκλήσεις" και επικοινώνησε με τις λιβυκές αρχές στη Γενεύη προτείνοντας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιχείρηση από τη θάλασσα για τους Ελληνες της Λιβύης
Από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να απογειωθούν από την Ελευσίνα με προορισμό τη Λιβύη και αποστολή να μεταφέρουν πίσω στην Ελλάδα όσους Ελληνες βρίσκονται στη Λαϊκή Τζαμαχιρίγια και επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Το σχέδιο αεροπορικής "διάσωσης" των Ελλήνων της Λιβύης επί του παρόντος δεν μπορεί να ευοδωθεί για μια σειρά από λόγους: λόγω της χαώδους κατάστασης δεν υπάρχει τρόπος αξιόπιστης επικοινωνίας με τις αρχές της Λιβύης, η κυβέρνηση Καντάφι δεν έχει προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλεια των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι Έλληνες δεν βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μία πόλη (όπως συνέβη πρόσφατα με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων Αιγυπτιωτών από την Αλεξάνδρεια) και άρα είναι εξαιρετικά δυσχερής η οργάνωση μιας επιχείρησης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζονταν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την επιστροφή των Ελλήνων της Λιβύης στην πατρίδα. Μέσω της διπλωματικής οδού επιχειρείται να εξευρεθεί τρόπος ώστε οι Έλληνες να επιβιβαστούν σε κάποια από τα πλοία που θα προσεγγίσουν τις επόμενες ώρες τα λιμάνια της Τρίπολης, της Βεγγάζης ή και αλλού. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ώστε να υπάρξει συντονισμός και να επιτευχθεί η απομάκρυνση ομάδων Ελλήνων από θαλάσσης μέσω της επιβίβασής τους -ει δυνατόν- στο πρώτο πλοίο που θα πιάσει σε λιμάνι της Λιβύης.

Ηδη κατόπιν συνεννοήσεων του υπουργείου Εξωτερικών με τη ναυτιλιακή εταιρία «MINERVA», το εμπορικό πλοίο της τελευταίας με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» έχει καταπλεύσει στο λιμένα RA’S LANUF πλησίον της Σύρτης της Λιβύης και θα παραλάβει αύριο, Τετάρτη, Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό. Επίσης, το "Olympic Champion", το "Hellenic Spirit", το "Βενιζέλος" από την εταιρεία "ΑΝΕΚ" και το "Κνωσσός" από τις "Μινωικές" θα πραγματοποιήσουν σειρά δρομολογίων για να μπορέσουν να μεταφέρουν Έλληνες και Κινέζους υπηκόους από τη Λιβύη στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά των Κινέζων υπηκόων γίνονται με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα.

Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε το πρωί ένας Έλληνας εργαζόμενος στη Λιβύη, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην έρημο, 500 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, μαζί με άλλους 20 συμπατριώτες μας.

Ο Παναγιώτης Κορυφίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ζήτησε βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε ακόμα και φόβους για την ζωή τους.

«Είμαστε καλά, έχουμε νερό και τροφή για 3-4 μέρες. Μετά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, πριν πέντε λεπτά οι ένοπλοι ήρθα ξανά Σώστε μας», ανέφερε ο κ. Κορυφίδης ο οποίος δήλωσε ότι δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους πλιατσικολόγους στην έρημο.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι, οι διάδρομοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης στη Λιβύη καταστράφηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και δεν μπορούν να προσγειωθούν εκεί επιβατικά αεροπλάνα.

Το πρωί της Τρίτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να πάρει άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως και να φέρει στην Ελλάδα τους πολίτες που θέλουν να γυρίσουν πίσω.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τις άδειες που θα επιτρέψουν την μεταφορά των περίπου τριακοσίων Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Λιβύη, με τις βίαιες διαδηλώσεις στη Λιβύη να έχουν πάρει πλέον τρομακτικές διαστάσεις.

Ώρα με την ώρα η Λιβύη βυθίζεται στο χάος με την αξιόπιστη πληροφόρηση για το ό, τι συμβαίνει στην χώρα να εξελίσσεται σε δύσκολο εγχείρημα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το BBC και τις βρετανικές υπηρεσίες, ο Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται να έχει απολέσει τους παραδοσιακούς πυλώνες που στηρίζουν την εξουσία, δηλαδή του φυλάρχους.

Οι Αρχές φαίνεται επίσης πώς έχουν απολέσει τον έλεγχο στα ανατολικά της χώρας, μία κατάσταση που αναζωπυρώνει την παραδοσιακή αντιπαλότητα μεταξύ δυτικών και ανατολικών φυλών στην χώρα αυτή της ερήμου.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, μετέδωσε αργά το απόγευμα πως οι αεροπορικές βάσεις της Ιταλίας τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, μετέδιδε πώς πολεμικά αεροσκάφη της Λιβύης πολυβόλησαν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, έχει παραδοθεί στο χάος καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, πολλές περιοχές της πόλης βομβαρδίζονται από πολεμικά αεροσκάφη, σημαδεύοντας αδιακρίτως τους διαδηλωτές, όπως υποστήριξαν κάτοικοι της περιοχής.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανόητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί», είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο βομβαρδισμός συνεχίζεται, απάντησε: «Συνεχίζεται, συνεχίζεται. Όποιος κινείται, ακόμη και αν βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, θα τον χτυπήσουν».

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, μετέδωσε αργά το απόγευμα πως οι αεροπορικές βάσεις της Ιταλίας τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, μετέδιδε πώς πολεμικά αεροσκάφη της Λιβύης πολυβόλησαν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

"Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά", δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως, εκτός από το κυβερνητικό κτίριο, στις φλόγες βρίσκονται επίσης αρκετά αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη.

Στο μεταξύ, στη Βηρυτό, το δίκτυο NBN της λιβανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι έχουν σημειωθεί πυρκαγιές στην Τρίπολη και πως "η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαμαχιρίγια Δύο και εκείνη του ραδιοσταθμού Αλ-Σαμπάμπια φλέγονται".

Το NBN, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μετέδωσε πως διαδηλωτές πυρπόλησαν στη διάρκεια της νύκτας δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε επίσης το NBN.

Πολλές χώρες εξετάζουν τρόπους απομάκρυνσης των υπηκόων τους
Ακριβώς όπως είχε συμβεί και με την εξέγερση στην Αίγυπτο, η κλιμάκωση της βίας στην Λιβύη υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των ξένων χωρών να αναζητούν τρόπους να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από τη χώρα. Σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο λάος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μία νέα Λιβύη και τον εμφύλιο πόλεμο"
Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος χθες το βράδυ ότι οι συγκρούσεις έχουν προκληθεί από Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας.



Λίγο νωρίτερα λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι "μία ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών" κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης αυτή.

Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε "δίκτυο" με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.

"Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα ", είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου.

"Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης, δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.

"Η ασφάλεια είναι τώρα στα χέρια του λαού", δήλωσε από τη Βεγγάζη ένας λίβυος δικηγόρος στο BBC.

Στην Τρίπολη, όπου επεκτάθηκαν τη νύκτα οι συγκρούσεις, χειρουργός του νοσοκομείου al-Jalae δήλωσε ότι, από χθες το απόγευμα, έχουν φθάσει οι σοροί πενήντα ανθρώπων , ενώ μεταφέρθηκαν 200 τραυματίες. "Ένα από τα θύματα υπέκυψε αφού χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα στην κοιλιακή χώρα", είπε ο γιατρός.

Μέλη στρατιωτικής μονάδας γνωστής ως ομάδα "Thunderbolt" μετέφεραν τραυματισμένους συντρόφους τους στο νοσοκομείο , δήλωσε ο χειρουργός. Οι στρατιώτες είπαν ότι προσχώρησαν στους αντικεθστωτικούς διαδηλωτές και ότι πολέμησαν και νίκησαν επίλεκτο στρατιωτικό σώμα φρουρών του Καντάφι. "Τώρα λένε ότι εξουδετέρωσαν την Πραιτοριανή Φρουρά και ότι προσχώρησαν στη λαϊκή εξέγερση", δήλωσε από το ίδιο νοσοκομείο στο Ρόιτερ ένας δικηγόρος.

Στην ανατολική Λιβύη, ο αρχηγός της φυλής Αλ-Ζουβάγια απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου, εάν οι αρχές δεν σταματήσουν "την καταστολή των διαδηλωτών". Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera, ο Σάιχ Φαράζ αλ Ζουβάι δήλωσε: "Θα σταματήσουμε όλες τις εξαγωγές πετρελαίου προς δυτικές χώρες εντός 24 ωρών", εάν δεν σταματήσει η βία.

Ηγέτης της φυλής Αλ Ουαρφάλα , ο Άκραμ αλ-Ουαρφάλι , δήλωσε στο Al Jazeera: "Λέμε στον αδελφό (Καντάφι), αν και δεν είναι πια αδελφός, να εγκαταλείψει τη χώρα".

Πυρολοβολούν στο ψαχνό
Το καθεστώς του Μοαμάρ Καντάφι καταρρέει από τη λαϊκή εξέγερση που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα και όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα πλάνα που ανεβάζουν στο διαδίκτυο οι διαδηλωτές δεν πρόκειται να πέσει αναίμακτα, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτές τις μέρες με όλα τα καθεστώτα του αραβικού τόξου που έρχονται αντιμέτωπα με τη λαϊκή οργή.

Μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σήμερα σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και «απελευθέρωσαν» την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με δύο κατοίκους.

Στο διαδίκτυο οι διαδηλωτές από τη Βεγγάζη της Λιβύης ανεβάζουν βίντεο, με τον στρατό να έχει κατέβει με τα τανκς στους δρόμους και με πυροβόλα όπλα να στοχεύει απλούς πολίτες.



Σύμφωνα με το BBC από διάφορα περιστατικά υπερβολικής βίας από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, «άγνωστος αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, φέρεται πως έχουν σκοτωθεί» τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη του Καντάφι.

Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για περίπου 200 νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές χάους και για ελεύθερους σκοπευτές σε σκεπές κτηρίων που πυροβολούν όποιον θεωρούν «απειλή» για το καθεστώς.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ», σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Μουγράμπι, δικηγόρο- διαδηλωτή. Ο ίδιος είπε ότι «τουλάχιστον 200 άνθρωποι» έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο της αντιπολίτευσης 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, από την αρχή της διαμαρτυρίας, την Τρίτη, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να βρεθεί στο νοσοκομείο της πόλης για να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό.

Να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει η καταστολή των διαδηλώσεων κάλεσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, τη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με έναν από τους γιούς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.



Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα την καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. "Η ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, πιθανόν να έχει καταστροφικές συνέπειες. Αν πέσει ο Καντάφι, τότε θα υπάρξουν μεγαλύτερες καταστροφές στον κόσμο», είπε στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς και προβάλλει εικόνες από τους ήρεμους δρόμους στην πρωτεύουσα Τρίπολη στο κρατικό κανάλι.

Εν μέσω φημών ότι ο Καντάφι σχεδιάζει να εγκαταλείψει την χώρα, η τηλεόραση προέβαλε εικόνες από εκδηλώσεις λατρείας και αποθέωσης του μακροβιότερου ηγέτη στον αραβικό κόσμο. Όπως ανέφεραν άτομα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ο άνθρωπος που βρίσκεται εδώ και 41χρόνια στην εξουσία, "θέλει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος".

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την «καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών», μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Al Jazeera.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More