Δεν προλαβαίνουν οι ελεγκτές τους ΣΔΟΕ να κάνουν ελέγχους. Από τις 18.600 καταγγελίες - «καρφώματα» που έγιναν στο ΣΔΟΕ το περασμένο έτος ελέγχθηκαν 7.313 περιπτώσεις. Oι υπόλοιπες 11.287 θα διεκπεραιωθούν μέσα στο 2011.
Oπως γράφει «Το Βήμα της Κυριακής», το πρώτο δίμηνο του 2011 περίπου 3.100 συμπολίτες μας κατήγγειλαν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες για φοροδιαφυγή. Την ίδια στιγμή από τις 15 περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη την επικράτεια εκκρεμούν προς έλεγχο 2.562 υποθέσεις ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, ενώ οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ πρόκειται να προχωρήσουν στο άνοιγμα 932 τραπεζικών λογαριασμών.
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία συμπληρώνονται από 463 εισαγγελικές παραγγελίες και 13.244 περιπτώσεις φοροδιαφυγής που πρόκειται να ελεγχθούν μέσα στο 2011, αφού δεν πρόλαβαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ να τις φέρουν σε πέρας μέσα στο προηγούμενο έτος λόγω των πολλών ελέγχων που διενεργήθηκαν.
Συνολικά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μέσα στο προηγούμενο έτος επέβαλε πρόστιμα ύψος 5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο μικρό είναι το ποσοστό αυτών που έχουν εισπραχθεί και αυτό διότι οι φορολογούμενοι προσφεύγουν σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων στα δικαστήρια προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των προστίμων.
Επίσης, πολλά από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το περασμένο έτος αφορούσαν περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων που στην πράξη δύσκολα εισπράττονται γιατί οι εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται σε αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής είτε είναι «φαντάσματα» είτε εμφανίζονται πρόσωπα που συνήθως αποτελούν τη «βιτρίνα» μιας επιχείρησης και δεν διαθέτουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή τους.
Σκάφη και πισίνες
Μεγάλος ντόρος είχε γίνει μέσα στο 2010 για ελέγχους σε κατοικίες οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν δηλώσει τις πισίνες που διαθέτουν. Από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, σε ελέγχους που έγιναν στην Αττική διαπιστώθηκαν 1.200 περιπτώσεις όπου δεν είχαν δηλωθεί οι πισίνες, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία ο αριθμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αφού ο αριθμός αυτών που εντοπίστηκαν ανήλθε στις 1.423. Συνολικά οι μη δηλωθείσες πισίνες στις δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 2.623. Ο έλεγχος σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του ΣΔΟΕ θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2011 με στόχο τον εντοπισμό εκείνων που απολαμβάνουν τις «δεξαμενές κολύμβησης» και δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ φόρο. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δεν σταματούν εδώ, καθώς επεκτείνονται και στα σκάφη αναψυχής.
Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων σκαφών που είναι στη διαδικασία του ελέγχου ανέρχεται σε 4.016, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί για διάφορες αιτίες 473 σκάφη. Τριάντα πέντε ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών τακτοποίησαν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες και για τον λόγο αυτό αποδεσμεύτηκαν τα σκάφη τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των σκαφών για τα οποία καταβλήθηκε ΦΠΑ ανήλθε σε 55. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τους συγκεκριμένους ελέγχους να εισπράξει περί τα 470 εκατ. ευρώ.
Ξεκινούν νέοι φοροέλεγχοι
Πετρέλαιο: Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, κτλ.), καθώς διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά παραβατικότητας και η απώλεια φορολογικών εσόδων είναι αξιοσημείωτη. Συνολικά το πρώτο δίμηνο του 2011 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 316 ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων, 15 ελέγχους σε εταιρείες εμπορίας καυσίμων και 771 ελέγχους στη διακίνησή τους (σύνολο 1.110). Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψαν 267 παραβάτες, δηλαδή ποσοστό παραβατικότητας 24%.
Λαθραία τσιγάρα: Πλήγμα για τα έσοδα αποτελεί και το εκτεταμένο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έξαρση αυτού του φαινομένου στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής πώλησης των πακέτων τσιγάρων σχεδόν στο διπλάσιο σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του ΣΔΟΕ από τις κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων μέσα στο 2010. Σύμφωνα με αυτά κατασχέθηκαν 190.722.800 τεμάχια τσιγάρα (περίπου 9,5 εκατ. πακέτα τσιγάρα), ενώ οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ.
Προϊόντα-«μαϊμούδες»: Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα προϊόντα που έχουν κατασχεθεί από ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ για το παρεμπόριο από την 1η Οκτωβρίου 2010 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2011. Μόνο στην περιοχή του Κολωνού εντοπίστηκε χώρος 800 τ.μ. με προϊόντα απομίμησης γνωστών ξένων οίκων μόδας που σε ποσότητα υπερέβησαν τις είκοσι νταλίκες. Ο αριθμός των προϊόντων που προέκυψε μετά την καταμέτρηση ήταν 910.411 τεμάχια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου