Σε πρώτο πλάνο περνούν οι αποκρατικοποιήσεις: Πέρα από τις νέες περικοπές δαπανών με επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και πιθανή επέκτασή του και στις ΔΕΚΟ, το «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα, τις φοροαπαλλαγές και τις δαπάνες για υγεία και εξοπλισμούς, τις επόμενες ώρες θα γνωστοποιηθεί και το περιεχόμενο του φακέλου με τις μαζικές πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών και ακινήτων του Δημοσίου που -σε πρώτη φάση- στόχος είναι να αποφέρουν 15 δισ. ευρώ έως το 2013.
Η Κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις για το ποιες από τις δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν και ένα «ειδικό βάρος» πρέπει να προηγηθούν στην λίστα παίρνοντας «χαρτάκι προτεραιότητας» προς πώληση: Ο Πρωθυπουργός άλλωστε πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση να προχωρήσει σε γενναίες ιδιωτικοποιήσεις και από την άλλη να αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις υπουργών και συνδικαλιστών.
Πολύ κουβέντα έχει γίνει για ΔΕΗ και ΟΤΕ, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να σημειώνουν ότι η οποιαδήποτε κίνηση αναφορικά με την αποκρατικοποίηση εισηγμένων ΔΕΚΟ θα πρέπει να είναι προσεκτική. Πρώτα θα γίνουν κινήσεις αύξησης της αξίας των επιχειρήσεων και μετά οι όποιες παρεμβάσεις.
Ωστόσο, η περίπτωση του ΟΤΕ φαίνεται να είναι η πιο προχωρημένη. Εφόσον δοθεί πολιτικά το «πράσινο φως», τότε θα προχωρήσει από φέτος κιόλας η πώληση του 10% των μετοχών του Οργανισμού. Δεδομένου ότι υπάρχει «έτοιμος» ο αγοραστής, η Deutsche Telekom, η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι περιορίζει δαπάνες, αυξάνει τα έσοδα και ξεκινάει δυνατά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
H Deutsche Telekom, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πορεία της επένδυσής της στον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι θ’ αγοράσει, αφενός μεν γιατί μειώνει τον μέσο όρο κτήσης - μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει 3,8 δισ. ευρώ για 147 εκατ. μετοχές - αφετέρου δε επειδή καθίσταται πλέον ο βασικός μέτοχος με απόσταση από το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ, το 10% που ενδεχομένως να διατεθεί στην Deutsche Telekom αποτιμάται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ, υπάρχουν δυο διαφορετικές εισηγήσεις: Υπάρχει η πρόταση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης μέσω της την πώλησης μονάδων, αλλά και εκείνη που μιλά για διάθεσης νέου πακέτου μετοχών στο Xρηματιστήριο. Στην δεύτερη περίπτωση προβλέπεται η μετοχοποίηση ενός ποσοστού της τάξης του 10%.
Για φέτος σχεδιάζεται και η πώληση του 30% της ΔΕΠΑ. Σε ότι αφορά στα ΕΛΠΕ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πώλησης πακέτου μετοχών, καθώς η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει έσοδα μέσω της μείωσης του μεριδίου της στα EΛΠE είναι έντονη το τελευταίο διάστημα στην αγορά.
Για τον ΟΠΑΠ προς το παρόν προχωράει η ανανέωση των αδειών των παιχνιδιών που διαχειρίζεται η εταιρεία. Η πώληση μεριδίου του ΟΠΑΠ φαίνεται πως σχεδιάζεται για το 2012.
Αναφορικά με το μέλλον των κρατικών τραπεζών, αυτή τη στιγμή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), καθώς και η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, οπότε η οποιαδήποτε κίνηση δεν αναμένεται να γίνει άμεσα.
Για φέτος, αναμένεται να ξεκινήσει και η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας που, όμως, θα έχει πολλά οφέλη στα επόμενα χρόνια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου