Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα έκαναν... θάλασσα στη Φουκουσίμα - Η ραδιενέργεια έφτασε και στην Ελλάδα

Η επιλογή των Ιαπώνων να ρίξουν θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες Νο1 και Νο2, για να τους να ψύξουν προκάλεσε τελικά μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί! Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιδιορθωθούν. Αν τελικά καταστεί ποτέ εφικτό κάτι τέτοιο.

Ο αντιδραστήρας Νο1 και Νο2 έχουν υποστεί ζημιές στον πυρήνα τους δήλωσε ο Σακάε Μουτο, αντιπρόεδρος της Tepco, της εταιρίας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Ο δεύτερος αντιδραστήρας έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από τον πρώτο και την Τετάρτη θα γίνει μια προσπάθεια να αντικατασταθούν κάποια μέρη του.

Τα καλώδια που θα δώσουν εκ νέου ρεύμα στη μονάδα της Φουκουσίμα συνδέθηκαν ξανά με τους αντιδραστήρες, αλλά η Tepco επεσήμανε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος πριν αποκατασταθεί πλήρως η παροχή ρεύματος και ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων.

Συναγερμός και στη... θάλασσα!
Ασυνήθιστα αυξημένα ήταν τα επίπεδα των ραδιενεργών ουσιών στη θάλασσα κοντά στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα και οι αρχές ζήτησαν να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές των επαρχιών Σίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τον έλεγχο στα είδη που αλιεύονται κατά μήκος των ακτών τους.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού έγιναν ρίψεις με τόνους θαλασσινού νερού στους αντιδραστήρες. Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες διερωτώνται τι συνέβη με το νερό αυτό. Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ποσότητα του νερού αυτού χύθηκε πάλι στη θάλασσα.

Το πρακτορείο Κyodo, επικαλούμενο την εταιρία Tokyo Electric Power Co ανέφερε ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγματα του θαλασσινού νερού κοντά στο εργοστάσιο ήταν τη Δευτέρα, 126,7 φορές υψηλότερα από τα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Τα επίπεδα του καισίου-134 ήταν 24,8 φορές υψηλότερα και τα επίπεδα του καισίου-137 ήταν 16,5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ ανιχνεύτηκε και κοβάλτιο 58.

Σύμφωνα με το Κyodo, τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις για ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό σε οχτώ σημεία κοντά στο σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ η TEPCO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δικούς της ελέγχους.

Ο Χιντέο Μοριμότο, διευθυντής της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενεργείας υποστήριξε ότι η ραδιενέργεια στη θάλασσα θα διαλυθεί και ότι δεν κινδυνεύουν άλλες χώρες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να μεταφερθούν στα αλιεύματα στα νερά αυτά, αλλά η βιομηχανία της αλιείας στην περιοχή καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Οι τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή δέκα χιλιομέτρων έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ένα επίπεδο 110 μικροσιεβέρτ ανά ώρα, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά πολύ υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους που ζουν εντός δέκα χιλιομέτρων από την ζώνη εκκένωσης να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα καθώς έχουν εντοπιστεί μολυσμένα τρόφιμα, αλλά και το νερό της βρύσης.

Η ραδιενέργεια έφτασε και στην Ελλάδα
Ο πυρηνικός εφιάλτης που ζει τις τελευταίες 11 μέρες η Ιαπωνία «χτύπησε» και την πόρτα της Ελλάδας. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ίχνη ραδιοϊσοτόπων, πολύ μικρής ποσότητας, ανιχνεύθηκαν σε προσωπικά αντικείμενα ατόμων, στην πλειοψηφία τους Έλληνες, που έφτασαν στην Ελλάδα από την Ιαπωνία.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ έχουν υποβληθεί σε πρωτογενή ραδιολογικό έλεγχο 47 άτομα. Ακολούθησε δευτερογενής έλεγχος σε πέντε περιπτώσεις, χωρίς όμως τελικά να εντοπιστεί ραδιορρύπανση, η οποία να χρήζει περαιτέρω ενεργειών.

Σημειώνεται πως ραδιολογικός έλεγχος είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στις εγκαταστάσεις της ΕΕΑΕ.

Ελέγχους, προαιρετικά και κυρίως σε άτομα που προέρχονται από την περιοχή της Φουκουσίμα, πραγματοποιούν σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αφού η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της περιοχής παραμένει για πολλοστή μέρα εκτός ελέγχου.

Όσον αφορά στα ελληνικά πλοία, εκτός από τις αρχικές προληπτικές συστάσεις προς τους ναυτιλλόμενους, η ΕΕΑΕ τους έχει συστήσει την απομάκρυνσή τους σε ακτίνα 80 χλμ. από την περιοχή του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού. Η απόσταση αυτή προέκυψε από τις σχετικές δοσιμετρικές εκτιμήσεις, ενώ ανάλογη σύσταση απομάκρυνσης έχει εκδοθεί από τις γερμανικές αρχές.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (http://www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEPγια τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε στο Νewsit ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου "Δημόκριτος" Νίκος Κατσαρός "η ραδιενέργεια που βρέθηκε στα ρούχα και τις αποσκευές σε άτομα προερχόμενα από την Ιαπωνία, είναι ραδιενεργός σκόνη η οποία κυρίως ήταν ραδιενεργό ιώδιο. Αυτό δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα για τους επιβάτες καθώς με ένα προσεκτικό πλύσιμο αποσκευών, παπουτσιών και ρούχων δε θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Το γεγονός δε πως δεν βρέθηκε μέσα στον οργανισμό τους ραδιενέργεια είναι πολυ ενθαρρυντικό. Επειδή η ραδιενέργεια είναι τόσο χαμηλή η διασπορά της σκόνης στο ευρύτερο περιβάλλον εξουδετερώνει κάθε πιθανό κίνδυνο και αποκλείεται να μεταδοθεί".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More